Read Time:7 Minute, 28 Second

Etapa de răsad este o etapă crucială de creștere în ciclul de viață al aproape tuturor plantelor, unde ambele sunt cele mai vulnerabile și totuși își demonstrează robustețea pentru o creștere sănătoasă viitoare. Pentru a asigura o cultivare de canabis de succes și a maximiza randamentul, stăpânirea etapei de răsad poate fi esențială. Trei factori cheie care joacă un rol esențial în acest proces, care nu poate fi supraevaluat, sunt tipul de apă utilizat, controlul strict al mediului și, desigur, selecția semințelor de înaltă calitate. Înțelegerea și optimizarea acestor aspecte poate contribui în mare măsură pentru a asigura răsaduri sănătoase de canabis, pregătind de la început terenul pentru plante înfloritoare.

1.Calitatea apei: fundamentul creșterii răsadurilor

Apa este, desigur, esențială pentru viață; servește, de asemenea, drept canal principal prin care elemente, cum ar fi nutrienții, sunt livrate plantelor – trebuie doar să ne uităm la problemele cauzate de supraudarea și subudarea unei plante pentru a vedea rolul esențial pe care îl joacă apa în sănătatea plantelor. Cu toate acestea, nu toată apa este creată egal, iar calitatea ei influențează foarte mult sănătatea și dezvoltarea plantelor tinere. Optarea pentru tipul corect de apă este esențială în timpul etapei de răsad.

Apă purificată: asigurați puritatea, împiedicați creșterea oprită

Apa purificată, lipsită de contaminanți și aditivi chimici, oferă răsadurilor un început curat și optim pentru cerințele lor de creștere. Apa de la robinet conține adesea halogeni, cum ar fi clorul sau fluorul și alți aditivi care pot inhiba creșterea răsadurilor și pot împiedica, de exemplu, dezvoltarea rădăcinilor. În schimb, indiferent dacă este obținută prin filtrare sau prin osmoză inversă, apa purificată elimină sau reduce acești potențiali iritanți, permițând răsadurilor să absoarbă apa mai eficient. În plus, nivelul pH-ului apei are un impact semnificativ asupra disponibilității și absorbției nutrienților. Apa purificată oferă flexibilitatea de a ajusta nivelurile de pH în funcție de cerințele specifice ale metodei de creștere, asigurând absorbția optimă a nutrienților, absorbția apei și sănătatea generală.

 

Recoltarea apei de ploaie: o soluție ușoară și gratuită

Pentru cei care caută o alternativă durabilă și naturală, recoltarea apei de ploaie reprezintă o opțiune excelentă. Apa de ploaie este în mod inerent pură și lipsită de substanțele chimice care se găsesc în mod obișnuit în apa de la robinet. Acest lucru se datorează faptului că ploaia este făcută din apă de mare evaporată (sărurile nu se pot evapora atât de ușor, ceea ce face din acesta un proces natural de purificare). pH-ul său aproape neutru îl face o alegere ideală pentru cultivarea răsadurilor.

Tot ce aveți nevoie este o suprafață mare pentru a colecta apa și un rezervor de stocare. Sifonarea apei de ploaie din burlane este o modalitate clasică de colectare, dar o bucată mare de prelată ar funcționa și pentru colectarea apei de ploaie. Colectarea apei de ploaie promovează, de asemenea, bunele practici de mediu, reducând dependența de apa de la robinet, cu un consum ridicat de energie. Prin colectarea și utilizarea apei de ploaie, cultivatorii se asigură că plantele au un început de cea mai bună calitate.

2.Controlul mediului: crearea condițiilor optime pentru cultivarea semințelor

Mediul în care sunt cultivate răsadurile joacă un rol esențial în dezvoltarea lor. Menținerea controlului precis asupra temperaturii, umidității și expunerii la lumină este esențială pentru a favoriza o creștere sănătoasă și pentru a minimiza stresul în faza delicată a răsadurilor. Germinarea semințelor și primele două săptămâni de creștere necesită, în general, condiții diferite față de restul creșterii.

Reglarea temperaturii: rămânerea în interval

Deși absorbția de apă este primul set în activarea embrionului din semințele de canabis, temperatura influențează profund procesele metabolice ale răsadurilor și ratele de creștere. O gamă stabilă și optimă de temperatură promovează o dezvoltare timpurie viguroasă și accelerează creșterea generală. Pentru majoritatea speciilor de plante, menținerea temperaturilor între 18°C până la 24°C este ideală în timpul etapei de răsad. Dar în semințele de canabis, de obicei, este mai bine să fii în partea mai caldă a acelei game. Unele soiuri preferă de fapt peste 24°C. Într-o cameră de cultură, instrumentele automate, cum ar fi termostatele care controlează încălzitoarele/răcitoarele și chiar umiditatea, permit cultivatorilor să regleze cu precizie temperaturile. Acest lucru poate proteja răsadurile de fluctuațiile care pot împiedica creșterea sau pot declanșa răspunsuri fiziologice de stres, cum ar fi stresul termic, care, în cazuri severe, poate duce la moartea plantelor.

 

Managementul umidității: Prevenirea transpirației și pierderii de umiditate

Răsadurile sunt deosebit de susceptibile la uscare și umezire neplanificată. Acest stres pe bază de apă poate declanșa germinația timpurie nedorită sau poate face semințele inviabile. Umiditatea în afara intervalului setat după germinare poate fi, de asemenea, o problemă. Prea uscat și răsadul se va ofili; prea umed și ar putea deveni susceptibil la boli, cum ar fi amortizarea. Amortizarea este o afecțiune în care agenții patogeni atacă sistemul radicular al plantelor la scurt timp după ce acestea răsar și vă pot ucide rapid plantele în doar câteva zile.

Controlul nivelului de umiditate din mediul de creștere ajută la prevenirea transpirației excesive și a pierderii de umiditate, pe măsură ce plantele dezvoltă cotiledoane, primele lor frunze adevărate, asigurând că răsadurile rămân hidratate adecvat. Sistemele automate de umiditate pot ajuta la menținerea nivelurilor optime, în special în legătură cu controlul temperaturii. Prin crearea unui microclimat umed în jurul răsadurilor, cultivatorii pot atenua riscul de eșec și pot promova creșterea și dezvoltarea sănătoasă.

 

Optimizarea luminii: Oferă o iluminare adecvată

Lumina este motorul principal al fotosintezei, procesul prin care plantele transformă energia luminii în amidon pentru energie. Această conversie a luminii, CO2 și apă în zaharuri este esențială pentru creșterea și dezvoltarea semințelor. În timpul etapei de răsad, furnizarea de iluminare adecvată este crucială pentru promovarea activității fotosintetice robuste și prevenirea etiolarii sau a creșterii alungite. Nu este întotdeauna cazul că mai multă lumină este mai bună, așa că un echilibru între intensitatea scăzută și mare a luminii este vital de la început. Majoritatea cultivatorilor experimentați vor avea lumini diferite pentru creșterea timpurie și a legumelor față de creșterea în stadiul de înflorire. Lumina soarelui va fi, în general, bună pentru răsaduri în curs de dezvoltare, în funcție de locul în care vă aflați în lume sau de locul în care vă aflați în sezon. Dacă utilizați lumini artificiale de creștere, poziționarea la distanța corespunzătoare și ajustarea intensității luminii în funcție de nevoile răsadurilor ajută la optimizarea eficienței fotosintetice și la susținerea creșterii sănătoase.

3.Selectarea semințelor: Începeți cu calitate, terminați cu calitate

Fundamentul cultivării de succes constă în selectarea semințelor de înaltă calitate care posedă potențialul genetic pentru o creștere robustă, trăsături dezirabile și, poate mai important, o germinare reușită. Etapa de răsad stabilește traiectoria pentru întregul ciclu de viață al plantei, făcând imperativ începerea cu material genetic superior.

Puritatea și viabilitatea genetică: asigurarea calității

Alegerea semințelor de la furnizori de renume sau surse certificate aproape că garantează puritatea și viabilitatea genetică, reducând riscul de eșec la germinarea semințelor sau a anomaliilor genetice. De obicei, vânzătorii de renume vor acoperi clienții și pentru orice defecțiuni pe care le au și care în mod clar nu sunt vina cultivatorului. Semințele de înaltă calitate arată adesea uniforme ca mărime, formă și culoare/model, indicând stabilitatea genetică și robustețea. Selectarea semințelor cu rate ridicate de germinare asigură o probabilitate mai mare de stabilire cu succes și creștere viguroasă în timpul etapei de răsad.

 

Selecția trăsăturilor: adaptarea la nevoi specifice

Luarea în considerare a trăsăturilor specifice, cum ar fi rezistența la boli, creșterea la altitudine, potențialul maxim de producție sau chemotipul, este crucială atunci când se selectează semințe pentru cultivare. Diferitele soiuri de plante prezintă niveluri diferite de adaptabilitate și rezistență la stresul mediului, făcând selecția trăsăturilor un aspect critic al gestionării răsadurilor. Semințele de înaltă calitate sunt adesea selectate și produse datorită unor trăsături specifice, cum ar fi THC-UL sau CBD-UL ridicat. Cu toate acestea, robustețea plantei este de obicei o componentă cheie. Potrivirea caracteristicilor semințelor cu condițiile de mediu de creștere preconizate va oferi un rezultat dorit mai sigur. Cultivatorii pot optimiza productivitatea și pot atenua provocările potențiale pe parcursul procesului de cultivare, selectând semințe de calitate din surse de renume. Indiferent dacă se acordă prioritate rezistenței la boli în medii cu risc ridicat sau se selectează soiuri adaptate la rezultate specifice dorite, selecția strategică a trăsăturilor crește probabilitatea de succes în timpul etapei de răsad, în faza vegetativă și mai departe.

 

Gând final

Producerea celui mai bun canabis necesită stăpânirea etapei de răsad, care necesită o atenție sporită la detalii și un management proactiv a factorilor cheie care influențează creșterea și dezvoltarea plantelor. Cu toate acestea, este o sarcină relativ ușoară. Prin prioritizarea calității apei, controlului mediului și selecției semințelor, cultivatorii pot stabili o bază solidă pentru plante sănătoase și o recoltă de succes la sfârșitul ciclului. Investiția în genetica potrivită la început și crearea condițiilor optime în timpul etapei de răsad și ulterior va permite cultivatorilor să se pregătească pentru cicluri de creștere consistente și de succes.

 


Distribuie și tu:

Leave a Comment