Rădăcinile și importanța lor (ghid complet)

Val
Read Time:7 Minute, 52 Second

Ce sunt rădăcinile?

Rădăcinile sunt primul organ al plantei care intră în contact direct cu mediul înconjurător de creștere după germinare. Majoritatea plantelor au trei tipuri de rădăcini: rădăcina principală, rădăcinile fibroase, care cresc în pământ și sunt adesea invizibile cu ochiul liber și rădăcini adventive, care pot răsări din părțile ‚aeriene’ ale plantei, cum ar fi tulpina, și se pot dezvolta spre substrat.

Planta de canabis are toate cele trei tipuri, dar rădăcinile adventive sunt mai puțin obișnuite și cresc doar în medii cu un nivel ridicat și constant de umiditate. Capacitatea de a produce rădăcini adventive este ceea ce face ca marijuana să fie atât de potrivită pentru propagare prin clonare.

 

Structura rădăcinii

S-ar putea spune că rădăcina, sau sistemul radicular, are o structură piramidală. Rădăcina principală de la tulpină se dezvoltă vertical în jos, iar ramurile sale secundare se răspândesc în întregul substrat. La rândul lor, aceste rădăcini secundare dezvoltă mici ramificări, numite capilare sau pur și simplu fire de rădăcină, care sunt responsabile pentru colectarea și transportul apei și nutrienților pentru întreaga plantă.

Rădăcinile păstrează întotdeauna aceeași structură în creștere (rădăcină principală, rădăcini secundare și capilare), dar metoda lor de colonizare a substratului poate varia în funcție de compoziția și granulometria sa. Dacă utilizați un substrat compact, rădăcinile vor avea dificultăți serioase în extindere, deoarece nu vor găsi niciun gol prin care să crească, încetinind colonizarea și, prin urmare, creșterea plantelor.

Aceasta este o problemă comună în rândul cultivatorilor care nu au substratul corect pentru cultivare. Trebuie menționat că un substrat specific poate fi potrivit pentru un tip de plantă, dar nu și pentru altele. Dacă folosiți un substrat greșit, plantele vor crește foarte lent. De asemenea, vor avea mai multe șanse să sufere de probleme asociate cu supraîncălzirea sau în timpul unei perioade de secetă.

Principalele funcții ale rădăcinilor

Rădăcinile formează bazele plantelor, având în vedere că de-a lungul vieții sale, planta este construită treptat pe ele. În plus, îndeplinesc și unele funcții vitale, așa cum voi explica mai jos.

Unul dintre rolurile principale ale rădăcinilor este menținerea plantei într-o poziție verticală și ferm ancorată la sol. Dacă sistemul rădăcinar este slab dezvoltat, planta va avea nevoie de un anumit tip de sprijin pentru a o opri să cadă, în special în faza de înflorire, când ramurile trebuie să țină mai multă greutate din cauza formării mugurilor.

Asocierea apei și a nutrienților este o altă funcție vitală a rădăcinilor. Este extrem de important ca plantele să fie bine hrănite pentru a putea produce multe flori mari. Dacă planta nu are un sistem radicular bine dezvoltat în faza de înflorire, producția de muguri ar putea fi redusă drastic.

 

Micro-organisme și interacțiunea lor cu rădăcinile

Rădăcinile trăiesc în interiorul substratului, dar nu sunt singure acolo. Substratul are cele mai multe forme de viață pe centimetru pătrat. Este un mediu în care milioane de micro-organisme aparținând familiilor de ciuperci, alge, protozoare și bacterii coexistă, toate îndeplinind funcții importante și vitale pentru rădăcini.

În acest caz, ne vom concentra asupra micro-organismelor benefice pentru plantă, cum ar fi Trichoderma, Endomicroza și Rhizobacteria. Rădăcinile absorb alimentele din substrat și îl transferă în restul plantei, unde este transformat în energie. Există o interacțiune simbiotică între ciuperci precum trichoderma sau endomicroză, printre altele, și rădăcini. Aceste ciuperci benefice se stabilesc pe rădăcinile capilare și, pe măsură ce le colonizează, creează o rețea de absorbție a nutrienților care este mult mai rapidă și eficientă.

Ciupercile benefice sunt un supliment excelent de cultivare, în special pentru cultivatorii care folosesc îngrășăminte organice, deoarece acestea fac ca nutrienții să fie mai asimilabili. Fiind mai ușor absorbite de plantă, ele promovează și o creștere mai puternică și o înflorire abundentă.

Un alt avantaj al utilizării ciupercilor precum trichoderma este de a proteja planta împotriva altor ciuperci care le-ar putea devasta, inclusiv temutul pythium și fusarium, ambele fatale pentru plantă. Odată stabilită în substrat și în rădăcini, ciuperca benefică trichoderma nu lasă loc altor ciuperci, devenind un scut foarte greu de pătruns.

 

Creșterea rădăcinii

Extinderea rădăcinilor are loc mai ales în timpul creșterii plantelor (stadiul vegetativ). În primele zile / săptămâni / luni din viața unei plante, rădăcinile vor crește atât cât pot și vor dezvolta un număr mare de rădăcini secundare și capilare, astfel încât în ​​perioada de înflorire vor putea absorbi o mare cantitate de alimente oferind astfel randamente mari.

În timpul creșterii și extinderii rădăcinilor, este important să aveți grijă la udare. Rădăcina este mereu în căutare de apă sau umiditate în interiorul substratului și nu se va opri până nu o va găsi. De asemenea, atunci când substratul este foarte umed, rădăcina nu mai trebuie să fie în căutare de apă, astfel încât îi va stopa creșterea și totodată și dezvoltarea plantei. Acest lucru este foarte frecvent la tulpinile autoflowering cu un ciclu de viață scurt de doar câteva săptămâni; orice greșeală făcută în acest timp va avea un efect negativ asupra mărimii finale a plantelor și a randamentului.

Din acest motiv, este crucial să respectați ciclurile de udare pe întreaga perioadă de creștere, pentru a obține un sistem radicular puternic și viguros, capabil să absoarbă cantități mari de nutrienți, rezultând în cele din urmă o plantă mare cu o producție uimitoare de muguri.

Utilizarea produselor comerciale pentru a stimula creșterea rădăcinilor va accelera rata de creștere atât a plantelor, cât și a rădăcinilor și va ajuta, de asemenea, la reducerea perioadei vegetative la culturile indoor. Aceste produse se numesc stimulatoare de rădăcini și sunt oferite de numeroase firme. Recomand totuși dacă e să folosiți nutrienți, să-i folosiți pe cei organici.

Rădăcinile în timpul înfloririi

Odată ce rădăcinile s-au extins și a început faza de înflorire, acestea nu vor mai crește în același ritm ca și în faza vegetativă. Acest lucru apare de obicei atunci când planta începe să își dezvolte primele flori. Din acel moment vă puteți opri cu administrarea stimulatoarelor de rădăcini, deoarece nu mai este necesar.

 

Spălarea solului (flushing)

Spălarea solului este un proces simplu dar vital pentru a recolta muguri de înaltă calitate, fără orice exces de nutrienți care i-ar putea modifica gustul, mirosul și aroma.

Procesul este foarte simplu: adăugați multă apă pentru a alunga orice nutrienți reținuți în sol. Dacă plantele au primit doze mari de nutrienți în timpul înfloririi, va trebui să spălați pământul corect timp de aproximativ două-trei săptămâni. De exemplu: la un ghiveci de 30L, adăugați aproximativ 10-15L de apă și lăsați să se scurgă toată apa prin orificiile de jos ale ghiveciului. Repetați acest proces când pământul este uscat. Acest procedeu se folosește până la recoltare.

Atunci când frunzele se transformă într-o culoare galbenă strălucitoare la sfârșitul ciclului de înflorire, asta înseamnă că plantele nu conțin nutrienți și vor oferi o aromă plăcută, netedă.

 

Posibile cauze ale morții radiculare

Rădăcinile sunt o parte foarte rezistentă a plantei, dar dacă ceva nu le convine, ar putea ucide întreaga plantă.

Există două cauze principale care sunt de obicei legate de moartea plantelor: udarea în exces (overwatering) și seceta.

     Udarea în exces ale plantelor

Acest lucru se datorează unui exces prelungit de umiditate în substrat. În aceste perioade cu umiditate ridicată, rădăcinile rămân fără oxigen, trecând de la o nuanță albă imaculată la o culoare mai închisă care se transformă încet în maro.

Când se întâmplă acest lucru, firele rădăcinilor nu mai pot absorbi apă sau nutrienți, iar planta este condamnată la o moarte prin înec. Frunzele inferioare se vor îngălbeni din cauza faptului că nu pot absorbi nutrienți și se hrănesc din rezervele de nutrienți ale plantei.

După câteva zile, frunzele superioare vor deveni slabe și moi. Moartea plantei poate fi iminentă și nu se mai poate face aproape nimic pentru salvarea acesteia, deoarece rădăcinile sunt deja într-o stare foarte proastă.

Există unele produse pe care le putem aplica pentru a combate putregaiul rădăcinii odată ce începe să apară. Dacă infecția este în stadii incipiente, puteți utiliza un peroxid de hidrogen 5% diluat pentru a încerca să ucideți ciuperca prin oxidare, iar după ce substratul s-a uscat puțin, aplicați Trichoderma pentru a combate infecția fungică.

Din acest motiv, recomand întotdeauna utilizarea micro-organismelor precum Trichoderma, pentru a proteja rădăcinile împotriva atacului de agenți patogeni fungici. Utilizarea enzimelor este de asemenea recomandată pentru îngrijirea și întreținerea corespunzătoare a sistemului radicular.

 

     Seceta

În același mod în care un exces de apă este dăunător, lipsa apei poate provoca și ea moartea rădăcinilor și, prin urmare, a plantei.

După o lipsă prelungită de udare, frunzele vor fi înăbușite, ceea ce este un semn că rădăcinile devin uscate și deshidratate.

Odată ce capilarele vor fi deshidratate, acestea se vor usca și vor muri, subminând capacitatea plantei de a prelua apă și alimente. Dacă le rehidratați, plantele se vor reface la nivel vizual, dar multe dintre capilare vor rămâne uscate și inutile, reducând capacitatea de absorbție.

Siliciul este un supliment nutritiv excelent pentru plante și legume care sunt predispuse la perioade de secetă.

Acest nutrient întărește pereții celulari și ajută plantele să se protejeze de problemele cauzate din lipsa apei. Plantele vor putea face față mai bine acestei schimbări, reținând apa pentru perioade mai lungi de timp și împiedicând frunzele să evapore cantități mari de apă, ceea ce va încetini, de asemenea, rata de deshidratare.

Trebuie menționat că siliciul oferă, de asemenea, mai multă duritate și rezistență împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile, cum ar fi ploaia sau vânturile puternice.

 


Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Celebritățile și canabisul

Canabisul are o istorie bogată în domeniul medicinei. Odată cu legalizarea canabisului, tot mai multe persoane renunță la medicația convențională și preferă tratamentele pe bază de extracte din canabis. Că e cancer, epilepsie sau o banală durere de cap, canabisul are puterea de-a oferi utilizatorului vindecare, calmare și bună dispoziție. […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!