Macedonia de Nord cere populației țării legalizarea canabisului recreativ

Val
Read Time:3 Minute, 13 Second

Guvernul Macedoniei de Nord aduce pe masă problema legalizării canabisului pentru uz recreativ, unde canabisul medicinal este legal din 2016.

„Ideea este permiterea consumului de canabis în cafenele și zone turistice, dacă respectă anumite standarde de ventilație, dovada originii canabisului, etc.”, a declarat premierul Zoran Zaev într-un interviu acordat pentru „Deutsche Welle”.

Zaev s-a referit la Olanda ca exemplu de referință pentru inițiativa sa și a subliniat că, dacă legalizarea este aprobată definitiv, aceasta va face sub control și reglementare strictă. Deși guvernul Uniunii Sociale Democrate nu a adoptat încă nicio decizie finală cu privire la această problemă, liderul insistă pe ideea că, dacă majoritatea populației țării va spune „nu” noii propuneri legislative, nu va exista o legalizare la nivel național a activităților recreative cu canabis.

Posibilitatea legalizării și taxării canabisului a fost propusă ca una dintre măsurile planului guvernului de a revitaliza economia națională, care a suferit, de asemenea, o lovitură severă ca urmare a crizei de sănătate COVID, dar premierul macedonean a ridicat întrebarea și a început o dezbatere națională privind reglementarea canabisului în urmă cu doi ani.

Zaev, liderul Uniunii Social Democrate, este ministru al Macedoniei de Nord din august 2020, când partidul său a câștigat alegerile parlamentare. În 2017, acesta a deținut aceeași funcție după ce a fost numit de fostul președinte Gjorge Ivanov, dar apoi a demisionat în ianuarie 2020 după ce Uniunea Europeană a refuzat negocierea pentru a începe procesul de aderare a acestei țări ca stat membru. În acei ani, țara, care a devenit independentă în 1991, în cadrul războiului civil din fosta Iugoslavie, a declanșat îngrijorarea internațională și a pregătit scena pentru un conflict din cauza disputei de numire a națiunii, care s-a schimbat față de inițiala Republică Socialistă Macedonia către Republica Macedonia și, în cele din urmă, după un acord cu Grecia, către actuala Republică Macedonia de Nord.

În acei ani, Macedonia și-a început implicarea activă în ceea ce privește reglementarea canabisului. În 2016, țara a adoptat o nouă lege care permite farmaciilor să vândă, chiar și fără prescripție medicală, uleiuri de canabis cu o concentrație scăzută de canabinoizi cu efecte psihotrope și a permis profesioniștilor din domeniul sănătății să prescrie alte produse cu concentrații mai mari de canabinoizi pentru pacienții cu epilepsie, HIV sau scleroză multiplă , printre alte afecțiuni medicale, potrivit „Balkan Insight”. Măsura a fost aplaudată de asociația de canabis „Green Alternative”, dar alte organizații au denunțat că legea a fost adaptată pentru a satisface nevoile grupurilor mari de afaceri și pentru a exclude producătorii mici. De fapt, cultivarea canabisului la domiciliu rămâne ilegală în țară, iar distribuția sa ilegală este aspru pedepsită cu pedepse de până la zece ani de închisoare.

Ziarul săptămânal macedonean „Republika” a publicat în aprilie 2019 că cel puțin trei dintre cele cincisprezece companii care au primit licențe pentru a produce canabis medicinal în Macedonia sunt înrudite cu Zaev. De fapt, una dintre aceste afaceri, MAM, este deținută de Trajce Zaev, unul dintre verii primului-ministru, și a cultivat deja culturi de canabis pe 20.000 de metri pătrați în sere din orașul Sveti Nicole din 2017, potrivit unui raport al companiei de consultanță Bearstone Global și publicată în aprilie 2019. În luna octombrie a aceluiași an, fostul ministru de externe Antonio Milososki l-a întrebat pe prim-ministru în Parlament despre conținutul întâlnirii cu Mike Straumietis, „milionarul canabisului”, fondator și CEO al companiei „Advanced Nutrients”.

„Guvernul nostru nu face nimic în secret. Este o manipulare să vorbești despre droguri. Familia mea are propria investiție în Sveti Nikole. Oamenii sunt angajați și valoarea este mai mare de 100 de milioane de euro. Piața actuală a canabisului medical reprezintă peste 500 de milioane de euro și se așteaptă să ajungă la câteva miliarde. Este frumos să vezi că un copil epileptic devine instantaneu normal cu consumul de canabis. Vorbeam doar despre investiții”, declarase atunci prim-ministrul.

Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

CBDH, un nou canabinoid descoperit cu potențial medical pentru dureri

Am scris despre mult-discutata descoperire științifică a unui analog de THC de 30 de ori mai eficient decât infamul D9-THC. Un studiu anterior a descoperit THCP-ul, precum și CBDP-ul, care sunt forme mai mari de THC și respectiv CBD. Acum, aceeași echipă de cercetători din Italia a făcut un decalaj […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!