Rolul canabisului în tratamentul leucemiei

Val
Read Time:6 Minute, 9 Second

S-a dovedit că canabisul este eficient în distrugerea diferitelor forme de celule canceroase. Cercetările arată că compușii din plantă pot fi eficienți în lupta împotriva leucemiei și a altor forme de cancer.

Canabisul a fost folosit ca plantă medicinală de-a lungul a mii de ani. Statutul său ilegal este un fenomen extrem de recent și, din fericire pentru pacienți, interdicția pare să se apropie de sfârșit. Analizele științifice demonstrează că compușii din plantă, cum ar fi canabinoizii și terpenele, au efecte puternice de ameliorare împotriva unei întregi game de boli și afecțiuni medicale. Deși greu de crezut, canabisul este, de asemenea, documentat ca având un efect pozitiv împotriva numeroaselor tipuri de cancer, inclusiv leucemia.

 

Statistica cancerului

Cancerul este o boală devastatoare. S-a estimat în 2016 că numai în Statele Unite au fost diagnosticate 1.685.210 de cazuri noi de cancer și că 595.690 de persoane au fost suspectate că au murit din cauza bolii. Aceste cifre sunt uluitoare, cele mai frecvente tipuri de cancer în același an fiind cele de sân, plămâni, vezicii urinare și leucemia. Tratamentele convenționale oferite persoanelor includ chimioterapie, intervenții chirurgicale și radiații. Aceste metode prezintă adesea efecte secundare extrem de dăunătoare și au în mod clar limite atunci când se analizează datele.

Terapiile și abordările alternative emergente sunt în creștere, canabisul câștigând multă încredere în acest domeniu. Site-ul web al guvernului american cancer.gov afirmă chiar că canabinoizii au avut efecte antitumorale prin inducerea morții celulare și inhibarea creșterii celulare.

 

Universitatea Harvard: „Canabisul elimină complet cancerul pancreatic”

 

Leucemia

Leucemia, denumită uneori cancer de sânge, este un cancer care afectează celulele sanguine. Până acum, se afirmă că cauza exactă a afecțiunii este necunoscută, totuși, expunerea la radiații, anumite forme de chimioterapie, fumatul, substanțele chimice și antecedentele familiale au fost toate numite ca potențiali factori de risc.

Leucemia prezintă malignitatea celulelor sanguine. Aceasta implică de obicei producerea de globule albe anormale. Celulele albe din sânge, numite și leucocite, reprezintă aproximativ 1% din sângele total, dar joacă un rol vital în menținerea sănătății și apărarea împotriva bolilor și infecțiilor. Celulele albe curg prin fluxul sanguin, patrulând împotriva intrușilor nedoriți sub formă de viruși, bacterii și alți invadatori răuvoitori. Globulele albe se formează în măduva osoasă și continuă să fie stocate în sânge, precum și în țesuturile limfatice. Cancerul de sânge, cum ar fi leucemia, poate declanșa creșterea necontrolată a globulelor albe, ceea ce poate duce la infecții și sângerări periculoase.

Simptomele comune ale bolii pot include durere la oase sau articulații, ganglioni limfatici umflați, febră, oboseală, sângerare, infecții regulate și scădere în greutate. Nu există o modalitate cunoscută de a preveni afecțiunea și metode precum chimioterapia, radiațiile și transplantul de măduvă osoasă sunt utilizate în încercarea de a trata boala. Din păcate, efectele secundare ale chimioterapiei, de exemplu, pot fi devastatoare și includ oboseală, căderea părului, infecție, greață și anemie.

 

Canabisul și Leucemia

Literatura științifică se mândrește cu cercetările asupra efectelor anticancer ale canabinoizilor și arată un potențial pentru utilizarea acestora în cazurile de leucemie. O lucrare[1] publicată în Jurnalul Internațional de Oncologie explorează efectele anticancer ale anumitor canabinoizi atunci când sunt utilizate cu chimioterapia.

Autorii lucrării afirmă că s-a dovedit că canabinoizii au activitate anticanceroasă atunci când sunt utilizați singuri, deși unii dintre ei arată efecte mai puternice împotriva celulelor leucemice atunci când sunt combinați. De exemplu, autorii menționează că THC-ul și CBD-ul au avut efecte mai favorabile atunci când sunt asociate împreună, spre deosebire de a fi utilizate singure. S-a observat că utilizarea canabinoizilor după chimioterapie a dus la o inducere mai mare a morții celulelor canceroase.

Autorii textului afirmă: „Rezultatele noastre sugerează că atunci când anumiți canabinoizi sunt combinați împreună, produsul rezultat poate fi combinat sinergic cu medicamente obișnuite împotriva leucemiei, permițând doza de agenți citotoxici să fie redusă dramatic, dar totuși să rămână eficace.”

Un studiu[2] publicat în revista BioMed Central Cancer susține că s-a dovedit că THC-ul are activitate antitumorală. Cercetătorii observă că au dovezi că THC-ul ar fi putut contribui la controlul bolii la un pacient cu leucemie. Studiul a fost realizat pentru a testa această ipoteză. Cercetătorii au evaluat efectele dronabinolului (o versiune sintetică a THC-ului) împotriva liniilor celulare de leucemie. A apărut un efect antiproliferativ. S-a descoperit că moartea celulară a fost mediată prin receptorii CB1 și CB2 ai sistemului endocanabinoid. Autorii lucrării au concluzionat că „Studiul nostru oferă date riguroase pentru a sprijini evaluarea clinică a THC-ului ca opțiune de terapie cu toxicitate scăzută la un subgrup bine definit de pacienți cu leucemie acută”.

Un mecanism prin care canabinoizii pot ucide celulele canceroase este un proces cunoscut sub numele de apoptoză. Apoptoza este o funcție naturală a corpului uman care are ca rezultat moartea controlată a celulelor ca parte a creșterii și dezvoltării adecvate a unui organism. O lucrare[3] publicată în revista Molecular Cancer Research arată că THC-ul induce apoptoza în celulele T de leucemie.

O altă lucrare[4] publicată în revista Case Reports in Oncology documentează un studiu de caz care implică un pacient de 14 ani diagnosticat cu o formă agresivă de leucemie. Pacientul a suferit chimioterapie agresivă, radiații și un transplant de măduvă osoasă. Cu toate acestea, toate aceste metode au eșuat după o perioadă de 34 de luni. Fără opțiuni convenționale rămase, familia pacientului a început să administreze pe cale orală extracte de canabis. S-a observat o corelație rapidă dependentă de doză.

Autorii afirmă că, „Canabinoizii sunt de obicei bine tolerați și nu produc efectele toxice generalizate ale chimioterapiilor convenționale. Familia a găsit promisiuni într-o organizație cunoscută sub numele de Phoenix Tears, condusă de Rick Simpson, care tratase mai multe tipuri de cancer cu ulei de canabis, un extract din planta de canabis. Rick a lucrat cu familia pentru a-i ajuta să pregătească extractul.”

Sa observat că în timpul tratamentului, numărul de celule canceroase a început să scadă la un moment dat. Cercetătorii observă că canabinoizii din extract aveau proprietăți antiproliferative și proapoptotice. Din păcate, pacientul a murit, totuși autorii afirmă că „Trebuie remarcat că acolo unde agenții noștri chimioterapeutici cei mai avansati nu au reușit să controleze numărul de blast și au avut efecte secundare devastatoare care au dus în cele din urmă la moartea pacientului, terapia cu canabinoizi nu a avut efecte secundare toxice și doar proprietăți psihosomatice, cu o creștere a vitalității pacientului.”

 

Noi studii confirmă eficacitatea canabisului în cancerul de sân

 

Viitorul canabisului ca tratament

Pare promițător că compușii activi din planta de canabis vor juca un rol eficient în viitorul tratamentului cancerului, fie că asta înseamnă că sunt utilizați singuri ca terapii primare sau împreună cu terapiile convenționale actuale pentru a-și îmbunătăți rezultatele și pentru a reduce efectele secundare adverse.


Disclaimer

Acest conținut are doar scop educativ. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din sursele externe menționate mai jos:

  1. Anticancer effects of phytocannabinoids used with chemotherapy in leukaemia cells can be improved by altering the sequence of their administration https://www.spandidos-publications.com
  2. Dronabinol has preferential antileukemic activity in acute lymphoblastic and myeloid leukemia with lymphoid differentiation patterns https://www.theroc.us
  3. #9-Tetrahydrocannabinol-Induced Apoptosis in Jurkat Leukemia T Cells Is Regulated by Translocation of Bad to Mitochondria https://www.theroc.us
  4. Cannabis Extract Treatment for Terminal Acute Lymphoblastic Leukemia with a Philadelphia Chromosome Mutation https://www.ncbi.nlm.nih.gov

 

Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Ce sunt „Diamantele THCA”?

Diamantele THCA sunt unul dintre cele mai puternice extracte de canabis. Dar, paradoxal, nu sunt psihotrope! Este nevoie de puțină căldură pentru a le transforma în THC. Diamantele THCA sunt încă noi și mulți utilizatori nu sunt încă siguri de ele. Aflați mai jos tot ce trebuie să știți despre […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!