Read Time:10 Minute, 32 Second

Nu este un secret pentru nimeni că mulți pacienți cu cancer folosesc canabis pentru a ajuta la gestionarea durerii, oboseală, greață și a altor efecte secundare ale chimioterapiei. Mai puțin cunoscut este faptul că cercetările preclinice extinse arată că canabinoizii din plante – în special, tetrahidrocanabinolul (THC) și canabidiolul (CBD) – produc răspunsuri antitumorale în diferite modele animale cu cancer.

Marea majoritate a acestei cercetări preclinice a examinat activitatea anticanceroasă a compușilor puri, în principal izolate de THC. Dar pacienții cu canabis medical nu folosesc THC pur, dintr-o singură moleculă, pentru a lupta împotriva cancerului. În schimb, consumă extracte de ulei de canabis din plante întregi care includ sute de compuși, dintre care mulți au și proprietăți terapeutice. Aceste preparate artizanale de ulei de canabis sunt disponibile în dispensarele autorizate din țările în care canabisul medicinal este legal și în alte părți prin intermediul pieței nereglementate.

Până acum, însă, puține studii riguroase au analizat efectele extractelor de canabis din plante întregi. Așa că o echipă de cercetători spanioli, condusă de Cristina Sanchez de la Universitatea Complutense din Madrid, a decis să compare eficacitatea izolatelor pure de THC și a extractelor de ulei bogate în THC într-o serie de experimente preclinice care s-au concentrat pe cancerul de sân. (Extractele de ulei au fost furnizate de Aunt Zelda’s, un producător de canabis medicinal din California.) Cercetătorii au investigat, de asemenea, efectele THC-ului pur și o formulă artizanală de ulei bogat în THC atunci când fiecare a fost combinat cu medicamente standard de chimioterapie.

Descoperirile lor au fost raportate într-un articol din 2018 – „Evaluarea efectului de anturaj: acțiunea antitumorală a unui canabinoid pur versus un preparat botanic de medicamente în modele preclinice de cancer de sân” – care a fost publicat în revista Biochemical Pharmacology. Expresia „efect de anturaj” în acest context se referă la interacțiunea sinergică cu spectru complet între numeroși compuși de canabis – canabinoizi, terpene și flavonoide – care conferă un impact terapeutic care este mai mare decât suma componentelor individuale ale plantei.

S-a demonstrat că atât THC-ul, cât și uleiul artizanal bogat în THC au proprietăți antitumorale, dar uleiul a funcționat mai bine decât izolatul de THC pentru trei subtipuri diferite de cancer de sân.

 

Tratament dificil

Se estimează că una din opt femei va dezvolta cancer de sân. Cancerul de sân este dificil de tratat, deoarece există puțini biomarkeri care semnalează când cineva are boala și mulți pacienți prezintă sau dezvoltă rezistență la terapiile curente. Mai mult, mai multe tipuri specifice de cancer de sân răspund slab la tratamentul modern. Aceste dificultăți subliniază importanța explorării de noi tratamente pentru cancerul de sân.

Doi biomarkeri folosiți frecvent pentru a diagnostica cancerul de sân sunt receptorii hormonali (receptorul de estrogen și receptorul de progesteron) și oncogena HER2 (o genă care poate transforma o celulă normală într-o celulă tumorală). Dar o malignitate mai agresivă, cunoscută sub numele de „cancer de sân triplu negativ”, nu exprimă receptorii hormonali sau oncogena HER2. Nu există nicio terapie țintită pentru cancerul de sân triplu negativ, așa că pacienții sunt tratați cu chimioterapii dure care ucid fără discernământ celulele în proliferare, fie că sunt canceroase sau nu.

Aceste trei tipuri de cancer – sensibil la hormoni, HER2 și triplu negativ – au fost folosite ca modele pentru „evaluarea efectului de anturaj”.

În toate modelele de cancer de sân studiate, atât in vitro, cât și in vivo, extractul întreg de plantă a fost semnificativ mai eficient în producerea efectelor anticanceroase decât THC-ul cu o singură moleculă. Aceste rezultate au fost în mare măsură consistente pentru tipul de cancer și tipul de model. Cercetătorii au testat compușii în culturi celulare și pe modele de rozătoare.

THC-ul și cancerul de sân sensibil la hormoni

În cazul celulelor canceroase de sân sensibile la hormoni, extractul de plantă întreagă s-a dovedit a fi cu 15-25% mai puternic decât THC-ul pur. În modelele cu animale vii, THC-ul cu o singură moleculă nu a prezentat niciun răspuns antitumoral semnificativ, spre deosebire de extractul întreg de plantă, care a avut un efect antitumoral pronunțat. Testarea pe animale de laborator este un pas necesar către stabilirea eficacității unui anumit tratament clinic.

Când preparatele canabinoide au fost adăugate la tamoxifen, un medicament standard pentru chimioterapie, într-o placă celulară, terapia combinată a fost cu aproximativ 20-25% mai eficientă decât chimioterapia singură. Dar aceste rezultate nu au fost replicate în studiile pe animale vii. Este important, nici canabinoizii nu au avut un impact negativ asupra eficacității chimioterapiei. Acest lucru sugerează că cel puțin utilizarea canabisului ca tratament suplimentar pentru a face față efectelor secundare comune ale chimioterapiei, cum ar fi greața și pierderea poftei de mâncare, nu va împiedica capacitatea chimioterapiei de a distruge celulele canceroase.

În cancerul de sân sensibil la hormoni, se pare că THC-ul produce efecte prin interacțiunea cu receptorul canabinoid CB2. Activarea receptorului CB2 a primit o atenție semnificativă datorită potențialului său de a trata bolile evitând în același timp efectul psihotrop mediat de receptorul canabinoid CB1, pe care îl activează și THC-ul. Când THC-ul se leagă de CB1, provoacă efectul de ”high”.

 

THC-ul și cancerul de sân HER2-pozitiv

S-a constatat că extractul de plantă întreagă este semnificativ mai puternic decât THC-ul pentru celulele canceroase de sân HER2-pozitive. Atât THC-ul cu o singură moleculă, cât și extractul de plantă integrală au prezentat efecte antitumorale atunci când experimentul a fost replicat la șoareci. În plus, atât THC-ul, cât și extractul întreg de plantă au amplificat efectele anticancer ale lapatinibului, medicamentul standard de chimioterapie pentru cancerul de sân HER2.

Ca și în cazul cancerului de sân sensibil la hormoni, efectul antitumoral al THC-ului în experimentele cu cancer de sân HER2-pozitiv s-a dovedit a fi mediat de receptorul canabinoid CB2. Publicat în Proceedings of the National Academy of Science, un raport ulterior al Cristinei Sanchez și alți oameni de știință spanioli a remarcat că receptorii HER2 și CB2 se găsesc adesea în același loc exact pe celule.

Receptorul CB2 se conectează de fapt cu HER2 – formând ceea ce se numește un dimer – și această dimerizare este asociată cu un rezultat slab al tratamentului pentru cancerul de sân. Raportul PNAS aruncă o nouă lumină asupra mecanismului de acțiune anticancer al THC-ului: atunci când THC-ul se leagă de receptorul CB2, descompune dimerul CB2-HER2, declanșând o reacție în lanț de semnale care culminează cu regresia tumorii.

 

THC-ul și cancerul de sân triplu negativ

Triplu negativ, subtipul cancerului de sân cu cel mai prost prognostic, nu răspunde în general bine la chimioterapie. Dar grupul spaniol a descoperit că THC-ul și uleiul de canabis bogat în THC oferă ambele speranțe în îmbunătățirea rezultatelor tratamentului pentru acest cancer extrem de agresiv. Din nou, s-a constatat că întregul extract de plantă este mai eficient decât THC-ul singur în scăderea viabilității celulelor canceroase in vitro, precum și în studiile pe soareci.

Există câteva alte exemple în care o combinație de canabinoizi din plante și agenți de chimioterapie standard au produs un răspuns antitumoral crescut care a depășit potența fiecărei terapii în monoterapie. Un studiu clinic de faza 2 a testat puterea Sativex, un amestec egal de THC și CBD, combinat cu temozolomidă, un medicament chimioterapic utilizat în tratamentul unor tumori cerebrale, iar rezultatele au fost pozitive.

Pacienții cu cancer sunt adesea tratați cu mai multe medicamente cu un singur compus, în efortul de a crea un tratament care poate atinge mai multe ținte. „Deși medicina actuală se bazează în mare parte pe utilizarea compușilor puri care au ținte unice”, scriu oamenii de știință spanioli, „este din ce în ce mai evident că pentru boli la fel de complexe precum cancerul, abordările cu mai multe ținte ar putea fi, probabil, mai eficiente.”

Rezultatele studiului spaniol, împreună cu datele convingătoare de la alți cercetători, sugerează un viitor promițător pentru extractele de ulei de canabis din plante întregi și terapiile pentru cancer multițintă. Dar sistemul medical occidental și procedurile sale tipice de dezvoltare a medicamentelor nu sunt propice pentru aprobarea preparatelor botanice complexe ca medicamente multițintă – în parte pentru că elucidarea unui mecanism precis de acțiune atunci când sunt implicați numeroși compuși este mult mai dificilă decât studierea unui produs farmaceutic cu o singură moleculă, care este orientat către un singur rezultat primar.

 

Concluzie

Faptul că atât izolatul de THC, cât și extractul de canabis din întreaga plantă s-au dovedit a fi eficiente în reducerea viabilității tumorii este cu adevărat inovator și ar trebui să fie un impuls pentru dezvoltarea unor tratamente netoxice, pe bază de canabinoizi, pentru cancerul de sân.

Terapiile cu canabinoizi sunt deosebit de promițătoare pentru cancerele producătoare de tumori, având în vedere că „nu au fost descrise până acum tumori în mod evident rezistente la canabis”, potrivit cercetătorilor spanioli. „Având în vedere cât de diferite sunt subtipurile de cancer și faptul că viabilitatea celulelor netransformate nu este afectată de canabinoizi la concentrațiile în care ucid celulele tumorale, este tentant să speculăm că acești compuși abordează funcții celulare esențiale, încă neidentificate, care toate celulele canceroase au în comun și care sunt absente în omologii lor non-cancerosi.”

Studiul spaniol asupra cancerului de sân subliniază importanța efectului de anturaj demonstrând că extractul de ulei de canabis artizanal cu numeroase componente este mai eficient decât THC pur.

Canabisul este foarte probabil o terapie suplimentară sigură pentru tratarea durerii și a greaței și pentru stimularea apetitului. Și poate crește, de asemenea, eficacitatea tratamentelor standard de chimioterapie, ceea ce înseamnă că chimioterapia ar putea fi mai eficientă – necesitând doze mai mici și mai puțin toxice – atunci când sunt utilizate în combinație cu canabis.

 


Referințe:

 • Blasco-Benito S, Moreno E, Seijo-Vila M, Tundidor I, Andradas C, Caffarel MM, Caro-Villalobos M, Urigüen L, Diez-Alarcia R, Moreno-Bueno G, Hernández L, Manso L, Homar-Ruano P, McCormick PJ, Bibic L, Bernadó-Morales C, Arribas J, Canals M, Casadó V, Canela EI, Guzmán M, Pérez-Gómez E, Sánchez C. Therapeutic targeting of HER2-CB2R heteromers in HER2-positive breast cancer. Proc Natl Acad Sci U S A. 2019 Feb 26;116(9):3863-3872. doi: 10.1073/pnas.1815034116.
 • Blasco-Benito, S.; Seijo-Vila, M.; Caro-Villalobos, M.; Tundidor, I.; Andradas, C.; García-Taboada, E.; Wade, J.; Smith, S.; Guzmán, M.; Pérez-Gómez, E.; Gordon, M.; Sánchez, C. Appraising the “Entourage Effect”: Antitumor Action of a Pure Cannabinoid versus a Botanical Drug Preparation in Preclinical Models of Breast Cancer. Biochem. Pharma. 2018, 157, 285.
 • Bray, F.; Ferlay, J.; Soerjomataram, I.; Siegel, R. L.; Torre, L. A.; Jemal, A. Cancer Statistics, 2018. Ca-Cancer J. Clin. 2018, 68, 394.
 • Caffarel, M. M.; Andradas, E.; Perez-Gomez, M.; Guzmán, M.; Sánchez, C. Cannabinoids: a New Hope for Breast Cancer Therapy? Cancer Treat. Rev. 2012, 38, 911.
 • Campos, A. C.; Fogaca, M. V.; Sacarante, F. F.; Joca, S. R. L.; Sales, A. J.; Gomes, F. V.; Sonego, A. B.; Rodrigues, N. S.; Galve-Roperh, I.; Guimaraes, F. S. Plastic and Neuroprotective Mechanisms Involved in the Therapeutic Effects of Cannabidiol in Psychiatric Disorders. Front. Pharmacol. 2017, 8, 269.
 • ElSohly, M.; Waseem, G. Handbook of Cannabis, Oxford University Press, Oxford, United Kingdom, 2014, pp. 3.
 • Harbeck, N.; Gnant, M. Breast Cancer, Lancet, 2017, 389, 1134.14
 • Ligresti, A.; De Petrocellis, L.; Di Marzo, V. From Phytocannabinoids to Cannabinoid Receptors and Endocannabinoids: Pleiotropic Physiological and Pathological Roles Through Complex Pharmacology. Physiol. Rev. 2016, 96, 1593.
 • Ligresti, A.; Moriello, A. S. K.; Starowicz, I.; Matias, S. P.; De Petrocellis, L.; Laezza, C.; Portella, G.; Bifulco, M.; Di Marzo, V. Antitumor Activity of Plant Cannabinoids with Emphasis of the Effect of Cannabidiol on Human Breast Carcinoma. J. Pharmacol. Exp. Ther. 2006, 318, 1375.
 • McPartland, J. M.; Russo, E. B. Handbook of Cannabis, Oxford University Press, Oxford, United Kingdom, 2014, pp. 280.
 • Russnes, H. G.; Lingjaerde, O. C.; Borresen-Dale, A. L.; Caldas, C. Breast Cancer Molecular Stratification: From Intrinsic Subtypes to Integrative Clusters. Am. J. Pathol. 2017, 187, 2152
 • Russo, E. B. Beyond Cannabis: Plants and the Endocannabinoid System. Trends in Pharmcol. Sci. 2016, 37, 594.
 • Russo, E. B. Taming THC: Potential Cannabis Synergy and Phytocannabinoid-Terpenoid Entourage Effect. Br. J. Pharmacol. 2011, 163, 1344.
 • Schwarz, R.; Ramer, R.; Hinz, B. Targeting the Endocannabinoid System as a Potential Antticancer Approach. Drug Metab. Rev. 2018, 50, 26.
 • Siegel, R. L.; Miller, K. D.; Jemal, A. Cancer Statistics, 2018. Ca-Cancer J. Clin. 2018, 68, 7.
 • Velasco, G.; Sánchez, C.; Guzmán, M. Towards the Use of Cannabinoids as Antitumor Agents. Nat. Rev. Cancer 2012, 12, 436.
 • World Health Organization. Global Health Observatory. Geneva: World Health Organization; 2018. Who.int/gho/database/en/.

 


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment