Read Time:8 Minute, 15 Second

Deși canabisul rămâne ilegal în mare parte a lumii, companiile farmaceutice pot comercializa canabinoizi sintetici. Medicamentele precum Marinol sunt aprobate pentru a trata anumite afecțiuni și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului. Dar de ce este legal? Este acest produs sintetic mai sigur decât THC-ul sau canabisul medicinal?

Consumatorii de canabis din întreaga lume riscă să fie urmăriți penal atunci când cultivă planta de canabis. Dar mai multe companii farmaceutice câștigă bani din medicamentele pe bază de canabis în țările în care cultivarea rămâne ilegală. Acest fapt este foarte frustrant pentru toți consumatorii. Cu toate acestea, medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi Marinol, fac o schimbare în viața unor pacienți. Dar sunt canabinoizii sintetici superiori utilizării întregii plante de canabis?

Ce este Marinol?

Marinol este o versiune de marcă a dronabinolului, o versiune sintetică a THC-ului. Mai multe țări au legalizat prescripția dronabinolului, sub diferite mărci, inclusiv Statele Unite, Germania, Africa de Sud și Australia. În cazul Marinol, produsul ia forma unor capsule care conțin 2,5 mg, 5 mg sau 10 mg de THC sintetic, diluat în ulei de semințe de susan.

Pentru ce este prescris Marinol?

Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite a aprobat Marinol pentru tratamentul a două afecțiuni.

Sindromul asociat cu HIV / SIDA

Pacienții cu HIV / SIDA sunt diagnosticați cu sindromul irosirii atunci când își pierd involuntar cel puțin 10% din greutatea corporală. Simptome precum diaree, slăbiciune și febră însoțesc adesea această scădere rapidă în greutate. Condiția apare din mai multe motive, inclusiv:

Pacienții care evită medicamentele pentru terapia antiretrovirală (ART)O pierdere bruscă a poftei de mâncareModificări metabolice cauzate de creșterea activității sistemului imunitar sau de alterarea hormonilorCapacitate redusă de a absorbi substanțele nutritive, deoarece HIV afectează mucoasa intestinalăCorpul produce mai puține cantități de proteine ​​necesare pentru a construi mușchi

Dacă utilizați canabis, veți ști cât de eficient poate afecta THC-ul apetitul. Marinol obține un efect similar. Prin creșterea apetitului la pacienții cu HIV și SIDA, canabinoidul sintetic îi ajută să ia mai multe calorii, să mențină și să construiască masa musculară și să prevină pierderea rapidă în greutate.

Un document al FDA [1] citează un studiu care a arătat că pastilele Marinol cresc semnificativ și susțin apetitul la pacienții care se confruntă cu SIDA. Subiecții au primit o doză zilnică inițială de 5 mg, împărțită în două doze de 2,5 mg – una luată înainte de prânz și una înainte de cină.

Ghidurile actuale de dozare urmează modelul de succes utilizat în această cercetare. Pacienții sunt sfătuiți să ia doza prescrisă cu o oră înainte de prânz pentru a-și spori apetitul și, din nou, cu o oră înainte de ultima masă a zilei.

Greață și vărsături induse de chimioterapie

Chimioterapia are un efect grav asupra corpului. Deși funcționează pentru tratarea cancerului la unii pacienți, îi poate lăsa să se simtă obosiți și bolnavi de stomac. De fapt, până la 80% dintre pacienții cu cancer care suferă de chimioterapie suferă de greață și vărsături ca efect secundar.

O combinație de greață și vărsături, apetit redus și diaree poate determina pacienții cu cancer să slăbească mult într-o perioadă scurtă de timp. Medicii din Statele Unite pot prescrie Marinol pentru a combate aceste simptome și pentru a-și îmbunătăți pofta de mâncare. Pacienții își iau prima doză cu 1-3 ore înainte de a primi chimioterapie, urmată de doze la fiecare 2-4 ore după tratament, pentru un total de 4-6 doze în fiecare zi.

În timp ce FDA a aprobat Marinol doar pentru aceste două afecțiuni până acum, studiile clinice au investigat rolul medicamentului în alte boli, inclusiv:

Durere cronicăFibromialgieScleroză multiplăScleroza laterală amiotrofică (SLA)

Apnee de somn

Demenţă

Marinol te face ”high” ca și THC-ul natural?

Da. Marinol are o structură moleculară extrem de similară cu THC-ul și, prin urmare, produce efecte similare în organism. Comparate unul lângă altul, cele două substanțe chimice arată aproape identic. Marinol pur și simplu posedă mai multe elemente, iar unele elemente stau la poziții ușor diferite pe moleculă.

Când fumați canabis, THC-ul trece prin bariera hematoencefalică și se leagă de receptorii CB1 ai sistemului endocanabinoid. Acest lucru provoacă o schimbare în declanșarea neurotransmițătorului care stă la baza efectului psihoactiv. Marinol funcționează prin același mecanism, dar mulți utilizatori raportează efecte mult mai puternice. Prospectul pacientului îi avertizează pe utilizatori cu privire la posibile efecte secundare psihologice [2], inclusiv:

Modificări mentale / de dispozițieAnxietateNervozitateHalucinațiiGânduri anormaleParanoia

Aceste efecte puternice provin probabil din faptul că pacienții iau Marinol capsule pe cale orală. Canabisul comestibil are un statut notoriu pentru a-i prinde pe utilizatori cu garda jos și a-i forța să suporte experiențe destul de incomode. După eliminarea unui brownie infuzat cu canabis, THC-ul trece în cele din urmă prin ficat, care îl transformă în cel mai puternic și mai durabil 11-hidroxi-THC.

Chiar dacă doar 10-20% din Marinol ingerat intră în circulație sistemică, acest canabinoid face, de asemenea, trecerea la 11-hidroxi-THC, care ”scufundă” mulți pacienți într-o stare psihologică neplăcută.

 

Marinol vs THC

În ciuda similitudinii lor chimice, Marinol și THC prezintă o listă lungă de diferențe, de la statutul lor juridic, cost până la utilizările terapeutice.

Utilizatorii de Marinol sunt limitați la înghițirea capsulelor. Aceasta trimite canabinoidul prin tractul digestiv, îl metabolizează în 11-hidroxi-THC și produce un efect care ”lovește” mai tare și durează mai mult.

În comparație, utilizatorii de THC au un set de opțiuni mult mai diverse de utilizare. Deși unii utilizatori preferă produse THC izolate similare cu Marinol, alții preferă molecula în starea ei mai naturală – legată în tricomi. Gama largă de produse THC disponibile include:

Muguri de canabis

Există mii de tulpini disponibile și fiecare oferă niveluri diferite de THC pentru a satisface cerințele utilizatorilor.

Alimente cu canabis

Dispensarele și cafenelele vând o mare varietate de produse alimentare, inclusiv gummies, prăjituri, brownies, capsule și tincturi.

Extracte și concentrate cu spectru complet

Aceste produse oferă niveluri mai ridicate de THC decât mugurii, dar conțin alte substanțe fitochimice precum terpene și flavonoide.

Cristale THCA

Aceste produse izolate, care se transformă în THC atunci când sunt încălzite, oferă concentrații de THCA de până la 99,9%.

 

Legalitate

Legalitatea legată de Marinol și THC are foarte puțin sens. FDA a aprobat pentru prima dată medicamentul Marinol în 1985, totuși a rămas clasificat ca un medicament din Lista I – o substanță definită ca neavând nicio utilizare medicală acceptată în prezent și un potențial ridicat de abuz.

Un an mai târziu, Drug Enforcement Agency (DEA) a decis să reclasifice Marinol ca substanță din anexa II. Medicamentele din această categorie sunt recunoscute ca având o anumită utilitate medicală, dar prezintă în continuare un potențial ridicat de abuz. În cele din urmă, în 1999, agenția a reclasificat Marinol ca medicament din Lista III, ceea ce înseamnă că prezintă un risc moderat până la scăzut de dependență fizică.

Aici lucrurile devin puțin confuze. Pacienții pot accesa în mod legal o formă de canabis în 37 de state din SUA, însă guvernul federal și DEA consideră în continuare canabisul ca fiind un drog de risc cu potențial ridicat de abuz. În ochii lor, planta nu are nicio aplicație medicală recunoscută și un potențial ridicat de abuz. Cu toate acestea, DEA permite accesul la Marinol – un compus aproape identic cu THC – în toate cele 50 de state.

Desigur, Marinol ar putea prezenta un potențial mai mic de abuz pe motiv că utilizatorii consideră că acest lucru este neplăcut. Cu toate acestea, canabinoidul sintetic poate provoca, de asemenea, efecte adverse psihologice severe și reacții alergice, care sunt mult mai puțin frecvente în cazul canabisului natural.

 

Utilizare terapeutică

Ca o singură moleculă cu o cale de administrare actuală, Marinol are o acțiune farmacologică limitată. Cu toate acestea, pare să îmbunătățească simptomele unor afecțiuni grave.

Deci, cum se compară cu THC-ul natural? Studiile în curs investighează potențialul canabisului medical într-o serie întreagă de condiții, inclusiv, dar fără a se limita la:

EpilepsieGlaucomGreaţăDureri croniceCancerBoala Alzheimer

În timp ce Marinol se încadrează în paradigma reducționistă „o moleculă, un singur receptor”, canabisul profită de diversitate. Fiecare utilizare a canabisului oferă în organism numeroși canabinoizi, terpene și alte molecule. Cercetările timpurii sugerează că aceste molecule s-ar putea sinergiza pentru a crea efecte mai pronunțate [3], funcționând într-un mod pe care știința nu îl înțelege pe deplin.

 

Cost

Marinol costă mult mai mult decât canabisul [4]. O sticlă de 60 de capsule, conținând 2,5 mg fiecare, costă 734 USD. Această cantitate oferă în total 150 mg de Marinol. Deși costisitoare, unele pachete de asigurări de sănătate vor acoperi aceste costuri în Statele Unite.

În comparație, clienții de canabis medical pot cumpăra aproximativ 60g de muguri de canabis, la prețurile din California, cu această sumă de bani. Acest lucru echivalează între 5.000-8.000 mg de THC, în funcție de tulpină.

 

Este periculos Marinol?

Majoritatea pacienților tolerează Marinol bine și nu prezintă efecte secundare grave. Cu toate acestea, canabinoidul sintetic poate provoca efecte psihologice adverse [5], în special la persoanele cu antecedente de boli mintale.

Marinol mai poate produce efecte secundare extreme, inclusiv convulsii. Unii pacienți prezintă, de asemenea, riscul unei reacții alergice severe [6], care se poate manifesta ca amețeli severe, erupții cutanate, mâncărime și probleme de respirație.


Disclaimer

Acest conținut are doar scop educativ. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din sursele externe menționate mai jos:

  1. MARINOL® https://www.accessdata.fda.gov
  2. Marinol, Syndros (dronabinol) dosing, indications, interactions, adverse effects, and more https://reference.medscape.com
  3. Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects https://ethanrusso.org
  4. Marinol Prices, Coupons & Patient Assistance Programs – Drugs.com https://www.drugs.com
  5. Marinol: Drug Uses, Dosage & Side Effects – Drugs.com https://www.drugs.com
  6. Marinol Oral: Uses, Side Effects, Interactions, Pictures, Warnings & Dosing – WebMD https://www.webmd.com

 

Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment