Înțelegerea plantelor de canabis feminine, masculine și hermafrodite

Val
Read Time:8 Minute, 48 Second

Când cultivați plante de canabis, ele se vor dovedi fie femele, masculi sau hermafrodiți, adică un hibrid al celor două sexe. Cunoașterea diferenței dintre cele trei este vitală pentru menținerea unei operațiuni de creștere puternică, fie că plănuiți să încrucișați tulpini, să maximizați randamentul plantelor sau să studiați fiecare dintre tipuri.

Un ghid pentru diferențierea plantelor de canabis masculine, feminine și hermafrodite.

De la canabinoizi psihoactivi la terpene aromatice, canabisul are multe trăsături care îl fac unic în regnul plantelor. Cu toate acestea, unicitatea plantei nu se oprește la substanțele fitochimice pe care le produce.

Marea majoritate a speciilor de plante sunt monoice, termen care înseamnă că posedă atât organe reproducătoare masculine, cât și feminine. Acestea includ plante comestibile, cum ar fi porumbul și dovleceii, care își pot fertiliza cu ușurință propriile flori folosind propriul polen.

Canabisul aparține unei minorități de specii care sunt de natură dioică, ceea ce înseamnă că produc plante masculine și femele separate. Mai exact, trebuie remarcat faptul că doar 7% din toate angiospermele (speciile de plante cu flori) posedă această trăsătură rară și interesantă.

 

De ce contează?

Cultivatorii și crescătorii de canabis folosesc această trăsătură în avantajul lor, deoarece le permite să separe plantele masculine și cele feminine. Acest lucru le permite să împiedice florile să devină fertilizate și să ajungă la sămânță, ceea ce are ca rezultat flori de mai bună calitate, cunoscute sub numele de ”sinsemilla”.

De asemenea, înseamnă că cultivatorii de canabis au mai mult control atunci când vine vorba de a încrucișa anumiți masculi și femele împreună. Ei pot alege două exemplare sănătoase și viguroase, le pot așeza aproape unul de altul și pot produce descendenți care exprimă anumite trăsături.

 

Cultivarea canabisului – stigmatul din jurul plantei

Cultivarea canabisului – stigmatul din jurul plantei

 

Canabis masculin vs feminin: care este diferența?

Plantele masculine și feminine arată identic în timpul fazelor de răsad și vegetație. Dar, pe măsură ce încep să treacă în faza de înflorire, plantele încep în sfârșit să-și dezvăluie sexul. În acest timp, femelele produc muguri rășinoși încărcați cu canabinoizi, iar masculii formează saci plini cu polen.

Plantele de canabis feminine sunt principalul obiectiv al cultivatorilor. Dar, în funcție de genetica lor, plantele femele pot arăta drastic diferite una de cealaltă. Unele rămân mici, producând coronamente dense și creștere laterală semnificativă. Altele cresc mai mult de 3 metri, produc recolte masive și arată mai mult a copaci decât a plante obișnuite de grădină.

În ciuda diferențelor lor, toate plantele femele au un lucru în comun: produc flori. Aceste flori, cunoscute colocvial sub numele de ”muguri”, posedă mici structuri glandulare numite ”tricomi” care produc canabinoizi precum THC și CBD.

Plantele masculine, în schimb, nu produc flori. Acest lucru le face mai puțin valoroase pentru cultivatorii care caută numai muguri. Cu toate acestea, produc saci de polen. Aceste vase mici creează materialul genetic necesar pentru a fertiliza florile feminine și pentru a crea hibrizi. Acest lucru face ca masculii să fie extrem de importanți pentru reproducerea de noi tulpini de canabis.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că sacii de polen masculin și florile feminine se dezvoltă în același punct pe plantă. Ambele structuri ies din noduri, punctul în care ramurile se întâlnesc cu tulpina principală.

 

 

Hermafroditele: Când plantele de canabis devin monoice

Canabisul, ca și consumatorii de altfel, nu respectă întotdeauna regulile. Uneori, această specie de plantă dioică merge împotriva firului și dezvoltă atât organele reproducătoare masculine, cât și feminine. Aceste exemplare sunt cunoscute sub numele de ”hermafrodite”. Fie factori genetici, fie factori de mediu, sau ambii, pot determina plantele să dezvolte această trăsătură neobișnuită. Având atât muguri, cât și saci de polen, ajung să dezvolte capacitatea de a se poleniza și de a se reproduce singure.

 

 

Se poate afla sexul plantei înainte de perioada de înflorire?

Da, din fericire. Înainte de a intra în stadiul de înflorire, plantele de canabis încep să-și dezvăluie sexul sub formă de ”pre-flori” – stadiul timpuriu de dezvoltare a mugurilor și a sacilor de polen care se formează în jurul nodurilor (punctul în care ramurile și tulpina principală se întâlnesc). Cu toate acestea, este nevoie de ceva timp – până la șase săptămâni – pentru ca pre-florile să arate caracteristici evidente masculine și feminine.

Pre-florile masculine prezintă caracteristici cheie mai devreme decât omologii lor feminini. Acest lucru le permite cultivatorilor atenți să elimine plantele masculine din spațiul de creștere cu mult înainte ca plantele femele să înceapă să înflorească. De obicei, masculii își dezvăluie sexul cu două săptămâni mai devreme decât plantele feminine. Vă puteți aștepta să vedeți pre-florile care încep să apară până în a șasea săptămână a ciclului de creștere.

 

Cum se identifică sexele plantelor?

Capacitatea de a determina sexul plantelor cât mai devreme posibil este o abilitate critică pentru cultivatorii de canabis. Cunoscut ca „Sexing Cannabis”, pe măsură ce dezvoltați acest ochi pentru identificarea sexului plantelor, veți putea preveni orice polenizare accidentală.

Scopul: găsiți masculii și mutați-i din camera de cultură sau din grădină cât mai repede posibil. Sexul unei plante devine destul de evident în timpul etapei timpurii de înflorire, dar timpul este esențial în acest sens. Cu cât identificați și eliminați mai repede plantele masculine, cu atât mai mult veți reduce șansele de polenizare accidentală.

 

Ghid pentru cultivarea hidroponică

Ghid pentru cultivarea hidroponică

 

Identificarea semnelor timpurii ale plantelor masculine

Cultivatorii identifică sexul plantelor prin identificarea pre-florilor, care sunt structuri mici care se formează la noduri în timpul vegetației târzii.

În timpul etapei timpurii de înflorire, procurați o lupa de bijutier. Inspectați câteva noduri de pe fiecare plantă pentru a vedea procesul de înflorire. În această etapă, nu veți vedea flori evidente sau saci de polen. În schimb, veți vedea pre-flori tinere. Deși aceste structuri minuscule arată similar, ele au caracteristici distincte care permit cultivatorilor să le deosebească.

Pre-florile masculine arată ca niște ouă mici verzi sau ca niște „bile”. Acești saci de polen vor arăta netezi și nu vor avea fire de păr fin sau vreun punct distinct. Mai târziu, în stadiul de înflorire, sacii de polen încep să formeze grupuri mai mari și mai dense. Vor deveni ușor de identificat cu ochiul liber în acel moment. Cu toate acestea, sacii de polen încep de obicei să-și disperseze conținutul la aproximativ 2-3 săptămâni după formare.

Diferența dintre florile masculine și cele feminine devine mai evidentă pe măsură ce cresc, dar cultivatorii atenți le pot deosebi în stadiile anterioare. Pre-florile masculine, repere anatomice cunoscute sub numele de staminate, sunt mult mai sferice. Acestea au un sac rotund însoțit de o bucată lungă de țesut proeminent. Împreună, aceste structuri sunt denumite „minge și băț”. Dacă sunt lăsate să se dezvolte, pre-florile masculine se vor transforma rapid în saci suspendați încărcați cu polen. Alte caracteristici ale plantelor masculine ajută, de asemenea, să-și arate sexul. Aceste diferențe morfologice includ înălțimea crescută, tulpini mai groase și frunze mai puține.

 

 

Identificarea plantelor feminine de canabis

Pre-florile feminine se dezvoltă tot la noduri, ca și la masculi. Le puteți distinge pe baza unei caracteristici vizuale evidente: firele de păr. Pre-florile feminine prezintă calici în formă de lacrimă, cu fire de păr mici care ies din vârf. Aceste fire de păr mici, cunoscute sub numele de ”pistil”, sunt organele sexuale ale florilor de canabis feminine.

Aceste structuri proeminente sunt concepute pentru a capta polenul, ceea ce duce la fertilizare. Ele ies departe de floare pentru a capta polenul din aer și pentru a aștepta să fie periate de insectele acoperite cu polen.

În câteva săptămâni, aceste mici pre-flori se umflă în pepițe dense și încep să producă rășină bogată în canabinoizi și terpeni. Din moment ce ați îndepărtat masculii și ați prevenit polenizarea, florile vor produce continuu rășină până la sfârșitul ciclului de creștere.

 

 

Identificarea plantelor de canabis hermafrodite

Mai mulți factori pot determina plantele femele să înceapă să dezvolte saci de polen – sau stamine expuse – alături de flori. Această trăsătură înseamnă că plantele nu trebuie să se bazeze pe un mascul pentru a le fertiliza. Acesta este de fapt un mecanism de supraviețuire inteligent și o demonstrație a geniului naturii. Cu toate acestea, hermafrodiții nu sunt de dorit în camera de creștere sau în grădină. Acum, să discutăm ambele tipuri și cum să evităm problemele pe care le provoacă.

 

Tipuri de plante de canabis hermafrodite

Plantele de canabis hermafrodite vin în două forme diferite: ”hermafrodite reale” și „bananas”.

Hermafroditele reale au organe de reproducere distincte masculine și feminine. La o inspecție atentă, veți observa sacii de polen care ocupă unele noduri, iar florile feminine rezidă în altele. Când sacii de polen se rup, polenul se va deplasa în flori, iar planta se va înmulți eficient cu ea însăși. De acolo, va merge la sămânță și va produce generația ulterioară.

Hermafroditele „banane” își iau numele de la caracteristicile lor fizice. În loc să producă organe separate, ele dezvoltă o stamină goală producătoare de polen în interiorul florii feminine. Acest apendice gol lasă polen direct pe muguri pentru a asigura auto-reproducția. Aceste stamine au o formă și o culoare asemănătoare bananei, de unde și numele.

 

 

Cum să evitați plantele hermafrodite

Hermafroditismul provine din doi factori majori: stresul și genetica. În ceea ce privește stresul, hermafroditismul servește ca mecanism de supraviețuire. Dacă o plantă suferă daune, căldură, boli sau deficiențe de nutrienți, ea încep să se sperie. În esență, plantele au impresia că timpul lor a expirat. Cu ultimele puteri, ele decid că nu mai au timp să aștepte polenizarea de la un mascul și încep să-și producă singure polenul, schimbându-și parțial sexul și polenizându-se singure.

Pentru a evita această problemă, încercați să mențineți un mediu stabil de creștere, utilizați un termo-higrometru pentru a monitoriza temperatura și umiditatea, mențineți programul de iluminare strict și asigurați-vă că plantele primesc toți nutrienții de care au nevoie.

Chiar dacă aveți toate aceste baze acoperite, plantele încă se pot poleniza singure din cauza geneticii slabe. Plantele cu o istorie genetică proastă și prea multă variație genetică sunt predispuse să devină hermafrodite. Din acest motiv, este important să vă procurați semințele de la companii de renume care oferă semințe de înaltă calitate cu genetică stabilă.


Închei acest articol, reamintind că pe teritoriul României, cultivarea canabisului este ilegal iar aceste informații sunt de natură educațională și nu constituie în vreun fel într-un îndemn explicit sau implicit la cultivarea sau consumul de canabis!

Subliniez în mod expres faptul că persoanele care valorifică anumite informații sau pun în practică metodele/modalitățile din acest articol, sunt total răspunzătoare pentru faptele lor!


 

Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

COOP BLOCKCHAIN - O rețea de aprovizionare digitală decentralizată pentru Industria Canabisului în România

Orice tehnologie nouă are valoare numai dacă este implementată și utilizată în lumea reală. Implementarea necesită, printre multe alte lucruri, respectarea reglementărilor de ordin legislativ în vigoare. În cazul Tehnologiei Blockchain, creată pentru a distribui descentralizat încredere și autoritate, orice model de încorporare se opune diametral acestei idei. Găsirea modelului […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!