Ghid pentru cultivarea hidroponică

Val
Read Time:14 Minute, 51 Second

Hidroponia este o metodă de cultivare a plantelor, în special a canabisului în acest caz, într-o soluție de apă și substanțe nutritive.

După cum sugerează și numele, hidroponica este o metodă fără pământ de cultivare a canabisului folosind apa ca mediu primar. În cadrul unei configurații hidroponice, plantele de canabis sunt cultivate în găleți sau coșuri umplute cu un mediu de creștere inert și sunt suspendate peste un rezervor plin cu apă. Apa este umplută cu toți nutrienții necesari plantelor pentru a supraviețui și a prospera, iar pietrele de aer sunt folosite pentru a aeriza rezervorul. Acest model de bază se manifestă în mai multe forme și sisteme diferite, diferiți cultivatori preferând configurări diferite. Există multe avantaje în cultivarea hidroponică, toate acestea fiind acoperite în acest articol. Dar mai întâi, să ne adâncim în istoria acestei forme de artă fascinante.

 

Istoria hidroponiei

Cultivarea hidroponică ar putea părea inițial rezultatul progreselor moderne în tehnologie. Dar acest lucru nu putea fi mai departe de adevăr. Originea creșterii plantelor în apă se întoarce cu mii de ani în istoria omenirii. Celebrele grădini suspendate din Babilon, create în 600 î.Hr., sunt teoretizate că au folosit principii hidroponice. Regiunea situată lângă Eufrat era natural uscată și aridă. Se crede că culturile din grădină au fost cultivate folosind un sistem de scurgere începând de la râu.

Apropiindu-se în timp de secolele X și XI, civilizația aztecă era, de asemenea, cunoscută ca folosind hidroponica pentru a oferi hrană societății lor. După ce au fost forțați să părăsească țara lor prin conflict, acești oameni s-au stabilit la lacul Tenochtitlan. Au început să construiască plute acoperite cu sol, permițând culturilor să crească și să-și răspândească rădăcinile în apele de dedesubt.

Exemple mai recente, dar încă îndepărtate, de creștere hidroponică îl implică pe omul de știință englez John Woodward în 1699. Lucrarea sa a implicat cultivarea plantelor de mentă în apă. El a descoperit că speciile de plante au crescut mai repede într-o sursă de apă amestecată cu solul.

Imagine: royalqueenseeds.com

Avantajele creșterii hidroponice

Dacă vorbiți cu un cultivator care are experiență în cultivarea hidroponică, unul dintre primele lucruri pe care o să vi-l spună este faptul că plantele cultivate hidroponic cresc mult mai repede decât cele din sol. Acesta este un avantaj principal al acestei metode de cultivare – plantele hidroponice cresc de obicei cu 30-50% mai repede și de multe ori oferă randamente mai mari. Un motiv important pentru aceasta este că substanțele nutritive dintr-un sistem hidroponic sunt mult mai ușor accesibile plantelor. Substanțele nutritive sunt suspendate în apă și intră direct în sistemul radicular, deoarece nu există sol prin care să navigheze. În schimb, plantele care cresc în sol trebuie să caute prin mediu pentru a prelua nutrienții. Accesul ușor la substanțe nutritive permite plantelor să păstreze energia, care este apoi redirecționată spre eforturile de creștere.

 

Care este diferența dintre hidroponica activă și pasivă?

Sistemele hidroponice sunt active sau pasive, în funcție de modul în care sunt proiectate. Sistemele active implică mișcarea soluției nutritive folosind pompe electrice și oxigenarea apei cu ajutorul pietrelor de aer. Sistemele pasive sunt mult mai simple, iar unele se bazează pe acțiunea capilară în locul pompelor electrice pentru a furniza soluție nutritivă.

Sisteme hidroponice pasive

Sistemele hidroponice pasive au design minimalist. Aceștia folosesc metode de tehnologie redusă pentru a furniza apă și substanțe nutritive rădăcinilor de canabis fără a utiliza electricitate suplimentară.

Tipuri de sisteme hidroponice pasive

Există numeroase tipuri de sisteme hidroponice pasive, dar Metoda Kratky (The Kratky Method) și Sistemul Fitilului (The Wick System) sunt două dintre cele mai populare.

Avantajele sistemelor hidroponice pasive

Sistemele hidroponice pasive sunt simple și ușoare. Acestea servesc ca o introducere excelentă la acest mod de creștere pe bază de apă și sunt mai ieftine decât alternativele active. Principalele beneficii ale sistemelor pasive sunt:

IeftineUșor de configuratPerfect pentru începătoriMai puțină energie electrică necesară

Este mai bună hidroponica pasivă decât udarea manuală?

Depinde ce sistem utilizați. Sistemele Kratky nu necesită deloc udare manuală. Sistemele de fitil care folosesc solul sunt adesea superioare udării manuale, deoarece livrarea lentă și constantă de apă în mediu ajută la reducerea supra-udării. Cu toate acestea, uneori nu reușesc să furnizeze suficientă apă plantelor mari și însetate, ceea ce înseamnă că cultivatorii ar putea avea nevoie să intervină ocazional pentru udare manuală.

 

Sisteme hidroponice active

Sistemele hidroponice active valorifică puterea inovațiilor moderne pentru a menține plantele hrănite, udate și aerate. Folosesc pompe de aer electrice și pietre de aer pentru a furniza rădăcinilor toate ingredientele necesare pentru a susține o plantă sănătoasă. Deoarece utilizează dispozitive electronice, cultivatorii pot alege să automatizeze aceste sisteme pentru a-și reduce volumul de muncă.

Tipuri de sisteme hidroponice active

Dacă sunteți atras de sistemele hidroponice active, aveți o mulțime de opțiuni din care să alegeți.

Deep Water Culture (DWC)Ebb and FlowNutrient Film TechniqueDrip SystemAeroponics

Avantajele sistemelor hidroponice active

Sistemele hidroponice active funcționează bine pentru operațiuni de creștere mai mari. În ciuda vulnerabilității lor la întreruperile de curent, acestea oferă următoarele avantaje:

Eficient din punct de vedere al apeiFurnizați mult oxigenUșor de automatizat

 

Costul creșterii cu hidroponica

Când vă gândiți la hidroponie, s-ar putea să vă imaginați o configurație de înaltă tehnologie: comutatoare automate, lumini intermitente, temporizatoare, etc.. Cu toate acestea, costul unui sistem hidroponic depinde de câți bani sunteți dispuși să investiți. Acestea variază de la o găleată simplă de plastic până la sistemele de autodrenare și inundare. Pentru a economisi timp, investiți într-un kit de pornire hidroponic ieftin. Acestea includ toate materialele de care aveți nevoie. Puteți achiziționa unul de pe net la aproximativ 250 de Euro (cel mai ieftin).

 

Materiale necesare pentru realizarea unui sistem hidroponic DIY

Dacă mergeți pe DIY (do it yourself), consultați scurtul ghid de mai jos. Lista acoperă toate echipamentele de care aveți nevoie pentru a construi o configurație interioară de bază. Pur și simplu găsiți produsul care vi se potrivește pentru fiecare articol listat. Cumpărarea echipamentului separat vă permite să investiți mai mult în articole importante, cum ar fi iluminatul, reducând în același timp costurile în alte zone.

Iată de ce veți avea nevoie:

a) Sisteme de iluminat (LED sau HPS)

b) Suport pentru sistemele de iluminat

c) Cort de cultivare

d) Rezervor hidroponic și tavă

e) Airstone și pompă

f) Mediu de creștere (de exemplu, cocos)

g) Capac pentru rezervor cu ghiveci găurit

h) Semințe

i) Ventilator pentru ventilație și conducte

j) Filtru de carbon

k) Ventilator oscilant

l) Nutrienți hidroponici

m) Contoare de pH și PPM

n) Higrometru

Imagine: royalqueenseeds.com

 

  1. Alegeți un mediu de creștere

Pentru început, va trebui să selectați un mediu de creștere – suport care va ține tulpina și rădăcinile. Din acea locație, rădăcinile vor crește în apă în căutarea nutrienților. Mediul inert permite, de asemenea, acces la aer în partea de sus a rădăcinilor. Există o listă uriașă de diferite medii utilizate de cultivatori, cele de mai jos fiind cele mai frecvente. Fiecare mediu are propriile sale avantaje unice, iar unele funcționează mai bine cu sisteme diferite. Este vorba despre experimentare atunci când începeți să vedeți care funcționează cel mai bine.

Clay Pebbles (bile de argilă)

Fiind una dintre cele mai populare opțiuni, bilele de argilă sunt excelente la aerarea sistemelor radiculare. Pietricelele din argilă necesită uneori ca cultivatorii să modifice pH-ul pentru a oferi un mediu de creștere optim. Va trebui să așezați bilele de argilă într-un coș de plastic hidroponic, care să aibă spații pentru ca rădăcinile să crească.

Rockwool (lână de piatră)

Rockwool este o altă alegere populară și este o substanță creată folosind roci vulcanice cu o textură de lână, de unde și numele. Lâna de piatră are o capacitate extraordinară de a reține apa, ceea ce permite o bună hidratare a sistemului radicular superior. Lâna de piatră poate fi plasată într-un coș hidroponic, dar poate fi, de asemenea, introdusă direct în partea superioară a unei găleți sau a capacului rezervorului.

Perlit (sticlă vulcanică)

Perlitul este o sticlă vulcanică care se extinde atunci când este expusă la temperaturi ridicate. Este adesea folosit în soluri de grădină pentru a oferi aerare, tocmai de aceea este benefic să se utilizeze ca mediu de creștere hidroponic.

Coco Coir (fibră din cocos)

Coco Coir este o bună opțiune durabilă pentru un mediu de creștere. Ca fibră din nuci de cocos, permite o bună aerare și reține umezeala.

Fibrele de nucă de cocos sunt, de asemenea, cunoscute pentru a proteja rădăcinile de infecție datorită prezenței hormonilor care stimulează plantele.

 

  1. Alegeți o configurație de creștere hidroponică

Acum că ați selectat un mediu de creștere, este timpul să alegeți ce tip de configurație hidroponică utilizați. Toate sistemele sunt similare prin faptul că utilizează o soluție de apă îmbogățită cu nutrienți. Cu toate acestea, setările pot varia foarte mult în funcție de factori precum expunerea și circulația apei. Majoritatea următoarelor sisteme pot fi achiziționate, dar cei cu abilități de bricolaj le-ar putea face cu ușurință folosind găleți, burghie, pompe și pietre de aer.

Metoda Kratky

Imagine: royalqueenseeds.com

Metoda Kratky face ca creșterea hidroponică să fie accesibilă și ușoară. Producătorii pot folosi o serie de articole pentru a realiza aceste sisteme, inclusiv găleți și cutii de plastic. Plantele stau în cupe de plasă introduse într-un capac, iar rădăcinile ajung într-o soluție nutritivă de dedesubt. Un spațiu de aer între suprafața soluției și fundul capacului aerează rădăcinile superioare. Acest lucru asigură oxigen sistemului radicular și elimină necesitatea unei pietre de aer. Rădăcinile continuă să crească în soluție pe măsură ce nivelul se reduce. Cultivatorii trebuie doar să se asigure că își completează recipientele cu lichid odată consumate.

 

Deep Water Culture (DWC) – (Cultura apei adânci)

Imagine: royalqueenseeds.com

Sistemele de cultură a apelor adânci sunt versiuni active ale sistemelor Kratky. Acestea prezintă un singur rezervor umplut până la vârf cu soluție nutritivă. Plantele stau în cupe de plasă care sunt introduse în găuri într-o foaie de polistiren care plutește la suprafață. Spre deosebire de metoda Kratky, sistemele de cultură de apă adâncă nu trebuie să mențină un spațiu de aer pentru a permite rădăcinilor superioare să respire. În schimb, sistemul folosește o piatră de aer pentru a aeriza continuu soluția.

 

Ebb & Flow (Flux și reflux)

Imagine: royalqueenseeds.com

Un sistem de flux și reflux (cunoscut și sub numele de inundații și scurgeri) prezintă apă care, intră și iese. Aceste sisteme constau din mai multe găleți suspendate deasupra unei tăvi de creștere care are o intrare și o ieșire de apă. Ambele căi navigabile sunt conectate la un rezervor extern care conține substanțe nutritive, o piatră de aer pentru a aeriza alimentarea cu apă și o pompă pentru a muta apa în tava de creștere. Rădăcinile acestor sisteme nu sunt scufundate continuu în apă. În schimb, apa inundă periodic tava de creștere cu oxigen proaspăt și apă îmbogățită cu nutrienți. Odată ce ciclul pompei se încheie, toată apa se scurge înapoi în rezervorul extern.Acest sistem permite hrănirea periodică.

 

Drip System (Sistem de picurare)

Imagine: royalqueenseeds.com

Un sistem de picurare în hidroponie este foarte similar cu un sistem de irigare prin picurare atunci când crește în sol. Acest sistem constă dintr-o tavă mare umplută cu mediu de creștere, cum ar fi pietricele de lut. Plantele sunt plasate direct în mediu și fiecare are propria țeavă de picurare în apropiere. Un rezervor de apă extern cu o pompă și pietre de aer furnizează în mod constant o alimentare cu picurare de apă peste fiecare plantă. Rădăcinile acestor plante sunt expuse în mod constant la aer, iar excesul de apă se scurge în rezervorul extern.

 

Nutrient Film Technique

Imagine: royalqueenseeds.com

Nutrient Film Technique are o configurație similară cu sistemul de flux și reflux. Cu toate acestea, în loc să inunde ocazional tava de creștere, oferă un flux constant de apă și soluție nutritivă la rădăcini. Rezervorul conține o piatră de aer pentru aerarea soluției și o pompă electrică de apă pentru a circula soluția în tava de creștere. Tava de creștere se află la un unghi ușor pentru a permite soluției să curgă în jos și înapoi în rezervor după ce a trecut de rădăcini.

 

Wick System (Sistemul cu fitil)

Imagine: royalqueenseeds.com

Sistemul cu fitil are un recipient de creștere și un rezervor separat care găzduiește soluția nutritivă. Unii cultivatori aleg să umple recipientul de creștere cu sol, în timp ce alții optează pentru medii fără pământ, cum ar fi cocosul. Aceste medii de creștere prezintă goluri care permit oxigenului să pătrundă și să aerisească rădăcinile – eliminând necesitatea unei pompe de aer. Fitilele sunt folosite pentru a transporta pasiv soluția de nutrienți la rădăcini. Un capăt se află în rezervorul de nutrienți, iar celălalt în recipientul de creștere. Fitilele trag apă din rezervor spre rădăcini folosind acțiunea capilară.

 

Aeroponica

Imagine: royalqueenseeds.com

Aeroponica este probabil cea mai futuristă versiune a creșterii hidroponice și folosește apă cețioasă dispersată prin aer pentru a optimiza aerarea și hidratarea. Plantele sunt plasate în partea superioară a unui rezervor mare de apă care umple partea inferioară cu 25%. Sub apă este o pompă care trimite apă în aburi sub sistemele radiculare. Această ceață fină îmbibă în mod constant rădăcinile, permițând plantelor să primească cantități masive de aer și apă simultan.

 

  1. Pregătiți-vă sistemul pentru a asigura o creștere de succes

După alegerea sistemului, este important să îl pregătiți bine pentru a preveni orice situație dăunătoare. Natura umedă și întunecată a rezervoarelor de apă este un mediu de creștere ideal pentru o serie de agenți patogeni. Înainte de a vă rula sistemul, va trebui să vă sterilizați echipamentul pentru a minimiza șansele de contaminare. Ștergeți toate gălețile, tăvile, țevile și rezervoarele cu alcool, apă fierbinte și peroxid. Odată ce sistemul este sterilizat, începeți să urmați instrucțiunile pentru a-l configura corect.

Fiecare sistem hidroponic necesită întreținere frecventă pentru a oferi un mediu de creștere optim. Mai jos sunt toți factorii majori de care trebuie să fiți conștient.

 

     A) Monitorizați întotdeauna pH-ul

Va trebui să testați constant pH-ul apei pentru a vă asigura un mediu de creștere optim. Nutrienții sunt mai disponibili pentru plante atunci când mediul este puțin mai acid. Prin urmare, este necesar un pH de 5,5-5,8. Utilizați un kit de testare a pH-ului pentru a efectua citiri regulate și asigurați-vă că schimbați soluția săptămânal pentru a menține acest interval. În timpul înfloririi, se preferă un pH de 6.0.

     B) Încercați să vă mențineți temperatura apei la aproximativ 20°C

Canabisul cultivat hidroponic are nevoie de o temperatură de 20°C. Acest factor poate fi monitorizat cu ajutorul unui termometru de apă și modificat cu ajutorul unui încălzitor de apă dacă temperaturile sunt prea scăzute.

     C) Furnizați cantitatea corectă de substanțe nutritive

Plantele hidroponice necesită aceiași nutrienți ca și omologii lor din sol. Cea mai ușoară cale de a vă hrăni plantele este prin achiziționarea de soluții nutritive hidroponice care conțin toate substanțele necesare atât pentru vegetație, cât și pentru perioadele de înflorire. Produsele vor descrie, de asemenea, cât de des trebuie adăugate substanțe nutritive în sistemul de cultivare și cât de multă diluție este necesară.

     D) Păstrați lucrurile curate pentru a evita contaminarea

Atât tăvile cât și rezervoarele necesită golire și curățare la fiecare două săptămâni. Acest proces va păstra rădăcinile plantelor în siguranță împotriva agenților patogeni și a bolilor invadatoare. Repetați același proces menționat mai sus când pregătiți inițial sistemul.

     E) Selectarea unei tulpini pentru creșterea hidroponică

Selecția tulpinii este un factor important al creșterii hidroponice. Plantele cultivate în cadrul acestor sisteme sunt libere să preia substanțele nutritive extrem de rapid, ceea ce duce adesea la o creștere explozivă și rapidă. Din acest motiv, selectarea unui soi sativa mare, falnic, nu va fi cea mai bună alegere, mai ales dacă sistemul se află într-un cort interior de cultivare.

 

Tulpinile mai mici și mai compacte sunt ideale pentru sistemele hidroponice de interior. Începând cu o tulpină mai mică este avantajos din mai multe motive. În primul rând, vă va permite să cultivați mai multe plante într-un spațiu mai mic, permițând mai multă diversitate și producții potențial mai mari.

Hidroponica poate părea înfricoșătoare și complicată pentru cei ce nu sunt familiarizați cu acest tip de cultivare. Toate părțile, sistemele și metodele diferite fac ca subiectul să pară foarte complex. Cheia este să începeți simplu, să alegeți o tulpină adecvată și să observați frecvent nevoile de mediu ale plantelor. Cultivarea într-o configurație hidroponică este foarte plină de satisfacții, iar munca dă roade cu timpii de creștere rapidă și cu randamente mari.

Gândul de a începe o cultură în hidroponie poate fi înfricoșător, dar se poate face. Trebuie doar să iubești ceea ce faci, să ai răbdare și să urmezi câțiva pași importanți. Sper că acest ghid vă va fi de ajutor în configurarea și întreținerea sistemului vostru de hidroponie.

Grow big! Stay safe!

 


Discalimer

Informațiile prezentate în acest articol sunt de natură educațională!

Subliniez în mod expres faptul că persoanele care pun în practică unele din metodele / modalitățile din acest articol, sunt total răspunzătoare pentru faptele lor!


 

Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Care sunt diferențele dintre a fi high și a fi beat?

Noi, oamenii, iubim uneori să ne modificăm conștiința, iar alcoolul și canabisul ne-au ajutat să atingem acest obiectiv de-a lungul a mii de ani. Dar ambele au efecte foarte diferite asupra corpului. Preferați o halbă rece într-o seară de vară? Sau un joint? Sau poate alegeți să consumați o bere […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!