Familia Cannabaceae – Descoperiți rudele canabisului

Val
Read Time:8 Minute, 5 Second

Canabisul aparține unei mari familii formată din zeci de specii diferite. Cunoscut sub numele de Cannabaceae, acest grup conține 9 genuri, fiecare găzduind propria listă de specii. Pregătiți-vă să vă minunați în timp ce descoperiți cum a fost descoperită și clasificată această familie. Apoi, faceți cunoștință cu unele dintre cele mai interesante genuri din familia Cannabaceae.

Sunteți familiarizați cu canabisul; poate chiar ați experimentat gusturile și efectele lui, dar cât de bine îi cunoști pe verii apropiați ai plantei?

Canabisul aparține unei familii botanice numite ”Cannabaceae” care constă din 170 de specii diferite. Unii dintre acești membri, inclusiv hameiul, sunt destul de familiari, mai ales celor cărora le place berea artizanală. Cu toate acestea, alte specii din Cannabaceae includ plante cu flori relativ necunoscute și arbori purtători de fructe de pădure.

 

Prezentarea familiei Cannabaceae

Cunoscuți și ca familia cânepei, cei mai mulți membri ai acestui grup locuiesc în regiunile temperate din emisfera nordică. În ciuda relațiilor lor inerente, nu ai face niciodată asocieri între aceste specii doar pe baza aspectului. Unele dintre ele (cum ar fi canabisul) sunt plante erecte, de sine stătătoare, cu tulpini robuste, în timp ce altele (inclusiv hameiul) sunt plante cățărătoare care cresc la lungimi de aproximativ 10 m. Familia include chiar și specii mari de copaci care locuiesc în pădurile din Madagascar, Mexic și Australia.

Dar cum și-au dat seama botanicii că toate aceste specii sunt înrudite? În afară de canabis și hamei, care au câteva asemănări vizuale, restul familiei nu seamănă în mod deosebit. Ei bine, avem apariția secvențierii genetice și progresele ulterioare în filogenetică.

 

Istoria familiei Cannabaceae

Botaniștii au efectuat studii taxonomice de secole; prin definiție, taxonomia se referă la denumirea, definirea și clasificarea organismelor biologice în grupuri bazate pe caracteristici comune. Înainte de 1583, botaniștii combinau canabisul cu plante neînrudite genetic, pe baza unor caracteristici precum utilizarea umană și forma frunzelor.

Cu toate acestea, când anul menționat mai sus a trecut, medicul, filozoful și botanistul italian Andrea Cesalpino a găsit pentru prima dată o legătură taxonomică[1] între canabis și hamei. În loc să clasifice plantele pe baza unor caracteristici rudimentare, Cesalpino a decis să le grupeze în funcție de funcțiile lor esențiale, inclusiv de flori și fructe.

Această abordare i-a permis botanistului să facă o asociere precisă între canabis și hamei cu sute de ani în urmă, cu mult înaintea timpului său. Acum, se înțelege că toate speciile din familia Cannabaceae posedă flori fără petale și produc fructe cu o singură sămânță. Dar alți botanici s-au abătut de la aceste perspective. Unii taxonomiști au plasat canabisul în familia ”Urticaceae”, un grup care include peste 2.000 de specii, în special urzicile.

Într-o mișcare opusă, alți botanici au plasat planta în ”Moraceae”, o familie care include dud, smochine și fructe de iac.

 

Mulți taxonomiști timpurii au grupat specii din Cannabaceae, Urticaceae și Moraceae împreună. Cu toate acestea, în timpul secolului al XVIII-lea, naturalistul și taxonomistul francez Michel Adanson a clasificat cu exactitate Canabisul, Humulus (hameiul) și Celtisul împreună, dar descoperirea sa nu a reușit să câștige teren. Mai târziu, botanistul și filologul rus Ivan Martinov a recunoscut legăturile de familie dintre canabis și hamei și a inventat termenul „Cannabaceae” pentru a le oferi o casă taxonomică.

Când ne gândim la asta, toți acești botanici de odinioară au realizat ceva profund. Fără utilizarea tehnologiei moderne, au jucat rolul de detectiv și au grupat plantele înrudite genetic, pe baza caracteristicilor vizuale. Acum, avem instrumente genetice care le permit botanicilor moderni să confirme și să corecteze descoperirile colegilor lor din trecut.

 

Filogenetica a schimbat jocul

În loc să se bazeze doar pe trăsăturile morfologice și vizuale, studiul filogeneticii valorifică secvențierea genetică pentru a grupa speciile în familii mai mari. Definiția filogeneticii[2] este „studiul sistematic al reconstrucției istoriei evolutive trecute a speciilor sau taxonomiilor existente, pe baza datelor actuale, cum ar fi morfologiile sau informațiile moleculare (date de secvență)”. Potrivit Institutului European de Bioinformatică[3], elementele majore ale filogeneticii includ:

 

 • Observați secvențele genetice
 • Reconstruiți istoriile evolutive
 • Descoperiți procese evolutive detaliate
 • Dezvoltați modele evolutive superioare

 

Cercetătorii care lucrează în acest domeniu sunt capabili să construiască arbori filogenetici analizând nucleotidele (blocurile de bază ale ADN-ului) și secvențele de proteine. Odată cartografiate, aceste afișaje vizuale oferă o privire asupra evenimentelor trecute care au avut loc pe parcursul procesului de evoluție. Dacă introduceți „arborele filogenetic” în Google Search sau orice alt motor de căutare, veți vedea cum toate formele de viață, familiile și speciile se ramifică unele de altele.

Folosind această tehnologie, Angiosperm Phylogeny Group a extins familia Cannabaceae[4] prin fuzionarea acesteia cu Celtidaceae. În timp ce secvențierea genetică le permite botaniștilor moderni să construiască grupuri precise de plante, ajută și la potrivirea acestor descoperiri cu asemănări în morfologie, fitochimie și reconstrucție ancestrală – un proces care implică stratificarea trăsăturilor fenotipice deasupra unui arbore filogenetic. Botanistii au folosit în mod tradițional opt caracteristici morfologice[5] pentru a clasifica speciile din Cannabaceae, inclusiv:

 

 • Sistemul sexual
 • Aranjamentul frunzelor
 • Numărul de deschidere a polenului (numărul de zone moi de pe un grăunte de polen)
 • Estitivare (aranjament de flori)
 • Tipul de fructe
 • Morfologia învelișului semințelor
 • Periantul (partea nereproductivă a florii) în timpul fructificării
 • Aranjamentul stipulelor

 

Deci, cum arată arborele filogenetic Cannabaceae? În primul rând, ajută să înțelegem diferențele dintre un gen și o specie înainte de a merge mai departe. În lumea nomenclaturii binomiale, un gen se situează mai sus decât o specie în ierarhia clasificării, ceea ce înseamnă că speciile asemănătoare între ele aparțin aceluiași gen, iar genurile multiple formează o familie.

Luați canabisul, de exemplu. Unii botanici susțin că genul ”Cannabis” este monotipic și cuprinde doar Cannabis Sativa, în timp ce alții propun că este format din trei specii diferite[6]: Cannabis Sativa, Cannabis Indica și Cannabis Ruderalis. Urmând această logică, arborele filogenetic Cannabaceae cuprinde nouă genuri distincte, fiecare alcătuit dintr-o multitudine de specii. Aceste genuri includ:

 

 • Aphananthe
 • Gironniera
 • Lozanella
 • Canabis
 • Humulus
 • Celtis
 • Pteroceltis
 • Chaetachme
 • Trema

 

Toate sunt grupuri de genuri care sunt mai strâns legate în comparație cu celelalte. De exemplu, Canabis și Humulus împărtășesc o grupă, la fel și Pteroceltis și Chaetachme. Mai jos, vom explora cele mai interesante dintre aceste genuri în detaliu, pentru a vă ajuta să înțelegeți familia Cannabaceae la un nivel mai profund.

 

Canabis

Foto: royalqueenseeds.com

Acesta nu are nevoie de prezentare. Sunteți familiarizat cu planta de canabis, cu cei mai proeminenți fitocanabinoizi din mugurii săi și cu miile de soiuri disponibile. Canabisul este cel mai important gen din punct de vedere istoric și economic din familia Cannabaceae. În mod interesant, cercetătorii au descoperit că constituenții din specie influențează organismul în mod foarte specific prin Sistemul Endocanabinoid înnăscut al corpului, iar studiile în curs continuă să descopere potențialul THC-ului, CBD-ului și a altor canabinoizi și terpene.

 

Humulus

Foto: royalqueenseeds.com

Acest gen mic conține doar 7 specii. Dintre acestea, Humulus Lupulus se remarcă drept cel mai faimos. Această plantă cățărătoare poate atinge o dimensiune impresionantă și are frunze cu 7 foliole care arată destul de asemănătoare cu ale canabisului. La fel ca și canabisul, florile de hamei sunt, de asemenea, pline cu terpene aromatice, inclusiv humulenă, mircenă și cariofilenă. Producătorii de bere artizanală profită de acești compuși aromatici volatili pentru a adăuga arome dinamice băuturilor.

 

Celtis

Foto: royalqueenseeds.com

Sigur, hameiul arată oarecum asemănător cu canabisul și ambele plante miros similar. Dar alte genuri din familia Cannabaceae nu seamănă aproape deloc cu plantele din oricare dintre aceste grupuri. Luați Celtisul, de exemplu. Acest gen este format din 70 de specii de copaci care poartă adesea numele de mure sau urzici.

Acești copaci sunt extrem de răspândiți, locuind peste tot, din sudul Europei până în Asia de Est, America de Sud, America de Nord și Africa. Acești uriași ating înălțimi de 25 de metri, iar unele specii sunt folosite pentru lemnul lor de înaltă calitate în fabricarea dulapurilor.

 

Trema

Foto: royalqueenseeds.com

Trema nu seamănă deloc cu canabisul. Toate cele 15 specii sunt copaci veșnic verzi care sunt strâns înrudiți cu verii lor din genul Celtis. Aceste specii se bucură de căldura din sudul Asiei, nordul Australiei, Africa și unele părți ale Americii de Nord. Se ridică la înălțimi de 20 m și produc frunze ascuțite cu margini zimțate. Unele specii sunt apreciate pentru capacitatea lor de a fixa azotul și toleranța la solul sărac.

 

Cannabaceae – Reuniunea de familie

Vă simțiți puțin uimit? Nu vă faceți griji, am simțit același lucru după ce am descoperit verii apropiați ai canabisului, în special copacii falnici! Acum aveți o bună înțelegere a elementelor de bază ale familiei Cannabaceae și știți cum intersecția dintre botanica veche și tehnologia filogenetică modernă a clasificat cu exactitate genurile din interior.

Acum că știți mai multe despre familia canabisului, ce părere aveți despre rudele canabisului? Puteți lăsa un comentariu sau puteți distribui acest articol să afle și alții despre aceste minunate plante!

 


Acest conținut are doar scop educativ. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din sursele externe menționate mai jos:

 1. Cannabis Systematics at the Levels of Family, Genus, and Species https://www.liebertpub.com
 2. Phylogenetic Invariants and Markov Invariants https://www.sciencedirect.com
 3. What is phylogenetics? | Phylogenetics https://www.ebi.ac.uk
 4. An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG II https://plantnetwork.org
 5. Molecular phylogenetics and character evolution of Cannabaceae https://onlinelibrary.wiley.com
 6. Cannabis (Genus) https://www.sciencedirect.com

[frontpage_news widget=”1325″ name=”Articole recente”]

 

Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Utilizarea canabisului în mod responsabil

Milioane de oameni din întreaga lume consumă canabis. Multora le place să folosească planta în mod recreațional pentru a se relaxa, a stimula creativitatea și a se conecta cu ceilalți. Chiar și cele mai banale sarcini devin dintr-o dată ușor distractive după un joint. Dar ce se întâmplă atunci când […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!