Cum și când facem transplantul plantei?

Val
Read Time:6 Minute, 15 Second

Transplantul de canabis dintr-un ghiveci într-unul mai mare este o tehnică foarte recomandată de experți, pe lângă faptul că este atât de benefică pentru sănătatea plantelor. Canabisul, ca multe alte plante, are tendința de a trimite rădăcini pe fundul și laturile ghiveciului, lăsând nesupravegheată zona centrală a ghiveciului, ceea ce scade posibilitățile de performanță ale randamentului final.

 

Ce înseamnă ”transplant” de canabis?

A face un transplant de plantă înseamnă să o mutați dintr-un recipient în altul (de obicei unul mai mare). Acest lucru la prima vedere poate părea a fi ceva simplu, are avantajele sale, dar și inconvenientele sale, așa că este important să știți când să procedați un transplant și cum să o faceți astfel încât plantele să sufere cât mai puțin posibil.

 

Beneficiile transplantului de canabis

Plantele de canabis au tendința naturală de a-și trimite rădăcinile în partea de jos și în părțile laterale ale centrului principal al rădăcinii. Plantele își cresc sistemul radicular în acest fel, așa cum clădirile au nevoie de fundații pentru a susține partea aeriană. Dacă ne punem sămânța într-un recipient, după câteva zile vom vedea cum rădăcinile au colonizat fundul acesteia, pe lângă laturi, creând un sistem radicular dens în tot perimetrul ghiveciului, ceea ce permite plantei să știe care sunt posibilitățile de creștere verticală și orizontală. Din acest motiv putem observa o morfologie diferită atunci când plantele sunt cultivate în ghivece de diferite forme (rotunde sau pătrate), precum și în ghivece de diferite dimensiuni. Această apreciere ne spune că morfologia plantei merge în mână cu modul în care rădăcinile au format sistemul radicular.

După cum am spus, creșterea naturală a sistemului radicular al plantelor are tendința de a căuta capetele recipientului, dar… Ce se întâmplă în zona centrală a recipientului? Chiar dacă este adevărat că rădăcina principală, precum și secundarele sale, vor trece prin centru în căutarea capetelor, misiunea ei nu este să umple centrul, așa că centrul va fi nesupravegheat de masa rădăcinii (acest detaliu este ușor de verificat odată ce plantele sunt tocate, scoateți planta din ghiveci și făcând o tăietură transversală). Așadar, aici este misiunea principală a unui transplant de canabis și cel mai mare beneficiu al unui transplant de canabis: Ajutați sistemul radicular să umple întregul recipient, nu numai perimetrele acestuia.

Un alt beneficiu secundar al transplanturilor de canabis ar putea fi oferirea de noi substraturi plantelor (cu mai mulți nutrienți disponibili), oferirea unui spațiu mai mare rădăcinilor pentru a obține plante mai mari.

Deci, este clar că transplantul de canabis este un beneficiu global pentru plante, care derivă direct nu numai din creșterea aeriană, ci și din creșterea rădăcinilor, ceea ce ajută la obținerea unor recolte mai mari.

 

 

 

Când se face transplantul de canabis?

Așa cum am explicat anterior, misiunea principală a unui transplant este de a oferi mai mult spațiu rădăcinilor și de a obține o umplere mai bună a recipientului, așa că pentru a obține aceste beneficii trebuie să știm că transplanturile trebuie făcute întotdeauna în timp ce rădăcinile sunt în stadiu de dezvoltare. Acest lucru se întâmplă în principal în faza vegetativă a plantelor, deoarece, deși în stadiul de înflorire plantele pot crea unele rădăcini, nu sunt concentrate în acest sens, așa că este inutil să faceți transplant în stadiul de înflorire. Deci, dacă vrem să obținem beneficii de la un transplant, ar trebui să facem cel puțin unul sau mai multe transplanturi, în timp ce plantele sunt în stadiul vegetativ.

 

Cum se face transplantul de canabis?

1- Primul lucru pe care ar trebui să-l știm înainte de a transplanta dintr-un recipient în altul este dacă substratul este suficient de uscat. Un substrat umed ar putea împiedica procesul, cu mare posibilitate de descompunere a blocului de substrat.

2- După ce am verificat că substratul este uscat, urmează să pregătim ghiveciul în care vom pune planta pentru dezvoltare ulterioară. Recomandarea mea este să umpleți jumătate de ghiveci cu substrat proaspăt.

3- Se pune un ghiveci de aceeași dimensiune în centrul ghiveciului nou și se umple lateralele cu substrat nou.

4- Se apasă ușor substratul adăugat, astfel încât să capete formă, asigurându-vă că nu este spațiu neumplut.

5- Se scoate ghiveciul mic din centrul ghiveciului mai mare (va lăsa spațiu exact cât să plasăm planta). În cazul în care aveți micorize, sau alte bacterii benefice adăugați-le în gaură urmând doza recomandată a fiecărei mărci.

6- Punem mâna pe suprafața substratului astfel încât tulpina principală să rămână între degete și o întoarcem cu susul în jos.

7- Tragem ghiveciul din plantă, astfel încât rădăcinile să rămână în forma lor inițială.

8- Așezăm planta în gaura pregătită anterior.

9- Umplem suprafața cu mai mult substrat în caz de nevoie.

10– Udăm bine. După fiecare transplant, planta se udă până apa va curge prin fundul ghiveciului.

 

 

Câte transplanturi sunt necesare?

Dacă se vorbește despre esențiale, sau necesare pentru o dezvoltare adecvată, răspunsul este niciunul. O plantă de canabis nu prea are nevoie să fie transplantată, de fapt sunt mulți cultivatori care au obținut rezultate grozave fără să fie nevoie să transplanteze, de aceea spun că nu este esențială. Totuși, dacă vrem că construim un sistem radicular sănătos și puternic, este recomandat să procedăm cu cel puțin 1-2 transplanturi înainte de perioada de înflorire.

Dacă facem mai multe sau mai puține transplanturi va depinde de punctul de plecare (dimensiunea primului ghiveci) si de mărimea ghiveciului definitiv.

 

Ghivece recomandate pentru transplant

În primul rând ar trebui să ne gândim ce fel de tehnică de cultivare vom face. Voi lua ca exemplu tehnicile SOG (Sea Of Green) și SCROG (Screen Of Green).

De ce? Pentru că ar trebui să știm care va fi dimensiunea finală a vasului folosit. În timp ce într-o grădină SOG, cultivatorii folosesc de obicei ghivece de dimensiunea 5-7L, într-un SCROG ceea ce se recomandă sunt ghivece de 15-20 de litri pentru ca plantele să se dezvolte suficient de repede pentru a acoperi zona de creștere cât mai curând posibil.

Dacă intenția noastră este să procedăm cu un SOG, se recomandă să începem cu ghivece de 1L, de acolo să mutăm plantele într-un ghiveci de 3 litri, apoi într-un ghiveci de 5-7 litri.

Pe de altă parte, făcând un SCROG, ceea ce se recomandă este să începem cu 1L, mai târziu să punem plantele în ghivece de 3L, apoi în 7L după care la final în 15-20L.

 

 

Transplant la tulpinile autoflowering

Insist să spun și despre tulpinile autoflowering deoarece caracteristicile lor și nevoile speciale le fac foarte diferite de cele clasice. Vreau să subliniez că plantele autoflowering nu trebuie niciodată transplantate!

În primul rând, pentru că aceste tipuri de tulpini automate sunt foarte susceptibile la probleme de stres și orice tip de transplant ar putea fi dăunător.

În al doilea rând pentru că aceste genetice au tendința naturală de a începe înflorirea în cazurile în care sistemul radicular a ajuns la capetele recipientului, deci determină un început de înflorire timpurie, reducând notoriu recoltele finale.

Dacă luăm aceste două motive principale, este clar atunci că cea mai bună modalitate de a crește tulpinile auto este să le așezăm direct în ghiveciul definitiv.

Sunt două categorii de tulpini autoflowering, mici și XL. În timp ce acele tulpini mai mici pot fi cultivate în ghivece de 10L, pentru cele XL este recomandată folosirea ghivecelor de 15-20 litri pentru a obține o performanță mai mare.

 


Acest articol este strict în scop educațional și informativ!


Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Tehnica ”Super Cropping”

Super Cropping este o metodă folosită de cultivatori pentru a controla înălțimea plantelor (generând o schimbare hormonală care retrimite energia disponibilă pentru fructele și ramurile inferioare) și pentru a crește recolta. Super Cropping este o tehnică care poate provoca stres plantei dacă este făcută în exces dar poate crește și […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!