Interviu Arssură

Cu numele lui real, Iordănescu Bogdan, s-a apucat de hip-hop în 1995 , fiind unul dintre primii rapperi din România care a dat pe o scenă freestyle (rime făcute pe loc) și fondatorul
trupei Da Tricks în 1996, cu care a și apărut pe câteva compilații oficiale lansate în perioada 1998-2000, după care a continuat cu o altă trupă și anume ”Grupa Mare” în paralel lucrând și la un material solo denumit ”Frânturi din trecut” pe care l-a și lansat independent și neoficial în 2002.

După primul album se decide să continue solo lucrând la al doilea material discografic ”Lucrare de diplomă” (conceput în 2004, dar înregistrat și finisat în 2006).
Participarea și totodată câștigarea concursului de freestyle din 2004 organizat de Hades Records,
devenind campion la ”Rime pe loc” la nivel național îi aduce propunerea de a semna primul contract cu o casă de discuri (Roton).
Apucându-se serios de treabă, la jumătatea anului 2006 finalizează Lp-ul ”Lucrare de diplomă”,
un material plin de colaborări cu nume consacrate: Puya (La Familia), Simona Nae, Griffo, etc.
Arssură a colaborat și pe albumele unor artiști ca: Ombladon (Paraziții), Cenzurah, Scânteie (Ad Literam), Rappy și mulți alții. Albumul ”Punct lovit” (2007) este al treilea material discografic la care artistul a lucrat aproape un an. Apoi au urmat albumele 4 și 5, adică ”Lumea Mea” (2008), respectiv ”În Spatele Cuvintelor” (2009). Pe albumele sale mai găsim colaborări cu MC-ii: Cumicu, Omu Gnom, El Nino, Cabron, Zmili, Estradda și alții. În prezent lucrează la albumul 6.

Val – Salutare. Pentru început, spune-mi câteva cuvinte despre tine, când și cum a “luat naștere” Arssură?

Arssură – Te salut cu drag. Un prieten din copilărie mi-a dat o casetă cu muzică rap, așa a început totul… Se întâmpla prin 1993, iar în 1995 înregistram primele piese în casă. În 1996 am înregistrat prima piesă într-un studio. Numele de scenă îl am tot din perioada aia, 1993- 1994 pentru că eram bătăios și un baiat la un moment dat mi-a zis că am ochii roșii, parcă sunt arși de ură. De aici, numele meu de scenă, Arssură. Inițial era ”Ars de Ură” și l-am simplificat Arsură, apoi un ”S” a venit să înlocuiască un ”de” și în loc de ”Ars de Ură” a devenit ARSSURĂ. Pentru mine, din clipa aia, hip hop-ul a însemnat mai mult decât muzică, el m-a învățat să văd lucrurile mai clar în viață și să fiu cu adevărat diferit de turmă…

Val – Artistul se leagă direct cu fanul. Fanii merg la concert, dar nu cumpără muzica artistului, artistul fiind obligat să meargă la muncă. Mergând la muncă își pierde flow-ul, sau ușor se îndepărteaza de muzica pe care o face. Cam așa văd eu “relatia” artist-fan. Am dreptate?

Arssură –  Sunt destui care încercă să mai susțină treaba asta, chiar dacă sunt dezamagiți de multe ori de ce se întămplă. În afară de 2-3 trupe care se știu și fac bani destui din asta, restul DA, se duc la muncă sau fac bani din altceva. Știu că sunt oameni care IUBESC și RESPIRĂ hip hop… de asta și au o speranță. Eu unul și dacă aș avea doar un minut pe zi pentru muzică, tot aș continua să fac ceea ce IUBESC, pentru că trăiești degeaba dacă nu încerci din tot sufletul să-ți îndeplinești visul…

 

Val – Întrebare scurtă, ești PRO legalizării canabisului medical și/sau recreațional în România?

Arssură –  PRO pe toate planurile, evident!

 

Val – Un artist își spune povestea de dragoste, de ură, etc. prin piesele lui, așa și noi, încercăm să spunem lumii despre efectele reale ale canabisului prin articole, știri, testimoniale, etc. Crezi că “mentalitatea de turmă” din România va putea fi schimbată?

Arssură –  Știu că e greu să schimbi mentalitați și să “miști” masele… dar DA, un artist de rap ascultat poate influența puștii din ziua de azi. Dacă vorbești de droguri e mai greu… Acolo adevarata luptă o duce dependentul. Mai greu să-l convingi să se lase printr-o piesă, dar îi poți da de gândit. Cât despre turmă, e vorba de mentalitatea fiecaruia dacă alege să poarte căciulă vara la 35 de grade doar pentru că e la modă sau să-și dea seama că acest lucru e penibil.

 

Val –  Apar tot mai multe informații despre canabisul medicinal, despre tot felul de afecțiuni care ar putea fi tratate cu extractele acestei plante și totuși la noi încă nu se vorbește despre asta cu toate că și ei ar avea de câștigat din toată treaba asta. De ce crezi că vor să ne priveze de acest tratament?

Arssură –  Da, știu despre ce e vorba… Răspunsul e simplu: ROMÂNIA încă are infliltrați comuniști în politică.

 

Val – Crezi că legalizarea canabisului pe plan recreațional ar fi un lucru bun în România?

Arssură – Da, pentru că e exact ca atunci când erai mic. Cu cât părinții îți interziceau ceva, cu atât mai mult îți doreai să faci acel lucru. Așa nu va mai fi ‘’fructul oprit’’ și eu zic că va fi mai ok.

 

Val – Pe când un nou album/piesă/clip?

Arssură – Eh, surpriză. Voi anunța din timp noile materiale pe facebook-ul meu official: Arssura OFFICIAL.

 

Val – De unde putem cumpăra producțiile tale muzicale?

Arssură – Direct de la mine, la concerte pentru că deocamdată sunt considerat UNDERGROUND.

 

Val – Pentru final, o vorbă pentru cititori și pentru fanii Arssură.

Arssură – În viață fă ceea ce simți și împlinește-ți visul….restu’ sunt doar amănunte care te distrag de la asta…

 

Val – Bro, îți mulțumesc pentru că ți-ai făcut timp pentru acest scurt interviu. Respect maxim și baftă pe viitor!

Arssură – Mulțumesc și eu și baftă și ție în tot ceea ce faci!

 

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!