Read Time:4 Minute, 39 Second

Cercetătorii au descoperit că canabisul a fost eficient în îmbunătățirea funcției cognitive, contribuind în același timp la reducerea riscului de luare a deciziilor, ceea ce este comun în rândul persoanelor cu tulburare bipolară.

Aproximativ 46 de milioane de oameni din întreaga lume se luptă cu simptomele tulburării bipolare. Cunoscută și sub denumirea de depresie maniacală, tulburarea bipolară poate perturba viața de zi cu zi, afectând relațiile și capacitatea de muncă.

Există trei tipuri de tulburare bipolară:

Bipolar I – cu simptome care includ episoade maniacale care pot dura cel puțin o săptămână și pot necesita chiar internarea în spital;
Bipolar II – se caracterizează prin tipare de episoade maniacale și depresive, în special stări de spirit crescute care fac pacienții mai agitați și mai energici;
Tulburare ciclotimică – cu simptome care includ un ciclu rapid al schimbărilor de dispoziție ridicate și scăzute, trecând de la excesiv de energic și fericit la depresiv într-o secundă..

 

Psihoterapia și medicamentele sunt recomandate pentru tratamentul tulburării bipolare. Medicamentele farmaceutice sunt considerate în mod convențional ca fiind necesare pentru a ajuta la reglarea stărilor de spirit. Cu toate acestea, mulți pacienți nu găsesc ameliorarea simptomelor de la medicamentele farmaceutice, în special efectele acestora durează un timp și, de obicei, vin cu efecte secundare.

Canabisul este o alternativă mai sigură, mai naturală, care poate ajuta pacienții cu tulburare bipolară.

Un nou studiu, care a încercat să înțeleagă modul în care canabisul a afectat comportamentele cognitive și orientate spre obiective în rândul persoanelor cu tulburare bipolară, dezvăluie că extractele din canabis pot avea „efecte unice benefice” pentru această afecțiune. Cercetătorii, care au prezentat concluziile la conferința Neuroscience 2022, au descoperit în mod special că canabisul a fost eficient în îmbunătățirea funcției cognitive, contribuind în același timp la reducerea riscului de luare a deciziilor, ceea ce este comun în rândul persoanelor cu tulburare bipolară.

Cercetătorii sugerează, de asemenea, că canabisul reduce activitatea dopaminergică din creier pentru a ajuta la suprimarea simptomelor acestuia.

 

„Consumul cronic de canabis poate avea efecte benefice unice la persoanele cu tulburare bipolară. Studiile anterioare sugerează că unele persoane cu tulburare bipolară au o activitate dopaminergică crescută datorită unei expresii reduse a transportorului de dopamină”, au concluzionat ei.

„S-a demonstrat că consumul cronic de canabis reduce eliberarea de dopamină, astfel că consumul cronic de canabis poate duce la o revenire la homeostazia dopaminei la persoanele cu tulburare bipolară și, în consecință, la normalizarea deficitelor lor în comportamentele direcționate spre obiective. Suntem implicați în studii suplimentare care explorează acest potențial”, au scris autorii.

 

Alte Studii

Au existat constatări similare în alte studii mai vechi.

Conform datelor unui studiu clinic din 2018, cercetătorii au descoperit că consumul de canabis este legat de îmbunătățirea simptomelor clinice ale tulburării bipolare. De asemenea, nu are un impact negativ asupra performanței cognitive, au spus ei. Cercetătorii de la ”Harvard Medical School”, ”McLean Hospital” și ”Tufts University” au analizat impactul canabisului asupra funcției cognitive și stărilor de spirit în rândul pacienților care au fost diagnosticați cu tulburare bipolară. Acesta a marcat primul studiu clinic care a fost efectuat vreodată cu scopul de a analiza modul în care canabisul afectează performanța neuropsihologică și starea de spirit.

Ei au descoperit că consumul de canabis a dus la scoruri reduse pentru depresie, furie și tensiune. De asemenea, a fost asociat cu o vigoare crescută. Cu toate acestea, pacienții care au consumat canabis nu au prezentat nicio modificare semnificativă în performanța cognitivă în comparație cu subiecții care s-au abținut.

 

„Studiul actual evidențiază dovezi preliminare că pacienții cu tulburări bipolare care fumau în mod regulat canabis au raportat cel puțin o atenuare a simptomelor clinice pe termen scurt după consumul de canabis, indicând potențialele proprietăți de stabilizare a stării de spirit ale canabisului la cel puțin un subgrup de pacienți cu tulburare bipolară”, au concluzionat ei. .

 

O parte semnificativă a populației nici măcar nu știe că are tulburare bipolară. Cu toate acestea, aceștia experimentează simptome ușoare ale schimbărilor de dispoziție și alte simptome ale stărilor de dereglare. Pentru ei, canabisul poate ajuta.

 

O analiză din 2020 a cercetătorilor de la ”Universitatea din New Mexico” care implică analiza informațiilor din viața reală preluată din aplicația Releaf a constatat că canabisul a fost eficient în tratarea simptomelor depresiei.

„Una dintre cele mai interesante descoperiri ale acestui studiu este că floarea de canabis cu niveluri relativ ridicate de tetrahidrocanabinol (THC) este asociată în special cu reduceri imediate ale intensității sentimentelor depresive”, explică cercetătorul Jacob Miguel Vigil.

 

S-a demonstrat că stimularea sistemului endocanabinoid cu utilizarea produselor pe bază de canabinoizi are un impact pozitiv asupra sistemelor neuroendocrine, neurotransmisiei și neuroimunului. Toate aceste sisteme sunt foarte afectate de cei care suferă de depresie și alte tulburări de dispoziție, cum ar fi tulburarea bipolară.

 

În plus, un raport din 2020 de la ”BMC Psychiatry” a constatat că canabinoizii pe bază de plante sunt eficienți în îmbunătățirea stării de spirit și a somnului, reducând în același timp anxietatea și tulburările psihotice.

 

Concluzie

În timp ce corpul de cercetări privind canabisul pentru tulburările bipolare este destul de tânăr, studiile și dovezile anecdotice sunt promițătoare. Dacă dumneavoastră sau o persoană iubită vă luptați cu tulburare bipolară și doriți să utilizați canabis sau produse cu CBD, asigurați-vă că faceți acest lucru doar la îndrumarea unui medic specialist.

 


Referințe:

https://www.abstractsonline.com/pp8/#!/10619/presentation/84925

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0157060

https://medicalxpress.com/news/2020-07-cannabis-relief-symptoms-depression.html

https://www.mcgill.ca/psychiatry/gabriella-gobbi

https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-019-2409-8


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment