Read Time:9 Minute, 40 Second

Aproape toate industriile sunt pasionate de cripto și de oportunitățile pe care le prezintă pentru a revoluționa industria canabisului. În acest articol, explorăm lumea interesantă a criptomonedei, importanța acesteia pentru spațiul canabisului. Criptomonedele au schimbat modul în care gestionăm banii.

 

Ce sunt criptomonedele?

Termenii criptomonedă, blockchain și Bitcoin sunt adesea folosiți în mod interschimbabil, dar de fapt este foarte important să înțelegem diferențele. Fără a deveni prea tehnic, doresc să facem următoarea distincție între acești termeni:

 • Blockchain este o tehnologie descentralizată, criptată, care permite existența criptomonedelor și token-urilor. Deși, progresele în tehnologia blockchain arată că utilizările sale pot depăși cu mult dincolo de simpla gestionare a tranzacțiilor monetare.
 • Criptomoneda este un mediu comercial (cum ar fi dolarii sau euro) care utilizează tehnologia blockchain pentru a stabili unități monetare și a verifica tranzacțiile.
 • Fiind primul creat vreodată, Bitcoin este cel mai cunoscut exemplu de criptomonedă.

 

Blockchain este tehnologia de bază pe care există criptomonede precum Bitcoin. Este util să ne gândim la blockchain ca la un registru contabil care înregistrează tranzacțiile pe un sistem de computere. Acest registru este cu acces deschis, ceea ce înseamnă că poate fi rulat pe orice computer (sau nod) și este actualizat și verificat în mod constant de către rețeaua de computere care îl rulează.

Este, de asemenea, numai pentru anexare, ceea ce înseamnă că niciunul dintre computerele care rulează un registru blockchain nu poate edita informațiile pe care le deține; pot adăuga doar tranzacții noi. Pentru a securiza datele din registru, tehnologia blockchain folosește criptografia pentru a proteja toate tranzacțiile pe care le înregistrează. Ceea ce rămâne cu un sistem de contabilitate mare, criptat, public, peer-to-peer, care nu este deținut de o singură entitate.

Bitcoin și alte criptomonede sunt practic sisteme monetare care utilizează tehnologia blockchain pentru a stabili monede cu o valoare monetară și a înregistra tranzacții efectuate cu acele monede.

 

Beneficiile criptomonedei

Valoarea monedelor precum Bitcoin vine din numărul de persoane care le folosesc, precum și din avantajele unice pe care le dețin față de magazinele tradiționale de valoare, cum ar fi aurul sau petrolul. Iată câteva dintre principalele avantaje:

 

 • Criptomonedele sunt descentralizate, ceea ce înseamnă că valoarea sau utilizarea lor nu este guvernată de nicio entitate.
 • Criptomonedele sunt finite, adică sunt o acoperire excelentă împotriva inflației.
 • Tranzacțiile cu criptomonede se fac peer to peer. Deoarece nu sunt supuse intermediarilor financiari (cum ar fi băncile, companiile de carduri de credit sau brokerii), tranzacțiile cripto nu sunt supuse taxelor pe care acești intermediari le percep.
 • Tranzacțiile cripto sunt confidențiale. Când efectuați o achiziție cu cardul de credit, un comerciant are acces la întreaga linie de credit, iar guvernele sau alte terțe părți pot urmări achiziția pe care ați făcut-o. Deoarece tranzacțiile cripto sunt înregistrate într-un registru criptat, numai pentru anexare, tranzacțiile pe care le faceți cu cripto nu sunt vizibile pentru nimeni, în afară de persoana cu care tranzacționați.
 • Criptomonedele sunt accesibile. Oricine are acces la internet poate să creeze un portofel cripto, să cumpere criptomonede și să înceapă să tranzacționeze cu acesta.
 • Criptomonedele nu sunt supuse aprobării unei terțe părți, ceea ce înseamnă că tranzacțiile sunt mult mai rapide decât metodele tradiționale de tranzacție (cum ar fi transferurile bancare, de exemplu).

 

EBOOK DISPONIBIL
Canabisul Medicinal
– Știința dincolo de controversă – 

 

De ce sunt criptomonedele atât de importante pentru industria canabisului?

Pe lângă toate beneficiile enumerate mai sus, cred în cripto în principal pentru capacitatea de a ajuta companiile de canabis să depășească numeroasele provocări cu care se confruntă în domeniul financiar actual. În ciuda creșterii exponențiale și a valorii industriei, afacerile cu canabis continuă să cadă victimele prejudecăților din partea băncilor, companiilor de carduri de credit și a altor furnizori financiari care aleg să nu ne ofere servicii.

În SUA, cei care găzduiesc o industrie legală de canabis de mai multe miliarde de dolari, companiile de canabis care își desfășoară activitatea complet deasupra bordului în statele legale sunt încă forțate să opereze „numai numerar” [1]. Băncile din SUA, care sunt supuse legii federale din SUA (care consideră canabisul o substanță controlată din Lista 1), refuză să gestioneze banii de la companiile legale de canabis de teamă să nu fie urmărite penal pentru spălare de bani.

Evident, nu este nevoie de multă gândire profundă pentru a înțelege complicațiile de securitate de a forța o industrie de miliarde de dolari să rămână nebancarizată. În SUA, dispensarele și alte companii legale de canabis au căzut deja victime ale unor valuri de jaf violente, îndrăznețe și bine organizate.

Chiar și în Europa, companiile legitime de canabis, continuă să lupte împotriva prejudiciului furnizorilor de plăți care refuză să recunoască legitimitatea acestor industrii. Companiile de carduri de credit, de exemplu, resping adesea plățile efectuate către companiile care operează complet legal în spațiul canabisului. De asemenea, multe bănci de semințe nu pot procesa plăți de pe platforme digitale precum PayPal sau Payoneer, de exemplu, care au politici similare cu privire la canabis.

Pentru companiile de canabis forțate să opereze sub aceste restricții, cripto deține, evident, o mulțime de potențial. Nu numai că le permite companiilor de canabis să gestioneze în siguranță plățile care nu sunt în numerar, dar le permite și să reducă taxele bancare sau de servicii și să opereze fără a fi controlate de către terți de reglementare. Cel mai important, criptomonedele permit companiilor de canabis să se bucure de aceleași libertăți ca orice altă afacere legitimă, legală.

Prin utilizarea criptomonedelor, industria canabisului ar putea deveni un prim exemplu de industrie legitimă care operează în afara limitelor sistemului financiar tradițional și beneficiază de mai puține prejudecăți, comisioane mai mici și viteze mai rapide de tranzacționare – toate fără a sacrifica securitatea sau încrederea.

 

Cu ce ​​provocări încă se confruntă criptomonedele?

În timp ce criptomonedele sunt foarte promițătoare, trebuie să fiu realist și să recunosc că au și unele limitări.

Probabil că una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă criptomonedele este instabilitatea lor. Criptomonedele câștigă valoare doar atunci când baza lor de utilizatori crește. Și până în prezent, doar câteva monede au reușit să atragă și să mențină o bază stabilă de utilizatori. Chiar și Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă de pe piață, a cunoscut fluctuații masive ale valorii sale. Și fără o bază de utilizatori de încredere care să crească și să le mențină valoarea, criptomonedele nu oferă o soluție viabilă la problema bancară a industriei canabisului.

Criptomonedele specifice canabisului se luptă și mai mult cu acest lucru. Concentrarea lor hiperspecifică, asupra unei singure industrii, limitează și mai mult adoptarea și capitalizarea lor de piață. Pentru ca o monedă să fie adoptată de companiile care tranzacționează public, acestea trebuie să fie utilizate pe scară largă, iar aceasta nu este realitatea pentru multe cripto-uri specifice canabisului.

De fapt, puține „altcoin-uri” oferă companiilor un motiv solid pentru a le folosi peste criptomonede mai consacrate, cum ar fi Bitcoin sau ETH, care au deja o bază puternică de utilizatori și o anumită valoare. Pentru aceste companii, adoptarea unui altcoin le-ar putea deschide la fluctuații uriașe de valoare care ar putea compromite foarte mult profitabilitatea afacerii lor.

Datorită acestor limitări, puține cripto-uri specifice canabisului oferă o soluție practică la problemele industriei în prezent. Dar asta nu înseamnă că nu există loc pentru blockchain în canabis, tehnologia blockchain ar putea promova progresul în industria canabisului în multe alte moduri care nu au de-a face cu operațiunile bancare sau gestionarea plăților.

 

EBOOK DISPONIBIL
Jurnal CBD
– Ghidul esențial al pacientului –

 

Alte aplicații pentru tehnologia Blockchain în industria canabisului

În timp ce criptomoneda este probabil cel mai cunoscut caz de utilizare al blockchain-ului, potențialul tehnologiei ajunge de fapt mult dincolo de simplificarea și descentralizarea plăților. Blockchain-urile de registre digitale, criptate și partajate pot fi folosite pentru a stoca în siguranță tot felul de date, nu doar tranzacțiile efectuate cu token-uri cripto. Și multe dintre utilizările potențiale ale blockchain-ului ar putea avea un impact uriaș asupra industriei canabisului în special.

     Stocarea și securizarea datelor clinice

Un domeniu relevant pentru canabis în care blockchain-ul prezintă un mare potențial, de exemplu, este stocarea datelor sensibile legate de studiile clinice. Cercetarea medicală se bazează pe păstrarea unor evidențe bune; pentru a produce cele mai obiective rezultate, studiile medicale trebuie să urmărească meticulos datele pacientului, medicamentele sau procedurile testate și întregul proces de testare de la început până la sfârșit.

Pentru a produce rezultate clinice obiective, cercetătorii trebuie să fie capabili să urmărească cele mai mici modificări sau complicații întâlnite în timpul unui studiu, pentru a avea o sferă clară a întregului studiu și limitările acestuia. Blockchain-urile permit cercetătorilor să stocheze în siguranță toate aceste date relevante și să le revizuiască, știind în același timp că datele rămân protejate de cel mai înalt nivel de securitate criptografică pentru a minimiza marja de eroare.

Există deja câteva cazuri în care blockchain-ul este folosit pentru a ajuta la securizarea transferului de date medicale. ”BurstIQ[2], de exemplu, este un proiect din Colorado care utilizează „contracte inteligente” (contracte digitale ale căror reguli sunt aplicate în timp real pe un blockchain) pentru a transfera în siguranță informații medicale sensibile între medici și pacienți. Această tehnologie ar putea fi adaptată cu ușurință pentru a simplifica, de exemplu, consultările dintre medici și pacienți evaluați pentru terapii pe bază de canabis.

Un alt caz similar este ”Patientory”, o soluție blockchain concepută pentru a aborda problema informațiilor medicale fragmentate răspândite la mai mulți furnizori/clinici. Platforma, dezvoltată în Georgia, ajută la unirea tuturor dosarelor medicale ale unui pacient într-un registru securizat și la comunicarea acestora entităților relevante (cum ar fi furnizorii de asistență medicală sau clinicienii) atunci când este necesar. Platforme similare ar putea fi dezvoltate pentru a ajuta la eficientizarea datelor privind asistența medicală în spațiul canabisului medical.

     Îmbunătățiri ale lanțului de aprovizionare

Blockchain-ul ar putea revoluționa și lanțurile de aprovizionare din industria canabisului. Probabil că una dintre cele mai mari preocupări pentru consumatorii de canabis care cumpără muguri sau concentrate, de exemplu, este posibilitatea de a avea încredere în calitatea produselor.

Similar modului în care stochează în siguranță datele tranzacționale sau medicale, blockchain-ul ar putea fi folosit pentru a înregistra întregul proces de producție al unui lot de muguri sau concentrat, de la sămânță până la recoltare. Consumatorii sau comercianții cu amănuntul ar putea apoi folosi aceste date pentru a afla exact din ce semințe provine un lot de canabis, unde și cum a fost cultivat, ce îngrășăminte/insecticide au fost folosite, în ce momente și în ce concentrații în timpul producției sale și multe altele.

Rezultatul final ar fi o bază de date sigură și transparentă pentru lanțurile de aprovizionare cu canabis, care ar ajuta la legitimarea în continuare a industriei și la asigurarea calității și standardului produselor sale.

 

BitCanna

BitCanna [3] este o criptomonedă specifică canabisului, concepută pentru a aborda problemele de reglementare cu care se confruntă companiile de canabis din întreaga lume. Pe lângă token-urile sale, BitCanna oferă și companiilor și consumatorilor de canabis o platformă de plată sigură, all-inclusive: BitCanna Pay. Pe lângă facilitarea proceselor de cumpărare pentru companii și consumatori finali, BitCanna oferă și soluții pentru industria canabisului, în special în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare. BitCanna Trail, de exemplu, este conceput pentru a urmări originile, manipulatorii și procesul de producție pentru produsele de canabis, oferind liniște sufletească oricui cumpără, vinde sau folosește canabis, fie în scopuri recreaționale, fie medicinale.

 


Referințe:

 1. Survey of Marijuana Law in the United States: Issues with the Banking Industry https://libguides.law.uga.edu
 2. BurstIQ https://www.burstiq.com
 3. BitCanna https://www.bitcanna.io

 

Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment