Read Time:9 Minute, 56 Second

Deep Water Culture (DWC) este un tip special de hidroponie în care cresc plante cu rădăcinile scufundate într-o soluție nutritivă aerată. Aflați cum din ce în ce mai mulți cultivatori de canabis folosesc DWC pentru a obține o creștere mai rapidă și recolte mai mari.

În timp ce unii cultivatori de canabis pur și simplu cultivă plante în sol, alții caută tehnici de cultivare mai elaborate, cum ar fi hidroponia. Deep Water Culture (DWC) este o metodă de cultivare hidroponică a canabisului care poate avea multiple avantaje.

 

Ce este DWC?

Deep Water Culture (DWC) este un stil de cultivare hidroponică care nu utilizează un mediu. Într-o configurație DWC, plantele sunt suspendate în ghivece sau plase speciale, cu rădăcinile întinse în jos, scufundate într-un bazin de apă aerată, bogată în nutrienți. Cultivarea canabisului într-o configurație DWC poate avea multe beneficii în comparație cu alte metode de cultivare.

 

Ce este Bubbleponics sau Top-Fed DWC?

Sistemele Bubbleponics, cunoscute și sub numele de top-fed DWC, sunt aproape identice cu sistemele normale DWC. Cu toate acestea, ele prezintă o mică diferență care îmbunătățește aerarea rădăcinilor, absorbția nutrienților și viteza de creștere în timpul primei porțiuni a etapei vegetative.

Sistemele Bubbleponic au o pompă de apă în rezervor care este conectată la tuburi mici de irigare. Aceste tuburi sunt introduse în vasele de plasă care atârnă de partea superioară a sistemului – exact acolo unde rădăcinile tinere ies din blocul de pornire. Aceasta înseamnă că plantele tinere primesc o doză bună de oxigen și nutrienți înainte ca rădăcinile lor să ajungă în rezervorul de dedesubt, rezultând o creștere mai rapidă și plante mai bine stabilite.

 

Care sunt avantajele DWC?

Creștere vegetativă rapidă și recolte mai mari

Plantele cultivate în configurații DWC au acces mai ușor la oxigen și nutrienți, ceea ce înseamnă că cheltuiesc mai puțină energie căutând nutrienți și dezvoltă rădăcini. Ca rezultat, plantele vă vor răsplăti cu o creștere vegetativă rapidă și cu randamente excelente. Într-o configurație DWC bună, cu nutrienții și tulpina potrivite, canabisul poate crește până la 10 cm într-o singură zi!

Viteza de creștere într-un DWC nu afectează momentul în care plantele vor fi gata de recoltat. Creșterea rapidă va avea ca rezultat plante mai mari, cu muguri mai grași, dar vor avea totuși nevoie de un timp normal de înflorire.

Risc redus de dăunători

Deoarece o configurație DWC nu folosește nici un mediu de creștere, există un risc mic de a se atașa dăunători de plante.

Plantele pot crește mai mari

Lipsa mediului de cultură într-un DWC permite plantelor să profite de tot spațiul disponibil și de nutrienți pentru a crește cât mai mare posibil.

Întreținere redusă

Odată ce un sistem DWC este configurat și funcționează, necesită foarte puțină întreținere zilnică. Un sistem DWC este complet automatizat, ceea ce înseamnă că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la udarea plantelor. Configurat corespunzător, sistemul DWC va furniza întotdeauna plantelor cantitatea potrivită de nutrienți și oxigen.

 

Dezavantajele DWC

DWC funcționează excelent de cele mai multe ori. Cultivatorii produc în mod constant plante sănătoase, cu creștere rapidă și cu randamente excelente. Dar aceste sisteme au și câteva dezavantaje de care trebuie să țineți cont.

Defecțiunea pompei de aer

În timp ce cultivatorii iau măsuri pentru a-și automatiza sistemele DWC, se întâmplă accidente. Fie că se întrerupe curentul electric, fie că pompa se defectează, plantele vor avea de suferit fără aer proaspăt. Lipsa oxigenului înseamnă un mediu anaerob (lipsit de oxigen) pentru rădăcinile plantelor, ceea ce duce la încetinirea creșterii și creșterea microbilor nedoriți.

Menținerea temperaturii

Cultivatorii hidroponici trebuie să-și păstreze soluția la o temperatură de 18–20°C pentru o creștere optimă. Cu toate acestea, căldura generată de pompă poate face acest lucru dificil. Pentru o cultură mai mare aveți nevoie de un chiller pentru a răci sau a încălzi temperatura.

Fluctuațiile parametrilor

De asemenea, cultivatorii DWC trebuie să monitorizeze și să ajusteze regulat fluctuațiile concentrației de nutrienți, nivelul apei și pH-ul.

 

Este DWC potrivit pentru cultivatorii începători?

Se spune că cultivarea în sisteme DWC este dificilă pentru începători. Ei bine, orice este dificil pentru un începător. Fie că alege pământul, cocosul sau sistemele hidroponice, fiind la primele culturi, poate fi dificil. De fapt, un sistem DWC poate fi în cele din urmă una dintre cele mai ușoare metode de a cultiva, deoarece necesită foarte puțin timp și întreținere.

Cu toate acestea, dacă cineva este ”la început de drum” în cultivarea canabisului, se recomandă cultivarea hidroponică în substrat de cocos. Acest lucru se datorează faptului că cocosul poate fi mai iertător, ceea ce permite cultivatorului mai mult spațiu pentru erori. Acestea fiind spuse, există o mulțime de cultivatori care au început cu o configurație DWC și au avut succese. Totuși, înainte de a începe, trebuie o documentație amănunțită cu privire la fiecare detaliu.

 

eBook
Cultivarea Canabisului – Indoor și outdoor

 

Acum, să aruncăm o privire la fiecare dintre componentele DWC:

 

  1. Rezervorul

O diferență a utilizării unui sistem DWC în comparație cu creșterea într-un mediu cum ar fi solul este rezervorul. În această configurație, plantele vor fi suspendate deasupra rezervorului care conține soluția de hrănire, în timp ce rădăcinile se vor întinde în jos, unde vor fi complet scufundate în apa bogată în nutrienți. Deoarece rădăcinile nu ar trebui să primească nicio lumină (pentru a preveni probleme precum creșterea algelor), rezervorul este în mod normal un recipient rezistent la lumină.

Există diferite tipuri de sisteme DWC: Unele configurații pot avea un rezervor comun mare pentru un număr de plante. Alte configurații pot consta în mai multe rezervoare DWC mai mici pentru fiecare plantă. Rezervoarele separate ca acesta au avantajul de a permite mai mult control asupra fiecărei plante individuale. În caz contrar, dacă cultivați mai multe plante care împart un singur rezervor, poate deveni dificil atunci când creșteți diferite tulpini sau când plantele înfloresc în ritmuri diferite. Prin urmare, ar trebui să creșteți doar același tip de tulpină dacă aveți un sistem care utilizează un singur rezervor.

Sistemele DWC cu recirculare folosesc un rezervor mare care este conectat la un număr de rezervoare individuale mai mici pentru fiecare instalație. Soluția de hrănire este alimentată din rezervorul mare la fiecare dintre plante și este recirculată înapoi în rezervor. Unele sisteme pot avea doar o pompă de aer și o piatră de aer în rezervorul mare, în timp ce altele pot avea o piatră de aer în fiecare recipient pentru fiecare plantă. Pietrele de aer creează bule pentru a asigura un schimb adecvat de aer.

 

  1. Ghivece de plasă DWC

În magazinele de cultură bine sortate care oferă produse pentru hidroponie, puteți obține așa-numitele „ghivece de plasă”, care sunt potrivite pentru sistemele DWC. În comparație cu ghivecele normale, aceste ghivece au o plasă largă, astfel încât rădăcinile pot ajunge cu ușurință în apa de dedesubt.

Alternativ, puteți face propriile ghivece de plasă DWC din aproape orice, creând un număr de găuri mari în recipiente sau ghivece de flori din plastic. Dificultatea aici, totuși, este că tăierea sau găurirea ar putea duce la margini ascuțite care ar putea deteriora rădăcinile sensibile. O modalitate bună de a face acest lucru este să folosiți un fier de lipit unde ardeți găuri în părțile laterale, mai degrabă decât să le tăiați sau să le găuriți. (Faceți acest lucru în aer liber, deoarece vaporii de la arderea plasticului pot fi periculoși).

Umpleți ghivecele de plasă cu un mediu de creștere inert cu reținere scăzută de apă, cum ar fi perlit, bile de argilă (hidroton) sau roci de lavă (lava rocks).

 

  1. Nutrienți și aditivi hidroponici pentru DWC

Pe lângă utilizarea nutrienților hidroponici de calitate în doza recomandată pentru rezervor, unul dintre cele mai importante lucruri pentru hidroponie este valoarea pH-ului. De cele mai multe ori, dacă ceva nu merge bine cu o creștere DWC, este probabil din cauza unui dezechilibru de pH. Pentru DWC, pH-ul ideal este de aproximativ 5,8. Asigurați-vă că nu vă îndepărtați de un interval de pH între 5,5 și 6,5.

Un avantaj al DWC este că poate necesita mai puțini nutrienți decât alte metode de creștere. Cu toate acestea, ar trebui să monitorizați în mod regulat pH-ul soluției alimentare. Pentru a corecta orice problemă de pH, puteți obține produse gata făcute, cum ar fi „pH Up” și „pH Down” în orice magazin autorizat de hidroponie. De cele mai multe ori, veți avea nevoie doar de câteva picături din acești corectori de pH.

Cât de des să reîmprospătați rezervorul?

Nu există reguli stabilite pentru cât de des ar trebui să reînnoiți rezervorul în DWC. Unii cultivatori schimbă apa la una sau două săptămâni, deși unii preferă o singură schimbare la lună. Dacă și când să completați sau să schimbați conținutul rezervorului, va depinde de câți nutrienți folosesc plantele.

Din acest motiv, unul dintre cele mai importante instrumente dintr-un sistem DWC va fi un contor bun ppm/EC. Cu acest contor, puteți urmări orice fluctuații. Cu ceva experiență și prin monitorizarea aportului de nutrienți al plantelor, ar putea fi posibil să treceți printr-o întreagă creștere fără a fi nevoie să schimbi rezervorul până la spălarea finală. Este posibil să vă puteți completa rezervorul cu nutrienți pentru a vă menține valoarea dorită în ppm.

 

  1. Aerisirea sistemului DWC folosind o pompă de aer

Plantele de canabis au nevoie de oxigen pentru a crește, ceea ce face ca pompa de aer din DWC să fie cea mai importantă componentă. De fapt, mulți cultivatori păstrează o pompă de aer de rezervă de urgență în cazul în care cea utilizată nu mai funcționează. Înțelegând că doar o zi fără o pompă funcțională vă poate distruge plantele, a avea o pompă de rezervă este recomandată.

Alegerea unei pompe de aer pentru DWC

Când căutați online, veți găsi o mulțime de pompe de aer diferite care nu sunt foarte scumpe. O problemă, totuși, poate fi alegerea unei pompe potrivite pentru sistemul pe care-l aveți. Pompele de aer diferă în principal în ceea ce privește cantitatea de aer pe care o pot pompa pe oră. Ca regulă generală, ar trebui să obțineți o pompă de aer care poate furniza cel puțin dublul litri pe oră din volumul rezervorului. De exemplu, dacă ai un rezervor de 100 l, aveți nevoie de o pompă care poate furniza 200 l/oră.

Pompele de aer și zgomotul

Pompele de aer moderne pot fi silențioase, dar zgomotul general de la un sistem DWC de la piesele care vibrează poate fi încă o îngrijorare, mai ales dacă nu vreți să atrageți atenția. Pompa de aer va fi cea mai zgomotoasă parte din configurația DWC, dar există lucruri pe care le puteți face pentru a o face și mai silențioasă. Puteți atârna pompa în loc să o puneți pe podea, ceea ce poate ajuta la minimizarea vibrațiilor și zgomotelor nedorite.

 

Citește și:

Ghid pentru cultivarea hidroponică

 

Cele mai bune tulpini pentru DWC

Puteți crește aproape orice tulpină într-un sistem DWC dacă urmăriți îndeaproape totul. Pe de altă parte, unele tulpini sunt mai puțin susceptibile la fluctuațiile care se pot întâmpla într-un sistem DWC, ceea ce le face o alegere generală mai bună pentru hidroponie.

 

Concluzie

Cultivarea canabisului în Deep Water Culture nu este dificilă. Este posibil să fie nevoie de o reglare fină la început și o atenție mai sporită, dar la fel necesită orice altă metodă de creștere. Odată ce ați configurat un sistem DWC și cunoașteți toți pașii, va face cultivarea canabisului o experiență de neuitat!


Închei acest articol, reamintind că pe teritoriul României, cultivarea canabisului este ilegal iar aceste informații sunt de natură educațională și nu constituie în vreun fel într-un îndemn explicit sau implicit la cultivarea sau consumul de canabis!

Subliniez în mod expres faptul că persoanele care valorifică anumite informații sau pun în practică metodele/modalitățile din acest articol, sunt total răspunzătoare pentru faptele lor!


 

Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment