Read Time:3 Minute, 54 Second

Întrebarea ”Care este cea mai bună metodă de cultivare dintre SOG și SCROG?” este una dintre cele mai populare întrebări puse de cultivatorii de canabis în interior. Tehnica SOG și SCROG sugerează două tehnici de cultivare diferite, care chiar dacă sunt diferite, oferă o soluție la aceeași problemă: creșterea randamentelor per cultură. În acest articol vom compara metoda SOG vs SCROG.

 

Tehnica SOG (Sea Of Green)

După cum am spus mai devreme, tehnica SOG este pentru creșterea randamentelor pe cultură. Această tehnică se bazează pe utilizarea cantității mai mari de plante pe metru pătrat, fiecare plantă fiind mai mică, astfel încât toată suprafața de creștere este acoperită perfect de lumină și apoi se obține performanța maximă, decurgând în randamente totale (per lumină) mai mari.

 

Tehnica SCROG (Screen Of Green)

Dacă tehnica SOG folosește multe plante pentru a acoperi o suprafață de 1m pătrat, tehnica SCROG caută același rezultat, dar lucrând cu cât mai puține plante posibil. În timp ce tehnica SOG utilizează de obicei multe plante, cu o perioadă vegetativă scurtă, pentru a obține producții mai mari cu metoda SCROG, cultivatorii trebuie să mențină plantele în stadiu vegetativ pentru perioade mai lungi (suficient pentru a acoperi complet spațiul de creștere). Una dintre cele mai observate caracteristici ale metodei SCROG este plasarea unei plase pentru a controla înălțimea plantelor, îndoirea plantelor astfel încât creșterea plantelor să fie în plasă.

 

SOG vs SCROG

Acum că am actualizat baza fiecărei tehnici și principala diferență dintre ele, găsim principala îndoială: cum putem obține randamente mai mari?

Răspunsul, chiar și rapid, trebuie precis, deoarece va fi decizia unui cultivator pentru altul, dar în orice caz concluzia este aceeași: Indiferent dacă folosim una sau alta metodă în ceea ce privește randamentele, deoarece randamentul maxim pe care îl putem obține este același în ambele cazuri, diferența va fi care dintre cele fouă tehnici funcționează mai bine într-un anumit spațiu sau care se potrivește mai bine nevoilor noastre.

 

Avantajele tehnicii SOG

În calitate de cultivator, avantajele pe care le văd prin aplicarea tehnicii SOG sunt următoarele:

 • Perioada vegetativă mai scurtă
 • Plantele sunt mai ușor de mutat
 • Recoltare mai rapidă
 • Consum mai mic de lumină

 

Avantajele tehnicii SCROG

 • Avantajele tehnicii SCROG sunt următoarele:
 • Buget mai mic cheltuit în semințe
 • Mai ușor de îngrijit
 • Consum mai puțin de apă și nutrienți
 • Control mai mare asupra înălțimii plantei
 • Muguri mai uniformi

 

Dezavantajele tehnicii SOG

Nu toate sunt avantaje atunci când folosim o metodă de creștere. Consider dezavantaje în această tehnică:

 • Buget mai mare cheltuit în semințe
 • Acces mai dificil la plante
 • Mai puțin control asupra înălțimii
 • Mai dificil să crești diferite tulpini

 

Dezavantajele tehnicii SCROG

Așa cum se întâmplă cu tehnica SOG, creșterea în SCRCOG are și ea dezavantajele ei:

 • Mai greu de mutat plante din cauza plasei
 • Dacă o plantă suferă în timpul ciclului, scăderea randamentului va fi dramatică
 • Dificil de pulverizat
 • Perioada vegetativă mai lungă
 • Consum mai mare de lumină

 

Odată spuse toate aceste afirmații, pro și contra pentru fiecare metodă de creștere, următoarele le oferă cititorilor viziunea mea despre când este mai bine să folosim SOG decât SCROG sau invers.

 

Concluzie SOG vs SCROG

Ambele tehnici sunt valabile dacă ne adaptăm creșterea la ele. Prin adaptarea creșterii noastre la tehnici înseamnă că cultivatorii trebuie să urmeze un model logic. Nu merită să folosim o plasă, dacă odată pusă nu umplem corespunzător spațiul pentru a acoperi toată zona de creștere. În același mod, dacă vrem să facem SOG și nu folosim suficiente plante pentru a acoperi suprafața de creștere, vom folosi greșit lumina, ceea ce înseamnă o producție mai mică.

În opinia mea, un cultivator ar trebui să știe să folosească ambele tehnici, să adapteze utilizarea uneia sau alteia în funcție de spațiul de creștere și de tulpina cultivată. De exemplu, într-un loc în care există o înălțime limitată, este recomandată metoda SCROG, deoarece este o tehnică perfectă pentru a controla înălțimea plantei (mai ales dacă ne place să cultivăm Sative, despre care știm deja că sunt tulpini mai înalte decât tulpinile Indica). Dacă înălțimea disponibilă nu este o problemă, SOG va fi mult mai rapidă, deoarece câteva săptămâni de stadiu vegetativ va fi mai mult decât suficient, înainte de a transforma plantele în stadiu de înflorire.

O altă variantă bună de a folosi metoda SCROG este cultivarea în aer liber, în acest caz nu pentru că există o limită de înălțime existentă, ci pentru a obține o creștere mai discretă, evitând ca plantele să fie văzute de terți. Plasând o plasă, de exemplu la 1 metru deasupra ghiveciului plantei, putem face planta aproape invizibilă pentru cei curioși.

 


Acest articol este strict în scop informativ și educațional!


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment