Read Time:4 Minute, 39 Second

Fotosinteza este procesul fără de care planta de canabis nu poate supraviețui. Hai să aflăm împreună care este rolul pe care îl joacă fotosinteza pe parcursul ciclului de viață al canabisului.

 

Ce este fotosinteza?

Fotosinteza este modul în care algele, cianobacteriile și plantele transformă lumina în energie chimică. Există, de fapt, două tipuri de fotosinteză: fotosinteză oxigenică și fotosinteză anoxigenă. Deoarece acesta din urmă nu produce oxigen și se limitează în mare parte la bacterii, ne vom concentra pe fotosinteza oxigenică pe durata acestui material.

În timpul fotosintezei oxigenice, planta de canabis absoarbe dioxidul de carbon și lumina. Aceste intrări sunt procesate de plante ca o fabrică biologică în energie sau carbohidrați pentru ca planta să crească, eliberând oxigen ca produs secundar.

Plantele de canabis, ca și alte plante, conțin clorofilă; este ceea ce le dă culoarea lor verde. Mai important, pigmentarea este cheia modului în care plantele de canabis își folosesc frunzele ca panourile solare. Clorofila captează lumina cu spectru albastru și roșu.

 

Ce înseamnă PAR și PPFD?

Radiația Activă Fotosintetică, sau PAR (Photosynthetically Active Radiation), este o măsură a luminii disponibile pe care o poate folosi de fapt o plantă. Lumina vizibilă este bracketul spectral 400–700 nm. Citirile PPFD (Photosynthetic Photon Flux Density) sau Densitatea Fluxului Fotonului Fotosintetic în micromoli pe secundă (μmol/s) cuantifică fotonii care cad pe plantă. Mai pe înțelesul tuturor, punctul cheie este că PAR și PPFD sunt măsurătorile precise ale lungimilor de undă și spectrurilor de lumină utilizabile. Majoritatea sistemelor de iluminat cu LED-uri sunt comercializate pe baza datelor PAR și PPFD.

 

Ce este un Lumen?

Spre deosebire de sistemele LED, majoritatea lămpilor de creștere HID, indiferent dacă sunt MH sau HPS, sunt vândute la ”luminozitate”. Lumenii sunt o măsură a cât de strălucitoare este o lampă. Nu este suficient de specific pentru a vă spune tot ce trebuie să știți, dar vă ajută atunci când alegeți între lămpile de specialitate pentru horticultură disponibile în prezent. Din păcate, plantele de canabis nu pot fotosinteza la fel de eficient cu lămpile galbene vechi ca cu LED-urile cu spectru complet. Acesta este motivul pentru care un LED de 300–400 W este comparabil cu un HPS de 600 W.

 

Care este durata ciclului de lumină?

Durata ciclului de lumină este un alt factor uriaș de luat în considerare. Ciclul de lumină guvernează dezvoltarea plantelor și dictează când și cât canabis va recolta un cultivator. Nu doar calitatea luminii contează; Canabisul are nevoie de o cantitate constantă de lumină în fiecare zi pentru a-și atinge potențialul maxim. Întreruperea ciclului luminii va stresa plantele de canabis din fotoperioada.

 

Ciclul de vegetație

Tulpinile de canabis fotoperiodice pot rămâne în creștere vegetativă pe termen nelimitat, atâta timp cât primesc peste 15 ore de lumină pe zi. Cultivatorii de interior preferă fie o perioadă de lumină de 18-6, fie una continuă de 24 de ore. Sunt preferate lumini albe care să imite soarele de primăvară, care emite lumină cu spectru albastru. Majoritatea cultivatorilor folosesc lămpi MH, becuri CFL albe reci sau LED-uri cu spectru complet.

 

Ciclul de înflorire

Programul luminii 12-12 a devenit procedura standard de operare pentru înflorirea canabisului în interior. Reducerea orelor de lumină declanșează tranziția către înflorirea canabisului. În aer liber, acesta este un proces mai lent, mai gradual, pe măsură ce zilele se scurtează în mod natural după solstițiul de vară. Canabisul are nevoie de spectrul roșu ca să producă muguri. Lămpile HPS galbene/portocalii sunt înlocuitorul vechi al soarelui de toamnă. Cei care folosesc panouri LED cu spectru complet, trebuie doar să ajusteze panoul.

 

Care sunt condițiile optime pentru fotosinteză?

Poate cel mai bun studiu al canabisului și al fotosintezei este studiul de cercetare din 2008 al Universității din Mississippi. Acest studiu s-a concentrat pe performanța în interior a 20 de clone de patru luni de la o singură plantă mamă mexicană cu randament ridicat. Prin expunerea plantelor la o gamă de temperaturi, intensități PPFD și concentrații de CO₂, cu umiditate strict controlată, ei au descoperit condițiile optime pentru ca plantele de Cannabis Sativa L. să facă fotosinteza eficientă. De asemenea, au demonstrat că cânepa (cât și canabisul) prosperă într-un mediu bogat în CO₂.

În concluzie, cercetătorii au oferit formula precisă pentru condițiile perfecte de creștere. Cultivatorii autohtoni iau act de următorul fragment din raport: „Cânepa poate utiliza un nivel destul de ridicat de PPFD și temperatură pentru procesele sale de schimb de gaz și apă și poate funcționa mult mai bine dacă este cultivat la ~1500μmol/(s·m²) PPFD și în condiții de temperatură de aproximativ 25 până la 30°C”. (vezi studiul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov).

 

Plante fotoperiodice vs autoînflorire

Ruderalis este specia rebelă de canabis care a adaptat trăsătura autoînfloritoare. Nu este necesară reducerea orelor de lumină pentru a induce înflorirea. Mai degrabă, aceste tulpini au un ciclu de viață redus de 100 de zile sau mai puțin după germinare. Din păcate, până în prezent, nu avem un studiu de încredere comparabil cu cercetarea citată mai sus pentru a face concluzii definitive cu privire la hibrizii ruderalis.

Cu toate acestea, dovezile anecdotice, provenite în mare parte din comunitatea microgrowerilor, sugerează că lumina 24/24 se potrivește cel mai bine plantelor autoînfloritoare. Totuși, în calitate de grower, spun că orice plantă are nevoie de odihnă și că plantele autoînfloritoare oferă randamente mai mari la un ciclu de lumină de 20/4 de la semințe până la recoltare. În mod similar, culturile de vară în aer liber recoltate în iulie/august oferă muguri de calitate superioară.

 


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment