Read Time:5 Minute, 37 Second

Cu toții știm că după ce avem o sesiune de inhalat canabis, apare o poftă imensă de mâncare. Devorăm frigiderul de tot ce are mai bun în el, comandăm pizza, hamburgeri, shaorme, consumăm tot dulcele din casă și nu ne mai pasă ce băgăm în noi atâta timp cât potolim această senzație.

Totuși, este o senzație reală de foame sau ne minte creierul? Hai să explorăm împreună ce ne spune știința despre iarbă și mâncare și să aflăm și câteva sfaturi pentru gustări sănătoase.

 

Cum afectează canabisul foamea?

De ce fumatul de iarbă îți face foame? Când vine vorba de a răspunde la misterul mâncărurilor, trebuie să înțelegem puțin despre modul în care canabisul interacționează cu corpul. Canabisul conține compuși chimici numiți canabinoizi. Cei doi canabinoizi cei mai des întâlniți sunt CBD-ul și THC-ul. Acești canabinoizi intră în fluxul sanguin și se leagă de receptorii din corp și creier. Acești receptori fac parte din sistemul endocanabinoid al organismului.

Sistemul endocanabinoid joacă un rol în reglarea funcțiilor organismului – inclusiv a apetitului – folosind canabinoizii pe care organismul însuși îi produce. Când THC-ul și CBD-ul intră în organism, ei interacționează cu sistemul endocanabinoid și modifică semnalizarea naturală a corpului.

Cercetările arată că THC-ul poate provoca foame în două moduri. În primul rând, când THC-ul intră în creier, se leagă de receptorii endocanabinoizi din partea creierului care reglează senzația de poftă de mâncare. Stimulează creierul și provoacă senzația de foame, chiar dacă nu ți-e foame. În același timp, THC-ul se poate lega de receptorii din stomac și declanșează stomacul să elibereze un hormon care semnalează creierului că îi este foame. De obicei, ambele se întâmplă în același timp. De aici și pofta mare de mâncare.

 

Cum ar trebui să funcționeze semnalele normale de foame?

Sentimentele de foame sunt reglate de creier folosind hormoni și neurotransmițători ca dispozitive de comunicare între corp, creier și sistemul digestiv. Când nivelul zahărului din sânge scade, organismul eliberează un hormon numit grelină care semnalează creierului să elibereze neurotransmițătorul, neuropeptida Y (NPY). NPY provoacă apoi senzația de foame în creier.

Pe măsură ce mâncarea începe să se descompună după masă, glicemia crește. Corpul eliberează un alt hormon, leptina, care îi spune creierului să nu mai elibereze NPY. Și astfel se oprește senzația de foame.

În timp ce mâncatul declanșează în mod normal semnalizarea chimică în organism, este posibil să perturbăm aceste semnale, exact ceea ce face canabisul.

Având în vedere explicațiile de mai sus, consumatorii ocazionali de canabis s-ar putea îngrijora de faptul că vor continua să mănânce până le va fi rău.

Cercetările sugerează că canabisul face ca mâncarea să aibă un gust mai bun. Un alt studiu a arătat că THC-ul poate amplifica și simțul mirosului. Mirosul este strâns legat de gust, astfel încât utilizarea canabisului poate crește atât simțul gustului, cât și al mirosului, făcând, teoretic, un gust mai bun al alimentelor.

În același timp, alte cercetări asupra efectelor THC-ului asupra senzației de gust arată că canabinoidul poate stimula centrii de recompensă ai creierului. Nu numai că organismul miroase și gustă mai bine mâncarea, dar și senzația plăcută de a mânca este amplificată. În esență, canabisul determină creierul la mâncatul excesiv.

Toate acestea înseamnă că vei mânca toată mâncarea din casă dacă folosești canabis? Nu. Asta înseamnă doar că apetitul tău va crește iar mâncarea va avea un gust mai bun decât de obicei.

Ca întotdeauna, exercită autocontrolul și înțelege că ceea ce îți spune creierul tău nu este neapărat adevărat. Partea proastă din consumul de canabis va fi (pentru unii consumatori) că a doua zi se vor simți plini și va trebui să meargă la cumpărături.

 

Utilizatorii de canabis și obezitatea

Este ușor să presupunem că utilizarea canabisului va duce la creșterea în greutate. La urma urmei, dacă ai în mod constant poftă de mâncare nedorită – și te simți mai bine atunci când o mănânci – de ce nu ai lua câteva kilograme în plus?

Ei bine, nu este chiar așa. Relația dintre canabis și greutate este complicată și nu este complet înțeleasă. Cu toate acestea, în medie, consumatorii de canabis au un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut decât cei neconsumatori. Asta înseamnă că canabisul probabil nu va duce la creșterea în greutate.

De fapt, există dovezi care sugerează că canabisul poate stimula metabolismul, ceea ce duce la o pierdere minoră în greutate. Canabisul provoacă, de asemenea, o reducere a stresului, iar stresul a fost legat de creșterea în greutate. Indiferent de mecanismul în joc, consumul de canabis este asociat cu un IMC mai scăzut.

Unii oameni preferă chiar să consume canabis în timpul exercițiilor fizice, susținând că îi ajută să facă exerciții mai des, mai viguros sau să se recupereze mai repede după antrenament. Anumite tulpini de canabis sunt cunoscute pentru că îi fac pe utilizatori să se simtă plini de energie și creativi. Aceste tulpini conțin de obicei o serie de terpene, cum ar fi limonenul și pinenul. În același timp, THCV-ul, un canabinoid minor, suprimă apetitul mai degrabă decât să-l mărească. THCV-ul nu se găsește în cantități semnificative în majoritatea tulpinilor, dar există câteva care conțin cantități mai mari din acest canabinoid. Există chiar și unele dovezi că CBD-ul poate ajuta oamenii să piardă în greutate.

 

Cum să controlezi foamea în timp ce consumi iarbă

Cu sau fără canabis, nu-ți poți controla complet foamea. Dar există pași pe care îi poți lua în considerare pentru a reduce controlul pe care foamea îl are asupra ta după fumat.

Cel mai ușor este să ții cont de ce ți-e foame. Ignorarea foametei este mai ușor de spus decât de făcut, dar a avea gustări sănătoase la îndemână și a înțelege că de fapt nu trebuie să mănânci, ajută.

De asemenea, este important de reținut că canabisul îți sporește simțul mirosului și senzațiile de recompensă pe care le simți când mănânci. Poți folosi acest lucru în avantajul tău și optează pentru mâncăruri sănătoase.

 

Ce ar trebui să mănânc atunci când sunt high?

Există alimente de care te poți bucura fără a-ți strica rutina de sănătate. De fapt, unele alimente sănătoase îți pot îmbunătăți experiența.

Dacă vrei să eviți creșterea în greutate sau unele dintre celelalte efecte nedorite ale alimentelor cu zahăr, fructele și nucile sunt opțiuni excelente. Fructele au suficient zahăr pentru a satisface pofta de dulciuri, iar nucile pot ajuta cu nevoia de alimente sărate și grase. Combină-le pentru opțiuni gustoase, cum ar fi amestecul de trasee sau mere și unt de arahide.

În cele din urmă, este o idee bună să te pregătești din timp. Deține controlul și, cu câteva decizii conștiente, mâncarea poate fi chiar o experiență sănătoasă și plăcută.

 


Distribuie și tu:

Leave a Comment