Forum

Please or Register to create posts and topics.

Raportul UE privind drogurile (2023)

Raportul UE privind drogurile nu au avut niciodată atât de multe droguri contrabandate sau produse în Europa ca în anul 2023.

Studiul anual publicat de Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA) a avertizat că utilizarea substanțelor ilegale reprezintă o preocupare pentru sănătatea oamenilor de pe continent, precum și pentru securitatea acestuia.

Drogurile și consumul de substanțe ilicite au un impact din ce în ce mai negativ asupra aproape tuturor aspectelor vieții Europene, potrivit agenției UE pentru droguri.

În raportul său anual publicat recent, EMCDDA a spus că consumul de droguri este văzut "aproape peste tot în societatea noastră", majoritatea oamenilor fiind afectați direct sau indirect de acesta sau de dificultățile asociate cu acesta.

Disponibilitatea multor substanțe ilicite diferite rămâne, de asemenea, încăpățânată și, odată cu descoperirea regulată de către agenție a unor noi substanțe, se spune că problema devine din ce în ce mai complexă și mai dificil de gestionat.

Într-un interviu, Alexis Goosdeel, directorul EMCDDA, a declarat că evoluțiile sunt îngrijorătoare.

"Ceea ce arată și prezintă raportul astăzi este o confirmare a tendinței pe care o observăm în ultimii doi sau trei ani, și anume că drogurile sunt peste tot. Nu am avut niciodată atât de multe droguri contrabandate prin Europa sau produse în Europa", a spus el.

"Totul poate fi obiectul unui comportament de dependență și atunci toată lumea poate fi confruntată fie personal, fie indirect, cu orice fel de comportament de dependență sau între rudele sau persoanele pe care le cunosc”.

"Dar, de asemenea, toată lumea poate fi mult mai mult decât înainte confruntat cu consecințele violenței legate de droguri și aici vorbim despre ceva care până acum zece ani, când am vorbit despre violența legată de droguri, am vorbit despre America Centrală. Astăzi vorbim despre Europa."

 

Canabisul și cocaina au fost cele mai utilizate droguri ilegale

Raportul European privind drogurile 2023, care acoperă anul 2021, confirmă faptul că canabisul rămâne cel mai frecvent utilizat drog ilegal din Europa, adăugând că situația devine din ce în ce mai dificil de gestionat din cauza noilor forme și utilizări ale acestuia, precum și a unei game largi de politici în toate țările UE.

În 2021, autoritățile UE au confiscat 816 de tone de rășină de canabis și 256 de tone de canabis pe bază de plante - cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

În același timp, a existat o disponibilitate istorică ridicată de cocaină în Europa, cu un record de 303 de tone de cocaină confiscate de autoritățile UE.

Cocaina a fost, de asemenea, legată de aproximativ o cincime din decesele cauzate de supradozaj în 2021 și chiar se sugerează că este sub-raportat.

"Putem fi destul de siguri că aceasta este o subestimare, deoarece, în unele cazuri, consumul sau abuzul de cocaină amestecat și cu alte substanțe poate avea un efect ca un atac de cord", a declarat Goosdeel.

"Și, prin urmare, atacurile de cord nu pot fi identificate automat ca fiind legate de consumul de cocaină."

 

Accesul la ajutor trebuie îmbunătățit

În ciuda consumului larg de droguri în Europa, ajutorul pentru dependenți rămâne relativ scăzut.

Raportul notează că, deși situația s-a îmbunătățit de-a lungul anilor, mai sunt multe de făcut.

Camerele de consum de droguri (DCRs), unde dependenții pot merge într-un spațiu sigur pentru a folosi substanțe, devin din ce în ce mai obișnuite, ajutând la scoaterea oamenilor de pe stradă, precum și oferind un mediu steril de utilizat.

Bruno Valkeneers, manager de comunicare la Gate -un DCR din Bruxelles- a declarat că consumul de cocaină este în creștere în capitala belgiană.

"Ceea ce este foarte impresionant este utilizarea crack-ului. Ceea ce vedem și pe piață sunt noii dealeri care vând crack. Nu a fost așa acum câțiva ani în Belgia, în principal din punct de vedere cultural, dacă pot spune așa, utilizatorii și-au făcut singuri crack-ul", a spus el.

 

Corupția în Europa 'subestimată'

Violența și corupția sunt, de asemenea, strâns legate de comerțul cu droguri și de utilizarea acestora în raport, care afirmă că nivelurile sunt în creștere.

Directorul Agenției pentru Droguri a spus că acest lucru amenință securitatea și stabilitatea Europeană.

"Corupția în ansamblu este un risc imens pentru Democrație și pentru statul de drept. Nu este asociat doar cu drogurile. Astăzi o vedem mai mult în contextul traficului de droguri, în special al cocainei", a spus el.

"Dar grupurile criminale organizate sunt răspândite și sunt foarte bine implementate și organizate. Corupția nu este doar o corupție asociată drogurilor, este mai vizibilă astăzi din cauza confiscărilor, din cauza schimbărilor de pe piața cocainei.

El a mai spus că problema este uneori trecută cu vederea.

"Dar este o problemă mult mai generală, iar unele studii și unele programe internaționale au arătat că corupția din Europa a fost uneori subestimată."

Raportul adaugă că noi substanțe mai puternice sunt descoperite în mod regulat, ceea ce face ca problema drogurilor din Europa să fie din ce în ce mai complexă.

Goodsdeel avertizează că problema nu trebuie lăsată deoparte.

"Cel mai mare risc ar fi subestimarea problemei", a spus el.

"Dar există o conștientizare sporită că avem o problemă, că este peste tot. Nu este încă răspândită în ceea ce privește utilizarea, dar trebuie să ne creștem pregătirea."

Sursa: http://www.emcdda.europa.eu

 

 

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!