Muzica stimulează creșterea plantelor de canabis?

Val
Read Time:4 Minute, 26 Second

Muzica este o forță puternică. Ne poate schimba starea de spirit și ne poate influența emoțiile. Produce, de asemenea, unele efecte profunde asupra plantelor, stimulând potențial creșterea și randamentul acestora.

Muzica are un efect profund asupra minții umane. Anumite melodii te pot face să începi să te simți bine, în timp ce altele îți pot da acel impuls de a atinge un nou record personal la sală. Dar undele sonore generate de muzică nu afectează doar oamenii.

Muzica – și sunetul în general – pare să creeze schimbări profunde în anumite specii de plante – de la creșterea recoltelor până la creșterea imunității.

 

Plantele pot auzi?

Stai puțin! Plantele nu au urechi! Cu toate acestea, această observație ușoară nu exclude faptul că sunetul o poate influența la nivel biologic. Oamenii sunt capabili să detecteze sunetul datorită celulelor specializate – mecanoreceptori – din urechi.

Mai simplu spus, sunetul este vibrația moleculelor printr-un anumit mediu, fie solid, lichid sau gaz. Aceste vibrații se deplasează printr-un mediu prin comprimarea moleculelor din aer. Când aceste unde lovesc urechea umană, mecanoreceptorii răspund la schimbarea presiunii și trimit semnale către creier.

Modul în care plantele „aud” muzică și sunetul rămâne necunoscut. Cu toate acestea, o teorie probabilă sugerează că mecanoreceptorii vegetali simt schimbarea presiunii pe măsură ce undele sonore se „lovesc” plantele.

 

De ce ar trebui să audă o plantă?

Această capacitate de a detecta sunetul permite plantelor să experimenteze lumea exterioară și să acționeze în consecință atunci când apar probleme. Departe de masele verzi inerte care suflă în vânt, plantele sunt incredibil de conștiente de împrejurimile lor.

Sunetul unei omide care ronțăie frunzele unei plante va determina exemplarele să intensifice producția de substanțe chimice defensive menite să descurajeze atacatorii. În plus, plantele pot face diferența între energia acustică care semnifică o amenințare și sunete din surse neamenințătoare.

Cercetările publicate în revista Plant-microbe-animal Interactions demonstrează modul în care plantele stimulează producția de glucozinolat [1] și antocianină după ce au fost expuse la vibrația unei omidă care mănâncă.

Undele sonore nu influențează doar plantele pentru a-și consolida apărarea; energia acustică afectează, de asemenea, creșterea și germinația plantelor. Experimentele au arătat o diferență masivă în roșiile supuse unor melodii specifice; cele expuse au crescut de două ori mai mari decât [2] celelalte. Cercetătorii au descoperit chiar anumite melodii pentru a inhiba virușii din plantele de tomate.

 

 

 

Zgomot vs Muzică

Zgomotul și muzica sunt fenomene complet diferite. Ambele sunt forme de sunet, dar au structuri diferite. Zgomotul nu are ritm sau structură, cum ar fi zgomotul din trafic, vânturile puternice sau pașii unei mulțimi.

În schimb, muzica prezintă tonuri, ritmuri și melodii armonizate. Notele muzicale au propria frecvență și aparțin unei scări specifice. Fiecare scară are note simple care sună plăcut când sunt cântate împreună. Când sunt redate într-o anumită secvență, notele simple de aceeași scară formează o melodie.

Cântecele prezintă, de asemenea, ritmuri, tonuri și instrumente unice. Când două instrumente lovesc aceeași frecvență, ele creează o undă sonoră întărită cunoscută sub numele de undă staționară.

Cercetările arată că atât zgomotul, cât și muzica pot modifica modul în care cresc plantele. Un studiu publicat în Journal of Integrative Agriculture documentează că undele sonore între 0,1 și 1kHz au crescut randamentul [3] la ardei cu 30%, recolta de castraveți cu 37% și producția de roșii cu 13%. Aceeași lucrare afirmă că undele sonore au redus cazurile de acarieni de păianjen, afidele și mucegai.

 

Efectele muzicii asupra plantelor

Alți oameni de știință au explorat efectele muzicii asupra plantelor, găsind muzică pentru a stimula creșterea [4] și a crește prezența metaboliților precum clorofila și amidonul. După ce au comparat influența muzicii clasice indiene și a muzicii rock asupra trandafirilor din China, cercetătorii au descoperit că aceștia din urmă împiedică creșterea. Cercetări suplimentare au descoperit niveluri mai mari de acid indol acetic [5] (un hormon cheie de creștere) în șase soiuri de legume după ce le-au expus la frecvențe acustice muzicale.

Studii ulterioare au descoperit că atât muzica rock, cât și muzica clasică exercită un efect pozitiv asupra germinării semințelor, înălțimii plantelor și numărului de frunze. În schimb, zgomotele non-ritmice din trafic au provocat un efect negativ. Spre deosebire de această descoperire, un alt experiment a constatat că orice zgomot – în comparație cu tăcerea – a promovat creșterea fasolei.

 

Muzica va ajuta plantele de canabis să crească?

Cultivatorii fac tot posibilul pentru a-și crește producția de plante de canabis – de la poțiuni de îngrășăminte testate la lumini extrem de puternice și control automat al climei. Canabisul are aceleași mecanisme biologice de creștere ca multe alte plante. Are sens ca muzica să dea randamentelor un impuls.

Dacă doriți să încercați, pregătiți-vă atât pentru beneficii cât și pentru eventualele erori. Explorați genuri muzicale, puterea volumului, durată și tempo.

 


Acest conținut are doar scop educativ. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din sursele externe menționate mai jos:

  1. Plants respond to leaf vibrations caused by insect herbivore chewing | SpringerLink https://link.springer.com
  2. (PDF) Effect of Music on Plants – An Overview https://www.researchgate.net
  3. Advances in Effects of Sound Waves on Plants – ScienceDirect https://www.sciencedirect.com
  4. (PDF) Effect of Music on Plants – An Overview https://www.researchgate.net
  5. Effects of music acoustic frequency on indoleacetic acid in plants https://agris.fao.org

 

[frontpage_news widget=”1325″ name=”Articole recente”]

Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Înțelegerea plantelor de canabis feminine, masculine și hermafrodite

Când cultivați plante de canabis, ele se vor dovedi fie femele, masculi sau hermafrodiți, adică un hibrid al celor două sexe. Cunoașterea diferenței dintre cele trei este vitală pentru menținerea unei operațiuni de creștere puternică, fie că plănuiți să încrucișați tulpini, să maximizați randamentul plantelor sau să studiați fiecare dintre […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!