Cum îți echilibrezi sistemul endocanabinoid

Val
Read Time:5 Minute, 12 Second

Putem face multe lucruri pentru a menţine sănătatea diferitelor sisteme fizice. Meditaţia şi somnul adecvat ajută la menţinerea sistemului nervos; exerciţiile regulate întăresc sistemul musculo-scheletic; alimentele sănătoase şi bacteriile benefice contribuie la un sistem digestiv sănătos. Toată lumea cunoaşte aceste strategii. Cu toate acestea, rareori ne gândim la ce putem face pentru ca sistemul nostru endocanabinoid sa fie sănătos. De fapt, mulţi oameni nici nu au auzit vreodată de această reţea fiziologică importantă.

 

Ce este sistemul endocanabinoid?                    

Sistemul endocanabinoid este compus dintr-o reţea de receptori, care se găsesc în tot corpul. Sistemul joacă un rol de guvernare asupra multor altor sisteme biologice şi ajută la menţinerea homeostaziei – o stare optimă de echilibru biologic. Sistemul endocanabinoid a jucat un rol evolutiv important în multe creaturi, nefiind un sistem ce se găseşte exclusiv în corpul uman.

Sistemul endocanabinoid are trei componente principale: receptori, endocanabinoizi şi enzimele specializate. Cele două tipuri principale de receptori – CB1 şi CB2 – se găsesc în diferite tipuri de celule din corp. Aceştia există în sistemul imunitar, sistemul nervos, muşchi, piele, oase, creier şi chiar şi în sistemul cardiovascular.

Endocanabinoizii produşi intern activează aceste locaţii ale receptorilor, în special anandamida (AEA) şi 2-AG. Celulele formează aceste molecule la comanda precursorilor pe bază de grăsime. Ei acţionează ca molecule de semnalizare şi se conectează la receptorii lor, la fel cum o cheie se potriveşte într-un lacăt. Ambii endocanabinoizi joacă roluri importante în procesul de învăţare, somn, remodelare osoasă, neuroprotecţie, semnalizare a durerii şi protecţie cardiacă.

 

Tonusul endocanabinoid

După cum poţi vedea, endocanabinoizii joacă un rol esenţial în sistemul endocanabinoid. Organismul are nevoie de aceştia pentru a activa receptorii canabinoizi, la momentul potrivit, menţinând astfel lucrurile în echilibru.

De exemplu, semnalizarea endocanabinoidă joacă un rol important în afecţiuni precum anxietatea şi depresia. Endocanabinoizii ajută şi la echilibrarea construcţiei şi deconstrucţiei ţesutului osos. Deoarece joacă un rol atât de important, organismul trebuie să producă niveluri corespunzătoare de endocanabinoizi.

Unele probleme de sănătate pot apărea atunci când organismul, din cine ştie ce motiv, nu produce suficient de multe molecule de acest gen – o afecţiune cunoscută drept deficit clinic de endocanabinoid. Cercetătorii au descoperit o corelaţie între nivelurile scăzute de endocanabinoizi şi afecţiuni precum fibromialgia, migrena şi sindromul de colon iritabil.

Aceiaşi cercetători afirmă că fiecare persoană are un anumit tonus endocanabinoid, care reflectă nivelurile de AEA şi 2-AG. Dacă tonusul scade, poate cauza tulburări de dispoziţie, somn, digestie şi altele.

Cu toate acestea, ei menţionează că tonusul endocanabinoid excesiv ar putea fi dăunător, fiind implicat în cazuri de obezitate, sindrom metabolic şi fibroză hepatică.

 

Nivelurile receptorilor canabinoizi                        

Numărul de receptori canabinoizi pe care o persoană îi produce poate juca un rol important în sănătatea umană. La fel ca şi lipsa endocanabinoizilor, lipsa receptorilor la care aceştia se conectează poate cauza probleme similare.

De exemplu, o lipsă de receptori CB1 pare să fie asociată cu anxietatea. De asemenea, studiul a asociat o lipsă de receptori CB2 cu cazuri accentuate de inflamaţie.

Numărul de receptori canabinoizi pe care o persoană îi are poate fi determinat genetic. Cu toate acestea, intervenţiile dietetice pot fi capabile, într-o anumită măsură, să modifice numărul de receptori.

 

Cum îți echilibrezi sistemul endocanabinoid

Pentru a ajuta la echilibrarea sistemului endocanabinoid, poţi consuma anumite alimente şi molecule pentru a îmbunătăţi tonusul endocanabinoid şi pentru a produce un nivel corespunzător de receptori.

Totuşi, aceste descoperiri şi teorii provin din studii ştiinţifice foarte timpurii. Prin urmare, echilibrarea sistemului endocanabinoid pare a fi o zonă extrem de nuanţată. Studiile viitoare vor determina modul de testare a tonusului şi care sunt măsurile necesare pentru restabilirea sau definirea unui sistem de endocanabinoid echilibrat.

Deocamdată, avem acces la studii care sugerează diverse metode de mărire a nivelului de endocanabinoizi, a nivelului de receptori şi a activării receptorilor.

 

Canabinoizii

Fitocanabinoizii sunt o clasă de canabinoizi ce pot fi găsiţi în plante. Aceştia sunt denumiţi în acest fel datorită capacităţii lor de a se conecta la receptorii canabinoizi, datorită asemănării lor moleculare cu endocanabinoizii.

Canabisul oferă o sursă bogată de canabinoizi, precum THC-ul, CBD-ul, CBN-ul, CBG-ul şi multe altele. Cu toate acestea, şi alte plante aromatice produc molecule similare.

Cariofilena – un canabinoid şi terpenă „dietetică” – activează receptorii CB2. Atât AEA, cât şi 2-AG se conectează la receptorii CB2, cu toate acestea, un tonus endocanabinoid scăzut poate cauza o activare insuficientă. În aceste cazuri, cariofilena ar putea ajuta la compensarea lipsei de tonus. Molecula există în cantităţi mari în următoarele plante:

 • Piperul negru
 • Lămâiţa
 • Trifoiul
 • Hameiul
 • Rozmarinul

 

Alchilaminele din echinacea – o plantă folosită în medicina tradiţională – pare să ţintească receptorii CB2. Moleculele sunt considerate componente active ale plantei şi par să posede proprietăţi imunomodulatoare.

Provenind cel mai adesea din cânepă, consumatorii pot adăuga CBD în alimente şi băuturi. Canabinoidul nu se conectează direct la receptorii canabinoizi, dar studiile sugerează că CBD-ul ar putea ajuta la îmbunătăţirea temporară a tonusului endocanabinoid prin stoparea descompunerii AEA de către enzimele specifice.

 

Acizii graşi                        

Organismul produce endocanabinoizi din precursori pe bază de grăsime, şi anume acizii graşi omega-3. Aceste molecule se transformă în endocanabinoizi printr-o cale enzimatică specializată.

Această sursă dietetică de precursori endocanabinoizi ridică şi posibilitatea ca o dietă săracă în acizi graşi omega-3 să cauzeze un tonus endocanabinoid scăzut. Alimentele bogate în acizi graşi omega-3 includ:

 • Peştele
 • Stridiile
 • Creveţii
 • Iarba de mare şi algele
 • Seminţele de chia
 • Seminţele de cânepă
 • Nucile

 

În schimb, unii acizi graşi ar putea scădea activitatea sistemului endocanabinoid. Consumul de DHA poate ajuta la diminuarea supra-activării, micşorând cantitatea de grăsime corporală şi riscul de diabet de tip 2. Printre alimentele deosebit de bogate în DHA se numără:

 • Moluştele
 • Midiile
 • Stridiile
 • Somonul
 • Tonul

 

Exerciţiile aerobice                             

Exerciţiile aerobice ar putea ajuta la pornirea sistemului endocanabinoid. Acest tip de exerciţii implică eforturi de intensitate redusă pentru perioade relativ lungi de timp. Încearcă jogging-ul, ciclismul şi înotul.

Corpul produce niveluri ridicate de AEA după exerciții aerobice. Cercetătorii consideră că AEA ar putea fi într-adevăr responsabilă pentru așa-numitul „high al alergătorului” – o senzație de euforie care apare după exercițiile fizice.

Faptul că oamenii au evoluat pentru a alerga sugerează că modificările neurochimice asociate cu activitatea aerobică ar putea fi esențiale pentru menținerea unui sistem endocanabinoid echilibrat.

Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Descoperirea sistemului endocanabinoid

Sistemul Endocanabinoid (ECS) a reprezentat o ţintă fiziologică fascinantă în ultimele decenii. Studiile au identificat receptorii asociaţi, liganzii şi enzimele sistemului prin tot corpul – de la sistemul imunitar şi cel nervos, la piele şi oase. Din ce în ce mai multe studii sugerează că ECS joacă un rol fundamental […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!