Read Time:7 Minute, 7 Second

Ați fumat vreodată un joint și v-ați simțit atât de energizat încât abia așteptați să ajungeți la sală sau să scrieți o piesă nouă sau o poezie? Asta probabil pentru că ați fumat o tulpină cu un efect nuanțat asupra motivației. Aflați mai jos ce spun cercetările despre canabis și productivitate.

 

Canabisul și motivația: cele mai recente cercetări

Efectele canabisului nu sunt alb-negru. În schimb, sunt foarte nuanțate și variază drastic între indivizi. Există sute de tulpini distincte de canabis care oferă efecte diferite. Profilul chimic al fiecărui soi interacționează cu biologia unică a fiecărui utilizator, rezultând un set extrem de divers de experiențe subiective.

Unii consumatori de canabis vă vor spune că, datorită ierbii, sunt capabili să-și depășească în mod obișnuit obiectivele de lucru și să meargă la sala zilnic. Alții, însă, descoperă că încep să experimenteze apatie și dezinteres față de pasiunile anterioare după o utilizare prelungită.

Dar ce spun cercetările? Opiniile din acest domeniu sunt amestecate. Totuși, să aruncăm o privire la cea mai recentă cercetare.

 

 • Pozitive

Canabisul și motivația au o relație complicată. De obicei, mulți oameni cred că consumul de canabis este echivalent cu lenea. Cu toate acestea, unele date sugerează că canabisul nu face nimic pentru a modifica voința de a lucra și de a face anumite lucruri.

Un studiu din 2022 publicat în ”Jurnalul Internațional de Neuropsihofarmacologie” a colectat date de la 274 de consumatori de canabis adulți și adolescenți. Cercetătorii au descoperit că utilizarea relativ intensă a canabisului – între 3 și 4 ori pe săptămână – nu are nicio asociere cu apatia.

Descoperirile au arătat, de asemenea, că consumatorii de canabis au avut niveluri mai scăzute de anhedonie (capacitatea redusă de a experimenta plăcere) decât cei care nu consumă canabis.

 

 • Negative

Constatările studiului de mai sus nu sunt întotdeauna adevărate, așa cum a fost evident într-un alt studiu tot din 2022. Autorii acestei lucrări citează cercetări anterioare care leagă consumul de canabis de scăderea motivației de a se angaja în activități în mod normal satisfăcătoare.

Pentru a testa în continuare aceste constatări, cercetătorii au efectuat un studiu menit să măsoare dorința de a depune efort pentru recompense. Studiul dublu-orb a administrat fie 7,5 mg THC, 15 mg THC, fie un placebo unui grup de femei tinere sănătoase.

După ce au primit fie THC, fie un placebo, au finalizat sesiuni care implicau alegerea între o sarcină dificilă sau una ușoară, fiecare corelând cu o recompensă monetară mai mare în funcție de dificultate.

Rezultatele au arătat că, canabisul a redus în mod acut motivația de a câștiga recompense. Mecanismul exact care stă la baza acestui fenomen rămâne necunoscut.

 

 • Controversă

Deci, cercetarea pare mixtă, nu? Unele studii arată că consumatorii de canabis au mai multă dorință de a obține plăcere și rate mai scăzute de apatie, în timp ce alte rezultate arată contrariul.

Într-adevăr, o cantitate destul de mare de controverse înconjoară cercetările asupra canabisului și motivației. Există multe variabile în joc, în special pentru că o mare parte din cercetare se bazează pe date calitative subiective, spre deosebire de analiza cantitativă obiectivă.

În afara consumului de canabis, personalitatea unui individ poate, de asemenea, să afecteze drastic motivația pentru recompensă. Mulți oameni care folosesc canabis sunt conduși în mod natural, în timp ce mulți oameni cărora nu le lipsește dorința înnăscută de a realiza și invers.

Sindromul amotivațional

Cercetările care susțin asocierea negativă dintre consumul de canabis și o reducere a motivației au dat naștere unui diagnostic numit ”sindrom amotivațional”. Această condiție este definită de următoarele:

 • Dorință redusă de a lucra sau de a concura
 • Pasivitate
 • Orientare mai scăzută spre realizare

Unele studii susțin ideea că consumul de canabis poate crește riscul ca o persoană să prezinte aceste trăsături. Cu toate acestea, după cum am menționat, multitudinea de variabile în joc înseamnă că mulți consumatori de canabis nu experimentează niciodată sindromul amotivațional.

 

Efectele pozitive ale canabisului asupra motivației

Deci, iarba ucide motivația? În unele cazuri, se întâmplă. Cu toate acestea, nenumărați utilizatori de canabis consideră că fumatul unui joint îi ajută să prospere. Să aruncăm o privire la câteva dintre efectele pozitive ale canabisului asupra motivației:

 • Creativitate: În mod surprinzător, există o lipsă de cercetări care să susțină utilizarea canabisului pentru creativitate. Dar nenumărați muzicieni, pictori și scriitori aduc un omagiu plantei pentru lucrările lor creative.
 • Efecte holistice: Eforturile de cercetare sunt încă în desfășurare pentru a demonstra efectele pozitive ale canabisului. Unii utilizatori susțin că utilizarea canabisului îi poate ajuta să amelioreze temporar afecțiuni precum durerea cronică, permițându-le să se concentreze asupra obiectivelor lor, cel puțin pentru o perioadă.
 • Efecte cognitive: Unele tulpini de canabis posedă cocktailuri chimice care energizează mintea. Combinațiile unice de canabinoizi și terpene, prin efectul de anturaj, pot ajuta la inspirație și motivare.
 • Eliberare de dopamină: Utilizarea canabisului care conține niveluri ridicate de THC are ca rezultat o creștere a dopaminei. Cu toate acestea, creierul devine desensibilizat la acest efect în timp. Dopamina joacă un rol cheie în motivare și recompensă. Pe termen scurt, canabisul poate împinge o persoană la acțiune.

Efectele negative ale canabisului asupra motivației

Nu se poate nega faptul că canabisul îi poate face pe unii oameni mai leneși. Să explorăm mai jos câteva dintre efectele negative ale canabisului asupra motivației:

 

 • Dopamină afectată: În timp, efectele THC-ului asupra sistemului dopaminei scad. În cele din urmă, utilizatorii nu experimentează același sentiment de euforie și motivație. Fără o pauză de toleranță, fumătorii nu experimentează același sentiment de recompensă și motivație.

 

 • Creativitate afectată: Există mai multe cercetări care sugerează că utilizarea canabisului afectează creativitatea mai mult decât o stârnește. Un studiu din 2015 arată că consumul de canabis a afectat gândirea divergentă – procesul cognitiv implicat în idei unice și în rezolvarea problemelor. De asemenea, un studiu din 2023 arată o asociere între consumul de canabis și jovialitate (veselia) în loc de creativitate. La rândul său, jovialitatea duce la o percepție părtinitoare a propriilor idei creative.

 

 • Efecte secundare: Diferite tulpini produc efecte secundare diferite. Cele bogate în THC și terpene, cum ar fi mircenul, pot duce la stări profunde de relaxare și foame. Desigur, fumătorii care se confruntă cu aceste efecte sunt mai predispuși să tragă un pui de somn decât să se apuce de lucru.

 

Sfat pentru utilizarea canabisului pentru a stimula motivarea

Dacă sunteți un utilizator cronic (consum zilnic în cantități mari) și doriți să rămâneți motivat, există anumite măsuri pe care le puteți lua pentru a preveni apatia să preia controlul. Acestea includ utilizarea responsabilă a canabisului, alegerea tulpinii corecte și fumatul la momentul potrivit al zilei. Consultați mai jos aceste abordări mai în profunzime.

 

 • Utilizați canabisul în mod responsabil

Rezistența abuzului este una dintre principiile cheie ale consumului responsabil de canabis. Dacă simțiți că modul vostru de a folosi planta începe să vă influențeze dezvoltarea și realizările personale, fie renunțați la consum, fie schimbați soiurile pe care le fumați. Și nu în ultimul rând, faceți pauze regulate de toleranță.

Alegeți-vă canabinoizii cu atenție

Canabinoizii, inclusiv THC-ul și CBD-ul, susțin efectele de bază ale fiecărei tulpini de canabis. Ca principal constituent psihoactiv din canabis, THC-ul provoacă o creștere acută a dopaminei, deși acest efect scade în timp.

Dacă utilizați prea mult THC, veți fi aproape sedat. Dacă THC-ul afectează prea mult motivația, încearcați microdozarea. Spre deosebire de THC, CBD-ul nu produce efecte phihotrope. În schimb, veți experimenta un efect ”clar”. Acest canabinoid arată promițător în abordarea tulburărilor legate de motivație în studiile de cercetare.

 

 • Dimineața versus seara: ce tip de fumător sunteți?

Găsiți cel mai bun moment al zilei pentru a fuma. Acest lucru se schimbă între diferiții consumatori de canabis. Unii oameni consideră că ”waking and baking” ajută la începerea zilei, în timp ce alții nu doresc altceva decât să se târască înapoi în pat. De asemenea, alegeți tulpini energizante dacă consumați dimineața. Dacă acestea nu funcționează, fumați seara când aveți libertatea de a lenevi.

 

Canabis și motivație: riscuri și precauții

Pentru a rezuma, țineți cont de aceste sfaturi atunci când fumați pentru a evita o pauză în motivație:

 • Utilizați canabis în mod responsabil și reduceți-vă consumul dacă productivitatea începe să scadă
 • Alegeți-vă canabinoizii cu înțelepciune și optați pentru tulpini bogate în CBD dacă simțiți că motivația scade
 • Selectați tulpini cu terpene energizante
 • Găsiți cel mai bun moment al zilei care funcționează pentru voi; evitați să fumați în momente care vă fac să renunțați la responsabilități
 • Alegeți tulpini care sunt concepute pentru a oferi efecte energizante, cerebrale și euforice

 


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment