Este canabisul un calmant eficient după o intervenție chirurgicală majoră?

Val
Read Time:5 Minute, 57 Second

Cât de eficient este canabisul pentru ameliorarea durerii postoperatorii? Și cum se stabilește împotriva opioidelor și a altor medicamente pentru durere în ceea ce privește eficacitatea, accesibilitatea și efectele secundare? Citiți mai departe pentru a afla.

În zilele noastre, canabisul are multe aplicații. În afară de scopurile obișnuite de agrement, planta de canabis a fost creditată anecdotic și științific pentru potențialele sale atribute de promovare a sănătății. Doar uitându-vă la cercetările publicate în ultimele decenii, veți găsi o mulțime despre aceasta.

În acest articol, vom vorbi despre modul în care canabisul ar putea fi eficient pentru ameliorarea durerii după o intervenție chirurgicală majoră.

Vom aprofunda acest subiect examinând ceea ce spune cercetarea științifică, precum și celelalte opțiuni pentru care optează oamenii. Dacă aveți în vedere CBD-ul sau THC-ul pentru a vă atenua durerea postoperatorie, acest articol ar trebui să vă răspundă la întrebări.

Tratamente actuale pentru durerea post-chirurgicală

Nu toate operațiile sunt un proces lin. Unele proceduri sunt mai puțin aspre însă alte intervenții chirurgicale vă vor lăsa cu dureri insuportabile. Chiar și în țările unde canabisul medicinal este legal, medicii sunt înclinați să prescrie opțiuni mai tradiționale pentru ameliorarea durerii. Tipul de tratament la care este supus pacientul depinde de tipul de intervenție chirurgicală, precum și de toleranța la durere. Majoritatea acestor forme de tratament sunt în general sigure, cu excepția unor efecte secundare, cum ar fi greață, somnolență și vărsături.

Anestezice locale

Anestezicele amorțesc o anumită porțiune a corpului pentru o perioadă scurtă de timp. Unele dintre ele pot fi administrate pe cale orală, în timp ce altele vin sub forma unui medicament topic. În unele cazuri, blocurile nervoase sunt oferite pacienților care consideră că durerea lor este insuportabilă. Similar cu majoritatea anestezicelor, un bloc nervos desensibilizează regiunea specială a corpului din care radiază durerea. Se administrează de obicei printr-un cateter. Ce este minunat la blocurile nervoase este că reduc cantitatea de medicamente opioide administrate. Asta înseamnă mai puține episoade intense de greață, somnolență și alte efecte secundare.

Medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS)

Probabil mulți dintre voi ați luat ibuprofen pentru o durere de dinți foarte puternică sau celecoxib pentru a scăpa de o migrenă. Toate acestea sunt medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (cunoscute și sub numele de AINS) și, așa cum sugerează și numele, sunt utilizate în primul rând pentru a reduce inflamația. Le puteți achiziționa chiar și fără prescripție medicală. Dar există posibile efecte secundare de luat în considerare, cum ar fi amețeli și probleme de stomac. Ele pot pune, de asemenea, o problemă pentru cei care suferă de ulcere gastrice sau pentru cei care iau diluanți de sânge.

Tehnici de relaxare

Pentru cei care nu sunt adepții medicamentelor, există tehnici de relaxare care pot ajuta la ameliorarea durerii postoperatorii. Un exemplu bun este imaginea ghidată, în care îți creezi o imagine calmă și liniștitoare în mintea ta. Scopul acestei tehnici este de a vă oferi o distragere plăcută de la durere, reducând astfel intensitatea acesteia. Remediile homeopate, cum ar fi terapia la rece sau la căldură, de asemenea, acționează pentru a face durerea mai ușor de gestionat.

Analgezice non-opioide

Dacă aveți de-a face cu dureri ușoare până la moderate pe care nu mai doriți să le simțiți, analgezicele sunt o variantă. Acestea sunt adesea eficiente pe cont propriu și diminuează nevoia de a lua alte medicamente, reducând astfel potențialul de efecte secundare. La fel ca AINS, majoritatea analgezicelor sunt sigure pentru consum. Se pot procura de la orice farmacie fără a fi nevoie de rețetă. Un lucru pe care va trebui să-l aveți în vedere, totuși, este posibila deteriorare a ficatului dacă depășiți doza prescrisă. Dacă aveți deja probleme cu ficatul preexistent, va trebui să consultați un medic în prealabil.

Opioide pentru ameliorarea durerii post-chirurgicale

Anumite opioide sunt utilizate în mod obișnuit pentru ameliorarea durerii post-chirurgicale. Celor care suferă de dureri intense li se prescriu de obicei opioide. Aceste opioide, se leagă de receptorii opioizi din creier și măduva spinării. Semnalele sunt apoi trimise prin întregul corp, spunându-i că nu suferă. Cel mai mare avantaj al consumului de opioide pentru ameliorarea durerii este că efectele sunt imediate. Agonia este înlocuită de un sentiment euforic distinct. Dar, ca orice alt medicament sintetic, dezavantajele sunt grave, mai ales atunci când se face abuz.

Canabis medical pentru combaterea durerii

Într-un studiu realizat în 2008 [1], cercetătorii au descoperit o legătură între canabis și controlul durerii.

Când THC-ul intră în organism, se leagă de receptorii CB1 și CB2 din cadrul Sistemului Endocanabinoid (ECS). Activarea acestor receptori are potențialul de a produce efecte antiinflamatorii care ameliorează durerea și reduc hiperalgezia (sensibilitatea durerii anormal crescută). Cei care suferă de fibromialgie și migrene sunt familiarizați cu aceasta. THC-ul poate modula, de asemenea, atât nivelurile de dopamină, cât și serotonina, ceea ce ar putea ajuta și la reducerea durerii. CBD-ul prezintă, de asemenea, eficacitatea ca potențial compus antiinflamator [2] prin acțiunea sa indirectă asupra ECS. Scopul complet al potențialului analgezic al CBD-ului este în dezbatere, dar indică posibila eficacitate a terapiei cu canabis cu spectru complet.

Canabisul medical poate reduce consumul de analgezice?

Opioidele în sine nu sunt singura problemă. O altă problemă majoră este accesibilitatea la astfel de droguri (da, opioidele sunt droguri). Cu toate acestea, studii recente [3] arată cum canabisul ar putea reduce probabilitatea consumului de opioide. Un studiu a observat că 82% din 1.000 de respondenți care au luat canabis pentru a controla durerea au reușit fie să reducă, fie să oprească complet administrarea de medicamente contra durerii fără rețetă. Alți 88% au reușit să renunțe complet la analgezicele opioide. În unele cazuri, oamenii apelează la canabis medical pentru a evita efectele secundare neplăcute provocate de anumite medicamente. Dar, în cele din urmă, utilizarea controlată a canabisului în scopuri terapeutice permite pacienților să experimenteze ameliorare fără opioide. Prin urmare, șansele de a dezvolta o toleranță și dependență sunt semnificativ reduse.

Opioide vs Canabis pentru ameliorarea durerii post-chirurgicale

Există o diferență în modul în care canabisul și opioidele asigură ameliorarea durerii. Ați citit despre aceasta într-o secțiune anterioară a articolului cum că opioidele păcălesc creierul simțind că corpul nu suferă. Acest lucru se întâmplă imediat după ce medicamentele se leagă de receptorii opioizi ai creierului. Procesul cu canabis este ușor diferit. În schimb, întărește capacitatea organismului de a reduce senzația de durere, făcându-l mai natural, dar potențial mai puțin eficient.

Canabisul are promisiuni terapeutice, bineînțeles depinde și de ce tip de intervenție chirurgicală ați avut. Sunt necesare mai multe cercetări în ceea ce privește utilizarea canabisului pentru a reduce durerea post-chirurgicală, dar constatările actuale sunt într-adevăr promițătoare. Mai mult, planta este relativ sigură de utilizat înainte și după operație. Pentru siguranța voastră, ar fi înțelept să vă consultați medicul înainte de a lua canabis după operație.

 

Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din sursele mai jos menționate:

  1. Cannabinoids in the management of difficult to treat pain https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Antioxidative and Anti-Inflammatory Properties of Cannabidiol https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Could marijuana be an effective pain alternative to prescription medications? – ScienceDaily https://www.sciencedaily.com
Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Parlamentul UE susține creșterea nivelului de THC pentru cânepa industrială de la 0,2 la 0,3%

În octombrie 2020, Parlamentul UE de la Bruxelles a aprobat creșterea nivelului de THC pentru cânepa industrială pe teren într-un vot cheie privind politica agricolă comună. Parlamentul European a votat poziția sa de negociere cu privire la cele trei reglementări care modelează Politica Agricolă Comună (PAC). Acest text va face […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!