Istoria tulpinii ”Haze”

Val
Read Time:8 Minute, 26 Second

Fiind una dintre cele mai populare genetice din lume, astăzi voi vorbi despre tulpinile ”Haze”, care sunt probabil cele mai faimoase și populare tulpini sativa, apreciate pentru gustul, mirosul și efectul ei caracteristic.

 

Originea Haze

Tulpina ”Original Haze” este un compus hibrid din genetica sativa pură din diferite țări. Încrucișarea a fost făcută pentru prima dată în Statele Unite, la începutul anilor ’70. Cu toate acestea, tulpinile din care provine fuseseră cultivate în Asia de Sud și America de Sud de secole. În secolul al XIX-lea, țări precum India, Birmania și Thailanda, unde cultivarea canabisului în scopuri recreative era obișnuită, erau sub controlul Imperiului Britanic. Mai departe, în jurul anului 1930, unele semințe din aceste țări au început să sosească în SUA.

Era în acei ani când canabisul a început să-i placă societății americane, probabil pentru că era prima dată când consumul lui a fost interzis, chiar și utilizarea sa a fost doar în suburbii. În anii ’50 a fost complementul ideal pentru beaturi, iar în ’60 arma hipioților. Când au sosit anii ’70, popularitatea sa a fost totală, iar arta creșterii sale a început să se dezvolte în pași uriași, pentru că era necesară creșterea calității și a randamentelor.

 

California și Haze Brothers

California s-a transformat, de-a lungul anilor ’60 și ’70, în leagănul culturii canabisului. Pe coastele sale au sosit multe tulpini exotice de canabis din întreaga lume, mai ales din Mexic, Columbia și Caraibe. Scenariul a fost ideal pentru cei care au început să crească semințele pe care le-au găsit în mugurii pe care i-au primit.

Legenda spune că în Santa Cruz erau doi frați care cultivau și vindeau iarbă, cunoscuți sub numele de ”Haze Brothers”, termenul ”Haze” folosit în acei ani pentru a se referi la tulpina de canabis care produce efecte euforice. Creșteau atât în ​​interior, cât și în aer liber și au lucrat special cu tulpini columbiene și mexicane. Se mai spune că au creat o relație bună cu ”Sam the Skunkman” (despre care voi vorbi într-un alt articol – Istoria tulpinii Skunk), care locuia în același cartier în acele vremuri.

Din amestecul acestor semințe s-a născut prima tulpină Haze. Semințele acest prim prototip a fost un hibrid crescut din două tulpini columbiene (posibil Columbian Gold și Columbian Red) și un mexican (care ar putea fi Acapulco Gold). Și astăzi există o dezbatere despre sativa mexicană și prezența ei în proiectul original de reproducere a tulpinii Haze, pentru că mulți o neagă, iar altele o confirmă.

Sam și colectivul Sacred Seed au încercat să păstreze și să stabilizeze tulpina Haze ani de zile, dar cu multe rezultate diferite. Haze a fost încrucișată cu tulpini din Thailanda și, de asemenea, cu tulpini din India de Sud, rezultând ceea ce știm astăzi ca Original Haze. Aceasta a fost o plantă foarte omogenă, dar și instabilă, care după multe generații încă mai produce diferențe uriașe. Din această tulpină au apărut tulpini precum Root Beer, Purple Haze, Light Silver Green, Silver Blue Haze, Lime Green Haze și alte fenotipuri imposibil de găsit în zilele noastre. În 1976, Sacred Seed a început să vândă semințe de Original Haze. Acea primă Haze californiană a fost un hibrid 100% sativa, cu gust și aromă dulce, cu efecte energetice, atât de apreciată de cultivatori. Înflorirea lentă i-a forțat să o cultive doar în interior.

Bârfele spun că în acele zile Haze Brothers nu mai creșteau, unul dintre ei a plecat în Mexic, în timp ce celălalt l-a găsit pe Dumnezeu pe dealurile din San Francisco. Unii membri Sacred Seed încă împărtășesc că acești frați nu au existat niciodată, dar cine știe, unii oameni spun că doi frați, care fumează tone de iarbă, erau cunoscuți ca Haze Brothers…

 

Olanda

Când Sam the Skunkman a aterizat în Olanda în 1982, ascunzându-se de presiunile politice și legale, a făcut-o cu un sac încărcat cu semințe dezvoltate de Sacred Seed, o pungă care a schimbat istoria hibrizilor moderni. În urma celor spuse, bagajul său a fost compus din 250.000 de tulpini diferite de semințe, în care se aflau soiurile Skunk #1, California Orange, Hindu Kush, Early Pearl și Original Haze, pe lângă alte minuni californiene.

Din 1975, Olanda a fost pionier în politica privind canabisul și drogurile ușoare, iar în anii ’80 a fost cel mai bun loc din lume pentru a lucra legal cu canabis. Special pentru a dezvolta și îmbunătăți tulpinile pe care Sam le-a adus din State.

La sfârșitul anilor ’80, Sam a închis ”Cultivator’s Choice”, compania pe care a fondat-o la câteva luni după sosirea în Olanda, și și-a vândut genetica unor persoane care au devenit parte cheie în stabilizarea tulpinilor, începând să producă primii hibrizi europeni. Wernard Bruining, fondatorul Positronics, a primit unele dintre acestea și a fost unul dintre primii care a vândut tulpini clasice precum Skunk #1 și Original Haze. Când compania a falimentat în 1996, unii muncitori bătrâni au luat parte din materialul companiei și și-au găsit propriile bănci de semințe (din care s-au născut Nirvana Seeds, The Super Sativa Seed Club și Homegrown Fantaseed). Într-un alt fel, Eddy, fondatorul The Flying Dutchmen, a început și el să cumpere semințele lui Sam the Skunkman (au lucrat împreună în Cultivator’s Choice) și a făcut un efort uriaș pentru a stabiliza acele tulpini pure, transformând singura companie care vindea Original Haze și Original Skunk #1, după falimentul Positronics.

Cu toate acestea, cel mai important pas înainte pentru tulpina Haze a fost atunci când aceasta a căzut în mâinile lui Neville Schoenmakers, un tânăr dependent de heroină australian care avea să fie numit de revista High Times drept „Regele Canabisului”.

 

Neville Schoenmakers

Tip australian și descendent olandez, Neville era în țara sa de naștere și dealer și consumator de canabis. Fiind tânăr a început să lucreze cu substanțe ilegale într-un laborator, unde a experimentat toate tipurile de droguri, de la canabis la heroină, până ce a devenit dependent de droguri grele. După multe detenții și mai multe încercări de dezintoxicare, a ajuns în Olanda, unde, datorită unui program de dezintoxicare, a obținut fonduri pentru o companie de semințe. Cu banii din subvenții a cumpărat o proprietate aproape de granița germană, unde a amplasat sere mari, cu lumini industriale, pentru a produce canabis în interior. Acolo a lucrat cu tulpinile găsite în Olanda (de obicei, cea mai mare parte indica, greu de cultivat fără condiții bune de mediu). În cele din urmă, în ’84 a deschis legendara ”The Seedbank of Holland”, prima companie de semințe care a vândut semințe în cadrul serviciului poștal, așa că a început să distribuie semințe în întreaga lume.

Când Neville l-a întâlnit pe Sam și a aflat de semințele lui, a fost fascinat de tulpinile californiene, calitatea, gustul și efectele psihoactive puternice. În catalogul ”The Seed Bank” din 1988, găsim următoarea descriere:

 

„Parfumul este complex și profund, cu arome florale… Când este folosit într-un hibrid, oferă un efect caracteristic unic. Chiar dacă nu este pentru toată lumea, cunoscătorii vor găsi irezistibil această tulpină Haze”.

Neville a geminat semințele primite de la Sam și a păstrat 5 plante diferite pe care le-a numit A, B, C, D și E; trei femele (B, D și E) și doi masculi (A și C), care vor deveni tații unora dintre cei mai populari hibrizi din întreaga lume. În 1989, hibridul său Early Pear x Skunk #1 x Northern Lights #5 x Haze a câștigat cea de-a doua ediție a ”Cannabis Cup”, și din nou în ediția următoare. Odată cu trecerea anilor, încrucișările precum Northern Light #5 x Haze sau Jack Herer (Northern Light #5 x Haze C x Skunk x Haze A) aveau să devină legendare.

Chiar dacă, comerțul cu semințe în jurul lumii l-a stabilit pe Nevill Schoenmaker ca țintă pentru DEA. După ce a fost ”tâlhărit” de DEA în 1990, Neville a decis să vândă Cannabis Castle, împreună cu genetica sa, lui Ben Dronkers, proprietarul Sensi Seed Club, fuziune din care s-a născut Sensi Seeds Bank.

După un timp, odată retras din cultivarea canabisului, a devenit coproprietar la Greenhouse Coffeshop, de unde în 1995 s-a născut Greenhouse Seeds, în asociere cu cultivatorul australian Shantibaba. Din această colaborare au apărut mulți hibrizi Haze noi. Super Silver Haze a fost, probabil, cea mai importantă, pentru că a fost câștigătoarea Cupei Cannabisului în următorii trei ani (1997, 1998 și 1999). După ce a părăsit Greenhouse Seeds, Neville a făcut încă câteva colaborări cu Mr Nice.

 

Moștenirea Haze

Au trecut mai bine de 30 de ani de când Sam a sosit în Olanda pentru a revoluționa scenariul canabisului și, după tot acest timp, moștenirea lui Neville și Sam lui Haze este încă vie. În prezent, aproape toate băncile de semințe oferă un hibrid Haze, fiind sau nu derivat din cele originale, și putem găsi un număr nesfârșit de tulpini care se adaptează gusturilor noastre. Zvonurile spun că în unele cafenele din Amsterdam, dacă știm la ce ușă să batem, este încă posibil să găsim descendenți ai primelor plante Haze a lui Neville.

 

Caracteristicile originale Haze: Colombian Gold, Colombian Red, Mexican Sativa, Thai Sativa.

Gust: Dulce, pământesc, cu tonuri de lemn și puncte de citrice, puțin picant.

Efecte: Energie, euforie, psihedelice, senzație de bine, creativitate.

Valoare medicinală: antiinflamatoare, împotriva stresului.

 

Până în prezent, istoria originii Haze este un amestec de versiuni diferite. De unde provine Original Haze sau cine au fost Haze Brothers; dacă Sam a fost adevăratul proprietar al semințelor de la care a pornit Neville sau, după cum a spus întotdeauna că semințele sunt de la frații Haze, nu știu să vă spun exact, acesta este motivul pentru care originea Haze este încă în ceață.

Indiferent de ce, cine sau cum, ceea ce știu este că oamenii aceștia au creat câteva tulpini de vis, pe care le putem găsi și în ziua de azi la foarte multe bănci de semințe din întreaga lume. Chiar și eu am avut plăcerea de-a cultiva acum câțiva ani buni pe când eram în Spania, câteva tulpini Neville’s Haze.Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Ce cauzează petele maronii pe frunzele de canabis?

Petele maronii de pe frunzele de canabis indică întotdeauna o problemă! Marcajele maro sau bronz pe frunze sunt simptome extrem de frecvente la cultivarea canabisului. Din fericire, este de obicei simplu și ușor de remediat odată ce ați determinat cauza principală. Diagnosticarea frunzelor maro poate fi dificilă, deoarece multe probleme […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!