Read Time:7 Minute, 0 Second

THC-O: canabinoidul mai puțin cunoscut este căutat în unele cercuri ale comunității canabisului. THC-O este un canabinoid sintetic și prezintă unele diferențe distincte în structura și efectele sale chimice. Se spune că este de trei ori mai puternic decât tradiționalul THC (Delta-9 THC).

Dar, este sigur pentru consum? Află mai multe despre THC-O în acest material.

 

Introducere

Peisajul produselor derivate din cânepă și canabis a cunoscut o creștere semnificativă și inovare în ultimii ani, mulțumită parțial adoptării Farm Bill din 2018 în Statele Unite. Această legislație emblematică a legalizat cultivarea și vânzarea cânepei și a derivaților ei. După cum vă puteți imagina, o astfel de legislație a deschis porțile pentru noi oportunități în dezvoltarea și distribuirea de produse pe bază de cânepă, ducând la o explozie de opțiuni disponibile consumatorilor.

Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, legalitatea produselor derivate din cânepă rămâne neclară, în special pentru consumatori. De exemplu, unii susțin că THC-O intră sub umbrela derivatelor legale de cânepă. În schimb, alții susțin că potența și efectele sale psihoactive înseamnă că este considerată o substanță ilegală, controlată. Ca urmare, reglementările și interpretările variază de la jurisdicție la jurisdicție, ceea ce face esențial ca consumatorii să rămână informați cu privire la statutul legal al THC-O în zona lor.

 

Ce este THC-O?

THC-O este un analog sintetic sau geamăn chimic al THC-ului.

În ciuda asemănărilor lor, există diferențe distincte între cei doi compuși. În primul rând, în timp ce THC-ul este un canabinoid care se găsește în mod natural în plantele de canabis, THC-O poate fi produs numai sintetic printr-o serie de reacții chimice (potențial periculoase).

Transformarea nu este o operațiune ușoară și nici ceva ce oamenii pot (sau ar trebui) să facă acasă. Toți canabinoizii, fie că sunt CBD, THC sau THC-O, sunt toți foarte asemănători unul cu celălalt în ceea ce privește structura lor moleculară. Deci, chimiștii instruiți dintr-un laborator pot transforma relativ ușor un canabinoid în altul.

Odată ce chimiștii au în mână Delta-9 THC, ei adaugă anhidridă acetică pentru a produce acetat de THC-O.

THC-O nu poate fi găsit în sălbăticie și nici nu este un canabinoid pe care plantele îl pot produce biologic.

 

Efecte

Mulți consumatori de canabis au raportat în mod anecdotic că THC-O produce efecte puternice și distincte asupra corpului uman. Un raport comun este că THC-O este de trei ori mai puternic decât THC-ul natural. Din păcate, există cercetări științifice limitate asupra adevărului acestor afirmații. Ar fi dificil să găsim chiar și o recenzie imparțială în acest moment, deoarece canabinoidul nu este disponibil pe scară largă.

Cu toate acestea, se știe că, fiind un analog al THC-ului, THC-O este un compus psihoactiv. Cu toate acestea, debutul și durata intensității induse de THC-O pot varia. Spre deosebire de alimentele cu THC, THC-O are capacitatea de a se metaboliza în fluxul sanguin înainte ca efectele sale să devină evidente.

În timp ce rapoartele online au indicat că THC-O este de aproape trei ori mai puternic decât Delta-9 THC, un studiu publicat în iunie 2023 a constatat că 79% dintre utilizatori au raportat că THC-O are puțin sau deloc efect psihoactiv. Efectele THC-O poate include o percepție senzorială sporită, o relaxare crescută și o creativitate sporită, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Având în vedere că cercetările insuficiente ne limitează înțelegerea efectelor și riscurile potențiale ale THC-O, consumatorii ar trebui să evite THC-O și să se limiteze la canabinoizii naturali.

 

Beneficii

Beneficiile utilizării THC-O, pentru majoritatea utilizatorilor, provin probabil din presupusa sa potență și din flexibilitatea oferită de statutul său legal neclar.

Cu toate acestea, literatura științifică despre THC-O este extrem de limitată. Majoritatea informațiilor disponibile se bazează pe rapoarte anecdotice ale consumatorilor, care nu sunt științifice sau de încredere, având în vedere modul în care fiziologia și doza unei persoane le pot afecta experiența cu canabis. Deși există o explorare în curs, beneficiile specifice (dacă există) ale THC-O în comparație cu alți canabinoizi rămân neclare.

Dovezile anecdotice sugerează că THC-O poate oferi efecte unice și o potențială ușurare pentru unii oameni. De exemplu, unii utilizatori susțin că THC-O oferă o relaxare îmbunătățită, o creativitate sporită și o experiență psihoactivă mai intensă decât alți canabinoizi.

Un alt potențial punct de vânzare al THC-O este accesibilitatea acestuia, deoarece este disponibil pentru cumpărare legal în anumite jurisdicții în care THC-ul natural este interzis. Cu toate acestea, acest lucru devine din ce în ce mai puțin obișnuit, deoarece agențiile de aplicare a legii sunt din ce în ce mai conștiente de THC-O și de încercările sale de a eluda programarea conform Legii Agricole din 2018. DEA a declarat că tot „tetrahidrocanabinolul derivat sintetic [cum ar fi THC-O] rămâne o substanță controlată din Lista I” și, prin urmare, sunt ilegale conform legii federale.

 

Riscuri

Ca și în cazul oricărei substanțe, există riscuri potențiale asociate cu utilizarea THC-O. Cu toate acestea, este important de reținut că cercetările științifice privind pericolele specifice ale THC-O sunt limitate și o mare parte din informațiile disponibile se bazează pe rapoarte anecdotice și cunoștințe generale despre canabinoizi.

Este de la sine înțeles că, dacă THC-O este într-adevăr mai psihoactiv, unii utilizatori ar fi expuși unui risc mai mare de a experimenta reacții adverse precum anxietatea sau simptome similare.

Faptul că THC-O este derivat sintetic ridică și îngrijorări cu privire la consistența și calitatea produsului. Prin urmare, asigurarea testării adecvate și a măsurilor de control al calității în timpul producției este crucială pentru a minimiza potențialele impurități sau contaminanți.

De îngrijorare deosebită, un studiu din 2023 publicat în ”Journal of Medical Toxicology” avertizează asupra pericolului potențial al inhalării acetatului de THC-O. Cercetătorii afirmă că THC-O este similar structural cu acetatul de vitamina E. Dacă acest compus vă sună familiar, este pentru că acetatul de vitamina E a fost responsabil pentru focarul din 2019 de leziuni pulmonare asociate vapatului.

În ceea ce privește efectele secundare și posibilele complicații, experiențele individuale pot varia. După cum s-a raportat, efectele secundare tipice asociate cu utilizarea THC-O includ anxietate crescută, paranoia, amețeli, gură uscată și funcția cognitivă afectată. Trebuie remarcat faptul că aceste efecte secundare pot fi influențate de factori precum doza, sensibilitatea individuală, și prezența altor substanțe.

În cele din urmă, efectele psihoactive intense ale THC-O pot crește riscul de afectare a judecății și a abilităților motorii afectate, ceea ce poate duce la accidente sau alte probleme de siguranță. Ca întotdeauna, nu recomand nicio substanță sintetică, însă dacă chiar vreți să încercați, este mai bine să vă consultați cu profesioniștii din domeniul sănătății înainte de a utiliza orice substanță psihoactivă nouă, cum ar fi THC-O.

 

Gând final

Înțeleg că în multe țări din lume (inclusiv România) THC-ul este ilegal și fiecare dintre cei pasionați de canabis vor căuta alternative de a înlocui acest canabinoid natural mult iubit. Totuși, THC-O nu este o alternativă sănătoasă cum, de altfel, nu e niciun produs sintetic! Dar, alegerea vă aparține. Aveți grijă ce inhalați pentru că e mai bine să fi precaut decât să-ți pară rău.

Rămâneți pe natural!

 


Referințe:

Bone C, Munger K, Klein C, Strongin R. New Kinds of [Hash]tags: An Interdisciplinary Examination of Semi-Synthetic Cannabinoids. Journal of Student Research. 2022;11(2).

Kruger DJ, Bone C, Meacham MC, Klein CH, Kruger J. THC-O-Acetate: Scarce Evidence for a Psychedelic Cannabinoid. Journal of Psychoactive Drugs. Published online June 29, 2023:1-5. doi:https://doi.org/10.1080/02791072.2023.2230573

Benowitz NL, Havel C, Jacob P, O’Shea DF, Wu D, Fowles J. Vaping THC-O Acetate: Potential for Another EVALI Epidemic. Journal of Medical Toxicology: Official Journal of the American College of Medical Toxicology. 2023;19(1):37-39. doi:https://doi.org/10.1007/s13181-022-00921-3

Sugawara N, Norio Yasui-Furukori, Shimoda K. A case of panic attack developing after THC‐O acetate inhalation using an e‐cigarette device. Published online May 4, 2023. doi:https://doi.org/10.1002/npr2.12345

Bueno J, Greenbaum EA. (−)-trans-Δ9-Tetrahydrocannabiphorol Content of Cannabis sativa Inflorescence from Various Chemotypes. Journal of Natural Products. 2021;84(2):531-536. doi:https://doi.org/10.1021/acs.jnatprod.0c01034

 


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment