Read Time:6 Minute, 1 Second

Consumul de canabis crud are foarte multe beneficii însă nu oferă starea de psihoactivitate.

Motivul? Decarboxilarea – sau mai degrabă, o lipsă a acesteia.

Mai jos, aflați cum funcționează decarboxilarea, de ce este importantă și sfaturi pentru consumatorii cu toleranțe ridicate și scăzute.

 

Ce este decarboxilarea?

Decarboxilarea este o reacție chimică care elimină o grupare carboxil (COOH) dintr-o moleculă. Acest proces are loc adesea la încălzirea compușilor organici, cum ar fi canabinoizii, aminoacizii sau acizii carboxilici.

În contextul canabisului, decarboxilarea este un pas critic pentru a activa proprietățile psihoactive ale canabinoizilor prezenți în plantă, cum ar fi THC-ul sau CBD-ul. Plantele de canabis crude conțin (printre altele) THCA (acid tetrahidrocanabinolic) și CBDA (acid canabidiolic), care sunt precursorii non-psihoactivi ai THC-ului și CBD-ului. Când floarea de canabis este încălzită prin fumat, vaporizare sau gătit, se elimină o grupare carboxil din THCA și CBDA, transformându-le în formele lor chimice activate, THC și CBD. Același lucru este valabil și pentru alți acizi canabinoizi.

 

Cum funcționează decarboxilarea?

Decarboxilarea este procesul de aplicare a căldurii florii de canabis pentru a activa proprietățile psihoactive ale canabinoizilor din acea floare.

Funcționează în diferite moduri:

 

 • Aplicare la căldură: Florile crude de canabis conțin acizi canabinoizi non-psihoactivi precum THCA și CBDA. În timp ce acești compuși pot avea unele potențiale proprietăți terapeutice, ei nu sunt psihoactivi. Pentru a simți efectele psihoactive ale canabisului, trebuie aplicată căldură pentru a desprinde grupa carboxil (COOH) din molecule și a transforma acești acizi în formele lor active de THC și CBD.

 

 • Temperatură și timp: Decarboxilarea necesită temperaturi și durate specifice pentru rezultate optime. În general, canabisul se expune la temperaturi între 93 – 143° C. Procesul durează în funcție de temperatură. Temperaturile mai scăzute necesită mai mult timp, în timp ce temperaturile mai ridicate accelerează procesul.

 

 • Eliberarea de CO2: pe măsură ce gruparea carboxil se desprinde, eliberează dioxid de carbon (CO2) ca produs secundar. În timpul eliberării de CO2, canabinoizii din materia vegetală sunt transformați în formele lor active. Odată ce procesul este finalizat, floarea va avea o concentrație mai mare de THC activ și CBD, făcând-o mai puternică și mai eficientă pentru infuzii, comestibile, tincturi sau topice.

Trebuie decarboxilat canabisul pentru a face comestibile?

Da, dacă doriți să obțineți un nivel psihoactiv, atunci trebuie decarboxilat canabisul înainte de a face comestibile. Dacă nu este decarboxilat înainte de utilizare, infuziile rezultate vor fi mult mai puțin potente și s-ar putea să nu producă efectele pe care le așteptați.

 

Cum se decarboxilează canabisul

Materiale

 • 5 grame de canabis
 • Cuptor
 • Forfecuță
 • Foaie de copt
 • Hârtie pergament
 • Mănuși de cuptor
 • Spatulă sau lingură
 • Borcan etanș

 

Instrucțiuni

 • Pasul 1: Preîncălzirea cuptorului

Se setează cuptorul la 120° C și se lasă să se preîncălzească. Temperatura este crucială pentru a asigura o decarboxilare adecvată fără a distruge canabinoizii și terpenele.

 

 • Pasul 2: Pregătirea canabisului

Se rup sau se taie mugurii în bucăți mici cu o forfecuță, de mărimea unui bob de mazăre.

 

 • Pasul 3: Pregătirea tăvii de copt

În tava de copt se pune o foaie de copt cu margini ridicate pentru a preveni orice scurgere sau pierdere de material. Se tapetează foaia de copt cu hârtie de pergament pentru a preveni lipirea mugurașilor și pentru a asigura o curățare ușoară.

 

 • Pasul 4: Pregătirea canabisului

Se pune canabisul măcinat uniform în tava de copt. Stratul trebuie să fie subțire și fără aglomerări pentru o încălzire uniformă.

 

 • Pasul 5: Coacerea

Se pune tava de copt în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 20 de minute. Timpul poate varia în funcție de prospețimea și conținutul de umiditate al canabisului. Dacă este deosebit de umed, poate fi necesară prelungirea timpului de coacere. Atenție la culoare; floarea ar trebui să treacă de la un verde strălucitor la un maro auriu.

 

 • Pasul 6: Monitorizare

Se verifică canabisul la jumătatea procesului de coacere – aproximativ 10 minute. Dacă este deja auriu și uscat, se scoate. Se amestecă ușor pentru a asigura o decarboxilare uniformă.

 

 • Pasul 7: Scoaterea din cuptor

După 20 de minute, canabisul ar trebui să fie de o culoare maro auriu. Se scoate cu grijă tava de copt din cuptor.

 

 • Pasul 8: Răcire

Se lasă floarea să se răcească complet în tava de copt. Va fi destul de fragil și sfărâmicios în acest moment, așa că trebuie manipulat ușor pentru a evita pierderea oricărui material.

 

 • Pasul 9: Depozitarea

Odată ce canabisul decarboxilat s-a răcit, se poate pune într-un robot de bucătărie pentru a-l adăuga direct în alimente sau se poate măcina într-o pulbere fină pentru băuturi. De asemenea, se poate folosi pentru a face unt de canabis extra potent. Dacă nu se folosește imediat după răcire, se depozitează într-un recipient etanș, ferit de lumina directă a soarelui și de căldură.

 

Diagrama temperaturii de decarboxilare

Decarboxilarea canabisului este o funcție de căldură și timp. Următorul grafic arată temperaturile și timpii recomandați pentru activarea THCA-ului, CBDA-ului și CBGA-ului, conform experților.

 

Cum se folosește canabisul decarboxilat

Odată ce canabisul este decarboxilat, se poate folosi în mai multe moduri:

 

 • Infuzie în ulei sau unt: Canabisul decarboxilat se poate infuza în ulei sau unt pentru gătit sau copt. Acesta este modul popular pentru produsele comestibile de canabis.
 • Tincturi: Tincturile sunt extracte de canabis pe bază de alcool care pot fi adăugate în băuturi sau folosite sublingual (sub limbă).
 • Topice: Se infuzează canabisul decarboxilat în uleiuri sau creme pentru a face topice de canabis, care mai apoi se aplica pe piele pentru o potențială ameliorare locală.
 • Capsule: Se poate pune canabisul decarboxilat direct în capsule pentru o dozare ușoară. Această variantă este o metodă convenabilă pentru persoanele care nu vor să fumeze sau să mănânce canabis.

Persoanele care nu au mai consumat niciodată canabis, este recomandată o cantitate mică de canabis. Se poate crește ulterior doza dacă se dorește un efect mai mare.

 

Gând final

Există câteva puncte principale de luat în considerare atunci când vine vorba de decarboxilarea canabisului.

 

 • Nu decarboxilați dacă nu doriți efecte psihoactive. Decarboxilarea canabisului este necesară pentru consumatorii care doresc să atingă potența maximă și să simtă potențialele efecte terapeutice și psihoactive ale THC-ului și CBD-ului. Dacă intenționați să adăugați canabis direct în mâncare sau băutură pentru a obține un high puternic, pașii de mai sus vă vor ajuta să activați canabinoizii pentru a profita la maximum de canabis. Cu toate acestea, consumatorii de doze mici sau cei care sunt la începutul relației cu canabisul, pot în continuare să simtă unele dintre beneficiile potențiale și să evite o intensitate psihoactivă puternică, sărind peste pasul de decarboxilare.
 • Nu decarboxila canabisul înainte de a fuma. Canabisul nu trebuie decarboxilat înainte de a fi vapat sau fumat, deoarece căldura implicată în oricare dintre procese va transforma acizii canabinoizi în canabinoizi.
 • Selectați temperatura corectă. Temperatura potrivită va activa cât mai mult conținutul de canabinoizi al florii fără a distruge prea multe terpene și a strica mirosul, gustul și posibilele efecte de anturaj. Decarboxilarea la o temperatură ridicată – mai mare de 148° C – poate provoca degradarea. Terpenele se pot evapora, iar mirosul și aroma pot fi neplăcute.

 

 

Acest material este strict în scop informativ și educațional!

 


Distribuie și tu:

Leave a Comment