Read Time:5 Minute, 55 Second

Hexahidrocanabihexolul (HHCH) este un derivat sintetic care nu se găsește în mod natural în planta de canabis. A fost sintetizat pentru prima dată de Roger Adams în 1942. Hai să vedem ce zic studiile despre acest canabinoid sintetic.

 

Ce este HHCH și cum se formează?

HHCH înseamnă hexahidrocanabihexol. Nu se găsește în planta de canabis, spre deosebire de mulți alți canabinoizi precum CBD, CBN, CBG și THC care apar în mod natural în plantă.

A fost sintetizat pentru prima dată în 1942 de chimistul american Roger Adams și într-un studiu a indicat că HHCH este mai eficient decât omologul pentil și heptil sau analogul nesaturat al THC-ului.

HHCH este un derivat sintetic de canabinoid care necesită producție profesională de laborator. Este creat prin hidrogenarea distilatului THCH (tetrahidrocanabihexol) și transformarea acestuia în HHCH.

Acest compus este sub forma unui ulei gros care este foarte vâscos. Devine mai maleabil atunci când este ușor încălzit și își schimbă culoarea atunci când este oxidat fără a afecta eficiența sau a suferi transformări chimice.

 

Structura chimică și stereoizomerii

HHCH are formula moleculară C22H34O2. Și deoarece este un compus hidrogenat, similar cu H4CBD și HHC, este format din 2 stereoizomeri diferiți, adică molecule:

 

 • 9(R)-hexahidrocanabihexol, de asemenea 9β-hexahidrocanabihexol, 9β-HHCH, 9(R)-HHCH
 • 9(S)-hexahidrocanabihexol, de asemenea 9α-hexahidrocanabihexol, 9α-HHCH, 9(S)-HHCH

 

Molecula (9R) se leagă foarte eficient de receptorii CB1 din sistemul endocanabinoid (ECS), care produce un efect psihoactiv, în timp ce 9(S) este denumit o componentă inactivă.

Pentru asta, să citam un studiu din 2023 care a analizat canabinoidul HHC și a concluzionat că izomerul 9(R) se leagă cu o afinitate mai mare de receptorii CB1 (sistemul nervos, în creier) și CB2 (în sistemul imunitar, tractul digestiv și alte organe) și că activitatea moleculei 9(R) corespunde aproape cu activitatea THC, în timp ce izomerul 9(S) se leagă puternic în studiile asupra receptorilor canabinoizi, dar arată o activitate redusă în testele funcționale.

 

Efecte

Se crede că HHCH are efecte psihoactive similare cu THC-ul. Efectele sunt raportate a fi mai blânde, dar în comparație cu HHC-ul, acționează mai mult timp.

După cum Roger Adams a indicat deja în studiul său că HHCH-ul este mai eficient decât omologul pentil și heptil sau analogul nesaturat al THC-ului, se poate presupune că HHCH exercită un efect psihoactiv puternic asupra organismului. Cu toate acestea, pentru a trage concluzii, avem nevoie de noi cercetări relevante.

Ca și alți canabinoizi, HHCH-ul interacționează cu ECS din organism. Descoperirile timpurii sugerează că HHCH-ul prezintă o afinitate mai mare pentru receptorii CB1, având, prin urmare, un efect psihoactiv și, de asemenea, interacționează cu receptorii CB2, care contribuie la modularea sistemului imunitar și la reducerea inflamației. Efectele vor depinde, de asemenea, de compoziția produsului, adică de raportul dintre izomerii 9(R) și 9(S) din produs.

Se poate aștepta ca, similar altor canabinoizi cu proprietăți psihoactive, HHCH poate afecta percepția, poate induce sentimente de euforie sau relaxare și poate atenua simptomele durerii și inflamației.

Trebuie subliniat faptul că efectele HHCH pot dura de la 2 până la 8 ore, așa că este important să îl folosiți în mod responsabil și cu moderație. În niciun caz nu este recomandat să conduceți vehicule sau să folosiți utilaje după utilizare.

 

Riscuri

Oamenii de știință sunt de acord că canabinoizii naturali sunt siguri pentru uz medical și recreațional, în timp ce canabinoizii sintetici adesea nu pot fi dovediți a fi puri și siguri.

S-a descoperit că unele produse fabricate sintetic conțin substanțe necunoscute, cum ar fi izomeri nenaturali, solvenți reziduali și alți compuși nerecunoscuți, ceea ce le poate face nesigure pentru consumul uman.

Canabinoizii sintetici sunt canabinoizi creați artificial. Definiția legală este: „orice material, compus, amestec sau preparat care conține o substanță și acționează similar unui canabinoid natural și este produs artificial”.

 

Exemple de canabinoizi (semi)sintetici includ, dar nu se limitează la, HHC, THCB, THCO, THCJD și alții.

Acești compuși pot fi mult mai puternici decât canabinoizii naturali, iar acest lucru crește riscul potențial de supradozaj și intoxicație. În general, riscurile utilizării canabinoizilor sintetici pot include efecte psihologice negative, care includ panică, paranoia, anxietate și uneori halucinații.

Alte reacții adverse posibile:

 • Creșterea ritmului cardiac
 • Dureri de cap
 • Oboseală și somnolență
 • Gură uscată
 • Înroșirea ochilor

 

În prezent, nu este exclus să apară și alte efecte adverse nedetectate. Intensitatea efectelor secundare va depinde de mai mulți factori precum sănătatea, vârsta, proporțiile corpului, metabolismul, toleranța utilizatorului, precum și doza și metoda de consum.

 

Sunt sigure produsele cu HHCH?

Întrucât cercetarea și dezvoltarea HHCH este încă în fazele sale incipiente, acest lucru evidențiază necesitatea unor studii amănunțite, controlate și revizuite de colegi pentru a evalua efectele, profilul de siguranță și potențiala utilizare medicală.

În prezent, poate fi destul de dificil să afli care este conținutul real de canabinoizi în produsele fără licență. În plus, dacă vânzătorul nu furnizează analize ale testelor de laborator terțe, nu este posibil să se detecteze dacă produsele conțin substanțe nedorite, cum ar fi pesticide, solvenți și metale grele.

Această problemă este, de asemenea, legată de legislația complexă a canabinoizilor din întreaga lume. Nu este ușor de evaluat siguranța produselor atunci când majoritatea țărilor nu au în prezent legi care să reglementeze aceste substanțe, inclusiv România.

Aceasta înseamnă că există o lipsă de legislație care să asigure siguranța, calitatea și legalitatea.

Când cumpărați orice produse cu canabinoide, căutați întotdeauna următoarele informații:

 

 • Rezultate de laborator: Rapoartele de laborator terță parte oferă date obiective despre puritatea produsului, conformitatea legală (limita maximă de THC), siguranță și multe altele.
 • Compoziție: Asigurați-vă că produsul nu conține ingrediente, materiale de umplutură și toxine neadecvate.
 • Sursă de canabis: Cea mai bună sursă este canabisul cel mai proaspăt posibil, cultivat local, care nu conține pesticide sau erbicide.
 • Reputația companiei: Aflați despre producător/vânzător. O companie consacrată și de încredere, care activează de câțiva ani pe piața canabisului, are recenzii pozitive pentru produsele și serviciile sale.

 

Gând final

Producția de HHCH necesită exclusiv o procedură de laborator profesională, fiind creat prin hidrogenarea distilatului de THCH și conversia acestuia în HHCH.

Este format din 2 stereoizomeri 9(R) și 9(S), în timp ce raportul dintre aceste molecule afectează eficacitatea și rezistența produsului.

Ca și alți canabinoizi psihoactivi, poate afecta percepția sau poate induce sentimente de euforie sau relaxare.

Cartușele și lichidele destinate vaporizării HHCH, uleiurile, distilate, flori și haș sunt deja disponibile pe piața canabisului. Utilizatorii ar trebui să abordeze produsele HHCH cu prudență și să ia în considerare toate riscurile înainte de a cumpăra. În prezent, nu există studii științifice care să evalueze siguranța acestei substanțe.

Compușii de acest tip pot fi mult mai puternici decât canabinoizii naturali, crescând riscul potențial de supradozaj și intoxicație.

Atunci când cumpărați orice produs de canabis, alegeți întotdeauna companii de încredere și dovedite, care își testează produsele într-un laborator independent.

Și nu în ultimul rând, dacă vreți sfatul meu, rămâneți la produse naturale!

 


Referințe:

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ja01255a061

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10510108/

 


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment