Read Time:5 Minute, 8 Second

Vitamina C este vitală în susținerea sănătății și a bunăstării noastre generale datorită proprietăților sale de stimulare a sistemului imunitar.

Milioane, dacă nu miliarde, apelează în mod regulat la vitamina C pentru a-și întări sistemul imunitar, în special în timpul sezonului de răceală și gripă. Mulți oameni apelează, de asemenea, la canabis – indiferent dacă este automedicat sau prescris de un medic – pentru ameliorarea diferitelor preocupări medicale.

Popularitatea în creștere a canabisului i-a determinat pe mulți să se gândească la modul în care canabisul interacționează cu diferite vitamine, minerale și medicamente.

 

Ce este vitamina C?

Vitamina C este un acid ascorbic solubil în apă care joacă un rol semnificativ în diferite funcții ale corpului. Acționează ca un antioxidant, protejând celulele organismului de daunele cauzate de radicalii liberi.

Vitamina poate fi cel mai bine cunoscută pentru producția de colagen, o componentă esențială pentru menținerea sănătății pielii, oaselor, mușchilor, tendoanelor, cartilajelor și țesuturilor conjunctive.

Vitamina C se găsește într-o gamă largă de fructe și legume, cum ar fi:

 • Ardei gras
 • Fructe de pădure (căpșuni, zmeură și afine)
 • Brocoli
 • Varză de Bruxelles
 • Citrice și sucuri (portocale și grapefruit)
 • Kiwi
 • Cartofi
 • Roșii și suc de roșii

 

Deficiențele de vitamina C pot duce la diverse probleme de sănătate. Simptomele devin de obicei vizibile după numeroase săptămâni de aport inadecvat (mai puțin de 10 mg pe zi) până la lipsa de vitamina C – de obicei în decurs de o lună. Semnele afecțiunii includ:

 • Inflamația gingiilor
 • Oboseală
 • Disconfort general
 • Dureri articulare
 • Depresie

 

Dacă lipsa vitaminei C continuă, poate duce la sângerări ale gingiilor și pierderea dinților.

 

Vitamina C și THC-ul

Din păcate, din cauza lipsei de cercetare, știința rămâne în principal în întuneric cu privire la modul în care THCul și vitamina C pot interacționa. Cercetările de laborator selectate și dovezile anecdotice ne-au ajutat să stabilim conexiuni între cele două, dar sunt necesare studii suplimentare dacă dorim să înțelegem modul în care cele două interacționează pe deplin în organism.

Câteva studii au oferit câteva perspective asupra potențialei interacțiuni, dar ambele sunt în stadiu incipient sau la scară mică și sunt necesare cercetări suplimentare pentru a replica și valida rezultatele.

Un studiu concentrat in vitro a sugerat că vitamina C ar putea îmbunătăți „reducerea indusă de THC a motilității spermatozoizilor in vitro prin modularea cinematicii lor”. Cu toate acestea, este important de menționat că acesta acoperă doar un studiu. (1)

Un studiu din 2019 asupra fumătorilor din Nigeria a comparat nivelurile de vitamina C ale fumătorilor de canabis cu cele ale nefumătorilor. Studiul trebuie luat cu ușurință pentru analiza sa unică și specificitatea locală. Cu toate acestea, cercetătorii au concluzionat că nivelurile de vitamina C au fost mai scăzute la fumători. Studiul a sugerat că fumătorii ar trebui să-și suplimenteze dieta cu antioxidanți pentru a compensa deficiența de vitamina C. Acestea fiind spuse, studiul nu a reușit să ia în considerare în mod adecvat diferențele alimentare dintre grupurile de testare, ceea ce i-a făcut pe unii să creadă că alți factori au influențat rezultatele. (2)

Dincolo de aceste două studii, puține (dacă există) au explorat posibila conexiune THC-vitamina C, iar cercetătorii nu au comentat pe larg acest subiect.

Dacă doriți să amestecați THC și vitamina C pentru beneficii medicale, luați în considerare consultarea mai întâi cu un furnizor de asistență medicală de încredere pentru sfaturi personalizate.

 

Care sunt riscurile combinării vitaminei C cu canabisul?

Dovezile anecdotice sugerează că, dacă nu sunteți alergic, riscul de a combina vitamina C și canabis este relativ scăzut. În mod similar, cu șanse practic zero de supradozaj cu THC, nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu supraîntoxicarea.

Studiile de laborator axate pe combinația de vitamina C și canabis rămân limitate. De asemenea, o căutare a interacțiunilor medicamentoase dintre canabis și vitamina C nu a reușit să producă rezultate semnificative. Acest rezultat i-ar putea face pe unii să creadă că nu există preocupări sau beneficii demne de remarcat. Dar este esențial să ne amintim că cercetările sunt în desfășurare, iar noi descoperiri vor continua să modeleze această discuție în următorii ani.

Este important să consumați cantitatea recomandată din fiecare substanță. Niciunul nu pune viața în pericol în majoritatea scenariilor, dar consumul excesiv poate duce totuși la efecte nedorite care merită evitate.

 

Vitamina C scade toleranța la canabis?

Există o credință printre unii că citricele, și anume grepfrutul, poate modifica toleranța la canabis. Această credință provine din efectul mult studiat pe care îl are grapefruit-ul asupra unor medicamente, sporind efectul în unele și diminuând pe altele.

„Efectul grapefruit” se crede că apare atunci când grapefruit sau sucul său interacționează cu unele medicamente, afectând metabolismul organismului, modificându-i astfel efectele și impactul asupra consumatorului.

Mai precis, grapefruitul afectează anumite medicamente prin blocarea unei enzime din intestinul subțire: CYP3A4. Fără enzimă, medicamentele se descompun mai puțin eficient, lăsând consumatorului concentrații mai mari în sânge și efecte mai prelungite. Cercetările au confirmat de mult timp că grapefruitul crește efectul unor medicamente.

În mod similar, CBD-ul a fost citat ca un inhibitor al CYP3A4 și CYP2D6. (3) Ca atare, unii cred că „efectul grapefruit” ar putea fi generat și prin utilizarea CBD-ului. Acesta este unul dintre motivele pentru care pacienții sunt încurajați să discute cu medicul lor înainte de a adăuga sau de a crește consumul de canabis, chiar dacă folosesc produse CBD.

 

Ca întotdeauna, consumați canabis în siguranță și consultați-vă cu medicul dumneavoastră dacă aveți nelămuriri.

 


Referințe:

 1. Alagbonsi AI, Olayaki LA. Vitamin C ameliorates tetrahydrocannabinol-induced spermatotoxicity in-vitro. BMC Nutrition. 2020;6(1). https://doi.org/10.1186/s40795-020-00387-y
 2. C. Ogbodo E, P. Ezeugwunne I, E. Okwara J, Onogwu S. Effect of cannabis smoking on Vitamin C and E levels of male cannabis smokers in Nnewi, Nigeria. Panacea Journal of Medical Sciences. 2019;9(1):15-18. https://doi.org/10.18231/j.pjms.2019.005
 3. Nasrin S, Watson CJW, Perez-Paramo YX, Lazarus P. ­­­­­­Cannabinoid metabolites as inhibitors of major hepatic CYP450 enzymes, with implications for cannabis-drug interactions. Drug Metabolism and Disposition. 2021;49(12):DMD-AR-2021-000442. https://doi.org/10.1124/dmd.121.000442

Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment