Read Time:5 Minute, 45 Second

Deși obținerea de canabis natural de calitate nu este întotdeauna simplă, atractia de a te mulțumi cu canabinoizi sintetici ca alternativă ar trebui respinsă categoric. Acești înlocuitori artificiali, deși sunt conceputi pentru a imita efectele canabisului, sunt ilegali în majoritatea părților lumii dintr-un motiv: sunt categoric nesiguri pentru consumul uman, reprezintă o amenințare alarmantă pentru sănătate și pot duce chiar la consecințe fatale.

Ce sunt canabinoizii sintetici?

Canabinoizii sintetici sunt substanțe modificate chimic concepute pentru a reproduce efectele psihoactive ale tetrahidrocanabinolului (THC), principala componentă psihoactivă a canabisului. Acești compuși creați în laborator sunt de obicei pulverizați pe material vegetal și comercializați ca amestecuri de fumat pe bază de plante sau tămâie lichidă sau pe bază de plante.

Important: Cu aceste substanțe sintetice, nu vei obține beneficiile pe care le aștepți! Ești înșelat într-un joc care oferă premii periculoase!

În timp ce canabinoizii sintetici reprezintă o preocupare globală, accesibilitatea lor în unele părți turistice ale Europei adaugă o dimensiune alarmantă problemei. În multe zone de stațiuni, aceste substanțe periculoase sunt ușor disponibile, adesea alături de alte mărfuri, cum ar fi alcool ieftin, tutun și bunuri cu etichete false, cum ar fi curele de designer, portofele și genți. Turiștii care caută suveniruri pot întâlni fără bănuială droguri sintetice afișate în mod vizibil în magazinele din stațiuni. Aceste produse sunt adesea ambalate în modele vibrante și atrăgătoare, care seamănă cu amestecuri de plante inofensive. Călătorul nebănuitor, atras de ambalajul colorat, poate să nu realizeze pericolele grave ascunse în interiorul ambalajului provocator.

Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte ale comerțului cu canabinoizi sintetici în zonele turistice este utilizarea unor tulpini binecunoscute sau a unor nume de marcă care imită tulpinile de canabis populare și căutate. Produsele etichetate ca „Gelato”, „Blueberry” sau alte tulpini recunoscute pot atrage atenția celor care caută o experiență autentică. Cu toate acestea, sub aceste nume înșelătoare se află un amestec periculos de substanțe chimice, departe de compușii naturali găsiți în canabisul autentic.

Îmbinarea canabinoizilor sintetici cu mărfuri orientate spre turiști face și mai greu pentru ochiul neantrenat sau pentru nou-veniți să facă distincția între produsele autentice și cele sintetice. Cumpărătorul nebănuit, poate ademenit de promisiunea unei tulpini familiare sau intrigat de ambalajul vibrant, se expune fără să știe la riscuri semnificative pentru sănătate.

Canabinoizi sintetici obișnuiți

Multe produse sintetice de canabis pot părea similare ca aspect cu florile obișnuite de canabis, dar cu ingrediente active foarte diferite. Lista de mai jos conține câțiva dintre canabinoizii sintetici mai des întâlniți în aceste produse.

 

JWH-018: Dezvoltat inițial de John W. Huffman, acest compus sintetic a fost conceput pentru scopuri de cercetare, dar și-a găsit drumul în uzul recreațional. A fost găsit în unele versiuni de Spice, unul dintre cele mai proeminente dintre produsele canabinoide sintetice timpurii.

 

UR-144: Cunoscut pentru efectele sale psihoactive puternice, UR-144 a câștigat popularitate pe piața ilicită – ceea ce este îngrijorător având în vedere rezultatele utilizării, care pot include convulsii, leșin și tahicardie.

 

AB-FUBINACA: Acest canabinoid sintetic puternic a fost asociat cu numeroase efecte adverse, inclusiv intoxicație severă.

 

5F-ADB: Un agonist puternic al receptorului CB1, 5F-ADB a fost raportat în diferite amestecuri de canabinoizi sintetici.

 

Surse și consum

Canabinoizii sintetici sunt adesea vânduți online, etichetați drept „legale” sau „amestecuri de fumat pe bază de plante”. De asemenea, sunt disponibile în unele magazine, benzinării și piețe ilicite de droguri. Substanțele pot fi consumate prin fumatul amestecului de plante, vaporizarea lichidului, amestecarea lor în țigări electronice sau chiar adăugarea lor în produse de cofetărie precum acadele și alte dulciuri. Mai îngrijorător, unele variante ilegale pe bază de flori găsite pe piața neagră sunt adesea împletite cu aditivi foarte toxici, cum ar fi fentanilul, în încercarea de a oferi un efect puternic. În unele cazuri, producătorii cu reputație de canabis pot chiar contamina florile autentice cu aceste substanțe pentru creșterea cantității sau efectele de întărire.

Aceste tendințe alarmante subliniază și mai mult importanța aprovizionării cu canabis din dispensare autorizate, verificate sau, acolo unde este legal să faceți acest lucru, să vă cultivați propriul canabis folosind semințe de la o bancă de semințe de renume. Cultivarea propriului canabis îți oferă liniștea sufletească care vine odată cu faptul că știi exact ce consumi – floare de canabis nepătată, de înaltă calitate.

 

Exemple reale de decese în urma consumului de canabinoizi sintetici

În mod tragic, au fost raportate numeroase cazuri de decese legate de canabinoizi sintetici. De exemplu, acest comunicat de la ”Universitatea Middlesex” raportează că canabinoizii sintetici au fost implicați în 48% dintre decesele non-naturale din închisorile din Anglia și Țara Galilor între 2015 și 2020. În 2018, s-a raportat că au existat 4 decese și 153 de spitalizări în Illinois după procesele sintetice. S-a descoperit că canabinoizii vânduți în stat conțin brodicafoum – un tip de otravă pentru șobolani. În probabil cel mai important caz de deces din cauza consumului de canabis sintetic, autopsia fostului jucător NFL Aaron Josef Hernandez a dezvăluit urme de Spice după sinuciderea sa în închisoare în 2017. Aceste incidente subliniază urgența înțelegerii riscurilor asociate canabinoizilor sintetici. Și să nu uităm valul care a cuprins România acum câțiva ani cu așa zisele legale”.

 

Pericolele canabinoizilor sintetici

Canabinoizii sintetici sunt proiectați să imite diferitele efecte ale canabinoizilor naturali, dar natura lor imprevizibilă prezintă pericole substanțiale. Cercetările indică faptul că aceste substanțe pot duce la probleme grave de sănătate mintală, inclusiv anxietate, paranoia, halucinații și chiar psihoză. Deși știm că multe dintre aceste substanțe acționează ca agoniști CB1 și CB2, mecanismele exacte prin care canabinoizii sintetici interacționează cu creierul nu sunt pe deplin înțelese, ceea ce face ca efectele lor să fie deosebit de periculoase.

Efecte comune ale canabinoizilor sintetici

Daunele provocate de canabinoizii sintetici se extind dincolo de efectele psihoactive imediate. În timp ce utilizarea pe termen scurt poate provoca frecvență cardiacă crescută, dureri în piept și alte reacții adverse, utilizarea prelungită a fost legată de probleme grave de sănătate, cum ar fi afectarea severă a organelor vitale, cu accent deosebit pe creier, inimă și plămâni. Cazuri de leziuni renale acute, modificări periculoase ale tensiunii arteriale, complicații cardiovasculare și probleme respiratorii au fost raportate ca efecte pe termen lung ale utilizării acestor droguri de design, subliniind și mai mult consecințele grave ale consumului de canabinoizi sintetici.

 

Concluzie

Pericolele prezentate de canabinoizii sintetici nu pot fi supraevaluate. Atracția înșelătoare a acestor substanțe, adesea comercializate în mod oribil ca o alternativă legală sau mai sigură la canabis, ascunde riscurile profunde pentru sănătate pe care le implică. Exemplele din viața reală de decese și cercetări științifice subliniază nevoia urgentă de conștientizare și educare a publicului, deși înțelegerea faptului că abstinența totală de la aceste substanțe este cea mai sigură opțiune. Indivizii trebuie să-și acorde prioritate bunăstării și să evite consecințele potențial fatale asociate cu canabinoizii sintetici. În căutarea recreerii, mulțumirea cu înlocuitori sintetici este o cale periculoasă care ar trebui respinsă fără echivoc.

 


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment