Interviu Ras Dawa

Ras Dawa s-a născut pe 14.06.1982, în București, România, dintr-o mamă hebreu și un tată român. Numele său adevărat este David Christian Michael și își descrie muzica astfel: ”muzica este dragoste și iubirea este viață”.

Cariera muzicală și-a început-o în 1998, ca act live, ulterior la înregistrarea primelor sale melodii în 2006 într-un studio profesionist. Muzica a fost talentul său natural înnăscut, astfel încât producția de muzică și tehnica sunetului au fost următorii pași de realizat.

În 2010, s-a alăturat lui Lennox Buppy Brown ca membru al Brown2Music Records, lansând primul său album numit ”I&I&I” în 2015, o colecție de cântece de rădăcini și culturi care include colaborări cu Lennox Buppy Brown, Paco și Vibronics menite să promoveze doctrina culturală a Rastafari în întreaga lume. Cunoscut ca un militant rastafari fidel, și-a adăugat contribuția la mișcări și a fondat prima Asociație Rastafari Pentru Europa, reprezentând drepturile oamenilor africani și solicitând repatriere din toate țările coloniale ale lumii, un concept vital pentru toate conacurile din Rastafari. În 2016 a decis să-și creeze propria casă de discuri numită Liberation Sound Records.

Mai multe știri muzicale vor fi în curând disponibile pe al doilea album al său numit ”A Moment Of Peace”.

Val – Salutare și bine te-am găsit! Pentru început, spune-mi te rog cine este Ras Dawa?

 

Ras Dawa – Salut! Hai sa vedem în primul rând ce înseamnă numele în sine, Rasta David Dawa. În trecut numele descria omul destul de bine. Rasta este prescurtarea de la Rastafari, un cuvânt compus la rândul sau din două cuvinte: Ras, care înseamnă cap, sau print dacă vorbim de înțelesul social al cuvântului și Tafari, care este numele Împăratului Etiopiei, Maiestatea Sa, Haile Selassie I dinainte de încoronare, apoi David, numele meu de familie, de proveniență iudaica, un nume care a adus destulă discriminare împotriva familiei noastre în trecut, din partea vest europenilor în principal, că restul lumii e normală la cap, vest europeni care încearcă de niște mii de ani să folosească învățătura Domnului pentru a obține controlul asupra populației, încearcă fără succes să își însușească modul nostru de viață, crezând că Israel este un neam când în realitate Israel înseamnă poporul lui Dumnezeu, înterpretând totul pe dos, datorită caracterului lor corupt și materialist, povestea lor este destul de veche, ei sunt copiii arhitectilor Turnului Babel, dacă ne luăm după știință au un ADN foarte dubios, care nu prea e uman de nici o culoare și ca să revenim de unde am plecat, nu în ultimul rând Dawa, care este un nume de proveniență islamică, este ceremonia care cheamă credincioșii la RUGĂCIUNE. Toate împreună mă descriu destul de bine, de la proveniență până la credință este totul acolo.

Val – Ai ceva proiecte în desfășurare?

Ras Dawa – Întotdeauna, când lucrezi pentru Jah, munca ta nu se termină niciodată. Tocmai am terminat primul album, care este în master final, acum lucrez la un EP alături de Kaya Foundation, urmează încă unul alături de fratele Shao, apoi al doilea album, până la șapte mai avem ceva de mers, zic mai avem pentru că nu sunt de capul meu în treaba asta, am o echipă foarte capabilă în spate, care mă susține în misiunea mea. Este vorba în primul rând despre Brown2Music, casa de discuri cu care sunt semnat oarecum pe viață, în al doilea rând despre echipa de producție, o echipă solidă formată din Mihai Trifan și Bogdan Todor, baieții de la Sinscape care tocmai au scos un album, apropo de proiecte. Tot aici aș vrea să menționez serialul la care lucrez împreună cu domnul Lennox Brown, The Take It Easy Show, acum câteva zile am urcat pe tub episodul cu numarul trei.

 

Val – Cum vezi mișcarea „Reggae” în România?

Ras Dawa – Care mișcare? Văd o mână de oameni care au rămas conștiincioși într-o mare de necredincioși, care încearcă să aducă iubirea acolo unde domină ura, nu văd nici o mișcare, mai sunt câteva decenii până când o să avem o mișcare. Deocamdată ar fii frumos dacă artiștii care vor să reprezinte modul ăsta de viață ar păstra o notă mai clasică, mai conservatoare, dacă nu ar mai imita tot ce aud peste hotare, dacă nu ar mai încerca să combine muzica asta cu muzica populară, dacă ar fii mai naturali și mai ales dacă ar fii mai credincioși. Cred că abia atunci putem vorbi despre o mișcare, la modul realist, deocamdată acest copăcel este în perioada VEGETATIVĂ ca să zic așa…

 

Val – Unele caracteristici ale muzicii Reggae includ și fumatul marijuanei?

Ras Dawa – Torah, Genesis, Chapter 1

Verse 29

And God said: „Behold, I have given you every herb yielding seed, which is upon the face of all the earth, and every tree, in which is the fruit of a tree yielding seed, to you it shall be for food”.

Verse 30

„And to every beast of the earth, and to every fowl of the air, and to every thing that creepeth upon the earth, wherein there is a living soul, I have given every green herb for food”.

 

Val – Care este părera ta despre legalizarea canabisului medicinal și/sau recreațional în România?

Ras Dawa – Da, dar numai împreună cu educația aferentă. Ar aduce materiale de construcție mai performante la costuri mai mici, combustibil bio, ar crește potențialul economic turistic al țării precum și numărul locurilor de muncă, deci mai pe scurt ar binecuvânta economia țării la cel mai pozitiv mod posibil. Medical vorbind combate cancerul, compușii THC au și rolul de a căuta și elimina celulele moarte cu potențial canceros din corp, deasemenea este un anestezic foarte bun fără efecte secundare sau riscuri. Doar în medicamentele babilonului se ascund otrăvuri cu efecte secundare, pentru că nu sunt naturale, GRĂDINA LUI JAH CONȚINE CELE MAI BUNE MEDICAMENTE, ÎNTOTDEAUNA NATURALE.

 

Val – Am observat că organizezi în fiecare seară de joi, „Sunshine Reggae”. Ne dai câteva detalii? Despre oamenii prezenți, atmosferă …

Ras Dawa – Trebuie să mai și petrecem din când în când, nu? Având în vedere că românii nu simt muzica asta, o facem pentru noi, pentru cei care iubesc cu adevărat cultura asta și suntem destul de selectivi în privința asta. Restul se simte la fața locului, oare cum ar putea să fie atmosfera acolo unde este Jah?

 

Val – Am avut plăcerea de-a te vedea și asculta anul trecut la „One Love Gathering”. Lăsând la o parte frigul, cum te-ai simțit la eveniment?

Ras Dawa – Minunat și abia aștept să ne adunăm din nou anul ăsta. Am avut plăcerea să împart niște vibrații pozitive cu frații și surorile din comunitate, ”sharin is carin” naah mean? Maximum love Dub Foundation of Romania, one love, one heart, one soul.

 

Val – Ca „veteran” în Raggae, ce recomandări ai pentru tinerii care sunt la început de drum?

Ras Dawa – Să se educe nu să se lase educați, să caute întotdeauna sursele autentice atunci când se informează, să fie conștiincioși, credincioși, să se cunoască pe ei inșiși ca să plece cu dreptul în călătoria cunoașterii, adică viața, întotdeauna să il iubească pe Jah mai mult decât se iubesc pe ei inșiși și întotdeauna să își iubeasca aproapele așa cum se iubesc pe ei inșiși. Cele zece porunci sunt cele mai bune recomandări, direct de la Jah.

 

Val – Unde te pot găsi iubitorii de Reggae și unde îți pot asculta piesele?

Ras Dawa: Live, pe unde ne întâlnim, în curând pe CD, pe vinil, oricum o să anunț totul online din timp, așa că lumea să fie cu ochii pe conturile noastre OFICIALE, atât pe tube cât și pe FB:

www.facebook.com/RASDAWA
www.facebook.com/BROWN2MUSIC
www.facebook.com/RASTADREADCULTURE

și nu în ultimul rând să rămână conectați la Comunitatea Pro Canabis.

 

Val – Pentru final, o vorbă pentru iubitorii de Reggae și pentru cititori.

Ras Dawa – ONE LOVE! SELASSIE I IS GREAT! LET JAH BE PRAISED!

 

Val – Sperăm să ne revedem cu bine și anul acesta la „One Love”. Pace și maxim respect!

Ras Dawa – Yes my king! RASpect!

 

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!