Read Time:13 Minute, 41 Second

Canabisul este o plantă rezistentă care înflorește într-o varietate de condiții. Cu toate acestea, în calitate de cultivatori, există câteva modalități prin care putem interfera cu ciclul de creștere al plantelor noastre pentru a induce stres și a obține recolte mai mari și mai bune. Dar alte forme de stres pot fi dăunătoare.

Pentru noi oamenii, cuvântul ”stres” este încărcat cu o mulțime de conotații negative. Dar pentru canabis, o anumită cantitate de stres „bun” poate ajuta de fapt plantele să crească mai sănătos și să producă flori mai mari și mai rășinoase.

Dar de unde știm exact ce tipuri de stres sunt bune pentru plante și ce tipuri nu sunt bune? În acest articol, aruncăm o privire mai atentă asupra formelor benefice și dăunătoare de stres din plante și asupra modului de utilizare a acestora pentru a ne asigura că plantele produc cea mai bună recoltă posibilă.

 

Stresul de apă – benefic și dăunător

Plantele de canabis au nevoie de apă pentru a supraviețui. Nu numai că este necesar pentru producerea de glucoză pentru a alimenta fotosinteza, dar presiunea apei ajută și plantele să-și mențină structura internă. Dacă nu primesc suficientă apă, plantele vor suferi de încetinirea creșterii, frunzișul ofilit și, în cele din urmă, vor muri complet.

Stresul dăunător

Udarea excesivă, totuși, poate fi la fel de dăunătoare sănătății unei plante ca și lipsa udării. Excesul de apă în substrat duce la o serie de probleme, întrerupând absorbția de nutrienți și împiedicând creșterea plantei, provocând daune rădăcinilor plantei și expunând-o la agenți patogeni precum ciuperci, bacterii și dăunători. Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă o atenție deosebită solului plantei. Între udări, solul trebuie să se usuce complet în primii centimetri de la bază. Totuși, nu se lasă ca solul să se usuce complet pentru că poate provoca un grad nesănătos de stres care, în cele din urmă, le va opri creșterea.

 

Foto: royalqueenseeds.com / Edit: Val

 

     Stresul benefic

În ceea ce privește aplicațiile potențial benefice ale stresului hidric în canabis, unor cultivatori le place să simuleze condițiile de pseudo-secetă în culturile lor, argumentând că o lipsă controlată de apă ajută la evitarea agenților patogeni și încurajează plantele să dezvolte mai mulți canabinoizi și rășini. Un alt tip de stres hidric pe care unii cultivatori le place să îl implementeze este cunoscut sub numele de „șoc rece”. Aceasta implică spălarea solului (flush) cu apă rece în timpul perioadei de înflorire târzie, chiar înainte de recoltare. Din nou, teoria din spatele acestei metode este că stresul ușor cauzat de șocarea rădăcinilor cu apă rece împinge plantele să producă mai mulți tricomi/rășină în ultima parte a vieții lor.

 

Stresul la rădăcină – dăunător

Fără rădăcini sănătoase, plantele nu vor putea niciodată să susțină o creștere vegetativă sănătoasă sau o înflorire sănătoasă. Prin urmare, este foarte important să aveți grijă de sistemul radicular și să minimizați stresul pentru această parte vitală, mai ales la începutul ciclului de creștere.

 

Foto: royalqueenseeds.com / Edit: Val

 

Factori de stres cei mai comuni ale rădăcinilor includ:

Udare excesivă sau lipsa udării

Temperaturi calde sau reci și fluctuații bruște de temperatură

Supraalimentare (arsuri de nutrienți)

pH slab al solului

Fusarium, Pythium și alte tipuri de ciuperci de rădăcină

 

Factorii cheie pentru evitarea stresului radicular sunt:

     Oxigen

Rădăcinile au nevoie de oxigen pentru a crea ATP, o moleculă care ajută la transportul energiei moleculare în organismul unei plante. Oxigenul ajută, de asemenea, la prevenirea dezvoltării agenților patogeni în sistemul radicular.

     Temperatura potrivită

Rădăcinile sunt cele mai fericite la aproximativ 24°C când cresc în sol și între 18-24°C în hidroponie. La aceste temperaturi, respirația rădăcinii și absorbția nutrienților sunt cele mai eficiente.

     Suficientă apă și substanțe nutritive

Rădăcinile cresc în căutarea constantă de nutrienți și apă pentru a hrăni creșterea plantei. Pe măsură ce sistemul radicular se extinde, trebuie respectate programele de udare și hrănire care distribuie suficientă apă și nutrienți pentru a promova o dezvoltare robustă, fără supraalimentare sau udare excesivă.

     Dimensiunea adecvată a recipientului

Dacă planta este crescută în ghivece, trebuie să vă asigurați că fiecare plantă are spațiu suficient pentru a-și răspândi sistemul radicular. Dacă recipientul este prea mic, poate cauza o serie de probleme și, în general, va restricționa dezvoltarea culturii. Așadar, fie se începe cu un ghiveci suficient de mare pentru a susține întregul ciclu de viață, fie se începe cu ghiveci mic după care se face transplant în ghiveci mai mare.

 

Stres de lumină – benefic și dăunător

Canabisul este o plantă iubitoare de soare și fiecare cultivator trebuie să înțeleagă importanța de a oferi plantelor multă lumină de înaltă calitate pe tot parcursul ciclului de creștere. Unul dintre principalele motive pentru care lumina este atât de importantă pentru plante este că este necesară pentru fotosinteză. Dacă ați fost atenți la școală, s-ar putea să vă amintiți cum funcționează fotosinteza de la ora de biologie. Dacă ați chiulit de la ora respectivă, elementele de bază sunt simple: plantele folosesc fotosinteza pentru a transforma energia luminoasă, apa și dioxidul de carbon din mediul lor în glucoză, pe care apoi o folosesc pentru a-și alimenta creșterea. Pe scurt, lumina este cea mai importantă sursă de energie pentru plantele de canabis.

 

Pentru a fotosinteza corect, plantele de exterior au nevoie de cel puțin 6 ore de lumină solară directă pe zi. Dacă este posibil, 10-12 ore de lumină solară directă sunt ideale. În interior, majoritatea cultivatorilor oferă plantelor lor 18 ore de lumină în timpul fazei de creștere vegetativă, urmate de 6 ore de întuneric neîntrerupt, ceea ce este la fel de important pentru creșterea plantelor. Apoi, când vine timpul să înflorească, plantele sunt trecute la un program de 12 ore de lumină directă și 12 ore de întuneric pentru culturile de interior sau înfloresc natural în timp cu anotimpurile în aer liber.

Stresul dăunător

Din păcate, stăpânirea luminii poate fi dificilă, iar stresul ușor este, fără îndoială, una dintre cele mai frecvente probleme cu care vedem că se confruntă cultivatorii. Forma principală de stres ușor dăunător pe care o întâlnesc cultivatorii este arderea ușoară. Acest lucru se întâmplă atunci când luminile de creștere sunt prea fierbinți sau sunt poziționate prea aproape de plante.

Arsurile ușoare sunt foarte ușor de observat, deoarece determină frunzele de canabis să se îndoaie în sus și să se închidă în sine în încercarea de a fi mai puțin expuse la lumină. În timp, arsurile ușoare vor face ca frunzișul să devină uscat, maro și fragil. Arsura ușoară nu este o formă bună de stres și ar trebui evitată cu orice preț, deoarece distruge frunzișul sănătos și împiedică creșterea plantelor.

 

Foto: royalqueenseeds.com / Edit: Val

 

     Stresul benefic

În timp ce arderea ușoară este dăunătoare sănătății plantelor, există o modalitate de a folosi un stres ușor „sănătos” pentru a beneficia de creșterea lor. Pentru început, recomandat este să experimentați cu spectrul de lumină al panourilor de iluminat.

Fotosinteza are cele mai mari rate în lumina roșie, urmată de lumina albastră. Pentru cele mai bune rezultate atunci când se cultivă în interior, se recomandă folosirea luminii cu un procent mai mare de lumină albastră în faza vegetativă (pentru a promova creșterea frunzișului sănătos și a tulpinilor puternice), urmate de lumină roșie în timpul etapei de înflorire (pentru a promova înflorirea și rășina).

Dacă se dorește accelerarea recoltei, se poate alege și frecvențele luminii UV în timpul înfloririi. Unii cultivatori constată că o creștere subtilă a intensității luminii UV poate stimula producția de rășină în timpul înfloririi. Dar se recomandă implementarea acestor creșteri ușor, deoarece lumina UV este foarte puternică și poate arde plantele dacă este prea intensă.

O ultimă formă de stres luminos benefic în rândul cultivatorilor este privarea de lumină în timpul etapei târzii de înflorire. Această tehnică implică înfometarea completă a plantelor cu lumină timp de 24-48 de ore înainte de recoltare, ceea ce se pare că ajută la încurajarea producției de tricomi chiar înainte de tăiere.

 

Temperatura și umiditatea — benefice și dăunătoare

Nivelurile de temperatură și umiditate din camera de cultură sunt foarte importante și au un impact direct asupra capacității plantelor de a crește și de a înflori. Deși fiecare tulpină este puțin diferită, majoritatea cultivatorilor sunt de acord că cele mai bune niveluri de temperatură și umiditate relativă pentru canabis sunt:

 

20–25°C și 65–70% umiditate relativă pentru răsaduri

22–28°C și 40–70% umiditate relativă pentru plantele în stadiul de vegetație (ajustarea umidității se face în funcție de genetică)

20–26°C și 40–50% umiditate relativă pentru plantele în stadiul de înflorire

 

Majoritatea plantelor se bucură de temperaturi pe timp de noapte puțin mai răcoroase. Acolo unde este posibil, încercați să scădeți temperatura din cort/cameră cu 5-10°C în timpul stingerii luminilor pentru a promova respirația, absorbția de nutrienți și apă și creșterea vegetativă puternică.

     Stresul dăunător

Temperaturile care sunt fie prea ridicate, fie prea scăzute pot provoca stres la căldură și frig, ambele afectând foarte mult sănătatea plantelor. Stresul rece va face ca plantele să stagneze și, în cele din urmă, să se ofilească – efecte secundare ale incapacității plantei de a absorbi nutrienți și apă pentru a rămâne în viață.

Stresul termic are efecte similare (și anume, afectează capacitatea plantei de a absorbi nutrienți și apă), dar se manifestă diferit. Plantele care suferă de stres termic se vor ofili, iar în timp frunzele lor vor deveni uscate și galbene înainte de a muri complet. Căldura și umiditatea ridicate creează, de asemenea, terenul de reproducere perfect pentru dăunători și agenți patogeni care pot distruge frunzișul sănătos și pot face ravagii plantelor.

 

Foto: royalqueenseeds.com / Edit: Val

 

     Stresul benefic

Cu toate acestea, ca și în cazul multor aspecte ale cultivării canabisului, cantitatea potrivită de stres termic se poate dovedi, în unele cazuri, benefică pentru sănătatea plantelor. Dacă, de exemplu, utilizați suplimente de CO₂, este posibil să puteți crește temperatura, ceea ce poate încuraja plantele să preia mai multă apă, alimentând fotosinteza și creșterea.

În mod similar, mulți cultivatori laudă utilizarea stresului rece în ultimele săptămâni de înflorire. Unii cultivatori cu experiență au descoperit că scăderea temperaturii într-un cort sau o cameră de cultivare într-un mod controlat cu două săptămâni înainte de recoltare poate încuraja plantele să producă mai mulți tricomi și terpene, rezultând nu numai muguri mai puternici, ci și mai aromați.

 

Stresul cu nutrienți sau îngrășăminte — dăunător

Hrănirea plantelor cu cantitatea potrivită de nutrienți este extrem de importantă. Și în timp ce majoritatea mărcilor de îngrășăminte vin cu instrucțiuni care par a fi destul de simple, hrănirea este cu ușurință unul dintre cele mai problematice aspecte ale cultivării canabisului. Mulți cultivatori se trezesc fie că nu prea folosesc nutrienții și au recoltat muguri de calitate superioară, fie exagerează, provocând arderea plantelor cu nutrienți.

Arderea plantelor cu nutrienți apare atunci când plantele sunt expuse la mai mult îngrășământ chimic decât pot absorbi. În timp, substanțele chimice din îngrășământ se acumulează în sol, dăunând rădăcinilor și interferând cu capacitatea plantei de a absorbi apă și nutrienți în viitor. Pentru a evita arderea plantelor cu nutrienți, este recomandat să rămâneți la nutrienți organici, deoarece aceștia sunt mai greu de descompus și absorbiți pentru plante, ceea ce le face mai puțin probabil să provoace arsuri. Urmați un program de hrănire solid și evitați vorba aia: „mai mult este întotdeauna mai bine”.

 

Foto: royalqueenseeds.com / Edit: Val

 

Stresul la pH – dăunător

Plantele de canabis cultivate în sol necesită un pH între 6 și 7. Nivelul pH-ului este o măsură a cât de acid sau alcalin este ceva. Numerele mai mari – peste 7 – arată că solul este mai alcalin, în timp ce numerele sub 7 sunt mai acide. Canabisul preferă ceva cam la mijloc. Trebuie păstrat solul, apa și nutrienții în acest interval, altfel planta nu va putea absorbi nutrienți – un fenomen cunoscut sub numele de ”blocarea nutrienților” – și poate cădea victima altor forme de stres.

Pentru hidroponie, intervalul ideal de pH este puțin mai mic – între 5,5 și 6,5. În timp ce plantele cultivate în sol pot suferi puțin mai multe fluctuații, problemele legate de pH în hidroponie pot provoca rapid un dezastru pentru culturi, așa că asigurați-vă că măsurați soluția și substratul cu un pH-metru fiabil.

 

Foto: royalqueenseeds.com / Edit: Val

 

Leziuni tisulare – benefice și dăunătoare

Leziunile tisulare sunt poate cea mai frecvent utilizată formă de stres benefic la plantele de canabis. Acestea fiind spuse, poate cauza probleme și atunci când este executat incorect sau la momentul nepotrivit.

     Stresul dăunător

Când plantele suferă de ramuri sau frunze rupte, ele dedică multă energie refacerii. O parte din această energie este destinată vindecării țesutului rupt, iar o parte din ea este destinată întăririi apărării plantei împotriva dăunătorilor și agenților patogeni care ar putea fi atrași de zona afectată.

Când se întâmplă acest lucru, nu numai că ciclul de viață al plantei se prelungește pe măsură ce se recuperează, dar ia energie din alte procese cheie. Unele cauze obișnuite ale leziunilor nedorite ale țesuturilor includ vânturile puternice, creșterea plantelor mari și grele în ghivece mici și greșelile simple atunci când udați sau mutați plantele prin grădină.

 

Foto: royalqueenseeds.com / Edit: Val

 

     Stresul benefic

Pe de altă parte, cultivatorii pot folosi, de asemenea, deteriorarea țesuturilor în avantajul lor ca o modalitate de a promova absorbția de nutrienți, de a redirecționa creșterea plantelor și de a crește expunerea la lumină la mai multe părți ale plantei. Aceste tehnici sunt adesea denumite ”antrenament cu stres ridicat” (High Stress Training – HST) și ”antrenament cu stres scăzut” (Low Stress Training – LST). Câteva exemple în acest sens includ:

 

  • Antrenament cu stres scăzut (LST): Aceasta implică îndoirea și legarea ramurilor unei plante pentru a o încuraja să crească mai pe orizontal. Mulți cultivatori folosesc, de asemenea, LST pentru a crește penetrarea luminii în toate locurile potențiale ale mugurilor.
  • Defoliere: Îndepărtarea frunzelor mari ajută la accelerarea producției de zahăr în părțile plantei care beneficiază cel mai mult și, de asemenea, îmbunătățește pătrunderea luminii în mijlocul plantei, promovând o mai bună dezvoltare a mugurilor în zonele inferioare ale plantei.
  • Topping, FIM, Super Cropping, Lollipopping (HST): Aceste tehnici de antrenament cu stres ridicat provoacă stres fizic plantelor, forțându-le să producă mai multe tulpini principale, să preia mai mulți nutrienți sau, respectiv, să-și concentreze energia pe părțile superioare ale plantei. Aceste tehnici de antrenament duc în cele din urmă la o creștere mai viguroasă și recolte mai mari, mai bune și mai rășinoase.

 

Rețineți că momentul este foarte important atunci când vine vorba de antrenamentul plantelor. Majoritatea cultivatorilor sunt de acord că stresul poate fi benefic în timpul fazei vegetative, dar ar trebui evitat (în cea mai mare parte) în timpul înfloririi pentru a evita întreruperea dezvoltării mugurilor și a rășinii. De asemenea, nivelurile ridicate de stres în perioada de înflorire pot declanșa hermafroditismul la unele plante.

Canabisul este o plantă extrem de rezistentă. Și în timp ce crește bine de la sine, doza potrivită de stres controlat poate împinge plantele să se dezvolte mai repede și cu mai multă vigoare în timpul fazei vegetative și să producă flori mai mari și mai rășinoase în timpul înfloririi. Acestea fiind spuse, alte forme de stres sunt cel mai bine evitate și nu vor funcționa decât pentru a dăuna sănătății și recoltei. Așa că aveți grijă întotdeauna când aveți de-a face cu plante stresate.


Închei acest articol, reamintind că pe teritoriul României, cultivarea canabisului este ilegal iar aceste informații sunt de natură educațională și nu constituie în vreun fel într-un îndemn explicit sau implicit la cultivarea sau consumul de canabis!

Subliniez în mod expres faptul că persoanele care valorifică anumite informații sau pun în practică metodele/modalitățile din acest articol, sunt total răspunzătoare pentru faptele lor!


Dacă crezi că aceste informații sunt utile, ajută la dezvoltarea acestui website prin distribuirea acestui articol și invită-ți prietenii să se documenteze corect despre formele benefice și dăunătoare de stres ale plantelor. Poți lăsa și un comentariu dacă ai întrebări.


 

Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment