Salutare lume și bine v-am regăsit. Eu sunt Val și astăzi îl am invitat pe prea iubitul, prea fericitul nostru prieten,  Maramoo.  Și-a rupt puțin din timpul lui, pentru a-mi răspunde la câteva întrebări.

Maramoo este singurul român care oferă informații cu si despre canabis printr-un podcast numit ”Pe Filmul Meu”.

”Pe Filmul Meu” este locul în care poți afla lucruri interesante despre subiecte tabu precum iarba, ciupercile și alte substanțe halucinogene. ”Pe Filmul Meu” oferă și alte subiecte de interes general cum ar fi muzica, fitness, cocktailuri, cafea și altele. Informează-te și relaxează-te săptămânal cu un nou episod al Podcast-ului prezentat de stonerul tău preferat, Maramoo.

Val – Oameni dragi, astăzi voi sta de vorbă cu faimosul Maramoo, care a acceptat să-mi răspundă la câteva întrebări. Bro, bine te-am găsit!

Maramoo – Salut Val! În primul rând vreau să îți mulțumesc pentru oportunitatea de a face acest interviu și îți mulțumesc că mă pui în fața acestui public minunat pe care îl ai. Cât despre faimos…nu știu ce să spun. Oricine poate fi faimos, important e prin ce mijloace ajungi faimos și eu sper că dacă e să fie cazul meu, să fie datorită unor contribuții pozitive pe care le-am adus.

 

Val – Așa pentru început, două întrebări scurte: 1. Cine-i Maramoo și 2. De ce canabisul?

Maramoo – Cine-i Maramoo? Maramoo…Maramoo e „vasul” prin care am decis să trimit mesajul de aici din SUA spre casă. Când am început să fac content online cu și despre canabis, prin Mai 2017, subiectul era mult mai tabu decât astăzi și m-am gândit că un mod bun de a „servi” astfel de informații pentru un public reticient și dezinformat, e prin entertainment. Astfel a apărut acest „personaj”, Maramoo, care e identic în proporție de 99.99% cu omul din spatele personajului, Alexandru Cosovan. Maramoo e numele ce l-am păstrat din scurta mea carieră de DJ iar proveniența lui e simplă. Sunt născut în Sighetu-Marmației, Maramureș și ca orice alt moroșan, sunt mândru de frumusețea locului din care provin. Fiind plecat de atâta timp din România m-am gândit că e un mod bun de a păstra „vie” legătura cu locul de baștină.

 

Val – Acum că a devenit oarecum și în România canabisul medicinal legal, cum crezi că vor reacționa cei care sunt împotriva acestei legi?

Maramoo – Din câte știu eu, canabisul medicinal e legal în România din 2013 însă e imposibil de prescris sau procurat deci practic e ca si cum nu ar fi. Adevărul e că încă nu e legal. A fost o ședință convocată de Ministrul Sănătății în care s-a încercat ceva însă din păcate fără rezultat, deci rămâne de văzut când se va întâmpla pentru că eu sunt foarte convins că e ceva inveitabil. Legat de reacțiile celor care sunt împotriva acestei legi … probabil se vor simți scandalizați și neîndreptățiți și vor dezvolta o ușoară fobie pentru viitorul „degradat” ce se anunță. Le-aș recomanda ca înainte să reacționeze în orice fel, să vorbească cu acele persoane pentru care canabisul este singura alinare în lupta lor împotriva unor boli necruțătoare, să vorbească cu părinții unui copil ce suferă de epilepsie și nu trece nici o zi fără a avea o criză până în momentul în care i se oferă canabis și crizele dispar de multe ori în totalitate. Să vorbească cu cineva ca mine, am o minte extrem de agitată dar găsesc echilibru, calm și inspirație în acest medicament. Vorbiți cu oamenii care folosesc această plantă pentru a se vindeca și vedeți câți dintre aceștia se potrivesc cu imaginea „consumatorului de iarbă” din imaginația voastră. Orice reacție ar avea vă pot spune cu siguranță că e provenită din dezinformare, ignoranță sau nesiguranță. E ca și cum mi-aș da eu opinia referitor la o nouă descoperire în neurologie. Cam cât ar valora opinia mea, om cu zero cunoștiințe despre neurologie. Cât de des v-ați întâlnit în viața voastră obisnuită cu informații desore canabis în România? Probabil ar trebui să fi fost și în limba română că altfel nu stă aproape nimeni să le citească. Ca să înțelegeți că noi avem niște tâmplari care își dau cu părerea despre robotică.

 

Val – Se știe că marijuana este folosită de foarte mulți și pe plan recreațional. În foarte multe țări e chiar legal sau tolerat și se poate procura de la magazine specializate, dispensare, cluburi, etc. Crezi că în viitorul apropiat, canabisul va fi decriminalizat și în România? Sau crezi că vreodată va ajunge România să aibă cluburi private special pentru fumătorii de canabis așa cum există la ora actuală în unele țări europene?

Maramoo – Deocamdată sunt doar două țări în care canabisul e complet legal. Sunt alte câteva țări sau state din cadrul SUA în care fie e decriminalizat fie legal medicinal sau medicinal și recreațional. Numărul acesta a cunoscut o creștere continuă de la începutul mișcării și sunt sigur că acesta va crește din ce în ce mai mult și tot mai multe țări se vor alătura acestei mișcări logice printre care sunt mai mult decât sigur că se va regăsi și România. Din păcate întrebarea nu e „dacă” ci „când” iar pentru această întrebare nu cred că îți poate da nimeni un răspuns în momentul de față.

 

Val – Din punctul meu de vedere, un doctor ar trebui să ofere pacienților dreptul de alegere al tratamentului. Convențional sau natural. Să-i explice ce variante are, să-i explice care sunt proceurile și care ar fi reacțiile adverse a tratamentului respectiv. Știm cu toții că încă sunt mulți doctori care nu sunt de acord cu tratamentele pe bază de canabis, crezi că acești doctori vor recomanda vreodată uleiul de canabis pacienților?

Maramoo – Sunt de accord cu informarea pacienților în legătură cu toate opțiunile care există mai ales în cazul celor cu afecțiuni terminale care oricum nu mai au ce pierde. Doctorii din păcate sunt doar persoane, persoane ca mine, ca tine, ca voi cei ce vă uitați sau citiți asta. Și persoanele greșesc. Oamenii sunt predispuși la greșeli indiferent că sunt doctori, mineri, astronauți sau președinți. Oamenii au convingeri legate de chestii despre care nu știu nimic.  Majoritatea doctorilor aplică lucruri deja cunoscute și care fac parte din mainstream-ul medical să zic așa, foarte puțini dintre ei fac research și e de înțeles din multe puncte de vedere. Vorbim de viețile oamenilor iar dacă nu e ceva în care să fi pregătit și nu ai absolut nici o cunoștință nu vrei să riști. E un potențial preț prea mare de plătit pentru experimentat. Problema e că research există și e clar că ceva se întâmplă iar acest lucru ar trebui încet încet oferit cadrelor medicale ca și un curs de specializare. E nevoie de conferințe, schimburi de experiență, chestii de acest gen prin care să pregătești cadrele medicale în acest domeniu destul de nou. Deci nu prea putem acuza medicii, nu încă cel puțin. Sunt sigur că un doctor al cărui interes prioritar e sănătatea pacientului va ajunge să recomande cu încredere tratamente bazate pe canabis și extracte din canabis.

 

Val – Cum e America din punct de vedere al canabisului?

Maramoo – America e un loc foarte interesant din acest punct de vedere. E o epocă extraordinară în care trăiești dacă ești stoner în SUA. Începând cu 2012 când au legalizat statele Colorado si Washington, canabisul în scop recreațional devenind astfel primele două state din totalul celor 52 care fac acest lucru, valul a fost unul din ce în ce mai mare. La momentul actual sunt 10 state plus Districtul Columbia Washingto DC în care canabisul e 100% legal atât medical cât și recreațional iar 33 din 52 de state au canabis medicinal legal. Eu locuiesc în Wisconsin, un stat în care iarba e ilegală atât medicinal cât și recreațional, deci eu nu sunt una dintre persoanele care se pot bucura de fructele legalității, cel puțin nu încă. Față de România, unde avem aceleași situați de ilegalitate, diferența e că în SUA oamenii sunt foarte chill când vine vorba de iarbă. Totodată datorită statelor în care e legal 100% calitatea canabisului peste tot a crescut enorm, majoritatea fiind transportat din statele respective. Deci pot să spun că mă bucur de aceleași produse ca cei din statele legale doar că le cumpăr tot la negru și plătesc mai mult pentru ele, însă e mult mai bine decât acum 2-3 ani de exemplu.

 

Val – Cu permisiunea ta, intru puțin în viața ta personală. Spune-mi care sunt soiurile tale preferate și de ce?

Maramoo – Fac vloguri pe Youtube deci nu prea mai am nimic personal. Nu am soiuri preferate dar pot să îți spun că Sativa all the way, everyday sau hibrizi sativa dominanți. Nu prea mă dau în vănt dupa Indica, îmi place să fumez și să fac chestii fie că ies să alerg pădurile, fie că merg la sală, fie că filmez, editez sau scriu, fie că dau cu aspiratorul sau ies la plimbare cu câinii. Nu îmi place să fumez și să leșin în canapea de aceea stau departe de Indici. Însă acum ca am acces la uleiuri pe care le consum în vaporizator, spectrul de selecție s-a mărit și pot să spun că m-am bucurat de câteva indici, noaptea târziu la un film. De exemplu, în momentul ăsta fumez strain-urile astea: Lemon Berry, Straw Nana, Blue Dream, Jet Fuel OG, Lemon Haze, Gelato, Mojito. Plus am niște floare OG Kush.

 

Val – Care a fost cel mai awesome trip pe care l-ai avut vreodată?

Maramoo – Bro, nu știu să îți spun sincer. Fumez foarte mult și rareori fumez încât să am tripuri iar pe lângă asta am experimentat cu LSD, MDMA, Ciuperci Psylocibin, canabis sub formă de edibles, Ayahuasca … sunt un „ explorator psihedelic”. Cel mai awesome trip de departe când vezi persoanele iubite fericite dar dintre substanțele enumerate mai sus, Ayahuasca cu siguranță. Aș avea nevoie de zece pagini să încerc să explic acel prim trip cu Ayahuasca, de la prima ceremonie la care am participat, și tot nu i-aș face dreptate. E o experiență ce nu poate fi pusă în cuvinte, imagini sau sunete. Alte simțuri sunt responsabile cu astfel de experiențe deci cel mai bun mod de a afla e să o faci … dacă simți „chemarea”.

 

Val – Și cel mai nasol?

Maramoo – Pffff … Nu e de la iarbă nici ăsta. Eram în Chicago, în club. Erau Livio și Roby invitați ca și DJ. Înainte să merg în club luasem prima dată în viața mea acid. Totul bine și frumos doar că eu la șapte dimineața aveam zbor spre Boston unde urma să mă întălneam cu un prieten din România. După vreo oră după ce am ajuns în club, cam așa, incep să aud … când Mono, când Stereo. Încep să aud ce vorbeau alții de pe lânga mine ca și cum îmi șopteau în ureche. Totul era foarte creepy. Și a continuat așa toată noaptea. Am fost într-o stare constantă de panică până în momentul în care m-am îmbarcat în avion. În momentul ăla m-am liniștit de mi-am luat somn.

 

Val – Utilizezi și extracte din canabis sau doar muguri?

Maramoo – În ultimul timp de când am găsit provider pentru cartușe cu ulei am trecut în proporție de 90% pe asta. Am lăsat-o mai rar cu joint-ul. E mult mai practic. E mult mai sigur într-un loc unde e ilegal pentru că mereu le iei ambalate, sigilate și știi exact ce brand sunt și de unde provin. E mai puțin rău pentru plămâni pentru că vapezi deci elimini inhalarea unor noxe provenite de la procesul de ardere. Concentrația e mai bună și pierderea minimă, pentru că nu arzi mai mult decât fumezi cum se întâmplă când fumezi din joint sau pipă sau orice altă metodă ce implică ardere cu flacără deschisă. Pe lângă ulei, folosesc și diverse edible-uri, precum jeleuri, bomboane, tincturi, uneori îmi fac eu deserturi. Ne bucurăm de toată gama.

 

Val – Ești o persoană foarte cunoscută în lumea canabisului în România. Te urmărește o grămadă de lume și cu siguranță mai ai multe de oferit. Ce planuri de viitor ai ca vloger?

Maramoo – Intenția mea e să le ofer celor mai tineri, pentru că ei reprezintă o mare parte a celor ce mă vizionează, niște idei pe care eu le-am găsit folositoare și care m-au ajutat să „navighez” mai bine prin viață. Știu că „modelele” demne de urmat pentru cei tineri sunt puține în România. La fel am crescut și eu. Nu prea existau mulți la care să te uiți cu admirație și dintre cei care erau, câți încercau să învețe și pe alții? Odată ajuns în State, am observat că aici există un izvor nesecat de inspirație, un izvor din care m-am adăpat ca iapa dupa două zile de galop. Am invățat o mulțime de lucruri de la acești oameni, lucruri ce m-au ajutat să devin un om mai bun, din toate punctele de vedere. Voi continua să fac asta. Ideea va rămâne aceeași, Maramoo e unchiul ăla fain cu care poți să vorbești fără rușine despre orice. Se va schimba probabil doar executarea ideii și modurile prin care voi exprima acest lucru.

 

Val – Ce face Maramoo în viața de zi cu zi, pe lângă muncă și înregistrări?

Maramoo – Hai să te port printr-o zi obișnuită. Ma trezesc cu alarma, mereu. Indiferent că merg la muncă sau sunt liber. Îmi fac o cafea, îmi completez Daily Planner-ul ca să știu cum să atac ziua și după mă apuc de treabă. Petrec foarte mult timp făcând sport. Cam în fiecare zi. Fie că e alergat sau sală, sportul e pe foaie. Îmi place să mă plimb prin pădure, mai ales în zilele în care mă simt sub foarte mare presiune și cu moralul scăzut. Îmi place enorm să citesc. Datorez o mare parte cărților pe care le-am citit de-a lungul timpului. M-au modelat în ceea ce sunt astăzi și sper că e un proces ce va continua. Mă uit la alți vlogeri, ascult The Joe Rogan experience pentru că doar urmărind „maeștrii” în arta pe care vrei să o practici devii mai bun. Un lucru pe care nu îl știu mulți e că sunt un bucătar destul de bun. Seara, de obicei,  termin munca înaintea lui Stephanie (prietena mea) așa că vreo 3-4 seri pe săptămână gătesc cina pentru când ajunge acasă. Fresh to serve evertyday prietene. Mă gândesc poate chiar să deschid un canal de cooking.

 

Val – Ce sfaturi ai da persoanelor care vor să încerce pentru prima dată iarbă?

Maramoo – E un răspuns greu de dat deoarece nu recomand iarba decât persoanelor cu vârsta peste 25 de ani. Însă dacă e să te mănânce curiozitatea și vrei să încerci mai devreme ține minte un lucru…Pentru foarte mulți oameni din lumea asta, această plantă e un sacrament. E singurul lucru ce le alină durerile, ce le redă apetitul, ce le oprește crizele, ce îi ajută cu anxietatea, cu depresia, cu somnul, cu pacea sufletească, ce îi ajută să își păstreze sanitatea într-o lume nebună. Respectă această plantă pentru puterea pe care o are. Poate fi cea mai puternica „unealtă” pentru auto-cunoaștere dacă o respecți și o folosești corespunzător.

 

Val – Ai avut probleme vreodată cu legea din cauza canabisului?

Maramoo – Niciodată. Cel mai apropiat moment de a avea probleme cu legea din cauza asta a fost de câteva ori cănd m-a văzut câte un domn polițist că fumez afară. De fiecare dată mi s-a cerut să merg în casă să fumez și asta basta. A mai fost o dată pe 31 Decembrie 2017 când m-au oprit la ora două noaptea și mi-au perchezitionat mașina pentru ca mirosea a iarbă dar nu aveam nimic bineînțeles. Eu respect legea și fac mereu tot posibilul să evit a avea probleme mai ales din cauza canabisului.

 

Val –Pentru cei care abia acum te-au văzut pentru prima dată și le-ai lăsat o impresie bună, unde te pot găsi?

Maramoo – Mă găsiți pe Youtube, Pe Filmul Meu, unde găsiți atât podcastul „ Fum de seară”, vlogul săptămânal  420 dar și episoadele emisiunii „ SMOKEBOX ROMÂNIA „ care sunt mai puține însă vor veni mai multe cu timpul, cu siguranță. Pe Instagram sunt pe două conturi @pefilmulmeu și @maramoopfm, postez zilnic story-uri dacă sunteți curioși. Am și un canal de IGTV unde veți găsi tot felul de clipuri de la sport la review-uri la strain-uri etc. Facebook bineînțeles, Pe Filmul Meu și pe grupul de Facebook „ Pe Filmul Nostru „ grup de care se ocupă chiar Spliff. Podcastul îl găsiți de asemenea pe Itunes, Google Podcasts, Spotify și pe orice altă aplicație pe care se găsesc Podcasturi. Pentru cei ce vor să susțină proiectul PFM, am o pagină de Patreon unde se poate face o donație lunară iar în schimb vei avea acces la anumite exclusivități pentru Patreoni. Și cred că asta e tot.

Ahh pentru cine vrea să îmi trimită grafică, muzică sau cine e interesat de o colaborare, un email la pefilmulmeu@gmail.com

 

Val – În încheiere, câteva cuvinte despre cititori?

Maramoo – Suntem o comunitate încă mică dar suntem pasionați și suntem liberi în mințile și sufletele noastre. Suntem totodată prima generație care are șansa să facă ceva în privința încadrării legale a acestei plante. Suntem pionerii legalizării în România și vom putea face acest lucru posbili prin normalizarea ei. Discutați deschis despre canabis, citiți, documentați-vă, folosiți cu cap și dați mereu exemplu pozitiv. Suntem sub lupă 24/24 iar orice greșeală va fi amplificată de statutul de stoner iar e datoria noastră să arătăm că suntem oameni frumoși și nu doar o adunătură de „drogați” Susțineți creatorii comunității pentru că doar așa putem să răspândim mesajul și informațiile și să creștem cu toții. Val face un lucru extraordinar pentru România. Comunitatea Pro Canabis România e HIGHTIMES Magazine-ul nostru iar pentru cei ce nu știți, revista Hightimes a purtat mereu un rol important în lungul drum al decriminalizării iar mai apoi legalizării în scop medicinal și recreațional al ierbii. CPC, precum Pe Filmul Meu, Aceitronics, Legalizeit, Mâneca din Cânepă, etc. înseamnă comunitate…avem Canabis Culture în România.

 

Val – Maramoo, cu stimă și resprect, îți mulțumesc pentru timpul acordat. Să ne reauzim cu bine!

Maramoo – Îți mulțumesc și eu pentru că te-ai gândit la mine. Pace!