Read Time:12 Minute, 0 Second

Ce este perioada de vegetație?

Perioada de vegetație este o perioadă a ciclului de creștere, care are loc după germinare și înainte de înflorire. După ce semințele germinează, ele vor ieși din sol ca răsaduri. Aceste răsaduri au o tulpină scurtă și două cotiledoane rotunjite. În cele din urmă, se vor forma primele frunze „adevărate”. În următoarele 2-3 săptămâni, răsadurile vor începe să se maturizeze și să producă un număr mare de frunze – structuri necesare pentru fotosinteză. Acest lucru marchează începutul perioadei vegetative.

Perioada de vegetație poate dura între 3-16 săptămâni (sau chiar mai mult), în funcție de genele soiului și de obiectivele cultivatorului. O creștere explozivă are loc în această perioadă de timp. La începutul fazei vegetative, plantele sunt de obicei transplantate în recipiente mai mari, pentru a le oferi rădăcinilor suficient de mult spațiu pentru a se extinde. Tulpina principală se va înălța, iar spațiul dintre noduri va crește dramatic. Soiurile Indica vor rămâne scurte și vor crește foarte mult în lateral, în timp ce soiurile Sativa cresc mai înalte, cu o ramificare mult mai mică. Pentru soiurile fotoperiodice, perioada vegetativă se încheie atunci când ciclul de lumină se scurtează.

 

 • În aer liber, acest lucru se întâmplă pe măsură ce toamna se instalează.
 • În interior, programul de lumină este scurtat pentru a forța plantele fotoperiodice să înflorească la comandă. Plantele vor trece de la perioada vegetativă la cea de înflorire atunci când sunt expuse la un ciclu de 12 ore lumină și 12 ore de întuneric. Spre deosebire de aceste tulpini, soiurile autoflorante inițiază înflorirea în funcție de vârsta lor, și nu în funcție de ciclul de lumină.

 

Importanța perioadei vegetative

Perioada vegetativă este o perioadă vitală în ciclul de viață al unei plante de canabis. Cultivatorii trebuie să ofere condiții de mediu optime pentru ca plantele să crească mari și sănătoase. De multe ori, mărimea echivalează cu randamentul. Cu cât plantele sunt mai mari, cu atât dezvoltă mai multe noduri sau „etaje de muguri” și cu atât mai multe flori vor putea produce.

Dar dimensiunea nu este singurul factor. Unii cultivatori preferă să își mențină plantele mici, obținând totuși un randament excelent, lucru ce poate fi realizat prin formarea plantelor. Aceste tehnici trebuie puse în aplicare în stadiul vegetativ, înainte ca primele flori să înceapă să apară. Multe funcții fiziologice esențiale sunt în curs de dezvoltare în timpul etapei vegetative. Frunzele lucrează din greu pentru a transforma lumina și CO₂ în energie. Sistemul radicular se extinde și asigură o ancoră fermă, pentru a preveni răsturnarea plantei; de asemenea, rădăcinile lucrează și la absorbția nutrienților și a apei vitale.

Pentru a răspunde nevoilor plantelor în această perioadă, cultivatorii trebuie să se asigure că furnizează cantitatea corectă de lumină, apă și nutrienți. De asemenea, crescătorii trebuie să fie atenți la paraziți și agenți patogeni și să facă tot posibilul pentru a preveni deteriorarea sau chiar uciderea culturii lor.

În cele din urmă, perioada vegetativă pregătește planta pentru înflorire. Cu cât sunt mai sănătoase plantele în această perioadă, cu atât vor fi mai pregătite pentru înflorire și pentru o recoltă abundentă.

Creșterea vegetativă ideală

Factorii menționați mai sus se aplică la fiecare creștere a canabisului. Atunci când cultivatorii reușesc să atingă echilibrul perfect între toate aceste variabile, o creștere remarcabilă devine posibilă în perioada vegetativă. Deși nevoile primare ale plantelor rămân aceleași, cultivatorii trebuie să fie conștienți de diferențele dintre creșterea în interior și în aer liber. Aceste două medii foarte diferite supun cultivatorii și cultura lor la diverse provocări.

 

 • În interior

Cultivarea în interior implică, de obicei, creșterea plantelor în corturi de creștere sau în camere dedicate creșterii – acest lucru prezintă diferite avantaje și dezavantaje. Persoanele care cultivă în interior au un control aproape total asupra mediului, pe toată durata ciclului de creștere. În perioada vegetativă, ei pot alege ciclul de lumină al plantelor. Cu cât o plantă este expusă la mai multă lumină, cu atât poate face mai multă fotosinteză, rezultând o creștere vegetativă mai explozivă.

Mai mult control înseamnă că există și mai multe de gestionat. Persoanele care cresc în spații închise trebuie să măsoare periodic nivelurile de CO₂, umiditatea și temperatura. Acești factori trebuie menținuți în parametri specifici pentru a optimiza creșterea plantelor. Este posibil să trebuiască investit în ventilatoare, higrometre, umidificatoare/dezumidificatoare, ventilatoare de extracție și multe altele, pentru ca totul să meargă ca pe roate. Aceste sisteme pot fi automatizate cu ajutorul unor cronometre și senzori, dar acest lucru nu este ușor de realizat pentru crescătorii amatori sau cei care fac asta ca și hobby.

 

 • În aer liber

Persoanele care cultivă în aer liber nu au un control atât de mare asupra plantelor lor în timpul fazei vegetative și, per ansamblu, asupra ciclului de creștere. Elementele preiau controlul, ceea ce poate fi un lucru bun în anumite circumstanțe. Nu trebuie să le furnizezi o sursă de lumină, iar ploaia și sistemele de irigare elimină nevoia de a uda plantele în mod regulat.

Obținere unei creșteri vegetative ideale în aer liber constă, în mare parte, în creșterea sistemului de apărare al plantelor. O mulțime de creaturi ar fi fericite să se înfrupte din plantă. Creaturi mici, precum insectele, se pot ascunde în frunze și pot mânca rădăcinile, în timp ce animalele, precum păsările și cerbii, pot provoca daune severe frunzelor și tulpinilor. De asemenea, mediile umede cresc riscul de infecții fungice.

Controalele biologice, cum ar fi insectele prădătoare, pot fi introduse în grădină pentru a elimina speciile dăunătoare, iar plantele complementare pot fi cultivate pentru a le descuraja. Plasa și gardurile sunt eficiente împotriva animalelor mai mari.

Spray-urile foliare pot ține mucegaiul la distanță. De asemenea, crescătorii ar trebui să își plaseze cultura într-o zonă a grădinii care primește un flux bun de aer și să evite zonele stagnante.

 

Cel mai bun început

După cum am discutat mai sus, etapa de răsaduri vine chiar înainte de faza vegetativă. Este o perioadă de timp cheie în viața unei plante de canabis și poate determina soarta acesteia. La fel cum o creștere vegetativă sănătoasă contribuie la o înflorire optimă, același lucru îl face și o etapă de răsaduri sănătoasă pentru întregul ciclu de creștere. Haideți să vedem ce factori importanți trebuie luați în considerare în această perioadă timp.

 

 • Mediul de creștere

Cultivatorii pot crește plantele într-o varietate de medii, inclusiv în sol și în apă (hidroponic). Mediul de creștere oferă un spațiu pentru creșterea rădăcinilor și, în cazul solului, furnizează materie organică și nutrienți. Trebuie luat în considerare introducerea în sol a microorganismelor, precum ciupercile micoriza, pentru a forma o relație benefică cu plantele. Ele ajută la descompunerea materiei organice și la absorbția nutrienților.

Într-o configurație hidroponică, se începe cu apă filtrată de bună calitate. Apa de la robinet conține clor în exces și alte substanțe dăunătoare.

 

 • Lumina

Lumina este unul dintre cei mai importanți factori în creșterea canabisului. Alături de apă și CO₂, joacă un rol important în procesul de fotosinteză. Cultivatorii trebuie să înceapă cu un set bun de lumini pentru a permite plantelor să crească sănătoase și puternice. Luminile cu LED sunt recomandate datorită costurilor și emisiilor de căldură reduse.

Așa cum am menționat deja, tulpinile fotoperiodice crescute în interior necesită, în timpul fazei vegetative, 18–24 ore de lumină pe zi. Cu cât o plantă primește mai multă lumină, cu atât va crește mai repede. Majoritatea cultivatorilor țin plantele în perioada de vegetație timp de 4-8 săptămâni. După această perioadă de timp, este necesară o schimbare a ciclului de lumină pentru a iniția înflorirea, și anume 12 ore de lumină pe zi.

Spre deosebire de plantele fotoperiodice, cele autoflorante înfloresc singure. Ele au nevoie câte 18–24 ore de lumină pe zi în toată perioada de vegetație și înflorire.

 

 • Nutriția

Plantele de canabis au nevoi nutriționale specifice, iar acestea sunt diferite în timpul fazei vegetative și de înflorire. În perioada vegetativă, plantele au nevoie de mai mult azot, care contribuie la dezvoltarea tulpinilor și a frunzelor. De asemenea, vor avea nevoie de concentrații optime de potasiu, pentru a regla deschiderea și închiderea stomatelor și pentru a produce energie. În faza vegetativă, plantele au nevoie de o cantitate potrivită de magneziu pentru a alimenta fotosinteza și calciu pentru sănătatea peretelui celular.

Cultivatorii pot achiziționa formule de nutrienți, concepute special pentru perioada vegetativă, cu scopul de a simplifica lucrurile.

Într-un mediu hidroponic, trebuie administrați nutrienți specifici pentru faza vegetativă și se utilizează conform instrucțiunilor.

 

 • Udarea

Apa – lichidul vieții. Plantele de canabis depind de apă pentru a absorbi nutrienții din sol și din mediul hidroponic. În timpul procesului de transpirație, apa se deplasează pe tulpina plantei către frunze, transportând nutrienții acolo unde este nevoie.

Totuși, prea multă apă poate fi un lucru rău. Acest lucru poate priva rădăcinile de aer și poate duce la mucegăirea rădăcinilor. Așteaptă ca partea superioară a solului, ~ 3 cm, să se usuce înainte de a uda din nou plantele în timpul fazei vegetative.

Plantele hidroponice primesc toată apa de care au nevoie din mediul lor de creștere.

 

 • Temperatura

În timpul perioadei vegetative, plantele au nevoie de temperaturi cuprinse între 20-28 °C. Din fericire pentru persoanele care cultivă în interior și în aer liber, acest interval este destul de amplu. În această fază, plantele pot tolera o umiditate destul de ridicată. Totuși, nu trebuie lăsat nivelurile să scadă sub 40%. Atât temperatura cât și umiditatea pot fi măsurate cu ajutorul unui termometru/higrometru. Persoanele care cultivă în interior pot manipula aceste condiții cu ajutorul radiatoarelor, a aerului condiționat, umidificatoarelor și dezumidificatoarelor. În aer liber, în cazul unui val de căldură brutal, cultivatorii pot construi adăposturi pentru a proteja plantele de soare.

 

 • Fluxul de aer

Fluxul de aer este esențial pentru menținerea sănătății plantelor în această fază. Într-un cort de creștere, ventilatoarele de intrare și extragere vor menține aerul curat. Vor aduce CO₂ și vor elimina excesul de oxigen. De asemenea, fluxul de aer va ajuta la prevenirea formării mucegaiului. Cultivarea în aer liber, într-un solar, ar fi bine să fie configurat în direcția vântului sau să fie instalate niște ventilatoare pentru a menține fluxul de aer.

 

 • Formarea

Formarea le permite crescătorilor să modifice și să modeleze plantele după bunul lor plac. De asemenea, formarea poate spori randamentul, păstrând plantele la înălțimi manevrabile. Metodele precum cele de formare cu stres scăzut (LST) pot fi utilizate pentru a schimba forma plantelor, prin îndoirea și legarea în jos a tulpinilor și a ramurilor.

Primele două săptămâni

Plantele cresc cu rapiditate în această perioadă. Cultivatorii vor trebui să le monitorizeze continuu și să ajusteze în consecință parametrii configurației lor. Crescătorii trebuie să monitorizeze irigarea îndeaproape. Din nou, nu se udă planta până când stratul de ~ 3 cm de la suprafață este uscat.

Deoarece plantele vor crește foarte repede, s-ar putea să fie nevoie să schimbarea poziției luminilor. Dacă partea superioară a unei plante se apropie prea mult de sursa de lumină, aceasta poate suferi arsuri. Sursa de lumină trebuie suspendată la aproximativ 30 cm distanță de partea superioară a plantei.

Umiditatea ridicată este importantă în primele două săptămâni ale perioadei de vegetație. Umiditatea din aer va stimula sănătatea plantelor și poate fi obținută prin oprirea temporară a ventilatoarelor din interior.

 

Alți factori de luat în considerare

Pe lângă aspectele precizate mai sus, există mai mulți factori cruciali de luat în considerare în timpul perioadei vegetative, indiferent de modul în care sunt cultivate plantele.

 

 • Sexul

Aflarea sexului plantelor de canabis este vitală pentru a preveni plantele de sex masculin să polenizeze spațiul de creștere. Dacă scopul este de a produce flori rășinoase, crescătorii trebuie să identifice și să elimine plantele de sex masculin cât mai devreme cu putință. Dacă polenul lor fertilizează florile de sex feminin, vor începe să producă semințe și să înceteze producția de rășină.

Se poate identifica sexul plantelor la patru săptămâni de la germinare. Atât plantele masculine, cât și cele feminine vor începe să producă pre-flori – bucăți mici de țesut care le determină sexul.

Plantele de sex masculin produc pre-flori mai sferice, în timp ce plantele de sex feminin au pre-flori ce seamănă cu forma unei lacrimi. Cultivatorii pot folosi un dispozitiv de mărire, cum ar fi o lupă pentru bijuterii, pentru a observa mai bine nodurile. Dacă o plantă de sex masculin este identificată, acesta trebuie îndepărtată din spațiul de creștere. Poate fi mutată separat, în cazul în care va fi folosită pentru reproducere.

 

 • Spațierea

Fiecare plantă are nevoie de propriul spațiu. Plantele care nu au suficient spațiu, își vor ține umbră una alteia și vor bloca lumina. Multe variabile intră în discuție aici. Genotipul unei tulpini va dicta cât de mare crește, cu toate acestea, plantele pot fi manevrate cu ajutorul metodelor de formare.

Crescătorii își pot planifica spațiul de creștere dacă știu câte plante pot crește într-un metru pătrat.

Cu ajutorul tehnicii SOG, cultivatorii pot îngrămădi, de obicei, între 4-16 plante/m². Acest lucru se poate realiza prin creșterea a mai multor plante mici, aproape una de alta, pentru a forma o boltă orizontală.

Așa cum am menționat mai sus, formarea cu stres scăzut (LST) este o altă tehnică folosită pentru a modela plantele. Aceasta va permite cultivatorilor să crească aproximativ patru plante per m².

În cele din urmă, metoda ScrOG poate fi folosită pentru a crește randamentul, deși, în acest caz, se poate crește doar o singură plantă într-un m².

 

 • Tăierea vârfurilor

Tăierea vârfurilor este o metodă încercată și testată pentru a ține sub control înălțimea unei plante de canabis, în timp ce se sporește randamentul potențial. Prin tăierea vârfului tulpinii principale, cultivatorii pot încuraja creșterea în lateral, lucru ce poate spori randamentul. Crescătorii pot începe tăierea vârfurilor de îndată ce o plantă are 3-5 noduri.

Aceasta este o tehnică pentru faza de creștere vegetativă. Crescătorii ar trebui să înceapă cu o pereche de foarfece sterilizate și să taie vârful tulpinii principale. Cultivatorii pot repeta acest proces din nou și din nou pentru a produce mai multe situri de muguri. Cu toate acestea, plantele au nevoie de o perioadă de „recuperare” după fiecare tăiere, lucru ce va prelungi în mod inevitabil perioada etapei vegetative.

 


Acest articol este strict în scop informativ și educațional!


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment