Read Time:7 Minute, 31 Second

Tulpinile de canabis cu înflorire auto sunt incredibil de populare printre cultivatorii de canabis, datorită listei lor lungi de avantaje impresionante. Sunt compacte și rapid de crescut, dar oferă o potență serioasă și randamente mari. Dar cum funcționează tulpinile auto când vine vorba de clonare?

Plantele autoînfloritoare (auto) produc o cantitate considerabilă într-o perioadă extrem de scurtă de timp. De asemenea, soiurile moderne depășesc adesea multe tulpini fotoperiodice când vine vorba de potență și randament. Mulți cultivatori sunt puriști cu soiurile auto și văd aceste soiuri ca fiind impecabile și incredibil de eficiente.

Deși sunt cu adevărat minuni ale reproducerii, au un dezavantaj distinct. Aflați mai jos de ce tulpinile auto nu sunt compatibile cu clonarea.

 

Înțelegerea plantelor de canabis autoînfloritoare

Chiar dacă sunteți începător în cultivarea canabisului, probabil că veți fi întâlnit cu marea cantitate de tulpini disponibile cultivatorilor. De la domesticirea ei în nord-vestul Chinei, acum aproximativ 12.000 de ani, oamenii au folosit reproducerea selectivă pentru a modifica drastic această cultură; multe soiuri moderne diferă foarte mult atât ca morfologie, cât și ca chimie de plantele de tip sălbatic pe care specia noastră le-a întâlnit prima dată.

Spre deosebire de soiurile fotoperiodice și, după cum sugerează și numele lor, aceste plante nu se bazează pe ciclurile luminii externe pentru a le forța să înflorească. În schimb, fac totul pe cont propriu, ceea ce face ca creșterea lor să fie mult mai scurtă.

În general, soiurile de canabis auto sunt mai mici și cresc mult mai repede, oferind totuși potență și productivitate excelente.

 

Cum funcționează plantele autoînfloritoare?

Dacă vă întrebați dacă puteți clona plantele auto, reveniți la începuturi. Vârste înainte de domesticirea umană a canabisului, speciile de plante au apărut pe podișul tibetan de est. De aici, dispersia naturală a permis plantei să depășească granițele sale prototipice și să călătorească până în Rusia modernă, India, Coreea de Sud și sud-estul Europei. Fiecare dintre aceste regiuni posedă clime și condiții de mediu diferite, ceea ce duce la adaptări care au dat naștere la diferite subspecii de canabis.

Dintre subspeciile emergente, cea care s-a dezvoltat în Rusia actuală a dezvoltat poate cea mai unică adaptare. Anterior, plantele de canabis se bazau pe cicluri de lumină sezoniere în scădere pentru a induce înflorirea. Cu toate acestea, o combinație de mutații genetice, selecție naturală și presiunea mediului a dat naștere plantelor care înfloresc pe baza unui ceas genetic intern – un mecanism care le-a ajutat să supraviețuiască într-o regiune atât de provocatoare.

Programele moderne de reproducere au încrucișat de atunci acest Ruderalis pur cu alte subspecii de canabis. Acest proces a creat tulpini care posedă trăsătura auto-înfloritoare, împreună cu niveluri mai ridicate de canabinoizi și terpene și productivitate superioară.

 

Știința clonării canabisului

Știința clonării canabisului implică prelevarea butașilor de la o plantă mamă. Acest material vegetal posedă exact același genom ca și mama; în esență, pur și simplu înmulțești planta originală. Exemplarul emergent va avea toate aceleași trăsături și se va stabili mai repede decât o plantă crescută din semințe.

Pentru a înțelege știința clonării, vă ajută să știți ce presupune procesul:

 

  • Selectarea plantelor mamă: În primul rând, cultivatorii trebuie să aleagă o plantă mamă din care să ia butași. Procesul de selecție depinde în întregime de trăsăturile dorite ale mamei. Având în vedere că clona va avea aceleași caracteristici, acesta este cel mai important pas al întregului proces.
  • Se prelevează butași: Apoi, cultivatorul va lua un butaș folosind un instrument de tăiere ascuțit și steril pentru a evita transmiterea bolilor. Tăierea trebuie să conțină cel puțin un nod; aceste structuri conțin celule meristematice care sunt capabile să producă noi rădăcini și lăstari.
  • Înrădăcinare: Apoi cultivatorul scufundă capătul tăiat al butașilor într-o formulă de hormon de înrădăcinare și îl plasează într-un mediu de înrădăcinare.
  • Transplant: După menținerea cu grijă a unui interval strâns de temperatură și umiditate, butașul va produce un sistem radicular sănătos. De aici, cultivatorul poate transplanta clona într-un mediu de cultură bazat pe sol.

 

Care sunt beneficiile clonării plantelor de canabis?

Această tehnică oferă multe beneficii cheie, inclusiv:

 

  • Consistență genetică: Butașii sunt o copie genetică directă a plantei lor mamă. Minus separarea spațială, sunt în esență aceeași plantă. Aceasta înseamnă că cultivatorii știu exact ce vor obține în următorul ciclu de creștere.
  • Captarea fenotipului: Plantele de canabis din același lot de semințe posedă toate un anumit grad de variabilitate genetică. Unele fenotipuri vor produce o formă, o dimensiune sau o compoziție fitochimică mai dorită. Clonarea permite cultivatorilor să captureze și să mențină un fenotip selectat, fără a-și pierde niciuna dintre trăsături.
  • Prevenirea fertilizării: Clonarea plantelor feminine permite cultivatorilor să producă un lot de clone feminine. Minus riscul minuscul de hermafroditism, aceasta elimina riscul ca masculii să intre în spațiul de creștere și să fertilizeze potențial florile femele și, în consecință, să le scadă calitatea.
  • Preluare mai rapidă: Luarea butașilor șterge necesitatea de a începe plantele de canabis din semințe. Acest lucru nu numai că economisește timp, dar elimină unele dintre problemele care pot apărea în faza de răsad, inclusiv bolile rădăcinilor fungice. Această transformare mai rapidă se dovedește profitabilă din punct de vedere comercial și oferă, de asemenea, cultivatorilor un avans atunci când vine vorba de procurarea unei rezerve proaspete.
  • Dezvoltarea abilităților horticole: Dacă ați început vreodată o plantă doar din semințe, învățarea cum să clonați corect plantele va adăuga un mare plus abilității dvs. horticole.

Este posibilă clonarea plantelor autoînfloritoare?

Acum sunteți familiarizat cu genetica auto-înfloritoare și cu procesul de clonare a canabisului în general. Dar poți clona plante auto? Tehnic, da. Plantele auto nu sunt diferite de alte tipuri când vine vorba de procesul de clonare. Cu toate acestea, rezultatele diferă drastic.

Luarea unui butaș dintr-o plantă auto va produce, dacă este manipulată corect, o clonă sănătoasă. Acești butași sunt capabili să producă rădăcini și creștere vegetativă în condiții corecte. De asemenea, sunt o copie genetică exactă a plantei mamă și, prin urmare, vor prezenta aceleași caracteristici.

Toate acestea sună bine, nu? Dar doar pentru că poți clona o plantă de canabis auto, nu înseamnă că ar trebui s-o faci.

 

De ce nu ar trebui să clonați plante autoînfloritoare

Trăsătura autoînfloritoare a acestor plante face să fie extrem de dorite pentru mulți cultivatori. Cu toate acestea, aceeași proprietate le face incompatibile atunci când vine vorba de clonare. Ceasul genetic intern al unei plante auto, care dictează momentul în care va avea loc înflorirea, nu încetează niciodată să ticăie – acest lucru ridică o problemă majoră.

Plantele auto au o durată de viață de aproximativ 10-12 săptămâni de la germinare până la recoltare. Va dura aproximativ 3-4 săptămâni pentru ca o plantă să crească suficient de mare pentru a lua un butaș viabil. Înrădăcinarea cu succes și stabilirea clonei vor dura încă 1-2 săptămâni. Acest lucru lasă doar opt săptămâni, la maxim, pentru ca butașii să se dezvolte într-o plantă matură cu muguri. În cel mai rău caz, exemplarul va avea doar șase săptămâni înainte de a ajunge la sfârșitul etapei de înflorire. În mod realist, înainte ca cultivatorul să aibă șansa de a lua un butaș, planta va fi început să intre în stadiile incipiente ale înfloririi.

Până când butașul se stabilește, veți avea în esență puțin mai mult de câteva preflori pe plantă. Cu faza vegetativă aproape încheiată înainte ca cultivatorul să ia butași, clona va prezenta puțină sau deloc dezvoltare vegetativă și nu va reuși să crească și să se maturizeze corespunzător. Pentru a spune simplu, pur și simplu ți-ai pierdut timpul și ai îndepărtat inutil o bucată mare de țesut viu din planta ta originală.

Cum diferă clonarea tulpinilor fotoperiodice de cele auto?

În schimb, plantele fotoperiodice sunt perfect compatibile cu clonarea. Amintiți-vă, ele nu înfloresc pe baza unui ceas genetic intern. În schimb, se bazează pe semnale luminoase externe sub forma unei reduceri a ciclului luminii. Într-un mediu de creștere controlat, cultivatorii au control complet asupra cantității de lumină pe care o primesc plantele lor.

Când sunt expuse la cel puțin 13 ore de lumină pe zi, plantele fotoperiodice vor rămâne în faza vegetativă pe termen nelimitat. Aceasta înseamnă că cultivatorii își pot menține clonele expuse la suficientă lumină pentru a le permite să devină plante vegetative mature înainte de a le transforma în înflorire.

 

Gând final

Clonarea plantelor autoînfloritoare pare o idee bună la început, mai ales cultivatorilor care au descoperit recent un fenotip perfect care se potrivește tuturor preferințelor lor. Din păcate, luarea butașilor din plantele auto are ca rezultat puțin mai mult decât timp pierdut. Dacă cultivați plante autoînfloritoare convenționale, va trebui pur și simplu să acceptați faptul că va trebui să începeți de la semințe la începutul fiecărui ciclu de creștere și să suportați variabilitatea genetică din cultura dvs.

În timp ce clonarea rămâne inutilă atunci când se cultivă plante auto, reproducerea a parcurs un drum lung în ultimii ani. Acum, cultivatorii auto au o alternativă reală la această practică horticolă.

 


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment