Read Time:12 Minute, 7 Second

Acest ghid pentru cultivarea canabisului te va informa cu privire la toate elementele esențiale.

Învață să crești ca profesioniștii!

Punerea în practică a teoriei vine întotdeauna cu niște obstacole neașteptate. Pentru a evita neplăcerile, îți voi oferi acești factori cruciali:

 

Alege semințele potrivite

Evident, pentru a cultiva, ai nevoie de semințe. Din fericire, poți obține semințe de canabis de calitate de la bănci de semințe, care sunt testate pentru calitate și prezintă unele dintre cele mai bune rate de germinare de pe piață.

Acum, pentru partea mai dificilă: alegerea tulpinilor. Cheia este să nu lași gama de genetică oferită să te copleșească sau să te încurce. Pentru a naviga cu succes în diferitele opțiuni, să trecem peste diferențele de bază dintre indica și sativa.

 

Indica

Plantele Indica sunt îndesate și au tulpini largi și frunze largi. Perioada lor de înflorire este relativ scurtă și se știe că produc muguri mai mari și mai denși. Indica sunt ceea ce unii consumatori numesc tulpini de „noapte” deoarece oferă adesea un efect relaxant.

 

Alte efecte asociate frecvent cu indicele includ:

– Sedare

– Poftă de mâncare

– Somnolență

– Relaxare profundă

 

Unele dintre cele mai faimoase tulpini indica includ: ICE, Northern Light, Blue Mystic, O.G. Kush.

 

Sativa

Spre deosebire de indica, sativa tind să crească destul de înalte, să aibă frunze mai subțiri și tulpini mai lungi și să înflorească mai târziu decât indica. Mai mult decât atât, efectele lor tind să fie energizante.

Alte efecte asociate frecvent cu sativa includ:

– Stimularea cerebrală

– Energie fizică

– Creativitate

– Euforie

 

Unele dintre cele mai faimoase tulpini sativa includ: Power Flower, Amnesia Haze, Haze Berry, Royal Moby.

 

În ziua de azi, foarte puține tulpini de canabis sunt indica sau sativa pură. Cele mai multe soiuri pe care le vei găsi sunt hibrizi, un amestec genetic dintre sativa și indica. Hibrizii pot fi dominanți indica sau sativa sau pot fi echilibrați 50/50. Ca atare, morfologia și efectele hibrizilor vor varia foarte mult în funcție de factorii genetici și de mediu. Acestea fiind spuse, poți folosi trăsăturile comune indica și sativa pentru a te ajuta să te ghidezi în direcția corectă.

Deși nu există o opțiune ca „cea mai bună” atunci când vine vorba de selecția tulpinilor, începătorii aleg adesea exemplare indica sau cu dominanță indica, deoarece acestea sunt mai ușor de controlat și durează mai puțin timp până la maturizare.

 

Autoînfloritoare

Plantele auto elimină unele dintre complicațiile majore ale creșterii canabisului. Aceste tulpini vin atât sub formă de hibrizi indica cât și sativa, dar conțin și un al treilea tip de canabis cunoscut sub numele de ”ruderalis”. Aceste gene permit plantelor să înflorească în funcție de vârstă, mai degrabă decât de ciclul de lumină, spre deosebire de soiurile tradiționale fotoperiodice. De asemenea, plantele auto cresc în mod normal mai mici decât soiurile fotoperiodice, ceea ce poate fi un avantaj dacă spațiul de cultivare este limitat.

 

Mediu de cultivare

Odată ce ți-ai ales semințele, va trebui să procuri recipiente potrivite. De obicei, ghivecele de 7–11 litri sunt bune pentru a începe. Asigură-te că recipientele au găuri în partea de jos pentru a permite scurgerea apei. Canabisului nu îi place umezeala stagnată.

Ce tip de sol ar trebui să folosești? În principiu, poți folosi majoritatea tipurilor de pământ universal pentru ghivece, deși amestecurile ieftine nu sunt întotdeauna optime pentru canabis. Unele soluri pot conține prea puține substanțe nutritive și/sau pot să nu fie suficient de aerisite. Solul bine aerisit este important pentru dezvoltarea corectă a rădăcinilor. Dacă ai un pământ de ghiveci, îl poți îmbunătăți și mai bine adăugând perlit și bile de argilă. Acestea ajută la a face solul mai aerisit pentru un drenaj îmbunătățit.

Se pot găsi pe piață și amestecuri de sol special făcute pentru cultivarea canabisului, care ar trebui să fie optime din sac. Aceste amestecuri conțin destui nutrienți potriviți pentru a susține faza de creștere vegetativă, așa că nu ar trebui să adaugi nutrienți în primele câteva săptămâni. Majoritatea solurilor de calitate superioară vor avea, de asemenea, perlit deja amestecat.

Ceea ce cu siguranță nu ar trebui să faci: pământul din grădină. Nu numai că nu va conține nutrienții potriviți, dar va fi probabil contaminat cu insecte, ciuperci și alte impurități pe care cu siguranță nu le dorești în camera de cultivare.

 

Iluminat

Canabisul are nevoie de lumină pentru a crește. Configurația de iluminare va face o mare diferență în ceea ce privește rezultatul recoltei.

 

Tipuri de lumini

În magazinele de creștere și online, vei întâlni tot felul de lumini de creștere – unele pentru faza vegetativă, altele pentru înflorire și altele pentru ambele. Pentru a menține lucrurile cât mai simple, alege o lumină potrivită pentru toate etapele de creștere. În ultimii ani, luminile de creștere cu LED-uri au devenit destul de accesibile. Acestea pot fi o alternativă de economisire a energiei la alte tipuri de iluminat, cum ar fi luminile de creștere HID. Asigură-te că procuri o lumină cu „spectru complet” sau una cu un comutator care îți permite să schimbi cu ușurință spectrul de la vegetație la înflorire. Dacă ai nevoie doar de o cantitate mică de lumină, cum ar fi pentru răsaduri sau plante vegetative tinere, poți utiliza și becuri fluorescente.

 

Puterea

Puterea luminii de creștere este un factor important de luat în considerare pentru camera de creștere. Pentru randamente rezonabile de bună calitate, ar trebui să ai o lampă cu sodiu de cel puțin 400–600 W sau o lumină LED echivalentă. Desigur, poți găsi lămpi mai puternice, cum ar fi tipurile de 1000 și 2000W, sau altele mai puțin puternice, cu 150–250W, dar o lumină de creștere de 400–600W oferă un punct de mijloc bun, astfel încât te poți aștepta la randamente decente fără a utiliza prea multă energie.

Un bec de sodiu de 400 W poate furniza aproximativ 200 de grame de muguri pe m², în timp ce o lumină de 600 W poate atinge 300 de grame. Evident, acestea sunt doar estimări. Cultivatorii experți pot obține până la 300 g/m² de la o lumină de 400 W și 400 g/m² de la o lumină de 600 W în circumstanțe optime.

Când cumperi o lumină de creștere, asigură-te că citești specificațiile producătorului. Totuși, unii producătorii de lumini LED super-ieftine ar putea exagera în mod considerabil specificațiile produselor lor.

 

Ciclu de lumini

Cu excepția cazului în care cultivi plante auto (pe care le poți lăsa sub un ciclu de lumină 18/6 de la semințe până la recoltare), va trebui să-ți menții plantele sub un anumit ciclu de lumină, în funcție de stadiul lor.

 

Stadiul vegetativ: 18-6

Stadiul vegetativ al plantelor poate, în principiu, să dureze cât vrei tu. În mod normal, totuși, cultivatorii își lasă plantele în vegetație timp de cel puțin 3-4 săptămâni sau până când planta a atins înălțimea dorită. Un program de lumină tipic pentru această etapă este de 18 ore lumină, 6 ore întuneric.

 

Stadiul de înflorire: 12-12

Pentru înflorire, schimbă ciclul de lumină la 12 ore lumină, 12 ore întuneric. Asigură-te că ciclul de întuneric nu este întrerupt, deoarece acest lucru îți poate împiedica înflorirea plantelor.

Când îți conectezi lumina la un cronometru, poți menține cu ușurință aceste programe.

 

Flux de aer și ventilație

Dacă crești în interior, va trebui să asiguri un flux de aer adecvat, astfel încât plantele să rămână sănătoase.

 

Extractoare

Deși poate să nu pară la fel de vital ca, să zicem, luminile de creștere, un ventilator de evacuare și un extractor de aer (cu filtru de cărbune activ) pot face o diferență enormă pentru creșterea plantei. Plantele de canabis au nevoie de dioxid de carbon (CO₂) pentru a se dezvolta, pe care îl absorb din aerul din jurul lor.

Dacă crești în interior și nu ai o admisie și evacuare adecvată a aerului, planta va consuma mai devreme sau mai târziu tot CO₂ disponibil. Odată ce se întâmplă acest lucru, creșterea va încetini și planta se poate îmbolnăvi. Un extractor aspiră aerul uzat în CO₂, înlocuindu-l automat cu aer proaspăt, încărcat cu CO₂.

Un bonus suplimentar al utilizării unui extractor de aer cu filtru de cărbune activ este că va neutraliza și mirosul canabisului în timpul înfloririi. Filtrele de carbon conțin pur și simplu un tub de cărbune activ pe care îl conectezi la sistemul de evacuare. Totuși, de cele mai multe ori, va trebui să înlocuiești filtrul după aproximativ 5 recolte.

 

Circulația aerului

Pentru a te asigura că aerul proaspăt aspirat în spațiul de creștere este dispersat uniform, vei avea nevoie și de unul sau mai multe ventilatoare. Menținând aerul în circulație, ventilatorul asigură că CO₂, precum și căldura și umiditatea, sunt distribuite uniform în spațiu. Acest lucru poate ajuta la dispersarea căldurii de la luminile de creștere și la reducerea riscului de mucegai.

De asemenea, poți introduce și un mic ventilator pentru a sufla o adiere ușoară către plante, imitând vântul, făcându-le să dezvolte tulpini mai groase și mai puternice, care susțin mai bine recoltele mari.

 

Nutriție

Plantele de canabis nu pot trăi doar cu lumină și iubire; trebuie să le oferi nutrienți pentru a se putea dezvolta.

După cum am mai spus, canabisul are cerințe nutriționale diferite în funcție de stadiul său. În timpul creșterii, plantele au nevoie de niveluri ridicate de azot și potasiu și un aport mediu de fosfor. Pentru înflorire, nivelul de azot este redus, se adaugă mai mult fosfor și nivelurile de potasiu sunt păstrate aproximativ la fel. Din această cauză, nutrienții pentru canabis vin în mod normal cu (cel puțin) două sticle – unul pentru vegetație și celălalt pentru înflorire.

Încă o dată, nu trebuie să complici lucrurile mai mult decât este necesar. Dacă crești în interior, lasă plantele în vegetație timp de patru săptămâni și utilizează un sol care conține un spectru de nutrienți pentru canabis, iar în felul acesta nu va trebui să administrezi niciun nutrient în timpul fazei vegetative. Poți începe pur și simplu în timpul înfloririi, când cerințele plantei se schimbă.

 

Azot, Fosfor, Potasiu (NPK)

Îngrășămintele și soluțiile nutritive se bazează pe trei macronutrienți: azot, fosfor și potasiu. De asemenea, conțin micronutrienți precum fier și calciu. Raportul dintre cât de mult azot, fosfor și potasiu conține o soluție nutritivă este adesea afișat sub formă de trei numere, cum ar fi 3-1-6 sau 0-4-5. Aceasta indică nivelurile de N-P-K (azot, fosfor și potasiu). După cum am menționat, azotul și potasiul sunt esențiale pentru creșterea vegetativă, în timp ce cantități mai mari de fosfor sunt utile în timpul înfloririi.

Fii conștient de faptul că răsadurile și plantele tinere vor avea cerințe nutritive diferite față de plantele mari și viguroase. Răsadurile, de exemplu, vor avea nevoie doar de foarte puțini nutrienți (sau deloc). Supraalimentarea plantelor de canabis este printre cele mai frecvente greșeli pe care le fac cultivatorii începători. Mai rău este că simptomele unei plante bolnave și supraalimentate pot arăta ca cele ale unei plante care nu primește suficienți nutrienți, cum ar fi frunzele îngălbenite. Dacă întâmpini probleme cu plantele, de obicei, cel mai bine este să le faci un „flush” (vezi mai jos) și să începi din nou cu nivelurile recomandate de nutrienți.

 

pH

Nivelul pH-ului soluției de apă/nutrienți este esențial pentru absorbția corectă a nutrienților. Nutrienții modifică într-o oarecare măsură pH-ul apei și al solului (unii mai mult decât alții). Când crești în sol, nivelul pH-ului trebuie să fie între 6,0 și 7,0. Dacă pH-ul este oprit, acest lucru poate face ca planta să nu poată prelua nutrienții chiar dacă aceștia sunt prezenți, ceea ce duce la așa-numita blocare a nutrienților. Acest lucru poate duce la îmbolnăvirea sau stagnarea plantelor, așa că ar trebui să urmărești întotdeauna cu atenție pH-ul și să ajustezi soluția de apă/nutrienți.

 

Apă

Udarea necorespunzătoare este o altă greșeală comună făcută de cultivatorii începători. De multe ori, cultivatorii au tendința de a suprauda plantele, ceea ce va duce la tot felul de probleme, de la creșterea ciupercilor până la infestarea cu dăunători.

Dar udarea corectă este de fapt destul de simplă: este întotdeauna mai bine să uzi mai rar decât prea des. Lasă pământul din ghivece să se usuce între udări. Cum vei ști când se va întâmpla asta? Există câteva metode. O modalitate este să bagi un deget la 5 cm în sol. Dacă este uscat, probabil că ești bine să uzi. Și mai bine, folosește greutatea recipientelor de creștere pentru a te ajuta să diferențiezi când solul este saturat de uscat. Dacă recipientul este vizibil ușor, vei ști că este timpul să uzi din nou. Mă repet, plantele pot rezista mai bine la secetă decât la supraudare.

 

Flush

Spălarea este atunci când administrezi plantelor de canabis foarte multă apă simplă, cu pH-ul ajustat. Există două motive principale pentru care cultivatorii aleg asta:

 

Spălarea pentru că plantele sunt bolnave

Când hrănești cu nutrienți minerali de canabis, sărurile se vor acumula în timp în sol. Acest lucru poate reduce pH-ul și poate face solul prea acid. Ca rezultat, plantele se vor îmbolnăvi, deoarece nu pot absorbi nutrienți. Pentru a elimina sărurile, udă solul cu aproximativ dublul capacității ghiveciului în apă simplă (dacă ghiveciul are 5 litri, spală pământul cu minim 10 litri de apă), cu pH-ul ajustat. Odată ce ai făcut acest lucru, așteaptă până când solul se usucă din nou și oferă plantei nutrienții recomandați. În cele mai multe cazuri, planta își va reveni.

 

Spălarea înainte de recoltare

Mulți cultivatori preferă să-și spele plantele înainte de recoltare. Spălarea îndepărtează sărurile minerale rămase din sol, determinând plantele să extragă nutrienții stocați în frunzele lor. Ideea aici este că acest lucru va beneficia de gustul canabisului. Pentru a spăla înainte de recoltare, nu mai hrăni plantele cu nutrienți și doar oferă-i apă cu pH ajustat pentru ultimele două săptămâni.

 

Concluzie

Toate aceste informații pot deveni copleșitoare dacă ești încă nou în cultivarea canabisului. Dar nu-ți face griji, odată ce ai înțeles cum stau lucrurile, totul va deveni simplu! Nu uita că până și cultivatorii profesioniști de canabis au început ca începători iar problemele pot apărea la orice. Greșelile se pot întâmpla întotdeauna și nu ar trebui să lași micile eșecuri să te descurajeze. De fapt, fiecare greșeală este o oportunitate de a dobândi mai multe cunoștințe. Doar așa poți deveni un cultivator profesionist!

 


Acest material este strict în scop informativ și educațional! 


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment