Cum poate canabisul să îmbunătățească funcționarea creierului

Val
Read Time:4 Minute, 57 Second

Sunt sigur că ați dat peste afirmația: ”Consumatorii de canabis sunt leneși și nemotivați”. În cele ce urmează, veți constata că nu este cazul și veți avea un argument puternic împotriva unei astfel de discuții. De fapt, cercetările arată că canabisul are efectul opus asupra creierului uman. Ca societate, suntem încă departe de a distruge stigmatizarea consumatorilor de canabis. Consumatorul mediu de canabis este văzut în prezent ca leneș și nemotivat. Mulți oameni încă mai cred că canabisul reduce prezența neuronilor în creierul uman. Nu este adevarat!

 

Neurogeneza

Termenul neurogenezist se referă la dezvoltarea și creșterea neuronilor. Deși este cel mai activ atunci când ne dezvoltăm în uter, acest proces are loc încă la vârsta adultă. Acesta a fost descoperit abia în anul 1960. Până atunci, se credea că neurogeneza stagnează după naștere. Joseph Altman a injectat șobolanilor un trasor radioactiv care se atașează de firele SNA nou formate. Rezultatele lui Altman au arătat formarea de noi neuroni în creier. Au fost limitate la anumite zone, cum ar fi hipocampus. La momentul respectiv, experimentul nu a fost suficient de apreciat.

Abia după anul 1980 Fernando Nottebohm a replicat-o. A ajuns la aceeași concluzie, dar a reușit să demonstreze și că celulele pot conduce semnale electrice. Asta însemna că trebuiau să fie celule nervoase. Dar din nou, având în vedere tehnologia vremii, acest lucru nu a putut fi investigat în detaliu. Abia în 1998 au apărut dovezi științifice de încredere cu privire la neurogeneza în creierul adult. De atunci, multe noi descoperiri au fost făcute în legătură cu acest proces. În 2005, un studiu a arătat că exercițiile fizice au ajutat la întărirea neurogenezei, demonstrând astfel că neurogeneza poate fi reglată de factori externi.

 

Rolul canabisului

Știind că sistemul endocanabinoid este mai sofisticat și mai complex decât putem înțelege, cercetările continuă să depășească limitele a ceea ce poate face canabisul pentru umanitate. Într-un studiu din 2007, ”Departamentul de Biochimie și Biologie Moleculară” de la ”Universitatea Complutense” din Madrid a declarat: „Descoperirile recente au demonstrat prezența unui sistem endocanabinoid funcțional în celulele progenitoare neuronale implicate în reglarea proliferării și diferențierii celulelor”.

Acest lucru ne duce la concluzia că canabisul afectează într-adevăr neurogeneza. Când THC-ul se leagă de receptorii CB1 din creier și sistemul nervos central, se întâmplă ceva extraordinar. Acest proces oprește neuroinflamația și eliberarea de substanțe chimice inflamatorii. Cu acest mare ajutor, organismul poate lupta mai eficient cu bolile neurodegenerative. Ele funcționează, de asemenea, ca molecule anti-îmbătrânire și pot declanșa zone capabile să moduleze activitatea neuronală. Sistemul endocanabinoid este responsabil pentru menținerea echilibrului în corpul nostru. Când detectează că există o activitate nervoasă excesivă, încearcă să o reducă.

 

Efectele canabisului asupra creierului persoanelor în vârstă

Știind că sistemul endocanabinoid are puterea de a schimba o mare parte din chimia creierului nostru, începem să-i vedem potențialul. Cercetarea se concentrează din ce în ce mai mult pe canabis și pe beneficiile acestuia. Un studiu publicat în 2017 de Andreas Zimmer și echipa sa de la ”Universitatea din Bonn”, Germania, a făcut exact asta. Echipa a examinat efectele THC-ului la șoareci tineri, maturi și bătrâni. Ei au studiat modul în care canabinoidul afectează creierul în raport cu vârsta. Ceea ce au găsit a fost revoluționar.

Zimmer a administrat doze mici de THC șoarecilor „mai bătrâni” în vârstă de 12-18 luni. Acest lucru a inversat scăderea performanței cognitive cauzată de vârstă. Poate fi greu de înțeles, dar acesta este un adevărat scenariu ”Benjamin Button” care se desfășoară în creierul acestor șoareci. Pe lângă performanța cognitivă îmbunătățită, cercetătorii au observat, de asemenea, o expresie crescută a proteinelor marker sinaptice. Acestea sunt puncte de comunicare între neuroni. În plus, a fost observată o densitate crescută a părții hipocampice a coloanei vertebrale. Acest lucru a fost demonstrat atunci când șoarecii mai bătrâni injectați cu THC au avut rezultate similare cu șoarecii tineri fără THC. Zimmer și echipa sa au raportat că profilul de transcripție genică a hipocampusului a fost foarte similar cu cel al șoarecilor de 2 luni fără THC.

Deși acest lucru i-ar putea face pe mulți oameni să creadă că nemurirea este o posibilitate, suntem încă departe de asta. Mai sunt necesare multe cercetări. Ceea ce știm în prezent este prea puțin pentru a determina ce implicații practice ar putea avea pentru oameni. Comunitatea medicală încă cercetează canabinoizi, terpene și alte molecule care arată rezultate excelente în anumite condiții. Să aprofundăm în exemple specifice.

 

Funcții mentale

Acum că știm că canabisul nu provoacă declin cognitiv, putem începe să reconsiderăm alte lucruri pe care credeam că le știm. Într-un studiu longitudinal mai amplu, ”Harvard Medical School” a evaluat impactul a trei luni de tratament cu canabis asupra funcției executive. Ei au investigat dacă pacienții care consumă canabis prezintă îmbunătățiri ale funcției cognitive. 24 de pacienți au finalizat o evaluare inițială a funcției executive. Rezultatele sugerează că pacienții tratați cu canabis au înregistrat scoruri îmbunătățite la testele de funcționare executivă. Acestea au inclus testul Stroopsv. Rezultatele au arătat o viteză crescută în îndeplinirea sarcinilor fără pierderi de precizie.

Pe lângă evaluare, pacienții au trebuit să completeze chestionare despre ei înșiși. Acești subiecți au indicat o ușoară îmbunătățire a stării lor clinice, o calitate mai bună a somnului, mai puține simptome de depresie și chiar modificări pozitive în mai multe aspecte legate de calitatea vieții. Pacienții au raportat, de asemenea, o reducere semnificativă a cantității de produse farmaceutice convenționale consumate. Consumul de opioide a scăzut cu peste 42%, ceea ce este extraordinar.

 

Informațiile ne îndreaptă în direcția bună. Este minunat să vedem numărul tot mai mare de lucrări publicate și de studii efectuate. Nu putem decât să sperăm că acestea vor continua să crească pe măsură ce timpul trece și legalizarea se extinde până la noi. Sperăm că după ce ați citit acest articol aveți mai multe informații despre ce poate face canabisul pentru noi ca specie, pentru că cu siguranță are mult potențial medical.

Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Despre THCA

Acidul tetrahidrocanabinolic (THCA) este un canabinoid brut prezent în plantele de canabis. Acesta este un canabinoid acid, non-psihotrop care rezultă din biosinteza canabinoidului precursor CBGA. Când este expus căldurii, THCA-ul pierde o grupare carboxil și devine THC.   THCA-ul și cercetările de sprijin Studiile la scară mare şi studiile clinice […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!