Read Time:3 Minute, 8 Second

Canabinoizii își exercită efectele interacționând cu receptorii canabinoizi prezenți la suprafața celulelor din diferite părți ale sistemului nervos central. Până în prezent, au fost identificate doar două tipuri de receptori canabinoizi, receptorul CB1 (1990) și receptorul CB2 (1993). Acești doi receptori au doar 48% identitate de secvență de aminoacizi, sunt distribuiți în țesuturi diferite și au, de asemenea, mecanisme de semnalizare diferite. De asemenea, diferă prin sensibilitatea lor la agonişti şi antagonişti.

 

Receptorii CB1

Receptorul CB1, cunoscut și sub denumirea de receptor canabinoid de tip 1, este o proteină care aparține familiei de receptori cuplati cu proteinele G (GPCR). Se găsește în principal în sistemul nervos central (SNC), în special în creier, dar este prezent și în unele țesuturi periferice.

Receptorul CB1 joacă un rol crucial în sistemul endocanabinoid, care este un sistem complex de semnalizare din organism implicat în reglarea diferitelor procese fiziologice. Endocanabinoizii, care sunt canabinoizi naturali produși de organism, se leagă și activează receptorii CB1.

Când un endocanabinoid sau un canabinoid exogen (cum ar fi cei găsiți în canabis) se leagă de receptorul CB1, acesta declanșează o serie de căi de semnalizare care pot influența o gamă largă de funcții, inclusiv:

 

  • Modularea eliberării neurotransmițătorilor: receptorii CB1 pot regla eliberarea de neurotransmițători precum GABA, glutamatul, dopamina și serotonina, afectând starea de spirit, memoria și alte funcții ale creierului.
  • Modularea durerii: Activarea receptorilor CB1 poate avea efecte analgezice (de calmare a durerii).
  • Reglarea apetitului: Receptorii CB1 sunt implicați în reglarea apetitului și a comportamentelor de hrănire.
  • Funcția imună: Receptorii CB1 joacă un rol în modularea răspunsurilor imune și a inflamației.
  • Controlul motor: Receptorii CB1 influențează coordonarea și controlul motor.
  • Memorie și învățare: Receptorii CB1 sunt implicați în procesele de consolidare a memoriei și de învățare.

 

Datorită distribuției sale pe scară largă și implicării în diferite funcții fiziologice, receptorul CB1 a făcut obiectul unor cercetări ample. Modularea farmacologică a receptorilor CB1 a demonstrat potențialul în tratarea diferitelor afecțiuni medicale, inclusiv durerea cronică, epilepsia, scleroza multiplă și greața asociată cu chimioterapia.

Este important de reținut că, în timp ce sistemul endocanabinoid are potențial terapeutic, utilizarea recreativă a canabisului și a canabinoizilor poate duce, de asemenea, la efecte psihoactive, euforie și unele efecte secundare. Prin urmare, utilizarea canabinoizilor în scopuri medicinale trebuie abordată cu prudență și sub îndrumarea profesioniștilor din domeniul sănătății.

 

 

Receptorii CB2

Receptorul CB2, cunoscut și sub denumirea de receptor de canabinoid de tip 2, este unul dintre cele două tipuri principale de receptori de canabinoizi care se găsesc în sistemul endocanabinoid (ECS) al corpului uman. După cum am explicat mai devreme, ECS este un sistem complex de semnalizare celulară care joacă un rol crucial în reglarea diferitelor procese fiziologice, inclusiv senzația de durere, starea de spirit, apetitul, funcția imunitară și inflamația.

Receptorul CB2 se găsește în principal în sistemul imunitar, țesuturile periferice și celulele asociate cu răspunsul imun. Nu este la fel de abundent în sistemul nervos central (creier și măduva spinării) precum celălalt receptor canabinoid principal, CB1.

Când sunt activați de canabinoizi, care sunt compuși chimici găsiți în canabis și, de asemenea, produși în mod natural în organism (endocanabinoizi), receptorii CB2 modulează răspunsurile imune și pot influența inflamația și percepția durerii. Acest lucru le face o țintă potențială pentru intervenții terapeutice în condiții legate de sistemul imunitar, cum ar fi bolile autoimune și tulburările inflamatorii.

Receptorii CB2 au făcut obiectul unor cercetări semnificative, în special în contextul dezvoltării de medicamente care vizează selectiv CB2 pentru a evita efectele psihoactive asociate cu activarea receptorilor CB1. Astfel de medicamente ar putea oferi beneficii terapeutice fără afectarea cognitivă asociată adesea cu consumul de canabis.

Este important de reținut că cercetările asupra sistemului endocanabinoid, inclusiv asupra receptorilor CB2, sunt în desfășurare, iar înțelegerea noastră a funcțiilor și potențialelor aplicații în medicină continuă să evolueze.

 


Distribuie și tu:

Leave a Comment