Un viroid este cel mai mic agent patogen cunoscut de omenire. HLVd, viroid latent de hamei, este un viroid cu 256 de nucleotide care atacă plantele de hamei și canabis, provocând dudding (o restricție semnificativă a creșterii și înfloririi plantelor) și favorizând insurgența multor alte patologii.

Boala poate rămâne latentă pentru o perioadă îndelungată de timp înainte de a se manifesta și perturba echilibrul natural al plantei, reducând drastic producția de metaboliți secundari, atât în canabis (canabinoizi, terpeni, etc.) cât și în hamei (acizi amari).

Izolat în plantele de canabis din California în 2017, HLVd a fost identificat în 35% din unitățile de creștere analizate în stat și etichetat ca o amenințare de răspândire.

În ultimii ani, clonele infectate cu HLVd și biomasa au călătorit în Europa, răspândind infecția pe piața noastră.

Viroidul infectează plantele sănătoase prin contact de la plantă la plantă și este transmis de la plantele-mamă la clonele lor.

HLVd a fost deja raportat în multe tulpini de canabis și reprezintă o amenințare serioasă pentru sezoanele de vegetație viitoare.

Printr-un test RT-PCR, inițial se poate detecta și identifica viroidul.

Tehnica RT-PCR este capabilă să izoleze și să amplifice ARN-ul viroidului și să-l identifice.

Dacă este detectat, al doilea pas le permite tehnicienilor să potrivească secvența viroidului cu o bază de date de mutanți cunoscuți.

Împreună cu un protocol strict de igienă, testarea de rutină pentru HLVd va ține cultivatorii și operatorii de piață în siguranță de această amenințare.

 

NOTĂ: Acest material este destinat exclusiv în scopul informării și reducerii riscurilor. Dacă aveți nevoie de un test oficial pentru punerea în vânzare a unui produs alimentar, vă rugăm să contactați ministerul sau autoritatea relevantă din țara dumneavoastră pentru a afla unde puteți efectua un test oficial al produsului dumneavoastră.