Read Time:6 Minute, 32 Second

Auzim din ce în ce mai frecvent vorbindu-se despre efectul de anturaj al canabisului, dar ce înseamnă efectul de anturaj și de ce este important? Efectul de anturaj are foarte mult de-a face cu calitățile terapeutice ale plantei de canabis și, interesant, are foarte mult de-a face și cu compușii chimici unici responsabili de mirosurile și aromele plantei de canabis.

 

Ce sunt terpenele?

Unele dintre cele mai atrăgătoare calități ale plantei de canabis sunt gusturile și aromele experimentate în timpul consumului, iar pentru asta, le putem mulțumi terpenelor. Indiferent dacă fumăm floare de canabis sau concentrate, terpenele lucrează din greu pentru a oferi arome gustoase de citrice, fructe, pin, skunk, cafea, ierburi picante sau tropicale. Multe dintre cele mai populare soiuri, sau tulpini, sunt numite după mirosurile și gusturile lor. Tulpina ”Blueberry” este numită pentru aroma sa dulce de afine și citrice, ”Sour Diesel” pentru aroma sa înțepătoare și îmbătătoare asemănătoare combustibilului și ”Cheese” pentru gustul și mirosul de brânză.

Dar terpenele fac mai mult decât să ofere gust și aromă. De asemenea, susțin alți compuși de canabis în producerea de efecte fiziologice și cerebrale. Există sinergie între canabinoizi și terpene, ca să nu mai vorbim de alți metaboliți secundari și fitochimici. Aceasta este esența ”efectului de anturaj” și este motivul pentru care terpenele s-au dovedit a fi o piesă atât de importantă a puzzle-ului canabisului.

Canabisul conține sute de molecule care au capacitatea de a interacționa direct cu corpul și mintea noastră. Moleculele fitocanabinoide, cum ar fi THC-ul și CBD-ul, sunt relativ unice pentru planta de canabis, dar și alte molecule derivate din plante, cum ar fi flavonoidele și terpenele, se leagă de celulele și receptorii noștri, influențându-ne experiențele.

Terpenele sunt o clasă mare de molecule produse de multe specii de plante, inclusiv de conifere și citrice. Sunt ingredientul principal al uleiurilor esențiale și sunt compușii parfumați responsabili pentru aromele distinctive ale plantelor. Uleiurile esențiale oferă mirosuri pentru multe produse cosmetice, parfumuri, săpunuri și alimente.

Planta de canabis produce peste 200 de terpene, în concentrații și combinații diferite, deși cantitatea pe care ar putea-o produce este necunoscută. Acest lucru face din terpene cel mai mare grup de substanțe fitochimice cunoscute din canabis. Mirosul distinct al fiecărui soi de canabis este rezultatul echilibrului unic de terpene produse de ameliorarea plantei respective.

Deoarece terpenele se disipă în aer foarte ușor, ele sunt primele molecule care se vaporizează atunci când căldura este aplicată florii. Aromele acestor compuși sunt maximizate prin vaporizarea întregii flori, deoarece majoritatea terpenelor se vaporizează la o temperatură mai scăzută decât arderea. Arderea, care apare atunci când canabisul este fumat, elimină multe terpene delicate.

De asemenea, este important să reținem că, în timp ce termenii terpene și terpenoide sunt uneori folosiți interschimbabil, există o ușoară diferență între ele. Terpenele sunt încă sub formă de hidrocarbură, dar terpenoidele au fost denaturate prin oxidare, care are loc în timpul procesului de uscare.

 

Pot fi high de la terpene?

Există unele speculații că profilul terpenic al unei plante are mult de-a face cu nuanțele efectelor produse de o tulpină, cu mult dincolo de indicatorii mai comuni Sativa sau Indica. Cunoașterea combinației unice de terpene din canabis produse de soiuri, ne va ajuta să recunoaștem florile și concentratele specifice de canabis care vor fi cele mai benefice nevoilor noastre.

Pe lângă aromele lor, terpenele au interacțiuni directe cu corpul uman. De exemplu, atunci când alfa și beta-pinenul sunt consumate împreună, ele prezintă proprietăți antitumorale sinergice asupra celulelor canceroase. Dr. Ethan Russo a efectuat cercetări care sugerează că, datorită efectului de anturaj, canabisul integral din plantă este superior compușilor izolați extrași din plantă.

Acest lucru nu este surprinzător. Multe plante, fructe și legume benefice conțin o varietate de substanțe fitochimice care se combină diferit. Aceste combinații alcătuiesc proprietățile nutriționale și terapeutice de care ne bucurăm și, deși compușii și moleculele izolate au beneficii care sunt cuantificabile prin teste și cercetări, efectul de anturaj vine din consumul mai multor componente care interacționează împreună în același timp. Mulți consideră că acest lucru justifică căutarea formelor de canabis din plante întregi ori de câte ori este posibil.

În timp ce acești compuși aromatici din canabis joacă în mod clar un rol important în producerea și îmbunătățirea multor efecte benefice pe care le obținem din consumul de canabis, ei nu produc un efect psihoactiv. Dacă ar fi să izolăm sau să extragem terpene dintr-o plantă de canabis, am putea în continuare să experimentăm mirosurile și aromele asociate cu acele terpene. Dar consumate singure, nu ne-ar oferi niciun efect psihoactiv vizibil.

 

Cum interacționează terpenele cu corpul nostru

Deci, cum se întâmplă toate acestea? Ce procese sau mecanisme corporale ar putea explica de ce terpenele și canabinoizii combinate sunt superioare celor izolate? O modalitate este că acestea pot crește permeabilitatea barierei hemato-encefalice și chiar pot afecta modul în care THC-ul se leagă de receptorii CB1 din sistemul nostru endocanabinoid (ECS). Într-un alt exemplu, alfa-pinenul, întâlnit în mod obișnuit în pini și alți copaci de conifere, poate contracara o parte din pierderea memoriei pe termen scurt asociată cu nivelurile ridicate de THC.

Se fac mai multe cercetări cu privire la potențialele beneficii ale terpenelor derivate din canabis. De exemplu, un studiu din 2013 publicat în ”BMC Complementary and Alternative Medicine” a examinat limonenul, o terpenă cunoscută pentru aroma sa de citrice. Cercetătorii au descoperit că limonenul a demonstrat proprietăți antidepresive și anti-anxietate.

Un factor suplimentar care contribuie la efectul de anturaj ar putea fi, de asemenea, faptul că canabinoizii și terpenele ating ținte diferite în ECS, iar activitatea combinată la acele ținte (receptori sau alte căi celulare) are un rezultat mai bun. De exemplu, mai mulți compuși de canabis atacă inflamația din surse multiple ale respectivei inflamații. De asemenea, este plauzibil că terpenele ar putea îmbunătăți capacitatea corpului nostru de a absorbi sau procesa canabinoizi.

Pe de altă parte, avem dovezi decente că efectele secundare ale canabisului sunt minimizate atunci când există un set divers de molecule consumate simultan. De exemplu, atunci când CBD-ul este consumat alături de THC, utilizatorii experimentează mai puțină paranoia și anxietatea. Și când anumite terpene sunt prezente într-un soi, experiența de anxietate redusă sau de un high cerebral este catalizată și îmbunătățită.

 

Efectul de anturaj: fiecare jucător este important

Termenul ”efect de anturaj” dă conotația că toată munca este realizată de un canabinoid predominant (cum ar fi THC-ul sau CBD-ul), în timp ce ceilalți canabinoizi minori și terpene sunt acolo ca o mare de minioni relativ nesemnificativi. În unele cazuri, acest lucru poate fi adevărat, cum ar fi atunci când o persoană folosește un izolat de THC.

Cu toate acestea, există o varietate uluitoare de fenotipuri chimice (chemotipuri de canabis) în lume. Plantele care au o diversitate bogată de canabinoizi și terpene pot cădea mai mult într-un efect de ansamblu, decât într-un efect de anturaj. La fel ca o orchestră, fiecare instrument individual contribuie la experiența generală a piesei muzicale. THC-ul și CBD-ul pot fi conducătorii, dar alți canabinoizi minori și terpene contribuie la piesa generală.

Pentru a continua metafora orchestrei, efectul de anturaj sau de ansamblu are loc atunci când spectrul complet de canabinoizi, terpene și flavonoide sunt prezente, toate cântând în armonie. Și în timp ce mulți oameni consideră că spectrul complet este centrat pe THC, CBD-ul cu spectru complet și efectul de anturaj CBD care îl însoțește, este la fel de important. Canabisul funcționează mai bine atunci când toți ”jucătorii” sunt prezenți.

 


Referințe:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25188609

https://www.cannabis-med.org/data/pdf/2001-03-04-7.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3165946/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3598547/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23042808


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment