Noi studii confirmă eficacitatea canabisului în cancerul de sân

Val
Read Time:2 Minute, 59 Second

În zilele noastre, canabisul medical câștigă rapid mult interes din partea multor persoane cu diferite boli. Cancerul de sân este una dintre cele mai frecvente cauze de deces în rândul femeilor. Dar canabisul ajută și la cancerul de sân?

Canabinoizii declanșează reacții antitumorale

Cercetări ample au arătat că canabisul poate fi util în cancerul de sân, deoarece canabinoizii, substanțele active care se găsesc în plantele de canabis, pot declanșa reacții antitumoare la diferite tipuri de cancer. Majoritatea studiilor au fost realizate cu Δ9-Tetrahidrocanabinol (THC), principalul component psihoactiv al plantei. Cu toate acestea, plantele de canabis mai produc nenumărați alți compuși cu potențiale terapeutice. O utilizare combinată a tuturor componentelor plantei de canabis induce o reacție sinergică, așa-numitul „efect de anturaj”, care oferă un efect medical mai mare, comparativ cu utilizarea unui singur canabinoid izolat.

În plus, s-a observat că utilizarea canabinoizilor împreună cu medicamentele curente de terapie împotriva cancerului de sân a oferit un efect antiproliferativ mai bun în celulele de laborator, în comparație cu administrațiile pure de THC. Nu au apărut interacțiuni prin combinația acestor tratamente. În rezumat, rezultatele sugerează că preparatele standardizate de canabis ar putea fi utilizate în locul canabinoizilor puri pentru tratamentul cancerului de sân.

CBD-ul în reducerea chimiresistenței

Canabidiolul (CBD), un fitocanabinoid non-psihoactiv produs de plantele de canabis, a arătat proprietăți anti-oxidante, antiinflamatorii și anti-proliferative.

Conform unui studiu recent realizat de „Universitatea Metropolitană” din Londra, CBD-ul a fost capabil să inhibe eliberarea de exosomi și microvesicule (EMV) pe celulele adenocarcinomului (un tip de cancer de sân). EMV sunt structuri închise cu bicapa lipidică, eliberate de celule și implicate în comunicare prin transferul proteinelor și materialului genetic. Eliberarea EMV este, de asemenea, asociată cu cancerul, unde o eliberare ridicată este asociată cu chimiresistența și transferul activ al genelor cancerului, printre altele.

Noile studii arată că agenții care inhibă EMV pot face celulele canceroase mai sensibile și să limiteze creșterea cancerului. CBD-ul a redus semnificativ eliberarea exosomică a celulelor canceroase și a inhibat semnificativ eliberarea microvesiculelor.

Mai mult, evidențele sugerează că modificările funcției mitocondriale, incluzând modularea STAT3 (o proteină care crește expresia anumitor gene) și prohibitina (PHB – o proteină mitocondrială care modulează anumite expresii ale genelor) pot fi asociate cu inhibarea eliberării EMV. Acest lucru duce la concluzia că CBD-ul poate fi utilizat pentru a face celulele canceroase mai susceptibile la chimioterapie.

CBDA evită răspândirea celulelor canceroase de sân

La plantele de canabis CBD-ul apare în primul rând sub forma sa acidă, cunoscută cu acronimul CBDA. Acidul canabinoidic (CBDA) devine din ce în ce mai mult în centrul multor cercetări. Unele studii au demonstrat că CBDA-ul asigură inhibarea activităților cicloocigenazei-2 (COX-2). COX-2 a fost detectat în 40% dintre cancerele mamare invazive și funcțiile sale au fost asociate cu migrația celulelor tumorale.

Într-un studiu recent, cercetătorii au identificat un posibil mecanism prin care CBDA-ul abrogă expresia COX-2 prin scăderea c-fos, o componentă a complexului dimerului de proteină activator-1 (AP-1). AP-1 este un factor transcripțional (o macroproteină) care controlează expresia genei COX-2 în nucleul celulelor. Acest lucru conduce la concluzia că CBDA-ul, ca agent anti-migrație, poate fi foarte util în celulele canceroase de sân agresive umane prin diminuarea activității COX-2.

Diferite studii au raportat dovezile că canabisul medical poate sprijini tratamentul actual împotriva cancerului de sân, dar pentru a face o declarație exactă cu privire la cât de util este și cât de exact ar trebui să fie utilizat, este necesar să se efectueze mai multe cercetări și studii.

Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Cum ucide THC-ul cancerul fără a ucide celulele sănătoase

Waking Times (Timpul trezirii), trezirea celei mai înalte exprimări a Sinelui, este o revistă online fondată de Dylan Charles și Anna Hunt. Se confruntă cu puterea transformatoare a informațiilor pentru a declanșa schimbări personale și a influența evoluția omenirii. Pentru a începe acest proces, oferim perspective care vă vor dezvolta înțelegerea lumii dincolo de […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!