Despre CBC

Val
Read Time:3 Minute, 21 Second

Deşi majoritatea dintre noi nu suntem familiarizaţi cu acest canabinoid, CBC-ul este departe de a fi nesemnificativ. În continuarea acestei scrieri îţi ofer o prezentare a canabicromenului (CBC) şi ce rol ar putea juca în tratamentele pe bază de canabinoizi.

 

Ce este CBC-ul?

Canabicromenul (CBC) aparţine unei familii de compuşi organici cunoscuţi sub numele de canabinoizi. Găsit atât în cânepă cât şi în soiuri de canabis, CBC-ul apare după ce CBCA-ul este expus la căldură şi lumină. Cu toate acestea, diferă de majoritatea canabinoizilor, deoarece are o afinitate redusă pentru receptorii CB1 și CB2. În schimb, CBC-ul se leagă de receptorii TRPV implicaţi în detectarea modificărilor de temperatură și de alte senzaţii, la nivel celular.

 

Prezentare

Deşi CBC-ul poate avea avantaje proprii, majoritatea studiilor au examinat efectele CBC-ului alături de alţi canabinoizi precum CBD-ul şi THC-ul. Canabicromenul se combină excelent cu alţi canabinoizi, dar, în ciuda faptului că este un compus major în cadrul structurii biologice a plantei, este produs în cantităţi  mici.

În prezent, este prea devreme pentru a stabili dacă CBC-ul produce efecte secundare notabile. Ca şi alţi canabinoizi non-psihotropi, CBC-ul pare să fie bine tolerat, dar aceasta este doar o ipoteză.

 

Cercetarea justificativă

Aşa cum am menţionat, majoritatea studiilor referitoare la CBC prezintă şi alţi canabinoizi importanţi. Cercetările independente privitoare la CBC sunt limitate, fiind efectuate în prezent doar studii pe animale şi in-vitro.

În 2006, ”Jurnalul de Farmacologie şi Terapeutică Experimentală” a publicat un studiu care examinează efectele canabinoizilor asupra celulelor canceroase in vitro. Deşi canabidiolul (CBD) s-a dovedit a fi cel mai puternic inhibitor al dezvoltării celulelor canceroase, acesta a fost urmat îndeaproape de CBG şi CBC.

Cercetătorii au concluzionat că ”datele susţin testarea suplimentară a canabidiolului şi a extractelor bogate în canabidiol pentru tratamentul potenţial al cancerului”.

”Departamentul de Medicină Experimentală” din Napoli, Italia, a testat efectul CBD şi CBC asupra căilor nociceptive la şobolani. Durerea nociceptivă este o senzaţie familiară asociată cu rupturi, arsuri sau vânătăi.

Rezultatele au arătat că CBD-ul şi CBC-ul au provocat ”analgezie prin interacţiunea cu mai multe proteine ţintă”. Deşi studiul a ajuns la concluzia că ambii compuşi ar putea fi agenţi terapeutici utili, mai multe mecanisme de acţiune încă au nevoie de explorare.

Un studiu din 2010 realizat de ”Universitatea din Mississippi” a evaluat efectele THC, CBD, CBC, CBG şi CBN asupra unui model animal depresiv. Folosind o varietate de doze, cercetătorii au ajuns la concluzia că “canabinoizii acţionează asemănător antidepresivelor (…) deşi pentru CBC efectele depindeau de o anumită doză”.

Deşi CBD-ul este preferat deoarece reduce inflamaţia şi proliferarea celulelor asociate cu acneea, un studiu din 2016 a evidenţiat că CBC-ul ar putea avea un efect similar. Canabinoidul “reduce semnificativ acidul arahidonic (AA) şi lipogeneza”. Rezultatele au mai sugerat că CBC, CBDV şi THCV ”par foarte eficienţi ca agenţi anti-acnee”.

Efectul CBC asupra altor canabinoizi a fost prezentat într-un studiu din 2011 publicat în ”Dependenţa de droguri şi alcool”. Nu numai că acest canabinoid părea să modereze efectele psihotrope ale THC-ului, dar administrarea pe baza dozelor a ambilor canabinoizi in-vitro a dus la o tetradă îmbunătăţită şi la acţiuni antiinflamatorii. Cea mai importantă diferenţă faţă de CBC a fost că efectele sale antiinflamatorii nu au fost rezultatul legăturii cu receptorii CB1 sau CB2. Rămâne de văzut cum s-ar putea aplica în mod eficient acest mecanism de acţiune la oameni.

 

Statutul juridic

Deoarece CBC-ul este considerat non-psihotrop, acest canabinoid nu face parte din cadrul ”Convenţiei Unice asupra Stupefiantelor”. Ca atare, nu există restricţii directe în privinţa acestui canabinoid şi nu este considerată o substanţă ilicită.

 

Rezumat

  • CBC-ul este non-psihotrop
  • Este unul dintre cei trei canabinoizi majori din CBGA
  • Poate susţine tratamentul cancerului, al durerii şi al inflamaţiei
  • Joacă un rol crucial în optimizarea efectului de anturaj
  • Prezintă o afinitate redusă pentru receptorii CB1 şi CB2 legaţi de ECS
  • Activează receptorii TRPV1 şi TRPA1 localizaţi în membrana celulelor
Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Ce sunt canabinoizii sintetici și de ce sunt periculoși?

Canabinoizii sintetici sunt substanțe chimice artificiale care arată sau acționează ca și canabinoizii naturali. Cei doi canabinoizi cei mai cunoscuți și studiați sunt THC-ul și CBD-ul. Dar alți peste 100 de canabinoizi sunt produși de planta de canabis. Canabinoizii sintetici sunt molecule care interacționează cu sistemul endocanabinoid sau au asemănări […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!