Cum să fii ”high” în mod natural

Val
Read Time:12 Minute, 10 Second

Oamenii au o neurochimie de bază (care variază ușor de la persoană la persoană) care ne permite să experimentăm realitatea și să funcționăm în ea. Această stare de zi cu zi ne-a permis să supraviețuim de sute de mii de ani; este suficient de îngăduitor pentru a ne permite să ne îndrăgostim și să ne reproducem, menținându-ne în același timp suficient de înclinați pentru a fi atenți la amenințări și pentru a ne supune ordinului fiziologic de „luptă sau fugi”, atunci când este necesar.

Cu toate acestea, de-a lungul acestei lungi perioade de existență, oamenii au descoperit nenumărate modalități de a ne muta neurochimia mai mult la latura eterică a lucrurilor. Când instinctele noastre de supraviețuire nu sunt ocupate de prădători, adăpost, hrană și apă, începem să căutăm modalități de a ne transforma conștiința din motive spirituale, recreative și de îmbunătățire a performanței.

Multe culturi se angajează să urmărească un nivel oarecare. Populațiile din Amazon îmbină substanțele botanice în băuturi puternice care conțin DMT, culturile mezoamericane au folosit ciuperci cu psilocibină în scopuri de divinație și aproape orice altă persoană din Occident folosește cofeină sau nicotină pentru a se stimula în timpul zilei. În plus, aproximativ 200 de milioane de oameni din întreaga lume folosesc canabis într-o formă sau alta.

Dar nu doar substanțele psihotrope pot produce un „high”; Există, de asemenea, experiențe, activități și fenomene naturale care pot genera sentimente de euforie, relaxare și bunăstare asemănătoare cu cea a consumului de THC, fără a fi nevoie să consumi canabis.

Având în vedere acest lucru, am să vă împărtășesc diferite moduri în care oamenii pot experimenta acest fenomen, în mod natural.

 

Ce înseamnă a fi ”high”?

Dicționarul Merriam-Webster definește acest ”high” ca „o stare de excitare, euforică sau stupefiată produsă de un drog”. În multe contexte, a fi high se referă la utilizarea unei substanțe chimice de origine sintetică sau botanică pentru a ne schimba conștiința într-un mod care să ne facă să ne simțim euforici sau neobișnuit de relaxați și sociali. Să ne concentrăm pe canabis pentru un moment.

Canabisul produce aproximativ 500 de metaboliți secundari unici – compuși pe care plantele îi produc în mare parte pentru a se apăra împotriva factorilor de stres din mediul înconjurător. Dintre acestea, peste 100 aparțin clasei canabinoizilor. Componentul psihoactiv primar al plantei, THC-ul, face parte din această familie.

De fiecare dată când fumezi un joint, THC-ul se difuzează prin plămâni în fluxul sanguin și își face drum spre creier. Aici, se leagă de un receptor cunoscut sub numele de CB1, care aparține sistemului endocanabinoid (ECS) al corpului. Acest proces simplu are implicații profunde. Conduce la o creștere a dopaminei, poate activa receptorii serotoninei și inhiba recaptarea serotoninei și alimentează activitatea neuronală care dă naștere la senzații de euforie, beatitudine și creativitate.

Interesant este că receptorii CB1 acceptă THC-ul deoarece împărtășește o structură moleculară similară cu o moleculă endogenă (produsă intern) numită anandamidă. Numele acestei substanțe chimice are rădăcini în cuvântul sanscrit „ananda”, care înseamnă „fericire”. Anandamida are, de asemenea, un impact asupra stării de spirit și asupra sentimentelor de recompensă.

Canabisul este doar unul dintre membrii unui panteon extins de substanțe care ne permit să fim high. Într-adevăr, multe alte plante și specii fungice conțin și canabinoizi sau substanțe asemănătoare canabinoidelor care interacționează cu ECS. Printre acestea, mai multe forme ale plantei perene Echinacea produc alcamide care, la fel ca THC-ul, se leagă de receptorii CB1.

 

High natural vs high din plante

Așa zisele ”droguri” există în toată natura. Ele apar în plante, ciuperci și creierul uman. Folosind creierul nostru plin de tot felul de substanțe, oamenii au reușit, de asemenea, să creeze mulți compuși psihoactivi sintetici în laboratoare. Dar cum se compară intensitățile naturale produse de substanțele chimice endogene cu cele de origine vegetală, fungică sau de laborator?

De fapt, există o mulțime de asemănări. Creierul uman posedă milioane de stații de andocare microscopice cunoscute sub numele de ”receptori celulari”. Corpul nostru produce în mod constant medicamente endogene, cum ar fi canabinoizii, endorfinele și serotonina, care se leagă de receptorii canabinoizi, opioizi și, respectiv, serotoninei. Cu toate acestea, face acest lucru într-un mod consecvent și echilibrat, care ajută la menținerea unei stări funcționale de conștiință, gestionând în același timp starea de spirit, durerea, plăcerea și recompensa.

Fiecare dintre aceste clase chimice endogene are, de asemenea, veri chimici externi. Canabinoizii se leagă de receptorii canabinoizi, morfina se leagă de receptorii opioizi, iar MDMA se leagă de receptorii serotoninei. Când luăm aceste substanțe, ne expunem receptorii la agoniști (substanțe chimice care se leagă de ei) în cantități mult mai mari (comparativ cu nivelurile naturale pe care le produce creierul nostru) într-o asemenea măsură încât ne simțim high.

Cu toate acestea, putem influența în mod conștient și nivelul compușilor endogeni pe care creierul nostru îi produce pentru a induce un high natural. Aceste experiențe sunt mult mai puțin intense decât cele cauzate de substanțele externe, dar totuși se simt al naibii de bine și pline de satisfacții. Acțiuni simple, cum ar fi exercițiile fizice, grădinăritul și consumul de alimente potrivite pot cataliza o creștere a substanțelor endogene și pot declanșa un high natural. Din punct de vedere tehnic, sunteți high – doar unele mult mai sigure, cu mult mai puține efecte secundare. Îi dau dreptate etnofarmacologului Dennis McKenna, când spunea: „Toți luăm droguri, tot timpul”.

 

Cum poți să devii high în mod natural?

De la exerciții fizice și grădinărit la plimbatul prin pădure, anumite activități sunt capabile să schimbe echilibrul substanțelor noastre neurochimice către sentimente de fericire, euforie sau de a fi excepțional de relaxat.

 

 • Alergatul

Să începem cu una dintre cele mai naturale activități la care putem participa ca mamifere bipede verticale: alergarea. Strămoșii umani au început să alerge în urmă cu aproximativ două milioane de ani. Înainte ca mintea noastră să înceapă să dezvolte instrumente de vânătoare, cum ar fi sulițele, obișnuiam să ne angajăm în vânătoarea persistență – actul de a urmări prada pe distanțe foarte mari. În timp ce multe animale sunt rapide pe distanțe scurte, sunt alergători slabi pe distanțe lungi, deoarece nu-și pot regla căldura corporală la fel de bine ca oamenii. Alergarea ne permite, de asemenea, să scăpăm de a fi vânați noi înșine, sub forma unor explozii anaerobe de sprint.

Desigur, în zilele noastre nu trebuie să alergăm de sau după animale pentru hrană. Dar mulți dintre noi continuăm să alergăm pentru că ne menține în formă și aduce beneficii sănătății cardiovasculare. Mulți alergători pasionați raportează că au experimentat un „high al alergătorului” (runner’s high) după o activitate intensă. Cercetătorii au depus eforturi considerabile pentru a determina ce stă la baza acestei senzații de euforie. Opioidele endogene joacă un rol dar se pare că la fel și anandamida. O creștere a producției de anandamidă și activarea receptorului CB1 ne fac să simțim acest high natural.

 

 • Grădinăritul

Deși s-ar putea să nu-ți vină să crezi, și grădinăritul este pe lista activităților care te pot face să te simți high. Soarele, aerul proaspăt, comunitatea și un sentiment de recompensă și autosuficiență joacă toate un rol în inducerea beatitudinii, dar niciunul nu afectează biochimia noastră la fel de puternic ca solul însuși.

Dacă aveți o înclinație pentru cultivarea plantelor, probabil că ați dat peste conceptul rețelei trofice ale solului. Acest termen se referă la matricea vieții care ajută la descompunerea materiei organice în nutrienți pe care plantele le pot absorbi. Micile mamifere, viermii și creaturile microbiene sunt membri importanți ai rețelei trofice ale solului, dar microbii precum bacteriile și ciupercile sunt cei mai prolifici membri – o linguriță de sol conține mai multe organisme vii decât oameni pe Pământ.

Unele dintre aceste organisme provoacă boli ale plantelor, unele trăiesc în și pe plante într-un mod simbiotic și le ajută să supraviețuiască, iar altele afectează chiar creierul uman. Pe măsură ce scoatem buruienile din pământ, transplantăm răsaduri și, în general, scotocim prin sol, ne expunem la o bacterie cunoscută sub numele de ”Mycobacterium vaccae”, care s-a dovedit că mărește nivelul serotoninei, îmbunătățește sănătatea emoțională și chiar se laudă cu proprietăți antiinflamatorii, de atenuare a stresului și imunoreglatoare.

 

 • Sexul și iubirea

Sexul și iubirea sunt două lucruri foarte diferite, dar ambele au un impact dramatic asupra neurochimiei noastre și ne pot face să ne simțim high. Oamenii sunt gata să se reproducă, de aceea creierul nostru ne răsplătește cu un bombardament de substanțe chimice pentru a ne simți bine înainte, în timpul și după actul sexual. Dar iubirea are și un rol evolutiv, asigurându-se că partenerii formează o legătură socială solidă care îi trage să rămână împreună, crescând șansele de descendență.

Atât iubirea, cât și sexul încep cu două senzații: atracție și poftă – două senzații care au rădăcini în hormonii sexuali testosteron și estrogen și în neurotransmițătorul dopamină care stimulează starea de spirit. Relațiile sexuale deosebit de riguroase au, de asemenea, un efect similar cu exercițiile fizice, ceea ce înseamnă că și anandamida joacă un rol. În cele din urmă, neuropeptida oxitocina ajută la facilitarea și aprofundarea legăturilor sociale și joacă un rol atât în ​​fiziologia orgasmului, cât și în emoția iubirii.

 

 • Plimbatul prin pădure

Dacă fumezi canabis, probabil că știi câte ceva despre terpene. Acești compuși aromatici volatili susțin parfumul unic al fiecărui soi și, alături de canabinoizi, influențează experiența psihoactivă indusă de o anumită tulpină. În timp ce canabisul produce aproximativ 200 de terpene, aproximativ 30.000 dintre acești compuși se găsesc în întreaga natură în țesuturile plantelor, ciupercilor, insectelor și chiar animalelor.

Ori de câte ori faceți o plimbare liniștită printr-o pădure – o activitate denumită uneori ”scăldat în pădure” – respirați terpene în aerosol care au un efect asupra cunoașterii umane. De exemplu, pădurile de pini sunt o sursă bogată de izomeri terpenici α- și β-pinen (gășiți și în canabis), care influențează inflamația, starea de spirit și memoria.

 

 • Pământarea

Din cauza încălțămintei pe care o purtăm, mulți dintre noi petrec zeci de ani fără a intra în contact direct cu Pământul. De ce contează asta? Pentru că – la nivel atomic – corpurile noastre sunt electrice și au evoluat în contact fizic strâns cu gazda noastră planetară. Când ne scoatem pantofii și mergem desculți pe o pajiște înverzită sau de-a lungul unei plaje aurii, intrăm în contact direct cu sarcina electrică naturală a Pământului. Cercetările arată că acest lucru ajută la stabilizarea fiziologiei umane, la reducerea stresului, la îmbunătățirea somnului și la generarea sentimentelor de bine.

 

 • Exerciții de respirație

Exercițiile de respirație sunt încă din antichitate, având originea în practicile orientale de yoga și tai chi. Adaptările moderne ale exercițiilor de respirație includ metoda Wim Hof ​​și respirația holotropă. Aceste rutine vin cu o serie de beneficii, inclusiv rezistență crescută la stres, concentrare îmbunătățită, atenuarea anxietății și o pereche mai eficientă de plămâni. Cu toate acestea, astfel de metode pot avea și un efect profund asupra conștiinței umane.

Procesul de respirație holotropă urmărește să faciliteze vindecarea emoțională, iar cercetările arată o asociere între practica și reducerea anxietății de moarte și problemele vieții existențiale, precum și niveluri mai ridicate de conștientizare de sine. Unii practicieni raportează chiar respirația holotropă pentru a induce o stare care imită experiența psihedelicelor.

 

 • Ciocolata și trufele negre

Ciocolata și trufele negre oferă mijloace botanice și fungice de ”hacking” a sistemului endocanabinoid. Trufele negre (Tuber melanosporum) sunt o scleroție culinară apreciată care oferă arome de nucă, pământ și ciocolată. Lăsând deoparte gustul, o anumită substanță chimică joacă probabil un rol în cât de căutate și valoroase sunt aceste ciuperci. Deși trufele negre nu prezintă un sistem endocanabinoid, ele produc enzime biosintetice care le permit să producă anandamida endocanabinoid. Prin urmare, de fiecare dată când gustați trufe negre, ingerați un canabinoid asociat cu creșterea dispoziției.

Dar ciocolata? Contrar credinței populare, cacaoa nu conține anandamidă. Cu toate acestea, servește ca sursă de (pregătește-te pentru aceste nume) N-linoleoil etanolamidă și N-oleoiletanolamidă. Ambele aceste molecule lucrează pentru a inhiba o enzimă catabolică denumită ”amidă hidrolază a acidului gras” (fatty acid amide hydrolase) – (FAAH). În organism, FAAH are sarcina de a descompune anandamida. Când aceste substanțe chimice o inhibă, molecula de bine plutește mai mult timp.

 

 • Muzica

Muzica, dacă o simțim, ne poate face high! Când te gândești la asta, este uimitor că frecvențele atent aranjate au un impact atât de profund asupra minții umane și că o industrie de mai multe miliarde de dolari se învârte în jurul undelor sonore pulsante. Simțirea (nu doar ascultarea) muzicii ajută la scăderea anxietății și a tensiunii arteriale și crește starea de spirit. De ce? Acele frisoane care se unduiesc pe pielea ta atunci când asculți o piesă preferată sunt în mare parte rezultatul unui val de dopamină.

 

Îmbrățișează Farmacia Naturii

Acum sunteți conștienți de câteva experiențe naturale (și legale) care vă pot face să vă simțiți high într-un mod similar cu utilizarea canabisului. Natura oferă o serie de alte moduri de a ne modifica conștiința, de la fitochimice externe găsite în ciuperci și plante până la contactul desculț cu suprafața Pământului. De asemenea, puteți influența farmacopeea chimică a corpului prin exerciții fizice, îngrijirea plantelor din grădină sau o plimbare prin pădure. Puteți chiar să stratificați aceste experiențe pentru a le sinergiza efectele. De exemplu, puteți practica exerciții de respirație în timp ce stați desculți pe plajă pentru a vă împământa corpul și a vă înnobila mintea, sau puteți alerga printr-o pădure pentru a combina eliberarea de anandamidă cu terpene în aerosol pentru un efect de anturaj unic.

 


Referințe:

 1. The effects of Δ9-tetrahydrocannabinol on the dopamine system https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Brain activity of anandamide: a rewarding bliss? https://www.nature.com
 3. A runner’s high depends on cannabinoid receptors  https://www.pnas.org
 4. Study linking beneficial bacteria to mental health makes top 10 list for brain research https://www.colorado.edu
 5. Effects of Immunization With the Soil-Derived Bacterium Mycobacterium vaccae on Stress Coping Behaviors and Cognitive Performance in a “Two Hit” Stressor Model https://www.frontiersin.org
 6. Settings Open AccessReview Therapeutic Potential of α- and β-Pinene: A Miracle Gift of Nature https://www.mdpi.com
 7. Integrative and lifestyle medicine strategies should include Earthing (grounding) https://www.sciencedirect.com
 8. Holotropic breathwork: An experiential approach to psychotherapy https://www.researchgate.net
 9. A Clinical Report of Holotropic Breathwork in 11,000 Psychiatric Inpatients in a Community Hospital Setting https://maps.org
 10. Measure of Significance of Holotropic Breathwork in the Development of Self-Awareness https://www.liebertpub.com
 11. Beyond Cannabis: Plants and the Endocannabinoid System http://ethanrusso.org
 12. Keep Your Brain Young with Music https://www.hopkinsmedicine.org

 

Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Care este cea mai bună modalitate de a extrage CBD-ul?

De ce este importantă extracţia CBD-ului? Deşi toate modalităţile valorifică puterea CBD-ului, nu toate ating acelaşi grad de puritate. Pentru a produce uleiuri, produse cosmetice sau suplimente cu CBD, canabinoidul trebuie extras mai întâi din materia vegetală primă. Din fericire, cea mai abundentă sursă de CBD este cânepa, o cultură […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!