Read Time:10 Minute, 43 Second

Mulți cultivatori investesc în cele mai bune semințe, o lumină de creștere cu LED de ultimă generație și o cameră de cultură sofisticată. Dar toate acestea pot fi decimate dacă dăunătorii și bolile stăpânesc asupra recoltei. Unii cultivatori nu cunosc un dăunător nici atunci când îl văd sau cel mai bun mod de a rezolva problema. Acest ghid vă va explica ce trebuie să știți despre dăunătorii și bolile canabisului.

 

  1. Identificarea celor mai comuni dăunători de canabis

Când sunt văzuți la timp, dăunătorii pot fi eliminați. Problemele mai grave tind să apară atunci când dăunătorilor li se lasă timp să se stabilească în camera de cultivare. Unii dintre dăunătorii mai dificili și ce trebuie făcut în privința acestora sunt discutați mai jos.

Merită menționat faptul că mulți cultivatori de interior (inclusiv sere) adaugă acum în mod obișnuit lumini suplimentare UVB. UVB emisă are adesea un efect pozitiv în reducerea (poate chiar eliminarea) dăunătorilor înainte ca aceștia să aibă șansa de a se stabili și este un instrument bun pentru controlul dăunătorilor.

Expunerea la lumina UVB stimulează producerea de metaboliți secundari în plante, cum ar fi flavonoidele, terpenoidele și compușii fenolici. Lumina UVB acționează ca un semnal pentru plantă, declanșând sinteza acestor compuși, care pot spori aroma, gustul și proprietățile medicinale ale plantei.

Dacă găsiți și îndepărtați vreodată țesut/frunze deteriorate de dăunători din plantă, un sfat util este să vă asigurați că nu păstrați niciodată acest material rezidual în camera de cultură. Butașii/clonele de canabis sunt o altă sursă frecventă de dăunători/boli neintenționate. Lăsarea plantelor de interior afară pentru o după-amiază la soare în aer liber este, de asemenea, o modalitate excelentă de a introduce din greșeală dăunători în camera de cultură.

Hai să vedem care sunt aceștia:

 

Afidele

Afidele pot fi o pacoste serioasă atât pentru cultivatorii de interior, cât și pentru cei în aer liber. Se găsesc adesea pe partea inferioară a frunzelor și vin într-o gamă largă de dimensiuni în funcție de vârsta și maturitatea lor.

Spray-urile pe bază de săpun pot fi utile pentru a reduce activitatea afidelor, la fel și prădătorii afidelor, cum ar fi Buburuzele, care pot fi cumpărate online. Lăsând necontrolată infestarea afidelor, va permite o expansiune rapidă a populației și o mizerie lipicioasă pe plante, ceea ce reduce calitatea/cantitatea recoltei.

 

Ciripedă / Coccoidea

Aceste creaturi albe sau roșii arată asemănător lipacilor de pe litoral și se atașează de tulpina, ramurile și frunzele plantei. La fel ca afidele, ele produc un deșeu lipicios, cunoscut sub numele de miere, peste toate plantele. Din nou, un spray cu săpun poate ajuta la îndepărtarea lor. La fel pot fi pulverizate cu jet de apă, ulei de neem sau insecte prădători, cum ar fi buburuzele.

 

Acarieni

Acarienii sunt o pacoste serioasă odată stabiliți. Sunt atât de mici încât s-ar putea să nu le observi, chiar și cu o lupă. Frunzele infestate de acarieni vor fi răsucite, căzute, lucioase și nesănătoase. Cultivatorii confundă adesea infestarea cu pH-ul, stresul termic sau problemele nutritive, agravând dificultățile.

Spray-urile chimice specializate (cunoscute sub numele de spray-uri acaricide) pot fi folosite, dar adesea nu sunt favorizate de cultivatorii de canabis. În schimb, se poate folosi ulei de neem și spray-uri cu săpun. Prădătorii de acarieni, cum ar fi Neoseiulus, sunt un ajutor bun.

 

Omizi și viermi

Acestea pot ronțăi prin frunzele plantelor, lăsând adesea excremente negre. Îndepărtarea lor vă păstrează frunzișul intact și ajută la creșterea plantelor. Există spray-uri anti-omidă pe piață însă va lăsa un gust amar mugurilor și tocmai din această cauză este recomandată înlăturarea omizilor manual.

 

Greieri / Coropișnițe

Greierii se vor ospăta adesea cu frunze de canabis, dar sunt destul de ușor de îndepărtat manual. În general, greierii nu sunt dăunători majori. La fel și coropișnițele, însă dacă se îngropă în sistemul radicular pot fi o adevărată pacoste, chiar dacă sunt întâlniți rar.

 

Musculițe

Musculițele ies adesea din sol după ecloziune din ouă. Solurile care conțin compost făcut din așchii de lemn pot părea deosebit de predispuse la ouă de musculițe. Unii cultivatori de interior cumpără în mod intenționat preparate de sol fără lemn pentru a minimiza șansele apariției ouălor de musculițe care pot provoca daune semnificative sistemelor radiculare, împiedicând creșterea. Luminile suplimentare UVB au un efect distructiv asupra musculițelor – și asupra altor insecte dăunătoare. Rolele de bandă adezivă lipicioasă sunt de asemenea eficiente.

 

Lăcuste

Lăcustele sunt o altă pacoste și iubesc frunzele plantelor de canabis. Partea bună este că sunt ușor de îndepărtat manual. Un strat de plasă în jurul plantelor poate opri lăcustele să intre la ele.

 

Leafhoppers

Aceste insecte vin într-o gamă largă de culori. Principala lor activitate care cauzează probleme este aspirarea seva din plante, lăsând în urmă pete care pot fi albe, maro sau galbene. Au aripi, șase picioare și pot sări. Sunt o problemă deosebită pe vreme caldă și uscată. Sunt disponibile spray-uri insecticide de specialitate, deși puțini cultivatori ar dori să-și pulverizeze mugurii cu insecticide pe care le vor vaporiza mai târziu. Uleiul de neem este preferat de mulți, la fel sunt și prădătorii benefici, cum ar fi prietenii cultivatorilor de canabis, buburuza și neuroptera.

 

Minerii de frunze

Minerii de frunze sunt de fapt larve care trăiesc în țesuturile frunzelor de canabis. Daunele lor sunt vizibile ca urme albe ondulate în frunzele plantei. Larvele pot fi îndepărtate cu spray-uri ci ulei de neem și săpun.

 

Mealybugs

Mealybugs arată ca niște păduchi albi și păroși. Reziduurile lor pot atrage mucegaiul negru și nu fac nimic bun pentru sănătatea plantelor. Pulverizarea cu ulei de neem, soluții cu săpun și chiar alcool au fost toate încercate ca remedii cu oarecare succes. Buburuzele pot fi, de asemenea, folositori.

 

Planthoppers

Planthoppers sunt insecte mici înaripate care produc o excreție albă care arată ca mucegaiul. Ele sug seva din plante și reduc sănătatea și vigoarea generală a plantelor. Puii acestor insecte arată ca niște pui de crabi cu ochii roșii. Spray-urile obișnuite cu săpun sau insectele prădători benefice sunt cea mai bună abordare.

 

Acarieni ruginii

O infestare cu acarieni ruginii poate arăta ca o masă de culoare galbenă care acoperă ramurile. Frunzele căzute sau ondulate sunt frecvente, iar infestările cu acarienii ruginii sunt adesea diagnosticate greșit ca alte probleme. Acarienii individuali sunt aproape prea mici pentru a se vedea. Simptomele sunt adesea cele mai severe în apropierea vârfurilor plantelor. În cele mai rele cazuri, întreaga plantă va trebui aruncată. În cazurile ușoare încercați spray-urile cu ulei de neem sau săpun.  Insectele prădătoare, de asemenea, pot fi o opțiune.

 

Limaci / Melci

Limacii și melcii vor mânca/deteriorează frunzișul și trebuie îndepărtați prompt. De obicei, aceștia sunt ușor de văzut și ușor de îndepărtat manual, ceea ce înseamnă că infestările ar trebui să fie rare.

 

Spider Mites

Aceste insecte sunt foarte comune în culturile de canabis și pot fi o adevărată pacoste. Adesea găsite ca mici specificații pe partea inferioară a frunzelor, semnul lor principal de deteriorare sunt numeroasele mușcături din frunze, care sunt vizibile pe partea superioară a frunzelor. În cazurile severe, este vizibilă o pânză de păianjen. Spider Mites apar de obicei în spații cu umiditate scăzută și temperaturi ridicate.

Spray-urile cu săpun sunt utile la fel ca spray-urile dedicate anti-spidermites. Prădătorii pot ajuta, precum și temperaturile mai scăzute/umiditatea mai ridicată. Tratamentele repetate în desfășurare sunt esențiale pentru a ucide noii eclozați.

 

Tripși

Tripsii sunt insecte înaripate mici, de culoare închisă, cu antene lungi, care pot fi o adevărată pacoste dacă sunt stabilite în camera de creștere. Puteți vedea, de asemenea, tripși galbeni/aurii și chiar incolori. Ca și în cazul altor dăunători, evitarea lor este mult mai ușoară decât eliminarea lor. Ele pot deteriora frunzișul plantelor, reducând sănătatea, randamentul și potența. Pete de culoare deschisă rămân pe frunze după deteriorarea tripșilor. Cele mai bune tratamente includ pulverizarea cu apă cu săpun/ulei de neem și inspecții regulate. Prădătorii naturali funcționează bine împotriva tripșilor.

 

Muștele albe

Musca albă arată ca niște molii albe în miniatură care se bucură de viață pe partea inferioară a frunzelor. Acestea creează daune și lasă un reziduu lipicios care poate atrage mucegai. Când plantele sunt infestate, puteți scutura o ramură și puteți vedea cum zboară. Pulverizarea cu apă cu săpun și tratarea cu ulei de neem sunt două abordări perfecte. Insectele prădători, cum ar fi buburuza sunt o opțiune bună.

 

  1. Identificarea celor mai frecvente boli de canabis

Există numeroase boli care pot apărea la planta de canabis. Dar fiți siguri, dacă creșteți din semințe și mențineți o cameră de cultură curată, atunci este puțin probabil să vedeți aceste boli.

 

Putregai sau mucegai

Cunoscută și sub numele de Botrytis, putregaiul mugurilor este o boală crudă care poate transforma mugurii gata de recoltare în mucegai. Semnele acestei probleme sunt frunzele moarte și putrezirea la baza frunzelor. Evitați putrezirea mugurilor menținând umiditatea scăzută în perioada de înflorire. Lumina suplimentară UVA/UVB poate reduce sporii de mucegai și poate fi luată în considerare. La fel poate și îmbunătățirea fluxului de aer, îndepărtarea excesului de frunziș, îndepărtarea imediată a zonelor infectate și monitorizarea plantei.

 

Rădăcini maro

Rădăcinile maro (spre deosebire de rădăcinile sănătoase albe) sunt un semn al putregaiului rădăcinilor. Planta va muri încet deoarece nu reușește să primească nutriția pe care o primește în mod normal. Putregaiul rădăcinilor poate fi cauzat de mai mulți agenți patogeni, ciuperci, alge și paraziți, dar adesea produce aceleași probleme. Cultivatorii hidroponici sunt în mod special predispuși la aceasta. Randamentul și potența vor avea de suferit dacă nu se corectează putregaiul rădăcinii. Bacteriile benefice pot ajuta, la fel și eliminarea scurgerilor de lumină. Unii cultivatori găsesc, de asemenea, aditivi nutritivi antibacterieni speciali pe bază de argint sau peroxidul de hidrogen poate ajuta la restabilirea sănătății rădăcinilor.

 

Virusul mozaicului tutunului (TMV)

Descoperit pentru prima dată în planta de tutun, TMV poate afecta peste 100 de soiuri de plante. Provoacă pe frunze urme neobișnuite de mozaic palid/pestrițe alături de creșterea răsucită a frunzelor. Plantele pot părea bolnăvicioase și încetinesc să crească. TMV nu poate fi vindecat și este adesea confundat cu alte boli/probleme, ceea ce o face o problemă dificilă (și posibil destul de rară) pentru cultivatorii de canabis.

 

Mucegai alb

Dacă ați văzut vreodată o pudră de culoare albă pe tulpini/frunze, atunci este posibil să fi văzut mucegai alb. Este tratabil doar dacă este văzut suficient de devreme, dacă nu, planta va muri. Mucegaiul alb prosperă într-un mediu cu circulație slabă a aerului și umiditate ridicată. Tratamentele includ spray cu bicarbonat de potasiu diluat (1 lingură la 3 litri de apă).

 

  1. Cum să controlezi organic insectele și dăunătorii

Detectarea precoce este întotdeauna mai bună decât infestarea. Monitorizați-vă plantele în mod regulat și cu atenție. Evitați tentația de a folosi clone/butași, chiar și sursele de încredere care comercializează clone au uneori probleme cu dăunători și boli. Cultivarea din semințe într-o cameră de cultură curățată în mod regulat este o practică bună.

 

Prevenirea dăunătorilor în aer liber

Adesea, dăunătorii vor avea prădători naturali care ar trebui să țină sub control orice infestare pe plantele de exterior. Dacă nu este cazul, poate fi necesar să acționați singur. Sunt de vânzare insecte prădătoare care vă pot salva plantele. Buburuzele sunt cele mai ”criminale” prădătoare și, de asemenea, prietenele plantelor.

 

Prevenirea dăunătorilor în interior

Prevenirea dăunătorilor pe canabisul cultivat în interior poate fi mai dificilă, deoarece, prin definiție, nu există prădători naturali care să profite de un surplus de dăunători. Asta înseamnă că opțiunile principale sunt să introduci prădători naturali și să fii vigilent și proactiv cu tratamentele de plante.

 

Prevenirea dăunătorilor în seră

Serele oferă avantaje extraordinare, protejându-vă plantele de vreme rea și prelungind sezonul de creștere. Dar infestările cu dăunători pot fi dificil de tratat, mai ales în cazuri grave, deoarece de obicei există insuficiente insecte prădătoare pentru a face față infestării. Ca și în cazul culturilor în aer liber sau de interior, introducerea manuală a prădătorilor de insecte, este cea mai bună soluție. Un cultivator serios va dori, de asemenea, să facă inspecții regulate ale plantelor pe tot parcursul creșterii.

 

Gând final

Prevenirea este întotdeauna mai bună decât vindecarea! Monitorizați-vă plantele cu atenție și încercați să vă asigurați că, dacă trebuie să faceți față unui dăunător/boală, acesta este un focar minor. Cultivarea din semințe de canabis, mai degrabă decât clone/butași, este o altă modalitate de a evita infestările importate. Folosirea luminilor suplimentare UVA/UVB ajută la suprimarea dăunătorilor. Un design bun al camerei de cultivare, eliminând aerul cald/învechit, va ajuta, de asemenea, să vă mențineți condițiile camerei de creștere optimizate.

Dar, de asemenea, merită adăugat că majoritatea cultivatorilor care urmează sfaturile de bază rareori văd probleme sau infestări grave.

 

Acest material este strict în scop informativ și educațional!

 


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment