Read Time:8 Minute, 14 Second

Canabisul rămâne o plantă ezoterică în ochii multor oameni. Miturile comune mențin planta învăluită în mister și împiedică oamenii să dezvolte o înțelegere adevărată a plantei.

Înainte de a începe, trebuie să spun că deși ar trebui să fiu deja obișnuit după atâția ani cu reacțiile oamenilor atunci când vine vorba despre canabis, tot mi se pare ciudat că o plantă naturală a provocat o asemenea furtună în civilizația umană.

Deși mai multe țări au legalizat canabisul într-o oarecare măsură, iar multe altele urmează să o legalizeze, multe mituri obscure sunt încă asociate cu planta. Pe de altă parte, miturile prea pozitive anunță canabisul ca o substanță minune, aproape deloc fără dezavantaje, care în cele din urmă este și dăunătoare imaginii plantei.

În acest material, voi încerca să explic cele mai comune 10 mituri despre canabis. Dar, trebuie să luăm în considerare părtinirea care există de ambele părți. Așa cum multe grupuri anti-canabis lucrează pentru a denatura realitatea, grupurile prea entuziaste au generat și câteva mituri proprii. Folosind o abordare imparțială, voi aborda cele mai prolifice mituri ale canabisului, în speranța de a vedea planta într-o lumină mai transparentă.

 

 1. Consumul de canabis duce la niveluri mai ridicate de criminalitate

În mod implicit, interzicerea canabisului face ca utilizarea, cultivarea sau vânzarea plantei să fie o crimă. Acest statut determină în mod natural prezența plantei pe piața neagră, alături de alte droguri, cum ar fi cocaina și heroina. În timp ce violența legată de bande se răspândește în aceste părți, consumul de canabis în sine nu conduce la criminalitate – statutul său ilicit o face.

Când se înființează o piață legală de canabis, totuși, dispensarele licențiate și impozitate preiau comerțul cu canabis de la comercianții cu amănuntul de pe piața neagră, slăbind puterea membrilor săi.

Mai mult, nu s-a dovedit că fumatul canabisului îi face pe consumatori mai predispuși la comiterea unei infracțiuni. Sigur, mai mulți infractori se întâmplă să consume canabis – și alte droguri în general – dar corelația nu este egală cu cauzalitatea.

Contrar unor credințe, legalizarea canabisului nu pare să contribuie[1] la niciun fel de creștere statistică a criminalității violente. Interesant, totuși, mulți militanți împotriva canabisului nu reușesc să evidențieze cantitatea monumentală de infracțiuni violente asociate consumului de alcool[2], în ciuda statutului său legal.

 

 1. Canabisul este un ”drog de intrare”

Toți am avut acea prelegere la școală. Acela în care grupurile antidrog stau în fața a sute de copii și transmit efectiv mesajul că „este nevoie doar de un singur fum”. Deși intențiile lor (poate) să vină dintr-un loc bun, astfel de organizații, de obicei, pune toate drogurile împreună și prezintă ideea că, odată ce ai încercat unul, te vei rătăci pe o cale întunecată și le vei încerca pe toate.

Acest lucru pur și simplu NU este adevărat.

Milioane de consumatori de canabis din întreaga lume se bucură de plantă în mod regulat, fără măcar a avea intenția de a încerca și altceva. În plus, mulți oameni încep să consume droguri puternice fără să se atingă măcar de canabis.

 

 1. Canabisul este un drog periculos, care dă dependență

Afirmația potrivit căreia canabisul este un drog de intrare se bazează adesea din argumentul că acesta, la fel ca drogurile tari, poate prinde consumatorii într-un ciclu de dependență. Cu toate acestea, planta diferă dramatic de mecanismele de dependență din spatele unor substanțe precum heroina și cocaina. Spre deosebire de aceste droguri, canabisul nu provoacă, în general, dependență severă sau simptome de sevraj.

 

 1. Canabisul nu creează deloc dependență

În timp ce mulți consumatori de canabis fumează iarbă fără a dezvolta o dependență, oamenii pot deveni dependenți în anumite circumstanțe. Există două feluri de dependențe, dependența fizică și cea psihică. Canabisul, după spusele experților, nu creează dependență fizică însă există posibilitatea să creeze o dependență psihică. Deși unii susținători ai canabisului încearcă să nege acest punct, știința afirmă că canabisul nu este o substanță total inofensivă.

În timp ce canabisul pot ajuta oamenii în multe moduri diferite, tulburarea consumului de canabis este reală. Prin creșterea nivelului de dopamină și, în cele din urmă, tocirea sistemului dopaminergic[3] în cazul utilizării pe termen lung, canabisul poate influența sistemul de recompensă al creierului și poate crea un ciclu de dependență.

Cu toate acestea, această trăsătură nu este unică pentru canabis. Potrivit medicului și expertului în dependență Gabor Mate, trauma stă la baza tuturor dependențelor[4], iar dependența se poate manifesta sub formă de fumat de canabis, materialism și obsesie pentru tot felul de factori externi. Prin urmare, susținătorii s-ar lupta să folosească această afirmație ca motiv pentru a menține interdicția canabisului.

 

 1. Supradoza cu canabis

Multe vieți sunt pierdute în fiecare an din cauza alcoolului, cocainei, heroinei și altor droguri. Cu toate acestea, de când lumea, nimeni nu a murit (direct) din cauza consumului de canabis. De ce? Deoarece canabinoizii, constituenții activi ai plantei, nu interacționează cu zona creierului responsabilă de respirație.

În ceea ce privește opioidele, supradozajul are loc pe măsură ce receptorii din centrele respiratorii ale creierului devin copleșiți. Ele creează un efect depresiv care afectează respirația, ducând potențial la moarte. Canabisul nu poate produce același efect, motiv pentru care nu sunt raportate decese din cauza directă a canabisului.

 

 1. Consumatorii de canabis sunt leneși

Consumatorii de canabis se confruntă cu o serie de stereotipuri diferite. Printre etichetele de „dependent” și „drogat”, acuzația de ”leneș” este probabil cel mai mult folosită. Sigur, fumatul de iarbă îi poate determina uneori pe consumatori să prefere o relaxare pe canapea vizionând un film, în loc să alerge.

Cu toate acestea, mulți oameni de succes, activi și atletici folosesc canabis. Joe Rogan a construit un imperiu în lumea podcasting-ului în timp ce consuma canabis. Michael Phelps a demolat competiția în piscină în timp ce consuma canabis. Mii de oameni de succes din întreaga lume iubesc să se bucure de iarbă în timpul lor, la fel cum alții ajung acasă după muncă și deschid o sticlă de vin.

Eticheta de ”leneș” cred că ar trebui schimbată cu una de ”relaxare”.

 

 1. Dihotomia efectelor Indica și Sativa

Cultura canabisului petrece mult timp dezmințind miturile din exterior, dar chiar și cei implicați în industrie cad victimele dezinformării. În ultimele câteva decenii, oricine, chiar și cei puțini interesați de canabis, știau diferența dintre tulpinile „Indica” și „Sativa”.

De atunci, știința canabisului a contestat acest punct de vedere, neurologul și expertul în canabis, doctorul Ethan Russo, etichetând-o drept „prostii”. Această clasificare ar putea ajuta dispensarele să comercializeze canabis, având vânzare mai bună.

Avem cu toții o idee cum că tulpinile Indica ne relaxează corpul și mintea în timp ce tulpinile Sativa sunt energizante. Totuși, unele soiuri Indica conțin terpene energizante, în timp ce unele Sative relaxează corpul și mintea. În plus, plantele din aceeași tulpină pot chiar produce efecte diferite atunci când sunt cultivate în medii diferite.

În loc să depindă de aceste mijloace libere de compartimentare a canabisului, cercetările sugerează eliminarea completă a termenului „soi” și înlocuirea acestuia cu „chemovar[5]” (varietate chimică) pentru a vă face cu adevărat o idee despre efectele plantei și despre diversitatea chimică.

 

 1. Mahmureala de la canabis nu există

Dezbaterea dintre consumatorii de alcool și canabis continuă. Cei care consumă canabis spun adesea că se trezesc simțindu-se proaspeți și gata de acțiune dimineața. Deși este adevărat, fumatul în exces cu o seară înainte vine cu o mahmureală proprie.

Mahmureala de canabis nu este nimic în comparație cu devastarea celor provocate de consumul de alcool. Cu toate acestea, ele pot influența în continuare modul în care te simți a doua zi, producând acea ”ceață” pe creier, letargie, ochi roșii și uneori chiar dureri de cap. Când este consumat cu moderație, totuși, consumatorul se poate trezi dimineața fără problemele menționate mai devreme și poate fi gata să-și asume sarcinile zilnice.

Ca și în cazul mahmurelii din cauza consumului de alcool, puțină apă și mâncare va readuce consumatorul pe drumul cel bun. Spre deosebire de alcool, totuși, revenirea ar trebui să dureze mult mai rapid.

 

 1. Canabisul nu are efecte adverse

Deși mulți consumatori de canabis spun că canabisul nu are efecte adverse, din păcate, nu este adevărat. La fel ca în cazul mahmurelii de canabis, efectele adverse ale canabisului este un lucru real.

Cu toate acestea, la fel ca în cazul mahmurelii, simptomele sunt destul de ușoare, mai ales în comparație cu alcoolul și alte droguri.

Unii utilizatori pot prezenta următoarele simptome, care pot varia de la o persoană la alta:

 • Iritabilitate
 • Dureri de cap
 • Somn perturbat
 • Simptome asemănătoare gripei
 • Sentimente de tristețe și anxietate
 • Depresie

 

Din fericire, nu durează prea mult și nu este adesea grav. Dacă doriți să atenuați simptomele, unele dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face sunt să vă hidratați, să mâncați mai sănătos, să faceți exerciții fizice și să practicați tehnici de relaxare.

 

 1. Ținutul fumului în piept

Unii utilizatori susțin adesea că dacă țin fumul în piept mai multe secunde, intensifică efectul.

De fapt, nu există niciun studiu care să susțină ideea că ținerea fumului în piept mai mult decât necesar crește cantitatea de THC absorbită. Dimpotrivă[6]!

Tot acel THC trece imediat în sânge după ce intră în plămâni. Oricât de mult ținem fumul în piept, cantitatea de canabinoizi din joint este aceeași. Vrei un high mai puternic? Încearcă un soi mai puternic! Ținerea fumului în piept mai mult timp nu va aduce un high mai profund.

 


Referințe:

 1. The Cannabis Effect on Crime https://www.tandfonline.com
 2. Alcohol-Related Crimes: Statistics and Facts – Alcohol Rehab Guide https://www.alcoholrehabguide.org
 3. Cannabis blunts the brain’s reward system | Imperial News | Imperial College London https://www.imperial.ac.uk
 4. How dealing with past trauma may be the key to breaking addiction | Life and style | The Guardian https://www.theguardian.com
 5. Cannabis – from cultivar to chemovar – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Download Limit Exceeded http://citeseerx.ist.psu.edu

Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment