Cunoștințe de bază despre canabis: Genotip și Fenotip

Val
Read Time:4 Minute, 44 Second

Mulți cultivatori tind să folosească greșit cuvintele genotip și fenotip atunci când vorbesc despre canabis. Să înlăturăm ”fumul” din jurul acestei probleme și să rezolvăm toate confuziile.

Există un moment în viața fiecărui cultivator când brusc apar întrebări. De cele mai multe ori, acest moment de confuzie vine imediat după finalizarea primelor două culturi și, cel mai târziu, atunci când aceeași tulpină este crescută în mod repetat folosind aceeași configurație.

 

De ce fiecare plantă de canabis cultivată din semințe arată ușor diferit?

Cultivatorii mai experimentați știu că acest fenomen, adică variații între plante diferite ale aceleiași tulpini, este natural și nu se va schimba prin schimbarea furnizorului de semințe. Trebuie să ținem cont de faptul că semințele sunt produse ale organismelor vii și rezultatul unui proces natural de reproducere, deci unice ca orice persoană, animal sau plantă de pe Pământ. Deși este tentant să caracterizăm toate lucrurile din jurul nostru, ajungem rapid la limitări atunci când avem de-a face cu natura.

 

Genotip, Mediu, Fenotip

Fiecare organism viu este rezultatul evoluției care funcționează după același principiu de bază. Genotipul sau codul genetic poartă toată informația genetică privind creșterea, aspectul și toate caracteristicile pe care le putem observa ulterior. Este esențial să înțelegem că un genotip sau un cod genetic definește o anumită gamă de posibilități. Depinde în principal de mediul în care trăiește organismul și în ce fragmente și bucăți specifice ale genotipului vor fi activate. Interacțiunea dintre genotip și mediu are ca rezultat un fenotip, adică expresia fizică a anumitor gene declanșate de mediu.

 

fenotip (F): genotip (G) + mediu (M) + genotip și interacțiuni cu mediul (GM)

 

Exemplu: Tulpini violete

Să examinăm un exemplu legat de canabis pentru a ne face o idee mai bună. Cumpărați semințe de la un crescător reputat și intenționați să creșteți o tulpină violet. Jumătate dintre ele le cultivați indoor iar cealaltă jumătate, outdoor. Pe lângă faptul că nicio plantă nu pare să fie identică una cu cealaltă, veți observa că plantele din exterior vor fi mult mai bogate în culori violete în comparație cu cele din interior. Deși genotipul poartă informațiile pentru a produce nuanțe violete, mediul înconjurător și, în acest caz particular, mediul de creștere, permit două expresii fizice diferite (fenotipuri) din aparent același cod genetic (genotip).

 

Cum poate o tulpină să exprime diferite fenotipuri atunci când mediul nu se schimbă?

Ei bine, poate este un adevăr incomod, dar fiecare sămânță de canabis are genotipul său unic. Mulți cultivatori presupun că semințele din aceeași tulpină de canabis împărtășesc un cod genetic identic și se așteaptă la o creștere omogenă. Din păcate, aceasta este o presupunere greșită comună. Există o mulțime de oameni care folosesc termenul fenotip pentru a descrie variațiile de plante pe care le obțin din aceeași tulpină crescută din semințe. De fapt, și ceea ce de obicei nu știu, ei vorbesc despre genotipuri diferite. Nu numai mediul determină expresia fenotipică, ci și genotipul în sine.

Când cumpărați semințe dintr-o anumită tulpină, veți primi „membri de familie” ai acestei tulpini care au un procent mare de genetică cu mii de frați (consangvini), dar nu sunt gemeni identici. Genotipul este de obicei foarte aproape de identic, dar există încă diferențe, comparabile cu ”gemenii fraterni”. Acesta este motivul principal pentru care fiecare plantă de canabis cultivată din semințe exprimă ușoare variații în ceea ce privește caracteristicile precum înălțimea plantei, randamentul, aromă, etc. – genotipul semințelor nu este de obicei identic.

 

Pheno Hunting

Cultivatorii și crescătorii de canabis acordă o atenție deosebită fenotipului atunci când decid ce tulpini să crească și să încrucișeze. Practica „Pheno Hunting” (vânătoarea de fenotipuri) permite cuiva să verifice rapid o cantitate mare de genetică pentru a identifica trăsăturile care se potrivesc dorințelor și situației în creștere.

Metoda implică însămânțarea unei varietăți de tulpini diferite (sau a mai multor semințe aparținând aceleiași tulpini), creșterea lor, clonarea lor și vânătoarea de caracteristici cheie.

Unii cultivatori aleg să vâneze fenotipuri pornind de la semințe de la aceeași plantă-mamă. Acest proces le permite să caute cele mai bune fenotipuri într-un interval restrâns de variabilitate pentru a se concentra pe cele mai bune trăsături pe care o anumită tulpină le are de oferit.

Odată ce crescătorul găsește un fenotip dorit, el poate „bloca” aceste trăsături prin clonarea continuă a specimenului. Cu toate acestea, crescătorii pot face lucrurile cu un pas mai departe, crescând acel fenotip până la sămânță și apoi încrucișându-l cu o altă tulpină. În timp ce adăugarea mai multor genetice la ecuație creează din nou mai multă variabilitate, crescătorii pot extrage și stabiliza trăsăturile care le plac prin tehnici precum ”backcrossing”.

 

Ce trăsături sunt căutate de vânătorii de fenotipuri?

Unele dintre trăsăturile primare pe care vânătorii de fenotipuri le iau în considerare atunci când cercetează genetica includ:

  • Randament
  • Dimensiunea plantei
  • Dimensiunea florii
  • Producția de rășină
  • Rezistența la frig/dăunători/stres/agenți/patogeni
  • Culoare
  • Gust și efect

Vânătoarea de fenotipuri nu include crearea de noi trăsături sau dezvoltarea de atribute extreme; totul trebuie să se întâmple în limitele geneticii unei tulpini.

Din păcate, nu veți putea crea o plantă care să aibă 10 metri înălțime sau să aibă 80% THC!

 


Înainte de a încheia acest articol, țin să reamintesc că cultivarea canabisului pe teritoriul României este ilegală iar acest articol este strict informativ și educațional!


Pentru cei care sunt în industria cânepei legale autorizate, ofer asistență în domeniile:

Horticultură cu grad medical: cultivare, operațiuni comerciale;
Chimia plantei: cercetare, canabinoizi, analiză;
Management: raport de urmărire a produselor de la sămânță până la vânzarea produsului către client;
Instruire, Mobilizare, Educație: condiții de muncă sigure și sănătoase pentru angajații din industria CBD-ului;
Monitorizare: asigurarea cultivării corespunzătoare prin aplicații și notițe.


 

Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Cultivarea canabisului vegan

Cererea de canabis vegan este în creștere. Similar cu apariția alimentelor fără lactate, fără zahăr și fără gluten, oamenii își doresc alegeri mai sănătoase când vine vorba de muguri. Canabisul vegan este considerat o alegere excelentă pentru oameni și mediu, având în vedere produsul „mai curat” și impactul redus asupra […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!