Read Time:7 Minute, 9 Second

Se spune că THCH-ul are proprietăți psihoactive intense. Ce este THCH? Cum se produce? Care sunt efectele și riscurile consumului? Hai să aflăm împreună despre THCH.

 

Ce este THCH?

Canabisul conține sute de compuși numiți canabinoizi, flavonoide, terpene. Aproximativ 150 de canabinoizi minori au fost deja descoperiți în plantă, după cum a confirmat un studiu din 2022. THCH-ul, este un canabinoid minor din canabis, dar se găsește doar în concentrații mici în plantă. Este un compus care apare în mod natural în natură dar și care poate fi produs și pe cale sintetică.

 

Cum se produce THCH-ul?

Canabinoidul THCH a fost descoperit de Roger Adams în 1942. În 2019, un grup de oameni de știință italieni, același grup care a descoperit canabinoidul THCP-ul, a reușit să îl izoleze din planta de canabis. Amândoi acești compuși sunt rari și susceptibili de a fi psihoactivi. Un studiu publicat în revista ”Scientific Reports” precizează că cercetătorii au identificat nu doar THCH, ci și CBDH.

Cercetătorii au folosit o coloană cromatografică pentru a separa cantități mici de THCH din extractul tulpinii FM2 de canabis, aceeași tulpină în care au identificat THCP-ul. Acest proces se numește separare a substanțelor prin cromatografie.

Cercetătorii au turnat extractul de canabis într-o coloană cromatografică care a fost umplută cu particule de filtru de siliciu. Această metodă a produs o varietate de canabinoizi la diferite debite ale coloanei și ale stratului.

 

Producția de THCH: cum funcționează în practică?

Dr. Mark Scialdone este un expert recunoscut în domeniul chimiei organice, specializat în chimia produselor naturale și a subliniat că produsele THCH nu sunt naturale. Ca argument pentru această afirmație, el citează un studiu care descrie sinteza THCP-ului prin reacție chimică. El a afirmat că canabinoizii cu diferite lungimi ale lanțului de carbon, cum ar fi THCH, nu sunt extrași din canabis, ci sunt produși pe cale sintetică.

Potrivit Dr. Scialdone, oamenii de știință folosesc un proces chimic numit “terpenilare” pentru a produce THCP, care combină o substanță numită heptilresorcinol cu un derivat terpenic al limonenei numit PMD (p-mentha-2,8-dien-1-ol). Acest proces produce o nouă moleculă care are un lanț mai lung decât THC-ul. Astfel, în loc să adauge carboni suplimentari la molecula de THC, oamenii de știință folosesc o substanță sintetică (precursor) care are deja numărul corespunzător de atomi de carbon atunci când este terpenilat.

Pentru a produce THCH, chimiștii folosesc rezorcinol cu o lungime a lanțului de șase atomi de carbon (hexilrezorcinol). Rezorcinolul este un compus chimic organic care aparține benzendiolilor.

Dar, întrucât o singură tulpină italiană de canabis (FM2) nu este cu siguranță suficientă ca sursă de THCH pentru producția comercială, acesta poate fi sintetizat din alte canabinoide, de exemplu prin transformarea CBD/CBDH în THCH.

 

 

Structura chimică

THCH (Δ9-THCH, Δ9-Parahexil, n-Hexil-Δ9-THC) este omologul hexil al Delta-9-THC (tradiționalul THC). Acest lucru înseamnă că are o structură similară cu Delta-9-THC, dar în loc de lanțul lateral clasic pentil, are un lanț lateral hexil.

În chimie, termenul omolog se referă la o serie de compuși chimici care diferă unul de celălalt printr-o unitate repetitivă. În cazul canabinoizilor, unitatea repetitivă obișnuită este lungimea lanțului lateral alchil atașat la moleculă.

Hexilul este o grupare alchilă care constă din șase atomi de carbon într-un lanț liniar. Și exact asta este ceea ce are THCH-ul. Prin urmare, THCH conține aceleași grupuri funcționale ca și THC-ul, dar are o lungime diferită a legăturilor laterale.

După cum sugerează un studiu din 2018, lanțurile laterale din compușii canabinoizi pot duce la modificări ale afinității și farmacologiei receptorilor canabinoizi.

 

Efectele THCH

Structura chimică permite THCH-ul să se lege mai bine de receptorii din creier (CB1), motiv pentru care este mai activ pe acești receptori decât THC-ul. Se pare că THCH-ul se leagă de acești receptori cu până la 10% mai eficient. Unii consumatori raportează că activitatea sa asupra receptorilor CB1 este de până la 25 de ori mai puternică decât cea a THC-ului, ceea ce sugerează că este un alt canabinoid care are efecte psihoactive foarte intense. Cu toate acestea, trebuie adăugat că o legare mai puternică la receptori nu face automat un compus mai puternic. Deși THCH-ul pare a fi mai activ, acest lucru nu spune nimic despre efectul său global asupra organismului.

Afirmația privind puterea efectului THCH asupra receptorilor nu a fost fundamentată științific. Prin urmare, este necesar să se aștepte cercetări relevante și să se ia aceste informații doar ca recenzii ale consumatorilor.

După cum am menționat deja, THCH are proprietăți psihoactive. Unii utilizatori au raportat senzații de relaxare, euforie, îmbunătățirea stării de spirit, ameliorarea durerii și efecte fizice și psihologice intense.

Echipa de cercetători italieni din spatele descoperirii THCH a testat efectele sale farmacologice pe șoareci și a sugerat într-un studiu științific că THCH ajută la ameliorarea senzațiilor legate de durere.

Se așteaptă ca THCH-ul să aibă proprietăți similare cu THC-ul, cum ar fi:

 • stimularea apetitului
 • ameliorarea simptomelor de durere și inflamație
 • proprietăți neuroprotectoare
 • ajutor la stările de greață
 • suport pentru somn

 

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a demonstra beneficiile potențiale. Cele mai multe dintre efectele raportate se bazează pe un singur studiu și pe rapoarte utilizatorilor. Canabinoidul THCH poate avea efecte similare cu THC-ul, dar este posibil să afecteze organismul cu o intensitate mai mare.

Se pare că efectele THCH durează mai mult decât cele ale altor canabinoizi cu proprietăți psihoactive. Cu toate acestea, nici măcar această afirmație nu este fundamentată științific și se bazează doar pe experiența utilizatorilor.

 

Riscuri și efecte secundare posibile

Deși oamenii de știință sunt de acord că canabinoizii naturali sunt siguri pentru uz medical și recreațional, puritatea și siguranța canabinoizilor derivați pe cale sintetică nu pot fi adesea documentate.

Dr. Bonni Goldstein, un medic californian care recomandă canabisul pacienților de 15 ani, îi avertizează pe pacienți să nu ia astfel de substanțe: “S-a demonstrat că canabinoizii naturali sunt unii dintre cei mai siguri compuși cunoscuți; cu toate acestea, noii canabinoizi produși pe cale sintetică nu numai că sunt contaminați cu o serie de substanțe toxice, dar pot provoca efecte adverse.”

Oamenii de știință au detectat substanțe necunoscute, cum ar fi izomeri nenaturali, solvenți reziduali și alți compuși neidentificați în unele produse fabricate pe cale sintetică. Acest lucru le face să fie produse potențial periculoase pentru consumul uman.

 

Reacțiile adverse posibile ale THCH

THCH, ca majoritatea canabinoizilor minori, nu face obiectul unor cercetări științifice privind modul în care afectează organismul uman. Totuși, este posibil ca utilizatorii să experimenteze anumite reacții adverse, cum ar fi:

 • Anxietate
 • Ritm cardiac crescut
 • Dureri de cap
 • Oboseală și somnolență
 • Gură uscată
 • Înroșirea ochilor
 • Paranoia

 

Care este siguranța produselor THCH?

În prezent, produsele THCH apar în principal în magazinele online din străinătate, de exemplu în Austria, Franța și Grecia. Gama include cartușe pentru vapat, distilate, hașiș, flori, tincturi și gummies.

Dacă achiziționați produse care conțin canabinoizi, trebuie să respectați următoarele informații:

 • Analiză de laborator: Rapoartele de laborator ale unor terțe părți oferă date obiective privind puritatea produsului, conformitatea cu reglementările, siguranța și multe altele.
 • Ingrediente: Este necesar să ne asigurăm că produsul nu conține aditivi, materiale de umplutură și toxine nepotrivite.
 • Sursa de canabis: Este recomandabil să găsiți o companie care folosește canabis cultivat la nivel local, cât mai proaspăt posibil și fără pesticide și erbicide.
 • Reputația companiei: O companie stabilită și de încredere, care este prezentă pe piața canabisului de câțiva ani și care are recenzii pozitive pentru produsele și serviciile sale.

În prezent, poate fi destul de dificil să se detecteze adevăratul conținut de canabinoizi al unui produs, în special în cazul produselor neomologate. Acest lucru face dificil de comentat dacă THCH-ul poate fi consumat în siguranță. În plus, dacă vânzătorul nu furnizează rezultatele testelor de laborator efectuate de terți, este imposibil să se știe dacă produsele nu conțin substanțe nedorite (pesticide și metale grele).

 

Gând final

THCH-ul este omologul hexil al THC-ului, deci are o structură similară cu cea a THC-ului, dar în loc de lanțul lateral tipic pentil are un lanț lateral hexil.

Cercetătorii care au descoperit THCH-ul consideră că acesta este al doilea cel mai puternic canabinoid psihoactiv după THCP. Până în prezent se cunosc puține lucruri și trebuie să așteptăm ca cercetările să evalueze eficacitatea, potențialul terapeutic și siguranța acestuia.

În România, atât THC-ul cât și omologii acestuia, sunt ilegali.

Legislația privind canabinoizii derivați din canabis se poate schimba rapid, fiecare țară adoptând o abordare diferită. 

 


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment