Read Time:7 Minute, 1 Second

După cum a dictat filozofia chineză antică Yin și Yang, atât lumina cât și întunericul sunt la fel de importante pentru sănătatea și recolta plantelor de canabis. În acest material vom afla de ce întunericul este vital pentru creșterea și sănătatea plantelor.

 

Cât de important este întunericul pentru canabis?

Canabisul este o specie de plantă fotoperiodică care se bazează pe schimbările ciclului luminii pentru a crește și a se reproduce. Când zilele se scurtează în mod natural la sfârșitul verii, plantele de canabis simt că ciclul lor de viață se apropie de sfârșit și încep să înflorească pentru a produce semințe (următoarea generație de urmași). Femelele produc flori pistilate (cele îndrăgite de cultivatorii de canabis), iar plantele masculine eliberează polen pentru a poleniza femelele.

Dar ce se întâmplă când scoatem canabisul din habitatul său natural și îl cultivăm într-o grădină în aer liber, într-o cameră de cultură interioară sau într-o seră? Deși există nenumărate moduri prin care putem manipula modul în care cresc plantele de canabis, totuși trebuie (sau ar trebui) să respectăm unele dintre legile naturii pentru a evita haosul total. Și este exact cazul când vine vorba de întuneric.

În timp ce, în calitate de cultivatori, avem capacitatea de a maximiza creșterea plantelor folosind iluminare specială, nutrienți, tehnici de antrenament și chiar cicluri de lumină extinse, un lucru rămâne cert – plantele de canabis au nevoie de cel puțin câteva momente de întuneric pentru a crește corect și a produce flori. Fără un ciclu sănătos de lumină/întuneric, plantele de canabis pot să nu înflorească sau să arate semne de stres, cum ar fi încetinirea creșterii, producția și structura slabă a florilor sau hermafroditismul.

 

Ce fac plantele de canabis în perioada de întuneric?

Canabisul, ca toate plantele verzi, face fotosinteza atunci când primește lumină (fie ea de la soare sau de la o lumină artificială). Folosind energia luminoasă drept combustibil, plantele sunt capabile să ia apă și dioxid de carbon din mediul lor și să le transforme în glucoză și oxigen. În același timp, plantele respiră și ele, eliberând surplusul de oxigen în mediu, în timp ce descompun simultan zaharurile produse în timpul fotosintezei în energie utilizabilă.

În întuneric, plantele folosesc energia pe care o produc în timpul zilei (sau în prezența luminii) pentru a transforma dioxidul de carbon din mediu în glucoză și alte zaharuri simple pe care le pot folosi pentru a le alimenta în continuare creșterea. În același timp, respirația are loc și în timpul ciclului de întuneric.

 

De cât întuneric au nevoie plantele de canabis?

Plantele de canabis au nevoie de cantități diferite de întuneric în diferite etape ale ciclului lor de viață.

 

  • Faza de germinare / răsad

Lumina nu este o cerință strictă pentru germinarea semințelor. Cele trei cerințe principale necesare pentru a germina semințele de canabis sunt apa, oxigenul și temperatura potrivită, iar majoritatea cultivatorilor aleg să-și germineze semințele în întuneric. Cu toate acestea, lumina devine foarte importantă de îndată ce o sămânță încolțește.

Răsadurile de canabis trebuie expuse la lumină rece, de înaltă calitate, timp de aproximativ 18 ore pe zi. Asigurați-vă că vă plasați luminile la aproximativ 5 cm de vârful răsadurilor pentru a promova o creștere sănătoasă și pentru a evita întinderea.

 

  • Faza vegetativă

Plantele de canabis fotoperiodice au nevoie de cel puțin 14+ ore de lumină pe zi pentru a rămâne în faza vegetativă. Acum, exact câte ore de lumină alegi să oferi plantelor depinde de tine; de fapt, cultivatorii dezbat cu ușurință acest subiect tot timpul. În general, totuși, majoritatea cultivatorilor aleg să-și ofere plantelor 18 ore de lumină urmate de 6 ore de întuneric neîntrerupt în timpul fazei vegetative.

Acestea fiind spuse, unii cultivatori aleg să-și cultive plantele sub 24 de ore de lumină continuă și obțin rezultate bune. Cu toate acestea, pe lângă o factură mare de energie, un ciclu de lumină de 24 de ore poate produce stres în unele plante, ceea ce poate duce la o creștere slabă și, ulterior, la o recoltă slabă.

Alternativ, unii cultivatori aleg să-și păstreze plantele sub 6/2 cicluri, adică 6 ore de lumină urmate de 2 ore de întuneric. După trei repetări ale acestui ciclu, plantele vor primi 18 ore de lumină și 6 ore de întuneric, dar unii cultivatori susțin că pauzele scurte permit plantelor să se odihnească și să proceseze CO₂ mai eficient. În plus, plantele care sunt cultivate în 6/2 cicluri nu vor înflori, deoarece tulpinile fotoperiodice trebuie expuse la 12 ore de întuneric continuu pentru a intra în faza de înflorire.

 

  • Faza de înflorire

Pentru a înflori, plantele de canabis fotoperiodice trebuie să simtă că vine toamna – la propriu. Pentru a simula acest lucru într-o cameră interioară sau într-un cort, va trebui să reduceți orele de lumină. Din nou, există o mulțime de dezbateri despre raportul perfect dintre lumină și întuneric pentru plantele de canabis în perioada de înflorire, dar majoritatea cultivatorilor optează pentru un ciclu 12/12 lumină/întuneric.

 

Notă: Plantele de canabis nu vor înflori imediat după ce veți schimba ciclul de lumină, iar mulți cultivatori sugerează scăderea treptată a orelor de lumină ale unei plante pentru a le ușura în faza de înflorire fără a le provoca niciun stres. Alții, însă, optează pentru o schimbare mai bruscă, lăsându-și plantele în întuneric complet timp de până la 36 de ore înainte de a trece la iluminarea 12/12 pentru a asigura o tranziție eficientă de la vegetație la înflorire.

 

De ce se pune canabisul în întuneric înainte de recoltare?

Este timpul recoltării și plantele sunt pline de muguri. E timpul să-i tăiem, nu? Nu după unii cultivatori. Un număr mare de cultivatori de canabis recomandă să supună plantele gata de recoltare la 24 de ore de întuneric (sau chiar 48 de ore) înainte de a le tăia. Argumentul aici este că privarea bruscă de lumină stresează plantele, determinându-le să producă mai multă rășină și, prin urmare, mai mult THC și terpene. Dar, aceasta este doar o teorie nedovedită.

 

Plantele de canabis auto-înfloritoare au nevoie de întuneric?

Plantele de canabis auto sunt derivate din Canabis Ruderalis, un soi unic de canabis care înflorește în funcție de vârstă, mai degrabă decât ca răspuns la schimbările ciclului luminii. Deoarece plantele auto sunt diferite de cele fotoperiodice, mulți cultivatori au fost făcuți să creadă că aceste soiuri pot (sau chiar ar trebui) să fie cultivate sub 24 de ore de lumină, de la semințe până la recoltare, pentru a maximiza creșterea și randamentul plantelor. Cu toate acestea, vă sfătuiesc să nu faceți asta.

După cum am văzut la începutul acestui articol, multe procese cheie ale plantelor au loc în faza de întuneric. Mai mult, nicăieri pe Pământ, cu excepția zonei arctice (unde canabisul nu crește natural), nu vedem plante expuse la 24 de ore de lumină pe zi. Și avem tendința de a crede că natura știe cel mai bine, motiv pentru care alegem să creștem plante auto sub un ciclu de lumină/întuneric 18/6 și vă recomand să faceți același lucru.

 

Modalități de a asigura întuneric total pentru plantele de canabis

Pentru a maximiza sănătatea plantelor și dimensiunea și calitatea recoltelor lor, este important ca spațiul de cultivare să fie lipsit de lumină. Neasigurarea acestui lucru poate duce la stres. Dacă creșteți în interior, cel mai bun mod de a face acest lucru este să investiți într-un cort de calitate rezistent la lumină. Dacă creșteți în aer liber, asigurați-vă că țineți iluminatul grădinii stins în timpul nopții. De asemenea, dacă locuiți într-o zonă dens populată (cum ar fi un oraș), țineți-vă plantele cât mai departe posibil de orice alte surse de lumină (lumini stradale, corpurile de iluminat din grădină ale vecinilor etc.).

 

Îmbrățișează întunericul pentru a-ți crește randamentele

În calitate de cultivatori de canabis, suntem adesea tentați să ne „jucăm de-a Dumnezeu” și să ne manipulăm plantele pentru a obține recolte mai mari. Totuși, sfatul meu este să cultivăm canabis așa cum a vrut natura, motiv pentru care vă recomand să oferiți plantelor o doză bună de întuneric, așa cum s-ar bucura atunci când cresc în natură. Fă asta și vei fi sigur că vei crește plante sănătoase și vei recolta muguri spectaculoși.

Nu uita: așa cum noi avem nevoie de odihnă, așa și plantele de canabis au nevoie de întuneric pentru somn!

 


Distribuie și tu:

Leave a Comment