Psihoactiv vs psihedelic – Care este diferența?

Val
Read Time:4 Minute, 38 Second

Probabil că ai întâlnit destul de des termenii „psihoactiv” și „psihedelic”. Multe publicații și știri din România le folosesc interschimbabil, dar acest lucru este incorect și există câteva diferențe cheie între cele două. Chiar zilele trecute la o emisiune TV pe tema canabisului, un deputat a spus că, canabisul este un drog psihedelic care oferă efecte halucinogene. Total greșit!
Cel mai larg mod de a-l descrie este că toate drogurile psihedelice sunt psihoactive, însă nu toate drogurile psihoactive sunt psihedelice. Citește în continuare și află ce le separă pe cele două.

 

Definirea drogurilor psihoactive

Orice medicament/drog care traversează bariera hemato-encefalică și schimbă starea de spirit față de nivelul inițial poate fi definit ca psihoactiv. Cunoscute și sub denumirea de psihofarmaceutice, agenți psihoactivi sau medicamente psihotrope, acestea schimbă modul în care funcționează sistemul nervos, ducând la modificarea stării de spirit, a percepției, a conștiinței, a cogniției și a comportamentului.

Aceste modificări pot fi fie benefice, fie dăunătoare pentru utilizator, în funcție de substanța particulară, doza și pentru ce este utilizată. Substanțele psihoactive pot fi utilizate medical, recreațional, spiritual sau în scopuri de cercetare. Grupurile de droguri psihoactive includ stimulente, depresive, narcotice/opioide, canabis și droguri de design. Toate drogurile ilicite sunt psihoactive, dar unele substanțe psihoactive le putem găsi legal, cum ar fi cofeina, nicotina și diverse produse farmaceutice.

Există dovezi arheologice că substanțele psihoactive, în principal plante, au fost folosite de cel puțin 10.000 de ani. Deși utilizarea medicală este un element important aici, unii susțin că se bazează strict pe efectele cerebrale și că dorința de a-și modifica conștiința este „la fel de primară ca și impulsul de a satura setea, foamea sau dorința sexuală”. Sau, cu alte cuvinte, impulsul de a te susține este natural și universal. Susținătorii acestei teorii subliniază constrângerea aproape înnăscută a copiilor de a se legăna, de a se învârti și de a găsi modalități de a se ameți.

 

Ce sunt psihedelicele?

Drogurile psihedelice sau halucinogenele sunt o clasă de substanțe care conțin compuși care pot modifica percepția. De asemenea, sunt denumite în mod obișnuit „enteogene”, deși acest termen este acum asociat mai frecvent cu plantele halucinogene. Cuvântul entheogen este de origine greacă și poate fi tradus aproximativ ca însemnând „călătorie spre Dumnezeu”, iar producătorii acestor droguri (cunoscut sub numele de „călătorie”) poate fi de natură foarte spirituală și expansivă.

Călătoriile psihedelice includ diferite tipuri de halucinații vizuale, auditive și senzoriale. Intensitatea unei călătorii poate varia dramatic în funcție de compusul specific și doza consumată. Uneori, un utilizator nu va experimenta deloc halucinații, ci mai degrabă un sentiment de bunăstare generală, spiritualitate și euforie. Dozarea și setarea, printre alți factori, pot avea un impact semnificativ asupra unei călătorii psihedelice.

Psihedelicele pot fi derivate în mod natural, cum ar fi psilocibina, sau artificiale, cum ar fi ketamina. Atât halucinogenele naturale, cât și cele sintetice sunt considerate în general sigure. Conform rezultatelor unui sondaj global asupra drogurilor, care a chestionat 120.000 de consumatori obișnuiți de droguri, ”ciupercile magice” erau cel mai sigur drog recreațional, alături de canabis. Metoda lor de a determina siguranța utilizatorului a fost prin compararea drogului utilizat cu numărul de vizite necesare la camera de urgență. Doar 0,2% dintre cei aproape 10.000 de consumatori de ciuperci chestionați au avut vreodată nevoie de îngrijiri de urgență, în comparație cu 1,0% dintre cei care consumau droguri mai dure precum ecstasy sau cocaina.

Mai mult, un număr tot mai mare de cercetări au descoperit că anumite substanțe psihedelice pot ajuta la ameliorarea anxietății, depresiei, PTSD, dependenței și a numeroaselor tulburări de sănătate mintală.

„Cea mai mare concepție greșită pe care oamenii o au despre psihedelice este că acestea sunt droguri care te înnebunesc”, spune Michael Pollan, autorul noii cărți -How to Change Your Mind: What the New Science of Psychedelics Teaches Us About Consciousness, Dying, Addiction, Depression and Transcendence-. „Acum avem dovezi că asta se întâmplă uneori, dar în mult mai multe cazuri, acestea sunt droguri care te vindecă.”

Majoritatea psihedelicelor sunt serotoninergice, adică acţionează asupra receptorilor noştri de serotonină pentru a produce efecte. Cu toate acestea, câteva substanțe psihedelice funcționează prin diferite mecanisme, cum ar fi muscimolul din ciupercile amanita muscaria, care interacționează cu anumiți receptori opioizi, dar totuși produc efecte disociative și halucinogene.

 

De ce contează?

Deși mulți oameni s-ar evalua ca fiind buni comunicatori, conform diverselor studii și sondaje, aproximativ 75-81% dintre comunicări sunt interpretate greșit. Acesta este motivul pentru care cuvintele sunt atât de importante și de ce este imperativ să oferiți cât mai multe detalii concrete și relevante atunci când încercați să transmiteți un mesaj.

Acest lucru este valabil mai ales în lumea drogurilor. Când explici ce este o substanță, ce face și cum acționează ea în corpul uman, vrei să fii cât mai specific și corect posibil. Ar putea exista consecințe ireparabile atunci când cineva încurcă informațiile referitoare la substanțe care ar putea fi mortale atunci când sunt utilizate incorect.

Acestea fiind spuse, amestecarea cuvintelor „psihoactiv” și „psihedelic” nu este chiar atât de problematică, dar poate duce la multă confuzie, mai ales în rândul utilizatorilor neexperimentați.

 

Gânduri finale

Pentru a recapitula rapid, toate medicamentele/drogurile psihedelice sunt psihoactive, dar nu toate medicamentele/drogurile psihoactive sunt psihedelice. Cele psihoactive modifică starea de spirit și percepțiile într-o mare varietate de moduri diferite, în timp ce psihedelicele funcționează în mod specific producând halucinații vizuale, auditive și senzoriale.

 


Referințe:

https://www.theguardian.com/society/2017/may/23/study-hallucinogenic-mushrooms-safest-recreational-drug-lsd

https://www.amazon.com/Change-Your-Mind-Consciousness-Transcendence/dp/1594204225


Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Canabisul - o ”poartă de ieșire a drogurilor”

Au trecut mai bine de 80 de ani de când Anslinger și-a lansat războiul total împotriva canabisului cu aceste declarații inflamatorii și înșelătoare. Și, deși pare de râs din punctul de vedere al zilelor noastre, realitatea nefericită este că moștenirea dezinformării lui Anslinger continuă să întindă atât discuțiile populare, cât […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!