Curățarea și refolosirea apei din sistemul hidroponic

Val
Read Time:6 Minute, 31 Second

Dacă creșteți plante folosind o configurație hidroponică, atunci s-ar putea să vă întrebați ce ar trebui să faceți cu apa odată ce ați recoltat planta. E bine s-o aruncați în canalele de scurgere? Răspunsul scurt este: nu!

Dacă intenționați să creșteți din nou, atunci vă puteți steriliza și reutiliza apa. Dacă nu intenționați să creșteți din nou, atunci există modalități responsabile de a o elimina.

În acest material, explorăm trei moduri de curățare a apei din sistemele hidroponice, aflăm cum scăpăm de ea și aruncăm o privire rapidă asupra modului de curățare a unui sistem hidroponic.

 

Trebuie schimbată apa din sistemul hidroponic?

Când se cultivă canabis pe cale hidroponică, vine un moment în care cultivatorii trebuie să reumple apa din sistem. Acest lucru ajută la combaterea acumulării de bacterii, alge și minerale – toate acestea pot deteriora plantele și întregul sistem.

Unii cultivatori aleg să facă acest lucru atunci când își pun plantele de la stadiul vegetativ la cel de înflorire. Alții aleg să o facă între culturi și să folosească aceeași apă pentru un întreg ciclu de creștere. Oricum, sistemul și plantele vor avea nevoie în cele din urmă de apă curată.

Deși de multe ori este mai ușor ca apa veche să fie aruncată și folosită una nouă, curată, există momente în care se poate refolosi apa.

 

Care sunt beneficiile reutilizării apei?

Există două avantaje principale ale reutilizării apei într-un sistem hidroponic și ambele au legătură cu mediul înconjurător:

Economisește apă: Sistemele hidroponice, dacă sunt utilizate eficient, folosesc de fapt mai puțină apă în comparație cu canabisul cultivat în sol. Dacă refolosiți apa, atunci puteți reduce și mai mult cantitatea folosită, făcându-vă să creșteți și mai ecologic. Dacă economisirea apei este scopul instalațiilor hidroponice, atunci reutilizarea apei este o necesitate.

Minimizează poluarea mediului: apa care a fost folosită pentru cultivarea plantelor pe cale hidroponică este nenaturală. Când aceasta este dispersată în mediul natural, poate perturba echilibrul natural al ecosistemelor. În masă, apa concentrată din toate operațiunile de cultivare hidroponică din lume dăunează sistemelor de apă și solului. Dacă curățați și refolosiți apa, atunci puteți evita provocarea acestor daune, cel puțin într-o anumită măsură.

 

Cum se curăță apa din sistemul hidroponic?

Sper că acum sunteți inspirat să curățați și să reutilizați apa din sistemele hidroponice, mai degrabă decât să o aruncați. Dacă da, atunci există trei metode principale pe care le puteți utiliza. Un lucru de remarcat este că toate aceste metode necesită anumite echipamente și, probabil, vor fi foarte nepractice dacă creșteți doar la scară mică. Cu excepția tratamentului UV, metodele de mai jos sunt cele mai potrivite pentru culturile comerciale. Dacă sunteți un cultivator ocazional, atunci varianta cu UV este probabil cea mai bună opțiune.

 

Pasteurizarea

Pasteurizarea este în esență fierbere foarte rapidă. Modul în care funcționează un pasteurizator este prin mutarea apei între două schimbătoare de căldură. Pe măsură ce trece în al doilea, apa se încălzește foarte repede la aproximativ 100°C. După 40 de secunde, se întoarce apoi la primul schimbător de căldură, unde este răcit. Odată răcit, este gata de reutilizare.

Pasteurizarea sterilizează total apa în ceea ce privește bacteriile și algele, dar descompune și conținutul de minerale, ducând apa practic înapoi la zero.

Puteți cumpăra un pasteurizator pentru apă din magazine specializate sau chiar online. Principala problemă a acestor mașini este că conținutul de minerale din apă le poate, în timp, să le deterioreze, reducându-le eficacitatea.

   Avantajele pasteurizării

 • Sterilizează complet apa
 • Mașinile pot fi cumpărate destul de ușor
 • Simplu de utilizat
 • Îndepărtează conținutul de minerale din apă
 • Complet netoxic

   Contra pasteurizării

 • Mașinile se deteriorizează în timp de conținutul mineral al apei
 • Scump

 

Sterilizarea cu ozon (ozonare)

Ozonarea folosește molecule de ozon (O₃) pentru a steriliza apa. În loc să le aprovizioneze din atmosfera exterioară, mașinile speciale descompun moleculele de oxigen (O₂). Apoi, atomii de oxigen se leagă de moleculele de O₂ pentru a forma molecule de ozon (O₃). Acesta este apoi pompat în apă. Moleculele de ozon ucid bacteriile și algele și descompun mineralele.

Aceste molecule nu sunt poluante și nu dăunează atmosferei odată ce procesul este complet, ceea ce înseamnă că ozonarea este un proces curat.

   Avantajele sterilizării cu ozon

 • Eficient la sterilizarea apei
 • Produs secundar netoxic
 • Descompune mineralele

   Contra sterilizării cu ozon

 • Mașinile de specialitate sunt scumpe
 • Exagerat pentru operațiuni mici
 • Necesită o configurare de specialitate

Dezinfecție UV

Dezinfecția UV este o altă modalitate complet netoxică de a steriliza apa. Această metodă folosește doar lumină UV pentru a ucide bacteriile și algele. O astfel de tehnică este folosită în întreaga lume pentru a curăța sursele umane de apă, așa că poate fi considerată ca fiind extrem de eficientă. Cu toate acestea, spre deosebire de cele două metode anterioare, nu elimină mineralele din apă, ceea ce înseamnă că ar putea fi necesar să o filtrați corespunzător înainte de a o refolosi.

Sistemele de curățare UV nu sunt prea scumpe și sunt destul de accesibile, ceea ce le face o alegere potrivită pentru cultivatorii ocazionali. Deși, va trebui să țineți cont de costul suplimentar și de efortul de filtrare a mineralelor din apă.

   Avantajele dezinfectării UV

 • Curat și eficient
 • Cea mai ușoară opțiune pentru uz casnic

   Contra dezinfectării UV

 • Nu elimină mineralele din apă

 

Cum se aruncă apele uzate din sistemele hidroponice?

Dacă alegeți să nu reutilizați apa uzată din sistemele hidroponice, este important să nu o aruncați pur și simplu în canalizare sau în grădină. Dacă faceți asta, concentrațiile mari de minerale își vor găsi drumul în altă parte și vor face unele daune.

Pentru o eliminare în mod corespunzător, amestecați apa folosită cu apă curată, cum ar fi apa de la robinet, într-un raport de 1:1. Apoi, utilizați apa pentru a uda plantele în ghivece autonome. În acest fel, nutrienții vor fi prinși în acest sol și absorbiți încet de plante. Acest lucru împiedică apa să intre în mediul mai larg.

În mod alternativ, unii susțin că o puteți turna și pe o grămadă de compost. Se presupune că azotul ajută la procesul de descompunere. Mai târziu, acest compost poate fi apoi valorificat pentru a crește plante în sol.

 

Cum se curăță sistemul hidroponic?

Pentru a menține un sistem să funcționeze corect, va trebui, de asemenea, să curățați părțile mecanice, altfel o acumulare de bacterii și minerale va deteriora atât sistemul, cât și culturile. Poate fi de fapt un proces destul de complex, dar iată o prezentare generală.

     Dezasamblați sistemul hidroponic

Acest lucru va diferi în funcție de sistemul pe care îl utilizați. Dezasamblați pompele, conductele și orice părți prin care trece apa.

     Curăţaţi părţile mai mici

Umpleți rezervorul cu apă și adăugați aproximativ 125 ml de peroxid (3% la fiecare 5 litri de apă). Luați o preche de mănuși de spălat. Conductele, pompele, capacele și componentele pot fi curățate în această apă. Folosiți o perie și frecați totul până când arată ca nou. Concentrați-vă în special pe părțile în care există acumulare de reziduuri.

     Curăţaţi substratul

Dacă utilizați un substrat precum Rockwool, atunci acestea pot fi sterilizate și curățate. Puteți face acest lucru prin fierbere. După fierbere, lăsați-le să se usuce complet.

     Curăţaţi părțile mai mari

Folosind o altă soluție de peroxid, curățați toate camerele de creștere și rezervorul. Cu cât vă dați interesul la o curățare mai bună, cu atât va fi mai fericită următoarea recoltă!

 

Gând final

Sterilizarea și reutilizarea apei din cultura hidroponică este, dacă puteți face asta, benefică mediului. Și dacă nu o puteți face, deoarece, de exemplu, operațiunea este prea mică, atunci asigurați-vă că eliminați apa într-un mod durabil, cum ar fi diluarea acesteia și udarea plantelor din ghivece.

Utilizarea apei curate și a sistemelor curate este cu adevărat importantă atunci când cultivați canabis hidroponic. Plantele din aceste sisteme sunt mult mai susceptibile la infecții și dezechilibre nutritive.

 


Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Ce este uleiul de canabis cu extract complet (FECO)?

FECO, RSO, BHO… Nu lipsesc nume de lux pentru concentratele de canabis. În acest material vom arunca o privire la FECO (Full Extract Cannabis Oil), un extract de canabis pe bază de alcool, de mare potență.   Ce este FECO? FECO înseamnă ”extract complet de ulei de canabis” și se […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!