Read Time:8 Minute, 31 Second

Sistemul endocanabinoid este format dintr-o vastă rețea de semnale chimice și receptori celulari care se găsesc în tot corpul: în creier, organe, țesuturi conjunctive, glande și celule imunitare.

 

Ce este sistemul endocanabinoid?

Sistemul endocanabinoid (ECS) este un sistem complex de semnalizare celulară. Acest sistem joacă un rol-cheie în menținerea homeostaziei (stabilitatea mediului intern) organismului nostru și este responsabil pentru o varietate de funcții, cum ar fi reglarea nivelului de hormoni, a temperaturii corporale, a somnului, a stării de spirit și multe altele.

Cele trei componente principale ale sistemului endocanabinoid sunt:

 • Receptori endocanabinoizi
 • Endocanabinoizi
 • Enzime

 

Receptori endocanabinoizi

Receptorii endocanabinoizi se găsesc în aproape fiecare celulă a corpului uman. Printre cei principali se numără:

 • Receptorii CB1 – prezenți în principal în sistemul nervos central (măduva spinării și creierul). Aceștia sunt implicați în reglarea motilității digestive, a secreției de lichid gastric, a funcției neurotransmițătorilor și a hormonilor, a permeabilității intestinale, a apetitului și a reglării dispoziției.
 • Receptorii CB2 – se găsesc în principal în organele interne, în sistemul nervos periferic (celule nervoase situate în afara creierului și a măduvei spinării) și în celulele imunitare.
 • Receptorii gamma
 • Receptorii vanilloizi

 

Aceasta este partea din sistem care primește mesajul și “acționează”.

 

Endocanabinoizi

Endocanabinoizii sunt mesageri chimici care interacționează cu receptorii. Aceștia transmit mesaje dintr-o parte a corpului în alta și le spun receptorilor endocanabinoizi ce trebuie să facă.

Printre endocanabinoizii identificați până în prezent se numără:

 • Anandamida (N-arachidonoiletanolamida; AEA)
 • 2-arachidonoil glicerol (2-AG)
 • Eter glicerilic de 2-arachidonil
 • O-arachidonoil-etanolamină
 • N-arachidonoil dopamină (NADA)

 

Există și alți derivați de acizi grași care pot bloca sau activa receptorii endocanabinoizi.

Canabinoizii care provin din canabis (fitocanabinoizi) au aceeași funcție ca și endocanabinoizii și sunt foarte asemănători cu aceștia la nivel molecular.

 

Enzime

Odată ce endocanabinoizii au determinat răspunsul necesar din partea organismului, intervin enzimele. Treaba lor este de a descompune endocanabinoizii care nu mai sunt necesari.

Două enzime principale sunt responsabile pentru acest lucru:

 • Hidrolază amidică a acizilor grași (FAAH)
 • Monoacilglicerol hidrolază (MAGL)

 

Când a fost descoperit sistemul endocanabinoid?

Sistemul endocanabinoid a fost descoperit pentru prima dată în 1988 de către un grup de oameni de știință finanțați de guvernul Statelor Unite. Aceștia au descoperit că există un tip unic de receptor care răspunde la extractul de canabis. Acesta era receptorul endocanabinoidic CB1.

După această descoperire, cercetările privind sistemul endocanabinoid au explodat. O echipă de la compania farmaceutică Pfizer a creat un analog al THC-ului care a permis oamenilor de știință să cartografieze localizarea acestor receptori. S-a constatat că receptorii endocanabinoizi sunt mai abundenți în creier decât orice alt tip de neurotransmițător și a fost descoperit un al doilea tip de receptor endocanabinoid, receptorul CB2.

În 1992, o echipă de oameni de știință (Raphael Mechoulam, William Devan și Dr. Lumír Hanuš) a descoperit un mesager chimic natural care interacționa cu receptorii endocanabinoizi. Aceștia l-au numit anandamidă (după cuvântul sanscrit pentru “fericire”).

Trei ani mai târziu, Mechoulam și echipa sa au descoperit un al doilea endocanabinoid – 2-AG.

 

Cum funcționează sistemul endocanabinoid?

Endocanabinoizii și fitocanabinoizii interacționează cu receptorii din organism. În termeni simpli, (endo)canabinoizii acționează ca niște chei, iar receptorii ca niște încuietori. Odată ce receptorii canabinoizi sunt activați (adică odată ce cheia este introdusă în lacătul potrivit), se declanșează procesul de reglare a diferitelor funcții fiziologice. Atunci când ECS readuce organismul la echilibru, enzimele descompun canabinoizii în exces. Conform studiilor științifice publicate până în prezent, ECS pare să afecteze starea de spirit, memoria, somnul, funcția motorie, metabolismul, sistemul imunitar, inflamația, percepția durerii, apetitul și multe altele. Află mai multe despre cum funcționează sistemul endocanabinoid AICI.

 

Canabinoidele și sistemul endocanabinoidian

Canabinoizii interacționează cu ECS în diferite moduri. De exemplu, THC-ul (Delta-9-THC) se leagă cu mare afinitate de receptorul CB1, provocând modificări caracteristice în percepție și emoție.

CBD-ul, pe de altă parte, nu produce efecte psihoactive și, probabil, are o afinitate mică sau deloc pentru receptorii CB1 și CB2, dar modulează într-un anumit fel activitatea acestora și, prin urmare, are o serie de beneficii terapeutice. Acesta poate ajuta în cazul insomniei, al stresului și anxietății, al somnului sau al inflamației. În calitate de modulator al receptorului CB1, CBD-ul poate reduce, de asemenea, unele dintre efectele fiziologice adverse ale THC-ului. CBD-ul acționează și asupra altor receptori, cum ar fi receptorii de serotonină sau receptorii vaniloizi.

Terpenele (compușii responsabili de mirosul și gustul plantei) din canabis interacționează, de asemenea, cu ECS și pot spori sau completa efectele canabinoizilor.

Mai jos este prezentată o imagine de ansamblu a modului în care unele canabinoide acționează asupra receptorilor CB1 și CB2.

 • CBD (canabidiol) – probabil că nu se leagă direct de receptorii CB1 și CB2, dar modulează activitatea acestora
 • H4CBDse leagă atât de receptorii CB1, cât și de CB2
 • HHC (hexahidrocannabinol) – este probabil ca molecula activă (9R)-HHC să se lege puternic de receptorul CB1 și slab de receptorul CB2
 • THC (tetrahidrocannabinol) – stimulează receptorii CB1 și CB2
 • CBGinteracționează cu receptorii CB1 și CB2
 • CBN – se leagă atât de receptorii CB1, cât și de cei CB2, dar cu o putere mult mai mică decât, de exemplu, THC (aproximativ 10% din puterea THC).
 • THCV – se leagă atât de receptorii CB1, cât și de CB2; la doze mici blochează activitatea CB1 (antagonist), la doze mai mari o activează (agonist).

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin modul în care funcționează canabinoizii, endocanabinoizii și întregul sistem endocanabinoid. Oamenii de știință nu au reușit încă să studieze și să descrie toate mecanismele și efectele.

 

Care sunt cauzele deficienței de endocanabinoizi?

Neurologul și cercetătorul medical Ethan Russo a venit cu teoria în 2016, conform căreia anumite probleme de sănătate ar putea fi cauzate de o lipsă de endocanabinoizi sau de o disfuncție a sistemului endocanabinoid. Deficiența endocanabinoidă clinică (CED), așa cum se numește această afecțiune, ar putea explica cauza de bază a multor probleme de sănătate idiopatice.

Idiopatic se referă la probleme de sănătate sau simptome care nu au o cauză identificabilă. Acestea pot include, de exemplu, anumite tipuri de migrene, fibromialgia sau sindromul colonului iritabil. Sistemul medical convențional se referă de obicei la aceste afecțiuni ca fiind “psihosomatice”. Acest lucru, desigur, face foarte dificilă tratarea lor.

Funcționarea defectuoasă a ECS poate fi legată de alte dificultăți, cum ar fi:

 • durere
 • inflamație
 • tulburări metabolice
 • tulburări ale sistemului nervos central
 • boli cardiovasculare
 • boli autoimune
 • tulburări gastrointestinale și altele

 

Cum se stimulează sistemul endocanabinoid?

Vestea bună este că puteți susține sistemul endocanabinoid și producția de endocanabinoizi. Pe lângă includerea fitocanabinoizilor (cum ar fi produsele CBD), există și alte modalități de a îmbunătăți funcționarea ECS, cum ar fi consumul anumitor alimente, exercițiile fizice sau schimbarea stilului de viață.

 • Acizi grași esențiali

Puteți stimula producția de endocanabinoizi prin consumul unei cantități suficiente de acizi grași. Organismul este capabil să sintetizeze majoritatea grăsimilor din alimente, cu excepția acizilor grași esențiali omega-3 și omega-6, care sunt esențiali pentru buna funcționare a creierului și a sistemului nervos. Raportul ideal dintre omega-6 și omega-3 este considerat a fi de 2:1 sau 3:1.

Și unde găsiți acești acizi grași esențiali? Includeți în dieta dumneavoastră ouă, pește și păsări de curte, legume cu frunze verzi, nuci, migdale, semințe (in, chia, floarea-soarelui și cânepă) și uleiuri vegetale (soia, canola, cânepă).

 

 • Ciocolată

Ciocolata neagră și cacaua conțin o serie de minerale, precum și antioxidanți, cum ar fi flavonoidele, care ajută la reducerea stresului oxidativ. Dar, în plus, conține și endocanabinoidul anandamidă și alți doi compuși (N-oleiletanolamina și N-linoiletanolamina) care inhibă descompunerea acestuia. Anandamida este denumită “molecula fericirii” și activează receptorii endocanabinoizi, putând astfel avea efecte benefice asupra foamei, somnului, durerii, stării de spirit sau memoriei.

 

 • Ierburi și mirodenii

Sistemul endocanabinoid poate fi susținut și de anumite plante sau condimente. De exemplu, melisa, oregano, scorțișoara, cuișoarele, hameiul, piperul negru și alte tipuri de plante conțin terpenele beta-cariofilen – o substanță care ajută la stimularea receptorilor CB2 conectați la sistemul nostru nervos periferic.

Una dintre cele mai populare plante medicinale, echinaceea stimulează, de asemenea, ECS. Oamenii o folosesc adesea pentru a scurta durata unei răceli sau pentru a reduce anxietatea și a ameliora oboseala. Această plantă conține alchilamide, care au potențialul de a atenua inflamația prin legarea la receptorul CB2. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că alchilamidele potențează efectul endocanabinoizilor.

Un alt compus benefic pentru ECS este curcumina, un compus care se găsește în turmeric. Acesta este un antioxidant care poate avea un efect benefic asupra digestiei și, prin legarea la receptorul CB1 și creșterea nivelului de endocanabinoizi din creier, ar putea fi util și în combaterea depresiei.

 

Mai multe sfaturi pentru a sprijini ECS

Sistemul endocanabinoid poate fi stimulat și de diverse activități și de un stil de viață sănătos. Activitățile recomandate includ:

 • Exerciții fizice (intensitate medie și mare)
 • Osteopatie (o terapie care presupune că majoritatea problemelor sunt legate de postură; scopul este de a restabili sistemele scheletic și muscular)
 • Yoga și exerciții de respirație
 • Interacțiunea socială într-un mediu natural și lipsit de stres

 

Gând final

Sistemul endocanabinoid este un sistem complex de semnalizare celulară. Acesta ajută la reglarea funcțiilor fiziologice, inclusiv a nivelurilor hormonale, a temperaturii corpului, a somnului și a stării de spirit. Atunci când organismul se dezechilibrează dintr-un anumit motiv (stres, durere, inflamație), endocanabinoizii sunt mobilizați și receptorii endocanabinoizi sunt activați. Ulterior, se declanșează mecanisme de reglementare care ajută organismul să mențină (sau să restabilească) homeostazia. Pe lângă endocanabinoizi, fitocanabinoizii din planta de canabis afectează, de asemenea, ECS-ul.

Conform cercetărilor anterioare, se pare că deficitul de endocanabinoizi sau disfuncția ECS duce la probleme de sănătate și poate fi o explicație pentru unele boli fără o cauză identificabilă.

Produsele canabinoide legale și fără prescripție medicală, cum ar fi uleiurile și picăturile de CBD, CBN, CBG, capsulele sau alte produse, vă pot ajuta să vă suplimentați (endo)canabinoizii, dar puteți stimula ECS și prin exerciții fizice, anumite plante sau grăsimi vegetale.

 


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment