Este posibilă alergia la canabis?

Val
Read Time:6 Minute, 40 Second

Pe măsură ce canabisul devine mai comun și mai puțin tabu, consumatorii devin din ce în ce mai conștienți de modul în care corpurile umane reacționează la plantă. Cei care suferă de alergii sezoniere, la plante sau la alimente se pot întreba dacă este posibil să fii alergic la canabis și care ar putea fi semnele și simptomele unei alergii la canabis.

 

Alergiile la canabis: ceea ce știm până acum

Deși cercetările de până acum sunt limitate, știm că există alergii la canabis. Canabisul are o istorie lungă, cu istorie atât de stigmatizare, cât și de mistică, cu o gamă largă de efecte benefice și efecte secundare care au fost atribuite plantei de-a lungul anilor. Unele efecte atribuite canabisului au fost exacte, altele complet fabricate.

Dacă LTP-urile nu sunt singura sursă de alergii la canabis, ce alți factori sunt în joc? Probabil că ați auzit multe despre terpene în ultima vreme.

Dar posibilitatea alergiei la canabis nu este nici o tactică exagerată anti-canabis (mai ales de la mine), nici un indiciu că planta este mai puțin sănătoasă sau terapeutică decât am crezut. Mai degrabă, este la fel ca orice altă plantă benefică, care poate provoca alergii la unii oameni.

Deci, să ne uităm la cercetările disponibile pentru a înțelege mai bine mecanismele care provoacă reacții alergice la unii consumatori de canabis.

 

Proteine de transfer lipidic

Mai multe studii recente au identificat proteinele de transfer lipidic (LTP) drept alergeni probabili în canabis. LTP-urile se găsesc adesea în alimentele pe bază de plante și în polen. Ele provoacă reacții alergice la oameni prin declanșarea unei supraproducție de anticorpi.

Într-un studiu din martie 2019, publicat în ”The Journal of Allergy & Clinical Immunology”, 120 de pacienți cu alergie la canabis și 62 de subiecți de control sănătoși au primit un extract de cânepă prin trei teste de administrare diferite, inclusiv un test de înțepare a pielii. Extractul de cânepă era bogat într-un LTP predominant în canabis. Studiul a concluzionat că aproximativ 80% dintre pacienții cu alergie la canabis testați au fost sensibili la proteină.

Pe scurt, acest studiu sugerează că LTP-urile nu sunt singurul alergen la canabis, dar joacă un rol proeminent în declanșarea reacțiilor alergice la canabis.

 

Reactivitate încrucișată

Alte studii au arătat rezultate similare la testarea sensibilității LTP la canabis în rândul pacienților cu alergie la canabis. Unele dintre aceste studii arată, de asemenea, o reactivitate încrucișată recurentă la alte plante care conțin proteine similare, conform unui studiu din decembrie 2017 publicat în ”French Journal of Clinical Pneumology”. Reactivitatea încrucișată apare atunci când cineva are o reacție alergică la proteine similare din diferite substanțe. Aproximativ 45% dintre pacienții alergici la canabis din studiul ”Journal of Allergy & Clinical Immunology” au raportat, de asemenea, reacții alergice la alimentele derivate din plante.

Un studiu din 2013 al jurnalului ”Internal Archives of Allergy and Immunology” a testat 21 de pacienți cu alergii alimentare pentru reactivitate la LTP de canabis. Doisprezece dintre cei 21 de subiecți de testare au fost, de asemenea, alergici la canabis și toți cei 12 au avut reacții mai severe la factorii declanșatori ai alimentelor decât cei fără o alergie la canabis.

Un studiu din 2008 al aceluiași jurnal a testat 32 de subiecți pentru o reacție alergică la LTP de canabis, precum și extracte de roșii, coajă de piersică și polen. Toți subiecții sensibili la alergenii de roșii au fost, de asemenea, sensibili la canabis. Reactivitatea încrucișată la coaja de piersică și canabis a fost, de asemenea, proeminentă.

Aceste studii oferă dovezi suplimentare că LTP joacă un rol central în alergiile la canabis și pot fi principalul vinovat al reactivității încrucișate cu alte alergii alimentare.

 

Terpenele

LTP-urile nu sunt singura sursă de alergii la canabis, și alți factori sunt în joc. Probabil că ați auzit multe despre terpene în ultima vreme – compușii responsabili pentru aroma canabisului și a unei varietăți de alte plante. Similar cu compușii proeminenți de canabis, cum ar fi canabidiolul (CBD) și tetrahidrocanabinolul (THC), terpenele au o mare varietate de pretinse beneficii medicinale. De asemenea, pot fi responsabili, cel puțin parțial, de reacțiile alergice la canabis la unii consumatori.

S-a descoperit că terpenul linalol, de exemplu, provoacă reacții alergice atunci când este oxidat sau expus la aer. Un studiu din 2010 asupra linalolului a plasat concentrații diferite de plasturi oxidați de linalol pe pielea a 1.151 de pacienți cu dermatită, 5 până la 7% dintre pacienți fiind testați pozitiv pentru sensibilitate la linalol. Un studiu similar din 2016 a testat linalolul oxidat și limonenul oxidat, un alt terpene proeminent din canabis, pe un grup de 2.900 de pacienți cu dermatită și a constatat că 281 dintre aceștia au avut reacții alergice la una sau ambele terpene.

Descoperiri ca acestea nu indică neapărat o șansă mare ca terpenele să contribuie proeminent la majoritatea alergiilor la canabis, dar prezintă o posibilitate certă ca unele reacții alergice la canabis, în special alergiile cutanate, să fie legate de terpene.

 

Semne și simptome ale unei alergii la canabis

În funcție de calea prin care reacționează cu organismul – și anume contactul cu pielea, inhalarea de polen etc. – se raportează că canabisul produce o mare varietate de simptome de alergie, dintre care majoritatea sunt tipice altor alergii.

Într-un raport de la ”CTV News” din Canada privind tendința emergentă a alergiilor la canabis în era post-legalizare, imunolog și expert în alergii din Toronto, dr. Gordon Sussman, a spus că o expunere mai mare la canabis în rândul publicului larg va duce inevitabil la mai multe cazuri raportate de alergii la canabis.

Sussman a văzut un număr în creștere de pacienți sensibili la canabis în ultimii zece ani și studiază în mod activ alergiile nediagnosticate la canabis pentru a crește gradul de conștientizare și a pregăti mai bine medicii.

„Dacă te uiți la un studiu realizat din Colorado, aproximativ 10% dintre oamenii doar cu expunere pasivă au avut simptome de alergie [la canabis]”, a spus dr. Sussman. În același raport CTV, dr. Sussman a spus că contactul pielii cu planta de canabis poate provoca iritații variind de la o mâncărime ușoară până la urticarie și ochi umflați. Fumatul de canabis sau inhalarea polenului de canabis poate duce la strănut și la curgerea nasului, precum și la respirație șuierătoare, dificultăți de respirație și simptome de astm. Când pacienții cu canabis mănâncă semințe de cânepă sau alte produse de canabis, este, de asemenea, posibil să apară simptome anafilactice.

 

Ce să faci dacă ești alergic la canabis

Sussman a declarat pentru CTV News că pur și simplu evitarea canabisului este singurul „mod cu adevărat eficient de a face față unei alergii la canabis”. Vestea bună este că, dacă sunteți testat pozitiv pentru alergii la canabis și întâmpinați simptome obișnuite de alergie, un medic sau un specialist în alergii vă poate prescrie tratamente comune pentru alergii, pentru a reduce sau elimina simptomele.

 

Gând final

Alergia la canabis există, deși foarte rară, și se poate exprima diferit, dar există! Chiar dacă unora le e greu să creadă că și canabisul poate face rău cuiva, să nu uităm totuși că este o plantă. Iar plantele pot produce alergii! Chiar dacă efectele secundare nu sunt grave, este bine de știut dacă sunteți alergici la canabis înainte de utilizare. Și după cum am mai spun în multiple scrieri, înainte de a utiliza canabisul, consultați-vă cu un medic specialist, mai ales când vine vorba de tratamente cu canabis!

 


Referințe:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20582490

https://www.jaci-inpractice.org/article/S2213-2198(18)30594-4/abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29122396

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23549061?dopt=Abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18268387?dopt=Abstract

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0536.2009.01657.x

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26918793

https://www.ctvnews.ca/health/under-recognized-and-under-diagnosed-could-you-be-allergic-to-marijuana-1.3856853


Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Terpenele și efectul de anturaj

Auzim din ce în ce mai frecvent vorbindu-se despre efectul de anturaj al canabisului, dar ce înseamnă efectul de anturaj și de ce este important? Efectul de anturaj are foarte mult de-a face cu calitățile terapeutice ale plantei de canabis și, interesant, are foarte mult de-a face și cu compușii […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!